Rozmowa z dr. n. med. Dorotą Roguś-Skorupską ze Specjalistycznego Gabinetu Dermatologicznego NOVITA w Lublinie
Czy to, co jemy, widać na naszej skórze?
Zła dieta może nasilać choroby skóry?
- Ważne jest to, abyśmy organizmowi dostarczali wszystko to, czego potrzebuje, a więc odpowiednią ilość białka, tłuszczów, wody, węglowodanów itp. Diety ubogie w węglowodany będą dobre np. dla cukrzyków, ale inni nie mają potrzeby się ich wyrzekać. Pewne niezbędne aminokwasy są tylko w tłuszczach zwierzęcych. Całkowite ograniczenie tłuszczów nie jest wskazane, chyba, że ktoś ma problemy z przemianą tłuszczową - ale o to powinien ocenić lekarz. Kiedyś uważano, że słodyczy, a wśród nich czekolady powinny się wyrzekać osoby z trądzikiem. Badania obaliły tę tezę. Przeciwnie - po czekoladzie uwalnia się większa ilość serotoniny, po której skóra się lepiej goi.
Więc nie ma potrzeby wyrzeczeń?
A co z odchudzaniem?
Warto liczyć kalorie?
Rozmawiała Maria Kolesiewicz