Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 września 2015 r.
8:06

Maślak czy kania? Przepisy na potrawy z grzybami

0 2 A A

Czekaliśmy na nie bardzo długo. Są maślaki i podgrzybki na sos. Kanie na schabowego. Lada chwila wysypią się opieńki. Na gąski jeszcze zbyt ciepło. Gdzieniegdzie pokaże się rydz. Dla grzybożerców to prawdziwy raj.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kiedy dorwę pierwsze grzyby na działce, najpierw gotuję zupę ziemniaczaną z grzybami, według przepisu, który zdobyłem nad Bugiem. Grzyby są tak dobre, że nie ma co w zupie z nimi kombinować - powiedział mi pewien gospodarz z okolic Jabłecznej.

Składniki: 50 dag świeżych grzybów, 50 dag ziemniaków, olej, listek laurowy, ziele, pieprz, sól, 2 cebule, zielenina do smaku.

Wykonanie: grzyby oczyścić, pokroić, ugotować z suszonym grzybkiem. Ziemniaki pokroić w kostkę, podsmażyć, zalać przegotowaną wodą, żeby wydobyć smak. Kiedy się ugotują, dodać przyprawy, osolić do smaku. Na oleju usmażyć posiekaną cebulę. Dodać do zupy, wraz z wcześniej ugotowanymi grzybami. Pogotować kilka minut. Na talerzu posypać zieloną pietruszką.

Duszone z ziemniakami

Grzyby z patelni duszone w śmietanie. Z chlebem lub z ziemniakami. W tej roli na pierwszym miejscu stawiam opieńki, zaraz po nich maślaki.

Składniki: 40 dag grzybów, 5 ziemniaków, pół szklanki śmietany, 2 łyżki masła, 1 cebula, sól, pieprz, liść laurowy, koperek.

Wykonanie: czyszczone grzyby umyć i obgotować, przełożyć na cedzak, żeby obciekły. Ugotowane grzyby pokroić, włożyć do rondla, zalać śmietaną, dodać listek laurowy, sól, pieprz. Dusić 10 minut.

Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i obsmażyć na maśle. Oddzielnie zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i cebulę do grzybów, dusić kilka minut. Wyłożyć na talerze, posypać koperkiem.

Spaghetti z maślakami

Składniki: 40 dag makaronu spaghetti, 30 dag grzybów, 10 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek, ostra papryczka chili, 4-5 łyżek kaparów, 5-6 łyżek oliwy, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki listków oregano, sól, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: obrany czosnek i ostrą papryczkę drobno posiekać. Grzyby sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek z papryczką.

Dodać grzyby, kapary, oliwki. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Sos dusić na wolnym ogniu około 20 minut, aż grzyby będą się rozpływać w ustach. Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić, przełożyć do naczynia z sosem, wymieszać i od razu podawać.

Borowiki w śmietanie

Po umyciu w osolonej wodzie borowiki trzeba obgotować przez kilka minut, wyłożyć i odparować. Smażymy je na sklarowanym maśle. Doprawiamy słodką, deserową śmietanką.

Składniki: 50 dag borowików, 2 małe cebule, sól, pieprz, klarowane masło, śmietanka.

Wykonanie: grzyby obgotować w osolonym wrzątku. Po odparowaniu pokroić na kawałki. Na głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło. Wrzucić grzyby i krótko przesmażyć. Podlać wodą (można bulionem), dodać drobno posiekaną cebulę, doprawić solą z pieprzem i dusić pod przykryciem. Wlać śmietankę, odparować, by sos się zagęścił.

Podgrzybki w cieście

Składniki: 50 dag świeżych podgrzybków, olej do smażenia. Na ciasto: pół szklanki mąki, 1 jajko, pól szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, sól.

Wykonanie: grzyby oczyścić, obciąć nóżki. Kapelusze ugotować w małej ilości wody. Wyjąć z wywaru, osączyć. Wywar i nóżki można wykorzystać do przygotowania smacznej zupy grzybowej.

Z podanych składników zrobić ciasto. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 szklanki oleju. Wrzucić kawałek ziemniaka. Jeśli olej nie będzie silnie się pienił, można rozpocząć smażenie. Ugotowane kapelusze maczać w cieście w smażyć na złoto. Odsączyć na papierze.

Zapiekanka Niedźwiedzia

Wielkim fanem grzybów jest Marek Niedźwiedzki, legendarny prezenter radiowej „Trójki”. Przyrządza je na kilkanaście sposobów. O jego zapiekance krążą legendy.

