Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Rozmawiał:

Lista artykułów:

Łukasz Semeniuk, dyrektor SP ZOZ w Lubartowie, uważa, że kierowana przez niego placówka ma szansę wy

Dyrektor SP ZOZ w Lubartowie: Mamy szansę wyjść na zero

Rozmowa z Łukaszem Semeniukiem, dyrektorem SP ZOZ w Lubartowie

Zofia Zaorska z wnuczką Marysią. (Bartek Żurawski)

Jak zostać superbabcią i superdziadkiem

Rozmowa z Zofią Zaorską, założycielką lubelskiej Szkoły Superbabci i Superdziadka.

 (Karol Zienkiewiocz/ Archiwum)

Amanda Warecka: Cieszę się na staż w Polsat News

Rozmowa z Amandą Warecką, I Wicemiss Polski 2011

 (Bartek Żurawski)

Prof. Harasimiuk: Nie jesteśmy gotowi na gaz łupkowy

Rozmowa z prof. dr hab. Marianem Harasimiukiem, kierownikiem Zakładu Geologii i Ochrony Litosfery UMCS w Lublinie.

Aleksander Shimanow (Bartłomiej Żurawski)

Meeting of Styles: Rosyjskie graffiti jest inne

Rozmowa z Aleksanderem Shimanowem tworzącym murale pod pseudonimem Stan.

Yach Paszkiewicz podczas warsztatów w Lublinie. (Bartek Żurawski)

Yach Paszkiewicz: Jestem konkretny

Rozmowa z Yachem Paszkiewiczem.

 (Jacek Świerczyński)

Maciej Stuhr: Jutro znowu dostaniemy szansę

Trzeba dbać o to, żeby mocno stąpać po ziemi i być świadomym swoich ułomności. Dlatego staram się być z pokorą na ty i na co dzień. Rozmowa z Maciejem Stuhrem, aktorem.

Prof. Jarosław Dumanowski kieruje projektem Monumenta Poloniae Culinaria (Polskie Zabytki Kulinarne)

Czy pan Zagłoba jadł wiewiórki?

Na Lubelszczyźnie może tego tak nie widać, ale ciągłość kulinarna w Polsce została przerwana. Więc trzeba zrobić sztuczne oddychanie. I pokazać, jak bardzo zróżnicowana była staropolska kuchnia. Że w zróżnicowaniu technik kulinarnych, produktów, niewyobrażalnej ilości owoców i warzyw czy nawet zwierząt hodowlanych byliśmy pionierami w Europie.

Michał Hochman (Bartek Żurawski)
film

Michał Hochman, konik na biegunach

Konik z drzewa, koń na biegunach. Przyjaciel wiosny, uśmiech radosny, każdy powinien go mieć – śpiewa w swoim największym przeboju Michał Hochman. Jest legendą lubelskiej bohemy lat sześćdziesiątych. Choć mieszka w Stanach, to serce ciągnie go do Lublina i Kazimierza. Dlaczego?

Ks. Wacław Oszajca. (Wojciech Nieśpiałowski)

Ks. Oszajca: Na tyle jesteśmy święci, na ile jesteśmy ludźmi

Jan Paweł II nie miał żadnych armat, wojsk, banków i mnóstwa pieniędzy, a jest moralnym punktem odniesienia dla świata. Jak każdy z nas miał swoje lepsze i gorsze dni, a jednak został Błogosławionym. Jednie świętym jest Bóg. Natomiast my na tyle jesteśmy święci, na ile jesteśmy ludźmi – mówi ks. Wacław Oszajca SJ.