Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Jako jedno z nielicznych warzyw cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wystarczy skropić ją oliwą, po

Co można zrobić z cukinii? Przepisy

W ogródkach właśnie kwitną jej kwiaty. Napełnione ryżem z kurkami i zapieczone pod parmezanem są wykwintnym daniem. Z cukinii można przyrządzić pyszne carpaccio, ugotować zupę, upiec tartę, pasztet i usmażyć placuszki do mięsa.

Gospoda w Podedwórzu (recenzja)

Gospoda w Podedwórzu (recenzja)

To chyba jedyna restauracja w regionie, gdzie w karcie widnieje informacja: Ryba smażona (co złapią wędkarze). A ponieważ w Zielawie i kanale Wieprz-Krzna wędkarze wyciągają okazałe sumy, szczupaki, pstrągi i liny, to na ryby właśnie tu warto zajrzeć.

Zajazd Stolnik w Wilkołazie (recenzja)

Zajazd Stolnik w Wilkołazie (recenzja)

\"Zapraszamy do uczty w Zajeździe Stolnik w Wilkołazie. Na gości czeka stylowy wystrój, klimatyczne wnętrza oraz przede wszystkim bogate menu” – takiemu zaproszeniu na stronie internetowej się nie odmawia. Tym bardziej że zajazd wspiera się autorytem. – Król Stanisław August Poniatowski stał się w latach 1755-1764 stolnikiem wielkim litewskim – czytamy w genezie nazwy restauracji.

 (Maciej Kaczanowski)

Czy Lublin jest stolicą tatara? Wszystko wskazuje na to, że tak

Choć jada się go na całym świecie, to w naszym regionie jest traktowany jak potrawa regionalna. Na Podlasiu wywodzą go z kuchni tatarskiej, nad Bugiem podają z sarniny. W Lublinie tatar ma w restauracji Hades-Szeroka nieustający festiwal. – Niech mięsożercy ostrzą zęby – twierdzi Piotr Bikont, reżyser i krytyk kulinarny.

Michał Zgiet (Waldemar Sulisz, Bartek Kożuchowski)

Jestem ze wsi. Rozmowa z Michałem Zgietem

Jestem szczęśliwy. Żyjemy, robimy teatr, pielęgnujemy ogród. I miłość, bo jest wymagająca i potrzebuje tolerancji, wybaczania, szacunku do drugiej osoby. W każdej chwili życia. Chyba mi się udało z tą miłością, choć odpukać, to dopiero 30 lat - rozmowa z Michałem Zgietem, aktorem Kompanii Teatr, założycielem Teatru w Remizie we wsi Łączki-Pawłówek.

Restauracja Eco w Lublinie - recenzja

Restauracja Eco w Lublinie - recenzja

Restauracja jest kameralna, urządzona w nowoczesnym stylu, towarzyszy hotelowi AGIT Congress & SPA, propagującemu zdrowy i ekologiczny styl życia. O przytulność trudno – ogródek sąsiaduje z zatłoczonym parkingiem, ale nienaganni kelnerzy rekompensują takie a nie inne położenie restauracji, która poza kartą oferuje także dietetyczny catering (obiad z 2 dań kosztuje 14 zł).

Jean Bos

królewski kucharz z Brukseli, szef Stowarzyszenia Euro-Toques Polska stanie na czele pro

Lubelskie Smaki 2013. Będzie konkurs kulinarny

To prestiżowy konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych i restauracji, który towarzyszy 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. W dwudniowym gotowaniu na żywo, które odbędzie się na dziedzińcu zamku, uczniowie i zawodowcy udowodnią, że nasza kuchnia przeżywa w Polsce renesans. Po raz pierwszy pokazy i degustacje będą otwarte dla mieszkańców Lublina.

Restauracja Zaścianek w Lublinie (recenzja)

Restauracja Zaścianek w Lublinie (recenzja)

Restauracja na szlaku trzech kultur – tak reklamuje się na swej stronie internetowej Zaścianek. Nie ukrywam, że trzy kultury właśnie skusiły nas do wizyty.

Bałkański smak na 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie

Bałkański smak na 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie

Będzie królował podczas 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku, który 6-8 września odbędzie się na Starym Mieście w Lublinie. Gwoździem programu będzie benefis Roberta Makłowicza, który pół roku mieszka w Polsce, drugie pół na Bałkanach

Lubelskie. Mekka smaków (Archiwum DW)

Lubelskie. Mekka smaków. Co i gdzie zobaczyć?

Lubelskie to wciąż tajemniczy i nieodkryty rejon na turystycznej mapie Europy. Polesie to raj dla obserwatorów przyrody i miłośników wieloreligijnej przeszłości. Roztocze to magnes dla turystów aktywnych. Lublin i okolice to miejsca inspiracji. Malowniczy Kazimierz to mały Gdańsk, Nałęczów to zdrowie, a Janów Lubelski to multimedialny zoom natury i zagłębie dla grzybiarzy. A dla wszystkich mamy fantastyczną, regionalną, pełną smaków kuchnię.