Na prośbę Czytelników dziś obiad wege. Na upały w sam raz. A kotlety z boczniaka robią dobrą robotę.
ZUPA
Grzybowa wege
Składniki: 5 dag suszony grzybów, 1 mała porcja włoszczyzny bez kapusty, 1 cebula (10 dag), 3 łyżki masła, 1 liść laurowy, 8 ziaren pieprzu ziarnistego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 kostki warzywno-grzybowe (opcja), 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz.
Wykonanie: grzyby umyć i moczyć w wodzie 3-4 godziny. Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach masła. Grzyby i włoszczyznę zalać 5 szklankami wody, dodać cebulę, kostki grzybowe oraz przyprawy i gotować 30 min, a następnie przecedzić. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać resztę masła i wymieszać. Przed podaniem posypać natką.
DRUGIE
Schabowe z boczniaka
Składniki: 4 duże boczniaki, 4 ząbki czosnku, 1 jajko, sól, pieprz, zielona pietruszka, masło, oliwa.
Wykonanie: boczniaki dokłądnie umyć i osuszyć. Obgotować 5 minut. Rozbić na desce jak schabowe. Doprawić solą i pieprzem. Natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle z oliwą. Podawać z pieczonymi kartoflami obficie posypane zieloną pietruszką i podlane masłem.
DESER
Racuszki dyniowe
Składniki: 1 kg dyni, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka mleka, 2 jaja, 4 łyżki śmietany, 4 łyżki masła, szczypta sody.
Wykonanie: dynię obrać, wypestkować, zetrzeć na grubej tarce, dodać resztę składników. Wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzane masło. Smażyć na złoto. Podawać gorące z miodem. Pyszny dżem do racuszków Składniki: 15 dag dyni, 1 duża antonówka, miód, imbir, cynamon, goździki. Wykonanie: dynię pokroić w kostkę. Podgrzać na patelni. Dodać jabłko pokrojone w kostkę i miód. Dusić 10 minut, doprawić imbirem, cynamonem i goździkami. Można skropić cytryną. Podawać z racuszkami. Można polać słodką śmietanką