Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Kiedy w 2001 roku gotowała dla prezydentów Kuczmy i Kwaśniewskiego w Kazimierzu Dolnym, ani nie przypuszczała, że w 2017 roku otworzy w Nałęczowie rodzinną restaurację i hotel. A na łamach prestiżowego „The Huffington Post” Fabio Parasecoli, jeden z najsłynniejszych historyków jedzenia, napisze o jej wielkim talencie.
Bar Pod Pstrągiem w Prawiednikach czy restauracja Pustelnia koło Opola Lubelskiego? A może swojska Krężniczanka? Albo Złota Rybka w Garbowie? Podpowiadamy, gdzie można w Lublinie i w regionie wybrać się na świeżą i dobrą rybę.
Jeśli coś robisz z miłością i pasją, nie wiesz, że pracujesz - mówi Iwona Baruk, właścicielka i szefowa kuchni w restauracji Atrium. Przez kilka lat uczyła się gotować we Włoszech. Miała tam zostać, ale do Lublina wróciła z miłości. Do męża. Dziś po mistrzowsku przyrządza makarony, ryby i owoce morza oraz desery.
Lada dzień w gruzińskiej restauracji Smak Kaukazu w Poniatowej ruszy gliniany piec tone, w którym pieczenie placków jest wyczynową gimnastyką. Tamari i Ucza Miqelashvili będą musieli „zanurkować” do pieca i równomiernie przykleić ciasto
Rozmowa z dr hab. Agnieszką Ludwiczuk z Katedry i Zakładu Farmakognozji z Pracownią Roślin Leczniczych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
Czereśnie najlepsze są prosto z drzewa. Następnie w pierogach. Wiśnie najlepsze są w barszczu i wiśniówce. Ale możliwości jest więcej. Pierogi z jagodami zachwycą smakoszy. Owocowe obiady smakują latem wybornie
Rozmowa z prof. Wiesławem Kamińskim, kierownikiem Zakładu Układów Złożonych i Neurodynamiki w Instytucie Informatyki UMCS w Lublinie.
W Cieleśnicy i Pratulinie odbywa się w ten weekend Święto Ziół. W piątek w pałacu w Cieleśnicy eksperci i zielarze rozmawiają o Ziemi Zielonej Planecie. W sobotę w Pratulinie czekają na was wykłady, występy muzyczne i stoiska z produktami ziołowymi zakończone puszczaniem wianków na Bugu. A w niedzielę w ogrodach i zielnikach cieleśnickiego pałacu odbędzie się wspólne gotowanie
Piotr Huszcz, szef kuchni w restauracji Hotelu Piano wpadł na pomysł, żeby w trakcie kolacji degustacyjnych odbyć kulinarną podróż po naszym województwie. W piątek kulinarny skład wyruszy do Lubartowa i Radzynia Podlaskiego.
To jest bardzo świeża, intrygująca interpretacja głośnej sztuki Moliera „Świętoszek”, za którą artysta dostał zakaz grania na 5 lat. W teatrze szedł na całość, zmarł na scenie podczas wystawiania sztuk. Odmówiono mu pochówku na cmentarzu, zemsta obrażonych „Świętoszków” dosięgła go nawet po śmierci. KIedy do pogrzebu doszło, przyjaciel komediopisarza, La Fontaine, powiedział "Plaut i Terencjusz leżą w tym grobie / Choć pogrzebano w nim tylko Moliera…”