Składniki: 50 dag świeżych grzybów, 25 dag ugotowanego makaronu typu „łazanki”, 3 jaja, 1 cebula, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, sól.

Wykonanie: grzyby obgotować, pokroić, podsmażyć na patelni razem z posiekaną cebulą. W wysmarowanej masłem formie ułożyć połowę makaronu i wyłożyć na nią warstwę grzybów z cebulą. Na wierzch położyć resztę makaronu.

Jaja ubić na pianę, wymieszać z posolonym mlekiem i zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut.

Schabowe kanie

Składniki: 4 kapelusze kani, litr mleka, 2 jajka, łyżka mąki, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej na smażenie.
Wykonanie: kapelusze oczyścić pędzelkiem, wymoczyć w mleku, delikatnie rozgnieść dłonią. Rozbić jajka z solą i pieprzem. Obtaczać kapelusze w jajku, mące, powtórnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, do którego można dodać kawałek masła.

Panierować można inne grzyby. Świetne są rydze, które należy opłukać pod strumieniem bieżącej wody, panierować w bułce i usmażyć na sklarowanym maśle. To niebywały przysmak.

Grzyby marynowane

Składniki: 1 kg grzybów, 2 dag soli, 1 litr wody do obgotowania grzybów i 15 dag cebuli. Na zalewę: 1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki octu 10%, 5 dag cukru, 1 dag soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Wykonanie: grzyby szybko wypłukać i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować do miękkości, wyjąć z wody odsączyć, odrzucić cebulę. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić, zalać ostudzoną zalewą. Pasteryzować 20 minut.

Pierogi z gąskami

Składniki: ciasto na pierogi. Na farsz: 50 dag kaszy gryczanej, 50 dag gąsek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać posiekane grzyby. Usmażyć, przełożyć do naczynia z ugotowaną i wystudzoną kaszą. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem, odstawić na pół godziny.
Z rozwałkowanego ciasta wykrajać szklanką porcje, nakładać farsz, lepić, robiąc na brzegach falbanki. Gotować o osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z przesmażoną cebulką.

Na zimę

Świeże grzyby są bardzo nietrwałe. Ale wystarczy je zamrozić. Muszą być świeże i zdrowe. Po przyniesieniu do domu należy je starannie oczyścić, jak do suszenia. Następnie ułożyć na tacce i zamrozić. Nie wszystkie grzyby można zamrozić świeże. Kurki i rydze należy najpierw obgotować, bo po rozmrożeniu będą gorzkie. Ważny jest sposób rozmrażania grzybów. Sprawdzony patent to zalanie grzybów mlekiem i rozmrożenie w pokojowej temperaturze. Nie dość, że wyglądają jak z lasu, to jeszcze smakują jak świeże.

Pozostałe informacje

Zaprojektuj mural i wygraj 12 tys. zł

Zaprojektuj mural i wygraj 12 tys. zł

Do końca roku można zgłaszać projekty na mural, który ma obrazować jubileusz 20-lecia Polski w Unii Europejskiej. Można wygrać 12 tys. zł.

Zrobi się zimno na Starym Mieście. LPEC przerwie dostawę ciepła

Zrobi się zimno na Starym Mieście. LPEC przerwie dostawę ciepła

W centrum Lublina nie będzie ciepłej wody i ogrzewania. Lubelskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej zapowiada prace na sieci ciepłowniczej.

Autobusy wodorowe już u właściciela. Dziś była pierwsza przejażdżka.
galeria

Świdnik wrzuca drugi bieg, aby poprawić komunikację

Miasto stawia na innowacje w transporcie publicznym – nowe autobusy wodorowe, mają poprawić komfort mieszkańców i wesprzeć ochronę środowiska. To krok w kierunku nowoczesnej, ekologicznej komunikacji, który jednocześnie umacnia współpracę Świdnika z regionem.

Lotnisko podsumowało wakacje. Liczby robią wrażenie

Lotnisko podsumowało wakacje. Liczby robią wrażenie

Tegoroczny sezon na lubelskim lotnisku trwał wyjątkowo długo, co przekłada się na wyniki. Jest lepiej niż w zeszłym roku.

Krzysztof Komorski Wojewoda Lubelski
Wojewoda Lubelski

Komentarz po wyborze Donalda Trumpa na 47. prezydenta USA

Po pierwsze: fundamentalne, szacunek dla wyboru Amerykanów, prezydent Donald Trump dostał bardzo silny mandat zaufania, należy uznać ten wybór i przystosować się do współpracy z jego administracją.

Prezes MPWiK Artur Szymczyk i mer miasta Równe

Przebudują kanalizacje i wodociągi. Lublin i Ukraina inaugurują projekt

Goździkowa, Kosynierów, Ziemiańska i Jaskółcza oraz ukraińskie miasto Równe - w tych miejscach powstanie nowa infrastruktura kanalizacyjna. To dzięki współpracy ukraińsko-polskiej w ramach projektu Interreg NEXT.

Start Lublin w sobotę zagra na wyjeździe ze Śląskiem Wrocław

Start Lublin w sobotę zagra na wyjeździe ze Śląskiem Wrocław

Start Lublin ma w ostatnim czasie szczęście do drużyn przeżywających kryzys

zdjęcie ilustracyjne

Żeby lepiej cię widzieć, mieszkańcu. Ratusz kupuje nowe kamery

Stare są już wysłużone i dlatego będą zdemontowane. Ale zastąpią je nowe kamery. Urząd szuka właśnie dostawcy.

IMiGW ostrzega: To będzie mglista noc w Lubelskiem

IMiGW ostrzega: To będzie mglista noc w Lubelskiem

To wiadomość ważna zwłaszcza dla tych, którzy wieczorem albo nocą planują podróż. W województwie będzie sporo mgieł. Meteorolodzy wydali w tej sprawie komunikat z ostrzeżeniem.

22-latek był już karany za znęcanie się nad rodzicami. Dlatego teraz będzie odpowiadał jako recydywista

Miarka się przebrała. Wyrodny syn trafił za kratki

Ma dopiero 22 lata, a w przeszłości już był karany za znęcanie się nad rodzicami. Niczego go to nie nauczyło. Znów wyżywał się na własnym ojcu. Dlatego od razu trafił za kratki.

Drogi, boiska, place zabaw i Plac Rybny w nowej odsłonie. Znamy wyniki Budżetu Obywatelskiego
LUBLIN

Drogi, boiska, place zabaw i Plac Rybny w nowej odsłonie. Znamy wyniki Budżetu Obywatelskiego

Mieszkańcy Lublina zdecydowali o przyszłorocznych inwestycjach. W ramach 11. edycji Budżetu Obywatelskiego do realizacji trafi 37 projektów. Miasto przeznaczy łącznie ponad 14 mln zł na projekty, na które zagłosowało ponad 20 tys. osób.

Poważnie osłabiona Wisła Puławy zagra w piątek na wyjeździe z Resovią

Poważnie osłabiona Wisła Puławy zagra w piątek na wyjeździe z Resovią

W meczu otwarcia 17. kolejki Wisła Puławy zagra na wyjeździe z Resovią. Mecz odbędzie się już w piątek o godzinie 18 na stadionie miejskim w Rzeszowie

Co może dać Twojemu pupilowi karma półwilgotna dla psa Tales and Tails?

Co może dać Twojemu pupilowi karma półwilgotna dla psa Tales and Tails?

Masz w domu szczeniaka? Twój czworonóg zaczyna mieć problemy z uzębieniem, które uniemożliwiają mu normalne spożywanie karmy suchej? A może posiadasz psiego niejadka, dla którego starasz się znaleźć ciekawą alternatywę? We wszystkich tych przypadkach (i nie tylko) rozwiązaniem okaże się karma półwilgotna dla psa tales and tails.

Śmieci w piecu? Będą mandaty. Jeden już wystawili

Śmieci w piecu? Będą mandaty. Jeden już wystawili

Siwy dym i smród unosił się w środę nad osiedlem Karolówka. Wezwano strażników miejskich i kontrola zakończyła się mandatem. Bo w pewnej zamojskiej firmie palone były... małe silniki elektryczne.

Ekskluzywna odzież medyczna – jak wyrazić swój styl w miejscu pracy

Ekskluzywna odzież medyczna – jak wyrazić swój styl w miejscu pracy

Odzież medyczna przestała być postrzegana jako jednolita i monotonna. Coraz więcej firm oferuje ekskluzywne kolekcje odzieży medycznej, które pozwalają pracownikom służby zdrowia na wyrażenie swojego stylu i komfortu, nie rezygnując przy tym z profesjonalnego wyglądu. Ubrania medyczne mogą być teraz modne, eleganckie, a jednocześnie funkcjonalne, co sprawia, że zarówno lekarze, pielęgniarki, jak i inni specjaliści mogą czuć się pewnie i wygodnie podczas pracy. Jak zatem wyrazić swój styl, pracując w branży medycznej?

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium