Karczma Ordynat w Wielączy w gminie Szczebrzeszyn, Pstrągowo w Żółtańcach-Kolonii pod Chełmem oraz lubelska Takushi Sushi awansowały do II etapu konkursu kulinarnego „Kuchnia+ poleca”.
W konkursie udział wzięło blisko 2300 restauracji z całej Polski. Rekomendowali je internauci, którzy przyznawali ulubionym lokalom punkty. W pierwszym etapie konkursu oddali ponad 17 500 głosów.
48 najwyżej ocenionych zakwalifikowanych zostało do drugiego etapu. - Liczba głosów oraz poleconych restauracji pokazuje znaczny wzrost popularności akcji. Po raz kolejny wśród lokali, które awansowały do kolejnego etapu, są zarówno te z mniejszych miejscowości, jak Żółtańce-Kolonia czy Szczebrzeszyn, ale także z większych miast, jak Lublin. Teraz przed naszymi ekspertami najtrudniejsze zadanie. Muszą odwiedzić każde z 48 wyróżnionych w I etapie miejsc i wystawić swoją ocenę – mówi Marta Szwakopf, dyrektor kanału Kuchnia+. Zrobią to do końca października.
Największe szanse na finał ma Karczma Ordynat w Wielączy, która zdobyła najwięcej głosów wśród wszystkich restauracji w woj. lubelskim.
– To dla nas wielka radość, że tak wielu klientów poleca nas innym. To wynik tego, że nic co znajduje się w naszej karcie nie jest przypadkowe. To wypróbowane potrawy z najlepszych składników. Nic nie jest mrożone. Wszystko jest przygotowywane dopiero po złożeniu zamówienia – zapewnia Dariusz Handiuk, właściciel Ordynata, który zapewnia, że na wizytę tajemniczych klientów nie będzie się specjalnie szykował. – Nic więcej zrobić nie możemy, bo wszystkich naszych klientów traktujemy z tak samo wielkim sercem.
W listopadzie, podczas uroczystej gali, stacja wręczy 12 certyfikatów „Kuchnia+ poleca”.