Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 sierpnia 2015 r.
20:42

Świadome jedzenie ziemniaka. Z prostych składników wyżyny smaków

0 0 A A
Krzysztof Korolewicz
Krzysztof Korolewicz

Rozmowa z Krzysztofem Korolewiczem, dyrektorem firmy Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. oraz członkiem Stowarzyszenia Polski Ziemniak.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najchętniej do każdej polskiej restauracji wprowadziłby osobną kartę dań z ziemniaków. Ziemniak to jego miłość. Na Europejski Festiwal Smaku przywiezie do Lublina ich niebywałe odmiany. Jest przekonany, że nasz region może być dla restauratorów zagłębiem ich najlepszych kulinarnych typów.

• Czy każdy ziemniak smakuje inaczej?

- Tak. Smak ziemniaka zależy zarówno od odmiany, ziemi i od tego, czym był nawożony. Dalej od przebiegu pogody. Ważne jest to, jaką metodą był uprawiany. Czy konwencjonalną, czy ekologiczną, czy na oborniku, czy na nawozach sztucznych.

• Czy każde pole smakuje inaczej?

- Można tak powiedzieć. Wino jest tu bardzo dobrym przykładem. Wino jest smakiem ziemi, na której winnicę się uprawia. Jeśli sięgamy po wino, patrzymy na etykietę, która wyraźnie mówi, że to jest riesling, winorośl jest uprawiana tu i tu, możemy podawać go z taką a taką potrawą. Natomiast, żeby ziemniaki jeść świadomie, powinniśmy mieć więcej informacji. W rejonie Lublina jeszcze zachowała się klasyczna struktura zasiewów. Widać to wyraźnie, jak się jedzie przez wioski od Radzynia po Bełżyce. To dobre miejsce, żeby znać pochodzenie ziemniaków, żeby wiedzieć, co jeść.

• Ile odmian ziemniaków uprawia się w Polsce?

- Każda odmiana jest rejestrowana. Na oficjalnej liście jest około 125 odmian ziemniaka. Natomiast w obrocie handlowym, dostępnym w Polsce, jest tych odmian około 200 (1247 tysiące odmian zawiera Wspólnotowy Katalog Odmian Roślin Rolniczych CCV ). W różnych regionach popularne są różne odmiany. U was najczęściej uprawia się odmiany Irga, Vineta, Bellrosa, Tajfun.

• Polska zawdzięcza je królowi Janowi III Sobieskiemu. Ziemniak bywał podstawą wyśmienitych potraw. W PRL-u ziemniak stał się zapychaczem. Dziś Polacy odkrywają lokalne wina, piwa z rzemieślniczych browarów, zachwycają się owocami morza, serami. A są gotowi odkryć ziemniaka na nowo?

- Powinniśmy jeść regionalnie i sezonowo. Kiedyś zaczynaliśmy od szczawiowej, potem piliśmy kompot rabarbarowy, szparagi, młode ziemniaki. I tak z tygodnia na tydzień, aż do ostatniego jarmużu zbieranego jak śnieg spadnie. Z ziemniakiem jest trochę inaczej. Mamy młode ziemniaki, ale różne odmiany świeżych ziemniaków mamy przez cały rok. Nie skorzystać z tego byłoby grzechem. Dlatego trzeba spojrzeć na to szerzej.

• Jak?

- Jeśli wiem, od kogo kupuję ziemniaki, to wpływam na rozwój ekonomiczny konkretnego mikroregionu. Jeśli kupuję je w markecie, nie wiadomo skąd, to nie wiem, gdzie te pieniążki trafią. Wracając do PRL –u. Ziemniaki były tam traktowane jak najgorzej, hodowle były nastawione na bardzo wysoką odporność na choroby i często na wysoką zawartość skrobi.

• Czym to się objawiało?

- Ziemniak miał jak najmniej chorować, jego smak był trzeciorzędną sprawą. Od 20 lat hodowla w Polsce jest nastawiona na walory smakowe ziemniaka. Jeśli na talerzu położymy 3 ziemniaki nowych odmian, to proszę mi wierzyć, że wiele osób się tym smakiem zachwyci. Kiedy bywam na festiwalach, częstuję kawałeczkami ugotowanych ziemniaków, to widzę w oczach ludzi zdumienie, wręcz entuzjazm dla ich wyrafinowanego smaku.

• Dlaczego zatem zamiast pysznych ziemniaków restauratorzy podają mrożone frytki, półksiężyce i talarki?

- Wpadliśmy w kulinarną koleinę. Ludzie zachłysnęli się innym, obcym. Nie mam nic przeciwko frytkom, ale nie może to być kulinarny przymus. W restauracjach, w którym bywałem z Europie, w każdej podawano ziemniaki na 5 sposobów. Od fantastycznego puree, po gratin, wymyślne wariacje ziemniaka w ziołach i obierzynki smażone w oliwie. Szefowie kuchni dobrych restauracji nie chcą serwować anonimowych ziemniaków, szukają natomiast konkretnych typów kulinarnych. Kiedy Kurt Scheller przyjechał do Polski 20 laty temu, to dobre ziemniaki musiał kupować - o zgrozo - w Wiedniu.

• Czy ziemniak może być podstawą od wytwornej, niezwykłej kreacji na talerzu?

- Ależ oczywiście! Mogą to być zapomniane i odkryte na nowo powałki i szlachcice, mogą to być wytworne zapiekanki gratin. W zachodnich restauracjach trwa moda na podawanie kilku różnych odmian nieobranych, ugotowanych ziemniaków na talerzu, do których szef kuchni komponuje sosy, oliwy smakowe i mieszanki ziół. I tak z prostych składników powstają wyżyny smaków.

• Pojawi się pan na Europejskim Festiwalu Smaku z wieloma odmianami ziemniaków, z pokazami na Scenie Smaku, z warsztatami dla lubelskich szefów kuchni. Projekt „jem Ziemniak” zapowiada się intrygująco. Jakich odkryć możemy się spodziewać?

- Będę wskazywał waszym szefom kuchni, jakich typów ziemniaków mogą używać do konkretnych potraw. Chylę czoła przed ich talentami. Kiedy zobaczą 15 odmian, to się zdziwią, posłuchają, zaczną czarować z ziemniaków cuda. Liczę także na dużą obecność producentów z regionu. Będziemy wysyłać im specjalne zaproszenia. Brakuje nam identyfikacji produktu od samego początku. Rolnik musi z duma pisać swoje nazwisko, adres, odmianę i typ kulinarny. Po to, żeby szefowie kuchni, także konsumenci, wiedzieli, że konkretny ziemniak jest od pana Kazia, że jest to rodzinna firma, która działa 50 lat, że możemy zadzwonić i powiedzieć: panie Kazimierzu, przyjeżdżam jeszcze raz, bo ziemniaki są dobre. Chodzi o to, żeby kupować lokalnie, a ziemniaki były kupowane świadomie.

• Czy mamy prawo być z tego dumni?

- Wciąż mamy nowe mody. Na vege, na dietę bezglutenową, na dziesiątki spraw. Musimy w tym gąszczu znaleźć swoją drogę. A ponieważ dobry ziemniak od konkretnego hodowcy z regionu wpisuje się w trendy zdrowego żywienia, to jedzmy go świadomie. Wtedy ruszamy w drogę niebywałych, jeszcze nie poznanych smaków. Możemy dostać się w nową przestrzeń smakowych doznań, która zaczyna się za rogiem, w zaprzyjaźnionym zieleniaku, lub u pana Kazia, dwie wioski dalej.

• Trzy najukochańsze potrawy z ziemniakiem w roli głównej?

- Placki ziemniaczane, to od dziecka narkotyk prawie. Kopytka: coś niebywałego. I ostatnio powaliły mnie powałki z ziemniaka.

• Co to takiego?

- Ciasto drożdżowe zmieszane z ziemniakiem, pieczone tak jak pizza. Albo nie dodaje się do tego nic, albo klasyczne dodatki: cebulę, koperek, boczek, ewentualnie twarożek z cebulką. Jakbym był w podróży kulinarnej na drugim końcu świata, a jadłem ziemniaki. Życzę każdemu, żeby takie odkrycia robił podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.

Jaki ziemniak do czego • Typ A: sałatkowy Nadaje się na sałatki, smażone ziemniaki, do zup. • Odmiany: Venezia, Bellinda, Colette, Belana Typ B: ogólnoużytkowy Podstawowy ziemniak na obiad, do mięsa i sosu. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Red Sonia, Jelly • Typ C: mączysty Doskonałe do przygotowania placków, puree, frytek, do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata

Pozostałe informacje

Sygnatariusze listu intencyjnego. Intencją jest odbudowa polskich zdolności do produkcji materiałów wybuchowych, w tym prochów strzelniczych
zbrojenia

Polska potrzebuje własnego prochu do amunicji. Pomoże Grupa Azoty

Grupa Azoty będzie współpracowała z Polską Grupą Zbrojeniową, Mesko oraz Agencją Rozwoju Przemysłu. Celem jest rozwój bazy surowcowej i zdolności do produkcji polskiej amunicji. Docelowo chodzi o budowę fabryki nitrocelulozy.

U zbiegu ulicy Nałęczowskiej i alei Kraśnickiej może stanąć 70-metrowy wieżowiec

Ma być najwyższym wieżowcem w Lublinie. Będą negocjacje z inwestorem

U zbiegu Nałęczowskiej i Kraśnickiej może stanąć 70-metrowa wieża - najwyższy budynek mieszkalny na Lubelszczyźnie. Żeby go postawić konieczne będą zmiany planistyczne, bo tak wysokie obiekty w tym miejscu Lublina nie były przewidziane. Co miasto chce uzyskać za ewentualną zgodę? Lista życzeń jest długa.

Torby, na które czekają organizatorzy akcji nie muszą być nowe, ale powinny być w dobrym stanie. Najmilej widziane są te duże, ale tak naprawdę także mniejsze również się przydadzą
Zamość

Wędrujące, używane torby na prezenty. Masz na zbyciu? Oddaj

Z ciekawą inicjatywą wyszła Zamojska Akademia Kultury. Zachęca mieszkańców do przekazywania używanych, ale jeszcze w dobrym stanie toreb na prezenty. Będą w nie pakowane upominki dla potrzebujących.

Powiat puławski ma już projekt budżetu na przyszły rok. Na inwestycje tym razem przeznaczy 37 mln zł, z czego lwia część trafi na drogi oraz dokończenie siedziby puławskiej PSP
Puławy
galeria

Nowy budżet mniejszy od starego. Połowa wydatków trafi na oświatę

Radni powiatu puławskiego otrzymali już projekt budżetu na 2025 rok. Przyszłoroczne dochody mają spaść z ponad 250 do niecałych 240 mln zł. Cięcie czekają również wydatki, zwłaszcza te na inwestycje. Najwięcej pieniędzy pochłonie oświata i wychowanie.

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”
galeria

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pracownika Socjalnego. To okazja do uhonorowania najbardziej zasłużonych oraz podjęcia dyskusji o zmianach, których potrzebują osoby wykonujące ten zawód.

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium