Każdy będzie mógł skosztować wigilijnych potraw, pokolędować i przełamać się opłatkiem. W niedzielę do wspólnego stołu mieszkańców Hetmańskiego Grodu zapraszają restauratorzy, piekarze i cukiernicy.
W Zamościu będzie to już czwarta taka wigilia.
– W ten wyjątkowy wieczór chcielibyśmy się spotkać z zamościanami – podkreśla Małgorzata Czerniak, pomysłodawczyni przedsięwzięcia pod hasłem "Wigilia dla mieszkańców – Bądźmy wszyscy razem”. – Tego dnia nie będzie biednych i bogatych, lepszych i gorszych.
To wspólna inicjatywa zamojskich restauratorów, piekarzy i cukierników.
– Co roku włączamy się do tej akcji. Od lat uczestniczymy także w wigilii dla najuboższych, którą w Centrum Pastoralnym organizuje Polski Czerwony Krzyż – mówi zamojska restauratorka Ewa Kruk. – Wigilia to najważniejszy i najpiękniejszy dzień w roku. Wszyscy tego dnia jesteśmy jednakowi.
– Akcji przyświeca szczytny cel, dlatego co roku pomagamy przygotować wigilijny stół na Rynku Wielkim – tłumaczy inny restaurator Janusz Kitka. – Przyjemnie jest spotkać się w tak dużym gronie, pośpiewać kolędy i podzielić się opłatkiem. To przedsmak tej domowej wigilii.
Wigilia zostanie zorganizowana w niedzielę 20 grudnia o godz. 16. Ale już od godz. 14 na kiermaszu świątecznym będzie można kupić ozdoby, kartki, szopki, stroiki i inne cacka. Przygotowali go uczniowie Liceum Plastycznego, wychowankowie Młodzieżowego Domu Kultury oraz uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej.
Młodzież z zamojskich szkół oraz mieszkańcy Hetmańskiego Grodu śpiewać będą kolędy. Na Starówce pojawią się ze Światłem Betlejemskim harcerze.
– Każdy będzie mógł odpalić świeczkę i zabrać ogień do swojego domu – mówi Małgorzata Czerniak.
Po wspólnej modlitwie harcerze będą roznosili opłatek wśród uczestników wigilijnej wieczerzy. Będzie można przełamać się nim i złożyć życzenia m.in. biskupowi Wacławowi Depo, ordynariuszowi diecezji zamojsko-lubaczowskiej oraz prezydentowi Zamościa Marcinowi Zamoyskiemu. Obaj objęli to wydarzenie patronatem honorowym.
Wśród tradycyjnych potraw, które pojawią się na stołach przystrojonych przez zamojski MDK, znajdą się m.in. czerwony barszczyk z pasztecikami, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapusta z grochem, a także świąteczne ciasto.
– Na pewno nikt nie odejdzie od stołu głodny – zapewnia Małgorzata Czerniak.
Przygotowaniem tych frykasów zajmie się 14 zamojskich restauracji, 7 piekarni i 6 cukierni. Co roku przybywa instytucji, które wspierają tę inicjatywę.