Prokuratura umorzyła śledztwo dotyczące ubiegłorocznej studniówki w II Liceum Ogólnokształcącym w Zamościu. Blisko 30 uczestników zabawy zatruło się salmonellą.
Na imprezie 4 stycznia 2017 r. w zamojskim Ośrodku Sportu i Rekreacji bawiło się 656 osób, w tym ponad 500 uczniów urodzonych w 1998 r. oraz w 1982 r. wraz z osobami towarzyszącymi. Mimo, że bawili się oni w różnych salach lub siedzieli przy oddzielnych stolikach, zatrucia odnotowano we wszystkich z tych grup.
– Podczas balu studniówkowego podano gorące dania, zimne przystawki, sałatki, owoce, ciasto i tort – czytamy w uzasadnieniu decyzji o umorzeniu śledztwa. – Potrawy zostały przygotowane przez personel Restauracji OSiR w kuchni lokalu. Produkty użyte do przygotowania potraw zostały zakupione w miejscowych hurtowniach. Do przygotowania większości potraw użyto mięsa drobiowego.
Następnego dnia podczas imprezy poprawinowej te same dania podane zostały w formie stołu szwedzkiego. Po imprezie do szpitala z objawami zatrucia pokarmowego zgłosiły się 24 osoby. Hospitalizowano 11 z nich. Zachorowały jednak aż 52 osoby, przy czym salmonellę stwierdzono ostatecznie u 28 osób.
Sanepid pobrał próbki ze sprzętów kuchennych i skorupek jaj, ale salmonelli w nich nie stwierdzono. Nie udało się ustalić, z której potrawy mogły pochodzić pałeczki groźnych bakterii, bo to co zostało niezjedzone, zostało zutylizowane.
Dlatego śledczym nie udało się wskazać osoby lub osób odpowiedzialnych za stworzenie zagrożenia epidemiologicznego.
– Z zeznań kierownik Sekcji Higieny Żywności PSSE w Zamościu wynika, iż nośnikiem zakażenia mogły być potrawy wyprodukowane z użyciem surowego mięsa drobiowego lecz nie można tego stwierdzić z uwagi na brak próbek – zauważa prokuratura. – Stwierdzono jedynie, że przy przygotowaniu imprezy popełnione pewne błędy technologiczne.