Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 sierpnia 2015 r.
20:42

Świadome jedzenie ziemniaka. Z prostych składników wyżyny smaków

Krzysztof Korolewicz
Krzysztof Korolewicz

Rozmowa z Krzysztofem Korolewiczem, dyrektorem firmy Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. oraz członkiem Stowarzyszenia Polski Ziemniak.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najchętniej do każdej polskiej restauracji wprowadziłby osobną kartę dań z ziemniaków. Ziemniak to jego miłość. Na Europejski Festiwal Smaku przywiezie do Lublina ich niebywałe odmiany. Jest przekonany, że nasz region może być dla restauratorów zagłębiem ich najlepszych kulinarnych typów.

• Czy każdy ziemniak smakuje inaczej?

- Tak. Smak ziemniaka zależy zarówno od odmiany, ziemi i od tego, czym był nawożony. Dalej od przebiegu pogody. Ważne jest to, jaką metodą był uprawiany. Czy konwencjonalną, czy ekologiczną, czy na oborniku, czy na nawozach sztucznych.

• Czy każde pole smakuje inaczej?

- Można tak powiedzieć. Wino jest tu bardzo dobrym przykładem. Wino jest smakiem ziemi, na której winnicę się uprawia. Jeśli sięgamy po wino, patrzymy na etykietę, która wyraźnie mówi, że to jest riesling, winorośl jest uprawiana tu i tu, możemy podawać go z taką a taką potrawą. Natomiast, żeby ziemniaki jeść świadomie, powinniśmy mieć więcej informacji. W rejonie Lublina jeszcze zachowała się klasyczna struktura zasiewów. Widać to wyraźnie, jak się jedzie przez wioski od Radzynia po Bełżyce. To dobre miejsce, żeby znać pochodzenie ziemniaków, żeby wiedzieć, co jeść.

• Ile odmian ziemniaków uprawia się w Polsce?

- Każda odmiana jest rejestrowana. Na oficjalnej liście jest około 125 odmian ziemniaka. Natomiast w obrocie handlowym, dostępnym w Polsce, jest tych odmian około 200 (1247 tysiące odmian zawiera Wspólnotowy Katalog Odmian Roślin Rolniczych CCV ). W różnych regionach popularne są różne odmiany. U was najczęściej uprawia się odmiany Irga, Vineta, Bellrosa, Tajfun.

• Polska zawdzięcza je królowi Janowi III Sobieskiemu. Ziemniak bywał podstawą wyśmienitych potraw. W PRL-u ziemniak stał się zapychaczem. Dziś Polacy odkrywają lokalne wina, piwa z rzemieślniczych browarów, zachwycają się owocami morza, serami. A są gotowi odkryć ziemniaka na nowo?

- Powinniśmy jeść regionalnie i sezonowo. Kiedyś zaczynaliśmy od szczawiowej, potem piliśmy kompot rabarbarowy, szparagi, młode ziemniaki. I tak z tygodnia na tydzień, aż do ostatniego jarmużu zbieranego jak śnieg spadnie. Z ziemniakiem jest trochę inaczej. Mamy młode ziemniaki, ale różne odmiany świeżych ziemniaków mamy przez cały rok. Nie skorzystać z tego byłoby grzechem. Dlatego trzeba spojrzeć na to szerzej.

• Jak?

- Jeśli wiem, od kogo kupuję ziemniaki, to wpływam na rozwój ekonomiczny konkretnego mikroregionu. Jeśli kupuję je w markecie, nie wiadomo skąd, to nie wiem, gdzie te pieniążki trafią. Wracając do PRL –u. Ziemniaki były tam traktowane jak najgorzej, hodowle były nastawione na bardzo wysoką odporność na choroby i często na wysoką zawartość skrobi.

• Czym to się objawiało?

- Ziemniak miał jak najmniej chorować, jego smak był trzeciorzędną sprawą. Od 20 lat hodowla w Polsce jest nastawiona na walory smakowe ziemniaka. Jeśli na talerzu położymy 3 ziemniaki nowych odmian, to proszę mi wierzyć, że wiele osób się tym smakiem zachwyci. Kiedy bywam na festiwalach, częstuję kawałeczkami ugotowanych ziemniaków, to widzę w oczach ludzi zdumienie, wręcz entuzjazm dla ich wyrafinowanego smaku.

• Dlaczego zatem zamiast pysznych ziemniaków restauratorzy podają mrożone frytki, półksiężyce i talarki?

- Wpadliśmy w kulinarną koleinę. Ludzie zachłysnęli się innym, obcym. Nie mam nic przeciwko frytkom, ale nie może to być kulinarny przymus. W restauracjach, w którym bywałem z Europie, w każdej podawano ziemniaki na 5 sposobów. Od fantastycznego puree, po gratin, wymyślne wariacje ziemniaka w ziołach i obierzynki smażone w oliwie. Szefowie kuchni dobrych restauracji nie chcą serwować anonimowych ziemniaków, szukają natomiast konkretnych typów kulinarnych. Kiedy Kurt Scheller przyjechał do Polski 20 laty temu, to dobre ziemniaki musiał kupować - o zgrozo - w Wiedniu.

• Czy ziemniak może być podstawą od wytwornej, niezwykłej kreacji na talerzu?

- Ależ oczywiście! Mogą to być zapomniane i odkryte na nowo powałki i szlachcice, mogą to być wytworne zapiekanki gratin. W zachodnich restauracjach trwa moda na podawanie kilku różnych odmian nieobranych, ugotowanych ziemniaków na talerzu, do których szef kuchni komponuje sosy, oliwy smakowe i mieszanki ziół. I tak z prostych składników powstają wyżyny smaków.

• Pojawi się pan na Europejskim Festiwalu Smaku z wieloma odmianami ziemniaków, z pokazami na Scenie Smaku, z warsztatami dla lubelskich szefów kuchni. Projekt „jem Ziemniak” zapowiada się intrygująco. Jakich odkryć możemy się spodziewać?

- Będę wskazywał waszym szefom kuchni, jakich typów ziemniaków mogą używać do konkretnych potraw. Chylę czoła przed ich talentami. Kiedy zobaczą 15 odmian, to się zdziwią, posłuchają, zaczną czarować z ziemniaków cuda. Liczę także na dużą obecność producentów z regionu. Będziemy wysyłać im specjalne zaproszenia. Brakuje nam identyfikacji produktu od samego początku. Rolnik musi z duma pisać swoje nazwisko, adres, odmianę i typ kulinarny. Po to, żeby szefowie kuchni, także konsumenci, wiedzieli, że konkretny ziemniak jest od pana Kazia, że jest to rodzinna firma, która działa 50 lat, że możemy zadzwonić i powiedzieć: panie Kazimierzu, przyjeżdżam jeszcze raz, bo ziemniaki są dobre. Chodzi o to, żeby kupować lokalnie, a ziemniaki były kupowane świadomie.

• Czy mamy prawo być z tego dumni?

- Wciąż mamy nowe mody. Na vege, na dietę bezglutenową, na dziesiątki spraw. Musimy w tym gąszczu znaleźć swoją drogę. A ponieważ dobry ziemniak od konkretnego hodowcy z regionu wpisuje się w trendy zdrowego żywienia, to jedzmy go świadomie. Wtedy ruszamy w drogę niebywałych, jeszcze nie poznanych smaków. Możemy dostać się w nową przestrzeń smakowych doznań, która zaczyna się za rogiem, w zaprzyjaźnionym zieleniaku, lub u pana Kazia, dwie wioski dalej.

• Trzy najukochańsze potrawy z ziemniakiem w roli głównej?

- Placki ziemniaczane, to od dziecka narkotyk prawie. Kopytka: coś niebywałego. I ostatnio powaliły mnie powałki z ziemniaka.

• Co to takiego?

- Ciasto drożdżowe zmieszane z ziemniakiem, pieczone tak jak pizza. Albo nie dodaje się do tego nic, albo klasyczne dodatki: cebulę, koperek, boczek, ewentualnie twarożek z cebulką. Jakbym był w podróży kulinarnej na drugim końcu świata, a jadłem ziemniaki. Życzę każdemu, żeby takie odkrycia robił podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.

Jaki ziemniak do czego • Typ A: sałatkowy Nadaje się na sałatki, smażone ziemniaki, do zup. • Odmiany: Venezia, Bellinda, Colette, Belana Typ B: ogólnoużytkowy Podstawowy ziemniak na obiad, do mięsa i sosu. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Red Sonia, Jelly • Typ C: mączysty Doskonałe do przygotowania placków, puree, frytek, do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata

Pozostałe informacje

Bogdanka LUK Lublin wygrała na wyjeździe z ZAKSĄ Kędzierzy-Koźle 3:0

Bogdanka LUK Lublin pozostaje w grze o półfinał

W drugim meczu ćwierćfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała ZAKSĘ Kędzierzyn-Koźle 3:1. Tym samym do wyłonienia półfinalisty konieczne będzie trzecie spotkanie, w niedzielę, w Lubinie. Początek o godzinie 14.45

Przemysław Kusiak to jeden z liderów Matematyki

LNBA: Potrzebne będą trzecie mecze

W sobotę rozegrano drugie mecze półfinałowe w Konferencji A. Zwycięstwa odniosły w nich zespoły Patobasket i Matematyki, co oznacza, że do wyłonienia finalistów będą potrzebne trzecie spotkania.

