Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Jesienią kasza gryczana smakuje najlepiej. Rozgrzewa, dodaje energii, pozwala odpocząć od mięsa. Oto 10 najciekawszych potraw regionalnych z kaszą gryczaną w roli głównej, która jest kulinarną specjalnością naszego regionu

Najlepsze dania z kaszy gryczanej

(fot. Dorota Awiorko)

Top 10 tatarów lubelskich (ceny)

To legenda polskiej zakąski. Według legendy wymyślili je Tatarzy, trzymający pod siodłem kawałki surowego mięsa. Uskrobane, było szybkim i energetycznym posiłkiem. Choć befsztyk tatarski podaje się w Europie nawet jako drugie danie, to nasz tatar wołowy nie ma sobie równych. Oto dziesięć miejsc w Lublinie, gdzie warto wpaść na tatara z wołowiny

7 pomysłów na jesienną kapustę (przepisy)

7 pomysłów na jesienną kapustę (przepisy)

Kiedy za oknem szron zetnie trawę, przypominamy sobie o rozgrzewającym kapuśniaku. Zasmażona kapusta to najlepszy dodatek do golonki, a łazanki z kapustą są lepsze niż niejedno danie. Oto 7 patentów na jesienną kapustę.

Jak przygotować grzyby? Po lwowsku, w śmietanie, a może w miodzie?

Jak przygotować grzyby? Po lwowsku, w śmietanie, a może w miodzie?

Grzyby mają zdecydowany smak i aromat, stąd nie warto przesadzać ze zbytnim ich doprawianiem. Lubią cebulę, pieprz, koperek i cząber. A oto przepisy warte wypróbowania

Polacy otrząsnęli się z zachwytu nad sushi, wietnamską zupą pho, odkrywają swoje kulinarne korzenie, poszukują lokalnych produktów (Fot. Waldemar Sulisz)

Brukiew ma moc (przepisy kulinarne)

Brać brukiew żółtą, ostrugać, pokrajać w kostkę i gotować w wodzie lub rosole. Gdy już prawie miękka, dodać trochę cukru, zrobić zasmażkę z łyżki masła z mąką, rozprowadzić smakiem z brukwi i dusić jeszcze w sosie, aż zupełnie będzie dobra

Kulinarne podróże po regionie. Niezwykły smak Kodnia (przepisy)

Kulinarne podróże po regionie. Niezwykły smak Kodnia (przepisy)

W Kodniu zioła pachną u Oblatów, z wieży bazyliki grają chorały, cerkiew się stroi w nowe szaty, wieża unicka jeszcze bardziej zarosła mchem. Ciasteczka kodeńskie kruche jak zawsze, nawet napar z suszonych liści orzecha, który każe mi pić Danusia się nada. Rosół z bażanta to sama esencja. Smażymy placki ziemniaczane, które jedzą mnisi w Jabłecznej. Kocham to miasto.

Anna Maria Jopek jest gwiazdą najnowszego spektaklu Leszka Mądzika (fot. Dorota Awiorko)

"Czas kobiety" w Teatrze Starym. Recenzja spektaklu

Oddała nam swoje ciało i swój głos.

Maślak czy kania? Przepisy na potrawy z grzybami

Maślak czy kania? Przepisy na potrawy z grzybami

Czekaliśmy na nie bardzo długo. Są maślaki i podgrzybki na sos. Kanie na schabowego. Lada chwila wysypią się opieńki. Na gąski jeszcze zbyt ciepło. Gdzieniegdzie pokaże się rydz. Dla grzybożerców to prawdziwy raj.

Leszek Mądzik i Anna Maria Jopek

"Zawsze erotyzm szedł w moim teatrze w parze z sacrum". Rozmowa z Leszkiem Mądzikiem

Nic nie musieliśmy udawać. Pracowaliśmy na skojarzeniach, nie na dosłowności. Dobrze się rozumieliśmy, przeczuwaliśmy siebie. Nie musieliśmy sobie mówić, co dalej. Cudownie, że nasza praca nad spektaklem stała się potrzebą obu stron. Ona się w tym dobrze czuje i ja. Co za szczęście, że ja na nią trafiłem. Rozmowa z Leszkiem Mądzikiem, twórcą Sceny Plastycznej KUL, który obchodzi jubileusz 45 lecia działalności artystycznej.

Anna Maria Jopek (fot. Dorota Awiorko)

Anna Maria Jopek w najnowszym spektaklu Leszka Mądzika

W sobotę na KUL pierwszy pokaz filmu dokumentalnego „Lustra Leszka Mądzika”. Tego samego dnia w Teatrze Starym premiera najnowszego spektaklu reżysera. W roli głównej wystąpi Anna Maria Jopek.