Będzie królował podczas 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku, który 6-8 września odbędzie się na Starym Mieście w Lublinie. Gwoździem programu będzie benefis Roberta Makłowicza, który pół roku mieszka w Polsce, drugie pół na Bałkanach
Jego lider Sanja Ilic wraz z Goranem Bregovićem skomponował muzykę do głośnego filmu "Posterunek graniczny”. W sobotę, 7 września, także o 19 rozpocznie się koncert Original Balkan Gypsy Kal Band from Serbia. 8-osobowa orkiestra gra muzykę z Bośni, Chorwacji, Bułgarii, Macedonii i Serbii.
– Muzycy obu zespołów są koneserami dobrej kuchni. Kal Band poza koncertem wystąpi w benefisie Roberta Makłowicza – mówi Radek Maciejewski z Dog&Frog Promoters, przedstawiciel obu zespołów na Polskę i wielki smakosz kuchni bałkańskiej. Muzyczne klimaty zobowiązują, dlatego na Scenie Smaku będą królować bałkańskie klimaty w serbskim wydaniu. Czego możemy spodziewać się podczas licznych pokazów, degustacji i warsztatów?
Pljeskavica od Makłowicza
Jaka jest kuchnia serbska? – Słynie z bardzo dobrych mięs: wołowiny, jagnięciny i koźliny. Dwa najlepsze dania to ćevapcići (rodzaj kiełbasek z posiekanego mięsa) i pljeskavica (rodzaj hamburgera). Mięso jest wymieszane z przyprawami – tłumaczy Radek Maciejewski. Fanami pljeskavica są Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Oto ich autorski przepis.
Składniki: 1 kg mielonej młodej wołowiny (albo mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego), 1 płaska łyżeczka sody kuchennej, 3/4 szklanki wody, 1 cebula, 1 mała ostra papryczka, sól.
Wykonanie: mięso wyrobić dokładnie z wodą, solą i sodą. Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Dodać drobniutko posiekaną cebulę i paprykę, jeszcze raz wyrobić, formować płaskie, okrągłe kotleciki, każdy lekko nasmarować olejem i piec z obu stron na ruszcie.
Pljeskavica z serem
Składniki: 10 dag wieprzowiny, 10 dag wołowiny, pół średniej cebuli, ząbek czosnku, pół łyżki mielonej słodkiej papryki, dwa plasterki sera żółtego, przyprawa do cevapcici (gotowa).
Wykonanie: mięso przekręcić przez maszynkę lub drobno posiekać. Cebulę i czosnek rozgnieść lub też posiekać. Zmieszać z mięsem, dodać paprykę i przyprawę. Ser drobno pokroić. Powstałą masę wyrobić, uformować kotlety i grillować na ruszcie.
Ćevapcići
Wykonanie: cebulę przesmażyć na oliwie, dodać mielone mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę. Dodać przyprawy, dokładnie wyrobić, formować w rękach podłużne kiełbaski. Nadziewać na drewniane patyczki i opiec na grillu. Do mięsa można podać na przykład dymiące naczynie pełne małych gołąbków z liści winogron.
Bałkański gar
Składniki: 50 dag wołowiny, 50 dag jagnięciny, 50 dag baraniny, 50 dag ziemniaków, 1 bakłażan, 2 pomidory, 2 papryki, po 10 dag kapusty, marchwi, selera, pietruszki, cebuli, 1 pęczek natki pietruszki, listek laurowy, 1 szklanka wina, sól, pieprz, ostra i słodka papryka.
Wykonanie: mięso kroimy w kostkę. Baraninę i jagnięcinę moczymy w kwaśnym mleku lub jogurcie przez 3 godziny. Kroimy ziemniaki, cebulę i pomidory w plastry, paprykę w kostkę, pozostałe warzywa w talarki. W gęsiarce, żaroodpornym garnku lub brytfance układamy warstwami ziemniaki, pomidory, mięso, pozostałe warzywa, ziemniaki, pomidory, mięso. Wino mieszamy z przyprawami i zalewamy potrawę. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i dusimy na bardzo wolnym ogniu przez 3 godziny. Zapraszamy.
www.europejskifestiwalsmaku.pl
Pod tym adresem znajdziecie informacje na temat 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku 6-8 września 2013 organizowanego przez województwo lubelskie, miasto Lublin i Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku.