Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 października 2015 r.
10:07

Kulinarne podróże po regionie. Niezwykły smak Kodnia (przepisy)

W Kodniu zioła pachną u Oblatów, z wieży bazyliki grają chorały, cerkiew się stroi w nowe szaty, wieża unicka jeszcze bardziej zarosła mchem. Ciasteczka kodeńskie kruche jak zawsze, nawet napar z suszonych liści orzecha, który każe mi pić Danusia się nada. Rosół z bażanta to sama esencja. Smażymy placki ziemniaczane, które jedzą mnisi w Jabłecznej. Kocham to miasto.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Ilekroć jestem w Kodniu, zaglądam na miejsce, gdzie zgodnie z zasadami sztuki wojennej, w miejscu obronnym, Sapiehowie wystawili zespół zamkowy, składający się początkowo z rezydencji, przystani i systemu umocnień. Następnie z arsenału i gotyckiej cerkwi św. Ducha (1530 - 1540).

W kościele, nad drzwiami wejściowymi, znajduje się tablica nagrobna Jana Sapiehy, którą ufundował Paweł Sapieha. Obok cerkwi św. Ducha w Kodniu wybudowano także drewnianą cerkiew pw. św. Michała Archanioła, rozebraną w 1876 roku. Wtedy także kościół św. Anny (dzisiejszą bazylikę z cudownym obrazem) przemianowano na prawosławny sobór św. Trójcy, cudowny obraz kodeńskiej Madonny wywożąc do Częstochowy. W 1925 roku zdjęto cerkiewne kopuły, obraz Madonny wrócił do Kodnia w 1927 roku. Tyle historii.

Zapomniane smaki

Te cerkwie cały czas chodzą mi po głowie. Jeśli czas pozwoli, zajeżdżam do monastyru w Jabłecznej, gdzie mnisi modlą się, uprawiają ekologiczny ogród, zbierają miód i robią świece. Kiedy drapieżny Bug zaleje uprawy, nawet traktor nie daje rady, wtedy zostają mocne łodzie.

W Jabłecznej mnisi jedzą skromnie, mięso jest tylko dodatkiem do potraw, a proste danie z ziemniaków starczy ponad wszystko. Od zwykłej sałatki z cebulą, przez pieczone ziemniaki, placki ziemniaczane na kilka sposobów.

- W naszej rodzinie przetrwała tradycja smażenie placków ziemniaczanych wypełnionych mięsem. Takie placki jedli mnisi przed wojną w Jabłecznej - opowiada Paulina Pietrusik, która wraz z matką Danutą, chce odkrywać zapomniane smaki Kodnia. Razem z nimi zrobiliśmy pieczone ziemniaki z mięsem oraz placki ziemniaczane z Jabłecznej. Ale zacznijmy od sałatki, która często pojawia się w prawosławnej kuchni.

Sałatka ziemniaczana

Składniki: 50 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Wymieszać z cienkimi plastrami cebuli, doprawić, skropić olejem i podawać.

Pieczone ziemniaki

Składniki: 50 dag ziemniaków, 50 g mąki żytniej, olej, sól, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki obrać, obtoczyć w mące zmieszanej z solą i pieprzem. Zapiekać przez godzinę, aż będą rumiane, na talerzu polać olejem rzepakowym.

Ziemniaki z pieca z grzybami

Składniki: 75 dag ziemniaków, 20 dag świeżych grzybów, jedna cebula, sól, pieprz, olej.
Wykonanie: ziemniaki obrać, obciąć z jednej strony, wydrążyć. Miąższ ugotować, wymieszać z przesmażonymi grzybami i cebulą, doprawić solą z pieprzem, napełnić farszem ziemniaki. Ułożyć na blasze, posmarować olejem, upiec na złoto.