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie
koncert
5 kwietnia 2025, 19:00

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie

W lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt w sobotę, odżyje duch Seattle lat 90. Ze sceny popłyną brudne gitarowe brzmienia i chropowate wokale – zupełnie jak w klubach Seattle sprzed trzech dekad. Znów powrócą wspomnienia przy takich utworach jak: „Smells Like Teen Spirit”, „Would”, „Jeremy”, „Alive”, „Black Hole Sun” i innych. To nie będzie zwykły koncert, lecz muzyczna podróż w czasie: w rocznicę śmierci Kurta Cobaina i Layne’a Staleya Lublin odda im szczególny hołd.

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Szybkie, drogie i luksusowe. Przerobione i dopieszczone. Plus pokazy stuntu i driftu, czyli dwa dni z motoryzacją w najlepszym wydaniu. W weekend w Lublinie: Moto Session 2025.

Filip Wójcik to kolejny zawodnik, który zostaje w Motorze na następny sezon

Kolejny piłkarz Motoru Lublin podpisał nowy kontrakt

W ostatnich dniach Motor Lublin przedłużył umowy z trzema piłkarzami. Najpierw nowe kontrakty podpisali: Michał Król i Mathieu Scalet, a we wtorek żółto-biało-niebiescy poinformowali, że w klubie zostaje także Filip Wójcik. Wszyscy związali się z beniaminkiem PKO BP Ekstraklasy na kolejny rok.

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.
foto
galeria

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.

Trwają przygotowania do sobotniej premiery „Niewiarygodnej historii Małej S.” w lubelskim Teatrze im. J. Osterwy. Będzie to pierwszy – po dłuższej przerwie – spektakl przeznaczony dla najmłodszej widowni.

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi
ZDJĘCIA

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi

Egzamin jest bardzo długi i trudny - mówi przewodniczący komisji. Po studiach i trzech latach aplikacji przyszedł czas na cztery dni egzaminów z różnych zagadnień prawa. W Lublinie rozpoczął się egzamin adwokacki.

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Zakończono negocjacje umowy pomostowej z wykonawcami pierwszej elektrowni jądrowej – poinformował we wtorek premier Donald Tusk. Obecny plan zakłada, że prąd z pierwszej polskiej elektrowni jądrowej popłynie do sieci w 2036 roku.

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS
ZDJĘCIA
galeria

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS

Cukiernik, optyk, ratownik medyczny, czy klasa psychologiczno-medyczna. Przed nami egzamin ósmoklasisty, a potem wybór szkoły średniej. Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego zaprosił swoich potencjalnych, przyszłych uczniów.

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji
ZDJĘCIA
galeria

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji

Magia i Fantazja – takie było hasło tegorocznej, XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fryzjerskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer”. Uczestnicy konkursu puścili wodzę fantazji i swoje wyobrażenia przełożyli na włosy modelek.

Łukowskie PEC

Brakuje milionów i nie mogą ruszyć z budową elektrociepłowni. Będzie wniosek

Łukowskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej nie może ruszyć z budową nowej elektrociepłowni, bo oferty firm są droższe niż założony kosztorys. Miasto szuka nowych możliwości w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie
(Nie)Wyparzona Gęba
film

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie

Po 25 latach milczenia Igor Jaszczuk wraca na scenę – bez presji wytwórni, za to z wielką autentycznością. Jego najnowszy singiel „Baobab” to nostalgiczna podróż do czasów młodości, spotkań pod drzewem, które stało się symbolem twórczych początków. Artysta, znany jako autor hitów dla innych, zaśpiewa własnym głosem.

Aleksandra Tomczyk

Aleksandra Tomczyk zostaje w Lublinie

Chociaż od dłuższego czasu nie ma jej w składzie MKS FunFloor, to Paweł Tetelewski nie wahał się przedłużyć umowy z Aleksandrą Tomczyk. 30-letnia rozgrywająca podpisała nowy kontrakt, chociaż na razie musi skupić się na leczeniu kontuzji.

Jedną z atrakcji Dnia otwartego na Politechnice Lubelskiej był tunel aerodynamiczny
galeria

Politechnika Lubelska: Informatyka, innowacje i rekrutacja

Był tunel aerodynamiczny i programowanie robotów. Były długopisy 3D i e-oko w inżynierii. A przede wszystkim: była możliwość lepszego poznania uczelni. Jak wyglądał Dzień Otwarty na Politechnice Lubelskiej?

Inspektor Andrzej Mioduna
KADRY

Komendant Wojewódzki Policji w Lublinie ma nowego zastępcę

Inspektor Andrzej Mioduna był komendantem w Janowie Lubelskim i w Zamościu. Teraz objął stanowisko p.o. Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium