Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

29 czerwca 2015 r.
13:23

Europejski Festiwal Smaku. W tym roku gruzińska Moc Restauracji

0 A A

Rozpoczęły się przygotowania do 3 edycji Mocy Restauracji w Lublinie. Kilkunastu szefów kuchni przygotuje podczas Europejskiego Festiwalu Smaku menu gruzińskie. Przez 5 dni będzie można zamawiać chaczapuri, chinkali, mwadi. Będą dania z bakłażanów, jagnięciny, baraniny

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Skąd pomysł? Inspiracją była poznańska akcja „Noc restauracji”. Dwa lata temu w kilku wówczas restauracjach Starego Miasta pojawiły się festiwalowe dania. W ubiegłym roku restauracji było więcej, a w menu Mocy Restauracji 2014 wystąpiły potrawy nawiązujące do 7 wieków historii naszego miasta. W tym roku tematem przewodnim akcji lubelskich szefów kuchni i Europejskiego Festiwalu Smaku jest wspaniała, aromatyczna kuchnia gruzińska.

Okrągłe placki z serem w środku je się w Gruzji do wszystkiego. Są pyszne i aromatyczne.

- Mamy dobry piec do pizzy, opalany drewnem. Z przyjemnością włączymy do menu „Ivo Italian” chaczapuri. Same placki to za mało. Mogę przyrządzić jagnięcinę po gruzińsku - mówi Ivo Violante, którego restauracja weźmie udział w Mocy Restauracji 2015. Violante już trenuje wypiek chaczapuri. Wy też możecie spróbować.

Oto sprawdzony przepis.

Chaczapuri

Składniki: 3 szklanki mąki, szklanka jogurtu, sól, cukier. Na nadzienie: 30 dag białego sera, 20 dag sera feta, sól, pieprz.

Wykonanie: dzień wcześniej wyjąć biały ser z lodówki i zostawić w cieple na noc, żeby zgliwiał. Następnego dnia pokruszyć ser, wymieszać z fetą, doprawić solą, ewentualnie pieprzem. Z podanych składników wyrobić ciasto, nakryć, odczekać pół godziny.

Podzielić na części, każdą uformować w kulę, rozwałkować, nakładać farsz, zawinąć brzegi do siebie, rozwałkować z serem w środku. Piec na patelni bez tłuszczu pod przykryciem, Po trzy minuty z każdej strony. Gotowe placki smarować masłem i podawać.

Chinkali

Chinkali to słynne pierożki gruzińskie w kształcie sakiewek. W środku jest siekane mięso i rosół. Chinkali chwyta się palcami za zakręcony czubek sakiewki, odwraca do góry nogami, nadgryza, wypija rosół i zjada resztę.

Do wariacji na temat chinkali Europejski Festiwal Smaku zaprosił Dorotę Otachel, szefową kuchni i właścicielkę Old Pubu w jednej osobie. Dorota przed kilku laty podała na festiwalu pielmieni Robertowi Makłowiczowi, któremu te tak posmakowały, że ukląkł przez autorką potrawy. Rzecz miała miejsce w Old Pubie własnie, a Dorota Otachel była tam wówczas szefową kuchni.

Jak zrobić chinkali?

Najważniejszy jest farsz. Gruzini siekają baraninę, dodają zeszkloną cebulę, doprawiają farsz solą, pieprzem i świeżą kolendrą. Dodają tyle rosołu, ile przyjmie mięso, wyrabiają. Nakładają farsz na okrągłe placuszki, robiąc falbanki sklejają ciasto na sakiewkę, zakręcają czubek. I gotują w rosole.

Szaszłyki

Gruzińskie szaszłyki w różnych konfiguracjach pojawią się w kilku restauracjach Starego Miasta. Bardzo dobry grill opalany drewnem ma restauracja Stół i Wół, specjalizująca się w stekach i burgerach. I ona może w temacie szaszłyków zaskoczyć samych Gruzinów, którzy będą gotować przez Ratuszem. Oto przepis.

Składniki: 75 dag baraniny z udźca, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki.

Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Można oprószyć mąką i obsmażyć na patelni. Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką. Do gruzińskich szaszłyków pasują plastry pomidorów przybrane posiekaną cebulą.

Zielona papryka

Do gruzińskiego menu szykuje się także Jarek Sak, szef kuchni Caffe Trybunalska. Wcześniej w Trybunalskiej odbędą się warsztaty dla lubelskich kucharzy, które poprowadzi kucharz z Gruzji.

Kuchnia gruzińska słynie z doskonałego łączenia serów i warzyw. Roladki z bakłażanów nadziewane aromatycznymi pastami to mistrzostwo świata. A zielona papryka w orzechowym sosie to raj dla tych, co nie jedzą mięsa. Talerz gruzińskich przysmaków po trybunalsku może być sensacją festiwalu.

Gruzja to także przedziwne, aromatyczne lemoniady, które są doskonałym dodatkiem do kolorowych potraw z ziołami i warzywami w głównej roli.

Gołąbki dolma

To malutkie gołąbki zawijane w liście winogron. Podczas Mocy Restauracji mogą pojawić się w kilku restauracjach. Do wariacji na temat dolma Europejski Festiwal Smaku chce zaprosić Piotra Kwiatosza, który w restauracji 16 stołów w nowatorski sposób interpretuje tradycyjne potrawy z Lubelszczyzny i nie tylko.


Składniki: 20 dag soczewicy, 10 dag wołowiny, 10 dag jagnięciny, 1 cebula, 2 łyżki rodzynek, sól, pieprz, kolendra, mięta, cząber, pietruszka, marynowane liście winorośli.

Wykonanie: soczewicę ugotować. Na oleju przesmażyć cebulę z posiekanym mięsem. Dodać do soczewicy, wymieszać z namoczonymi rodzynkami. Doprawić farsz solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Na osuszone liście winorośli nakładać farsz, zawijać jak kopertę. Ułożyć gołąbki w garnku, zalać wodą, dodać oleju i dusić do miękkości. Na talerzu posypać zieloną pietruszką i kolendrą.

Pozostałe informacje

Wisła Grupa Azoty Puławy wraca z ostatniego wyjazdu w sezonie z punktem

Wisła Grupa Azoty Puławy wraca z ostatniego wyjazdu w sezonie z punktem

Trzy ostatnie mecze Wisła Grupa Azoty Puławy rozegrała na wyjazdach i dopisała sobie po nich pięć punktów. W piątek podopieczni trenera Mikołaja Raczyńskiego zremisowali w gościach z GKS 1962 Jastrzębie i na kolejkę przed końcem sezonu wciąż są ponad strefą spadkową

Motor wygrał z Resovią i zrobił krok w stronę baraży o PKO BP Ekstraklasę [zobacz bramki]
film

Motor wygrał z Resovią i zrobił krok w stronę baraży o PKO BP Ekstraklasę [zobacz bramki]

Piłkarze Motoru zrobili swoje. W piątkowy wieczór pokonali w Rzeszowie Resovię 3:1 i na razie wskoczyli do strefy barażowej. Porażkę poniosła Wisła Płock, więc drużyna Mateusza Stolarskiego w tabeli na pewno wyprzedzi jednego rywala. Czy kogoś jeszcze? Pozostaje czekać na wyniki pozostałych spotkań.

Pogrom na torze, radość na trybunach. Tak dopingowaliście Orlen Oil Motorowi [zdjęcia kibiców]
galeria

Pogrom na torze, radość na trybunach. Tak dopingowaliście Orlen Oil Motorowi [zdjęcia kibiców]

Kolejny mecz Orlen Oil Motoru Lublin i kolejna deklasacja rywala. Tym razem lubelskie Koziołki pokonały na własnym torze NovyHotel Falubaz Zielona Góra. Mecz był bardzo jednostronny, ale miał bardzo ciekawy wątek - powrót do Lublina Jarosława Hampela. Sprawdźcie jaka atmosfera panowała w piątkowy wieczór na stadionie przy Alejach Zygmuntowskich

Poważny wypadek z udziałem karetki pogotowia

Poważny wypadek z udziałem karetki pogotowia

Do poważnego wypadku doszło w piątkowy wieczór na ulicy Kunickiego w Lublinie. Karetka zderzyła się z pojazdem osobowym.

Orlen Oil Motor Lublin bez litości dla NovyHotel Falubazu Zielona Góra [zdjęcia]
galeria

Orlen Oil Motor Lublin bez litości dla NovyHotel Falubazu Zielona Góra [zdjęcia]

Piąty mecz i piąta wysoka wygrana Orlen Oil Motoru w PGE Ekstralidze. Lubelskie Koziołki wysoko pokonały na swoim torze NovyHotel Falubaz Zielona Góra, w barwach którego nad Bystrzycę wrócił legendarny Jarosław Hampel

Tragiczny finał poszukiwań zaginionego

Tragiczny finał poszukiwań zaginionego

68-letni mieszkaniec gminy Hrubieszów zaginął w styczniu br. Niestety, policja natrafiła na ciało mężczyzny.

Nietypowa licytacja w urzędzie. Można kupić stal

Nietypowa licytacja w urzędzie. Można kupić stal

Urzędnicy chcą się pozbyć ponad 30 ton stali. To w zasadzie zdemontowana kładka dla pieszych. Będzie można ją wylicytować 23 maja.

Warto odwiedzić dworzec. Wyprzedaż, wystawa i warsztaty dla dzieci
18 maja 2024, 10:00

Warto odwiedzić dworzec. Wyprzedaż, wystawa i warsztaty dla dzieci

Fundacja KZMRZ zaprasza na weekendowe wydarzenia organizowane w hali po nieczynnym dworcu autobusowym przy Lubelskiej w Puławach: garażową wyprzedaż, a także zwiedzanie budynku i wystawę sztuki współczesnej w ramach "nocy muzeów".

Jechał mimo zakazu i pod wpływem alkoholu

Jechał mimo zakazu i pod wpływem alkoholu

Mieszkaniec powiatu puławskiego został zatrzymany. Na decyzję sądu poczeka w areszcie.

Moto.DW – ruszamy z programem motoryzacyjnym
film

Moto.DW – ruszamy z programem motoryzacyjnym

Motoryzacja zawsze była obecna na łamach Dziennika Wschodniego. Czas przyszedł na nową formę, czyli program motoryzacyjny.

Orlen Oil Motor Lublin - NovyHotel Falubaz Zielona Góra [zapis relacji na żywo]

Orlen Oil Motor Lublin - NovyHotel Falubaz Zielona Góra [zapis relacji na żywo]

O godzinie 18 Orlen Oil Motor Lublin podejmować będzie na swoim torze NovyHotel Falubaz Zielona Góra w składzie, którego wystąpi doskonale znany w Lublinie Jarosław Hampel. Faworytem meczu są oczywiście gospodarze, którzy celują w piąte zwycięstwo z rzędu

Kierowca pod wpływem alkoholu zatrzymany dzięki reakcji świadka

Kierowca pod wpływem alkoholu zatrzymany dzięki reakcji świadka

W środę wieczorem policjanci otrzymali wezwanie do miejscowości Gromada w powiecie biłgorajskim, gdzie w okolicy stacji benzynowej zgłaszający zauważył nietrzeźwego kierowcę Forda.

Lubartów: Motocykliści rozpoczynają sezon i pomagają

Lubartów: Motocykliści rozpoczynają sezon i pomagają

W najbliższą sobotę w Lubartowie będzie słychać przyjemny ryk silników i czuć zapach spalin. Ulicami miasta przejadą setki jednośladów. Przed nami 15. Kapucyński Piknik Motocyklowy połączony ze zbiórką charytatywną.

Jak trzeba to i życie uratują. Świdniccy strażnicy miejscy i ich nietypowe interwencje
galeria

Jak trzeba to i życie uratują. Świdniccy strażnicy miejscy i ich nietypowe interwencje

W czwartek na terenie galerii handlowej w Świdniku pojawił się nietypowy gość. Potrzebna była interwencja straży pożarnej, miejskiej, a także weterynarza. Drugie wezwanie dotyczyło kota, który utknął na drzewie.

Prezydent "czyści" spółki. Nowy prezes w TBS
Zamość

Prezydent "czyści" spółki. Nowy prezes w TBS

Po Przedsiębiorstwie Gospodarki Komunalnej przyszedł czas na Towarzystwo Budownictwa Społecznego Zamościu. Tu także jest już nowy prezes.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Komunikaty