Ziemniaki faszerowane mięsem

Składniki: 50 dag ziemniaków, 10 dag wołowiny, 10 dag kurczaka, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, pieprz ziołowy, sól na smak, żółty ser na posypkę.
Wykonanie: ziemniaki obrać i obgotować. Obciąć jeden bok, wydrążyć. Mięso posiekać, wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku. Nafaszerować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem. Piec 170 stopni przez 30 minut.
Ziemniaki są genialne prosto z pieca. Kiedy wystygną można je pokroić w cienkie plastry, obłożyć pikantną marynowaną dynią i mamy smaczne carpaccio. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do żurku czy szczawiowej.

Placki ziemniaczane z Jabłecznej

Składniki: kilogram ziemniaków, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. Nadzienie: 25 dag wołowiny, 25 dag wieprzowiny, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, pieprz ziołowy, sól.
Wykonanie: ziemniaki zetrzeć, dodać jaja, mąkę, przyprawy. Mięso zmielić, doprawić. Kłaść łyżką masę ziemniaczaną na gorący tłuszcz (olej plus smalec), na to porcję mięsa, przykryć porcją masy ziemniaczanej. Smażyć na złoto z obu stron.
Podawać z sosem paprykowym lub ze śmietaną.

Kotlety ziemniaczane z leśnymi grzybami

Składniki: 50 dag ziemniaków, 10 dag masła, 20 dag świeżych podgrzybków, 15 dag cebuli, 1 starty ziemniak, 2 jaja, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, olej.
Wykonanie: ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść z masłem.
Grzyby przesmażyć z cebulą, dodać starty, surowy ziemniak, wymieszać z przyprawami. Dodać do masy ziemniaczanej, wyrobić. Formować kotlety, panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na złoto.

Pielmieni z ziemniakami

Składniki:
Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, olej, sól.
Na farsz: 50 dag ziemniaków, 20 dag cebuli, sól, pieprz, olej.
Wykonanie: zagnieść ciasto z podanych składników. Rozwałkować, skropić wodą. Ugotować ziemniaki, rozgnieść, dodać przesmażoną cebulę, doprawić solą z pieprzem. Nakładać na wycięte z ciasta krążki, zlepić, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podawać polane olejem rzepakowym. A kto lubi, może dodać cebulę smażoną na oleju.

Ziemniaczane pierogi na słodko

Na deser pierogi, które robi się do dziś w okolic Sławatycz. Mają i prawosławne, i olęderskie korzenie. Słodkie nadzienia nazywa się tu duszą.
Składniki:
Na ciasto: 50 dag ziemniaków, 3 jajka, pół szklanki śmietany, sól, cukier, 2 łyżki mąki.
Na farsz: 10 dag wędzonych śliwek bez pestek, tyle migdałów ile śliwek.
Wykonanie: ugotowane ziemniaki ubić, dodać masło utarte z jajkami. Dodać śmietanę, mąkę, wyrobić ciasto, rozwałkować. Śliwki sparzyć wodą razem z migdałami. Białko oddzielić od żółtka jajka. Śliwki odcedzić, do każdej włożyć migdał. Układać na krążku ciasta, zlepić, posmarować białkiem i smażyć na oleju. Posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Uwaga, doskonale smakują, jak wystygną.

Pozostałe informacje

Motor w dwóch kolejkach w 2025 roku dopisał do swojego konta jeden punkt

Jagiellonia Białystok - Motor Lublin (relacja na żywo)

Zapraszamy na relację na żywo z meczu Jagiellonia BIałystok - Motor Lublin. Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.30.

Jarosław Niemiec - związkowiec podczas strajku głodowego

Jak będzie przyszłość górników z Bogdanki? Jutro zaczyna pracę specjalny zespół

Jutro, 17 lutego, zacznie pracę powołany w ubiegłym tygodniu Zespołu ds. transformacji regionów. Chodzi o przyszłość górników z Bogdanki, ale także energetyków z Połańca czy Kozienic. Tymczasem zarząd kopalni poinformował rekordowym odpisie w wysokości 1 miliarda 249 mln zł.

Padwa Zamość wygrała w Legnicy 35:34

Padwa Zamość wygrała w Legnicy, AZS AWF gorszy od Stali Mielec

Nasze drużyny po wielu tygodniach przerwy w końcu wróciły do walki o punkty. KPR Padwa Zamość pokonała Siódemkę Miedź Huras Legnica. AZS AWF Biała Podlaska nie dał za to rady Handball Stali Mielec.

Domicjan Grabowski to puławianin, artysta, twórca grafik nawiązujących symboli miejskich, autor map oraz krytyk estetyki przestrzeni publicznej

"Żeby Puławy były bardziej puławskie"

Twórca najbardziej znanej, autorskiej mapy powiatu puławskiego nie spoczywa na laurach. O jego nowych projektach, miejskiej przestrzeni, architekturze, puławskich muralach, grafice oraz powodach wyrzucenia go z jednej z grup na facebooku rozmawiamy z młodym artystą, Domicjanem Grabowskim.

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Nawet do minus 15 stopni może miejscami spaść temperatura powietrza na Lubelszczyźnie w ciągu najbliższej doby. Ostrzeżenia przed mrozem dla ośmiu powiatów wydał Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zarząd województwa lubelskiego jeszcze w lutym ma zamiar ogłosić konkurs na dyrektora kazimierskiego muzeum. Od lata zeszłego roku pełniącą obowiązki dyrektora tej placówki pozostaje była starosta puławska, Danuta Smaga.

Fiesta Latina
foto
galeria

Fiesta Latina

Gorące latynoskie rytmy i atmosfera przyciągają Was co tydzień do El Cubano. Sobotni wieczór jest do tego najlepszą okazją. Zobaczcie, co się działo w ostatni weekend w El Cubano.

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach
zdrowie

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach

Będą lepiej diagnozować, szybciej interweniować i skuteczniej leczyć urazy czaszkowo-mózgowe. Na Uniwersytecie Medycznym trwa szkolenie „Neuro - Trauma Days”.

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Dzisiaj przed godz. 11 na obwodnicy Lubartowa, drodze krajowej nr 19, zderzyły się dwa samochody. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Utrudnienia w ruchu potrwają kilka godzin.

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych
ZDJĘCIA
galeria

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych

To nie jest typowy bal karnawałowy, ale cieszy się dużym zainteresowaniem. Już po raz 29. katolicy bawili się na Balu Młodych.

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby
galeria

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby

Amfetamina, mefedron, marihuana i niemal 1400 tabletek MDMA - łącznie ponad 1,5 kilograma narkotyków policjanci znaleźli u mieszkańców powiatu radzyńskiego. Zatrzymane osoby mają od 18 do 25 lat. Najbliższe miesiące spędzą za kratkami.

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

W miniony weekend Puchar Świata gościł w japońskim Sapporo, a na skoczni królował reprezentant gospodarzy – Ryoyu Kobayashi

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie
zdjęcia
galeria

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie

W sobotę, 15 lutego, na studniówce bawiły się ostatnie klasy Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida przy ul. Muzycznej w Lublinie. W odróżnieniu od większości szkół średnich, które swoje bale najczęściej organizują w hotelach i salach weselnych, "Plastyk" postawił na tradycję.

Urodzinowy weekend
foto
galeria

Urodzinowy weekend

Naprawdę trudno w to uwierzyć, ale Helium Club jest z nami już 10 lat. Jeden z najpopularniejszych klubów w Lublinie obchodził swoje urodziny. Impreza odbyła się w myśl zasady albo grubo albo wcale. Faktycznie tak było, co można zobaczyć w naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki
historia, zdjęcia
galeria

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej Lublin był jednym z liczących się ośrodków przemysłowych w ówczesnej Polsce. W mieście powstały nowe zakłady przemysłowe i fabryki: Fabryka Samochodów Ciężarowych, Zakłady Metalurgiczne „Ursus”, Lubelskie Fabryki Wag czy Lubelska Fabryka Maszyn Rolniczych.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium