Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

29 czerwca 2015 r.
13:23

Europejski Festiwal Smaku. W tym roku gruzińska Moc Restauracji

Rozpoczęły się przygotowania do 3 edycji Mocy Restauracji w Lublinie. Kilkunastu szefów kuchni przygotuje podczas Europejskiego Festiwalu Smaku menu gruzińskie. Przez 5 dni będzie można zamawiać chaczapuri, chinkali, mwadi. Będą dania z bakłażanów, jagnięciny, baraniny

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Skąd pomysł? Inspiracją była poznańska akcja „Noc restauracji”. Dwa lata temu w kilku wówczas restauracjach Starego Miasta pojawiły się festiwalowe dania. W ubiegłym roku restauracji było więcej, a w menu Mocy Restauracji 2014 wystąpiły potrawy nawiązujące do 7 wieków historii naszego miasta. W tym roku tematem przewodnim akcji lubelskich szefów kuchni i Europejskiego Festiwalu Smaku jest wspaniała, aromatyczna kuchnia gruzińska.

Okrągłe placki z serem w środku je się w Gruzji do wszystkiego. Są pyszne i aromatyczne.

- Mamy dobry piec do pizzy, opalany drewnem. Z przyjemnością włączymy do menu „Ivo Italian” chaczapuri. Same placki to za mało. Mogę przyrządzić jagnięcinę po gruzińsku - mówi Ivo Violante, którego restauracja weźmie udział w Mocy Restauracji 2015. Violante już trenuje wypiek chaczapuri. Wy też możecie spróbować.

Oto sprawdzony przepis.

Chaczapuri

Składniki: 3 szklanki mąki, szklanka jogurtu, sól, cukier. Na nadzienie: 30 dag białego sera, 20 dag sera feta, sól, pieprz.

Wykonanie: dzień wcześniej wyjąć biały ser z lodówki i zostawić w cieple na noc, żeby zgliwiał. Następnego dnia pokruszyć ser, wymieszać z fetą, doprawić solą, ewentualnie pieprzem. Z podanych składników wyrobić ciasto, nakryć, odczekać pół godziny.

Podzielić na części, każdą uformować w kulę, rozwałkować, nakładać farsz, zawinąć brzegi do siebie, rozwałkować z serem w środku. Piec na patelni bez tłuszczu pod przykryciem, Po trzy minuty z każdej strony. Gotowe placki smarować masłem i podawać.

Chinkali

Chinkali to słynne pierożki gruzińskie w kształcie sakiewek. W środku jest siekane mięso i rosół. Chinkali chwyta się palcami za zakręcony czubek sakiewki, odwraca do góry nogami, nadgryza, wypija rosół i zjada resztę.

Do wariacji na temat chinkali Europejski Festiwal Smaku zaprosił Dorotę Otachel, szefową kuchni i właścicielkę Old Pubu w jednej osobie. Dorota przed kilku laty podała na festiwalu pielmieni Robertowi Makłowiczowi, któremu te tak posmakowały, że ukląkł przez autorką potrawy. Rzecz miała miejsce w Old Pubie własnie, a Dorota Otachel była tam wówczas szefową kuchni.

Jak zrobić chinkali?

Najważniejszy jest farsz. Gruzini siekają baraninę, dodają zeszkloną cebulę, doprawiają farsz solą, pieprzem i świeżą kolendrą. Dodają tyle rosołu, ile przyjmie mięso, wyrabiają. Nakładają farsz na okrągłe placuszki, robiąc falbanki sklejają ciasto na sakiewkę, zakręcają czubek. I gotują w rosole.

Szaszłyki

Gruzińskie szaszłyki w różnych konfiguracjach pojawią się w kilku restauracjach Starego Miasta. Bardzo dobry grill opalany drewnem ma restauracja Stół i Wół, specjalizująca się w stekach i burgerach. I ona może w temacie szaszłyków zaskoczyć samych Gruzinów, którzy będą gotować przez Ratuszem. Oto przepis.

Składniki: 75 dag baraniny z udźca, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki.

Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Można oprószyć mąką i obsmażyć na patelni. Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką. Do gruzińskich szaszłyków pasują plastry pomidorów przybrane posiekaną cebulą.

Zielona papryka

Do gruzińskiego menu szykuje się także Jarek Sak, szef kuchni Caffe Trybunalska. Wcześniej w Trybunalskiej odbędą się warsztaty dla lubelskich kucharzy, które poprowadzi kucharz z Gruzji.

Kuchnia gruzińska słynie z doskonałego łączenia serów i warzyw. Roladki z bakłażanów nadziewane aromatycznymi pastami to mistrzostwo świata. A zielona papryka w orzechowym sosie to raj dla tych, co nie jedzą mięsa. Talerz gruzińskich przysmaków po trybunalsku może być sensacją festiwalu.

Gruzja to także przedziwne, aromatyczne lemoniady, które są doskonałym dodatkiem do kolorowych potraw z ziołami i warzywami w głównej roli.

Gołąbki dolma

To malutkie gołąbki zawijane w liście winogron. Podczas Mocy Restauracji mogą pojawić się w kilku restauracjach. Do wariacji na temat dolma Europejski Festiwal Smaku chce zaprosić Piotra Kwiatosza, który w restauracji 16 stołów w nowatorski sposób interpretuje tradycyjne potrawy z Lubelszczyzny i nie tylko.


Składniki: 20 dag soczewicy, 10 dag wołowiny, 10 dag jagnięciny, 1 cebula, 2 łyżki rodzynek, sól, pieprz, kolendra, mięta, cząber, pietruszka, marynowane liście winorośli.

Wykonanie: soczewicę ugotować. Na oleju przesmażyć cebulę z posiekanym mięsem. Dodać do soczewicy, wymieszać z namoczonymi rodzynkami. Doprawić farsz solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Na osuszone liście winorośli nakładać farsz, zawijać jak kopertę. Ułożyć gołąbki w garnku, zalać wodą, dodać oleju i dusić do miękkości. Na talerzu posypać zieloną pietruszką i kolendrą.

Pozostałe informacje

Motor w dwóch kolejkach w 2025 roku dopisał do swojego konta jeden punkt

Jagiellonia Białystok - Motor Lublin (relacja na żywo)

Zapraszamy na relację na żywo z meczu Jagiellonia BIałystok - Motor Lublin. Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.30.

Jarosław Niemiec - związkowiec podczas strajku głodowego

Jak będzie przyszłość górników z Bogdanki? Jutro zaczyna pracę specjalny zespół

Jutro, 17 lutego, zacznie pracę powołany w ubiegłym tygodniu Zespołu ds. transformacji regionów. Chodzi o przyszłość górników z Bogdanki, ale także energetyków z Połańca czy Kozienic. Tymczasem zarząd kopalni poinformował rekordowym odpisie w wysokości 1 miliarda 249 mln zł.

Padwa Zamość wygrała w Legnicy 35:34

Padwa Zamość wygrała w Legnicy, AZS AWF gorszy od Stali Mielec

Nasze drużyny po wielu tygodniach przerwy w końcu wróciły do walki o punkty. KPR Padwa Zamość pokonała Siódemkę Miedź Huras Legnica. AZS AWF Biała Podlaska nie dał za to rady Handball Stali Mielec.

Domicjan Grabowski to puławianin, artysta, twórca grafik nawiązujących symboli miejskich, autor map oraz krytyk estetyki przestrzeni publicznej

"Żeby Puławy były bardziej puławskie"

Twórca najbardziej znanej, autorskiej mapy powiatu puławskiego nie spoczywa na laurach. O jego nowych projektach, miejskiej przestrzeni, architekturze, puławskich muralach, grafice oraz powodach wyrzucenia go z jednej z grup na facebooku rozmawiamy z młodym artystą, Domicjanem Grabowskim.

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Nawet do minus 15 stopni może miejscami spaść temperatura powietrza na Lubelszczyźnie w ciągu najbliższej doby. Ostrzeżenia przed mrozem dla ośmiu powiatów wydał Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zarząd województwa lubelskiego jeszcze w lutym ma zamiar ogłosić konkurs na dyrektora kazimierskiego muzeum. Od lata zeszłego roku pełniącą obowiązki dyrektora tej placówki pozostaje była starosta puławska, Danuta Smaga.

Fiesta Latina
foto
galeria

Fiesta Latina

Gorące latynoskie rytmy i atmosfera przyciągają Was co tydzień do El Cubano. Sobotni wieczór jest do tego najlepszą okazją. Zobaczcie, co się działo w ostatni weekend w El Cubano.

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach
zdrowie

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach

Będą lepiej diagnozować, szybciej interweniować i skuteczniej leczyć urazy czaszkowo-mózgowe. Na Uniwersytecie Medycznym trwa szkolenie „Neuro - Trauma Days”.

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Dzisiaj przed godz. 11 na obwodnicy Lubartowa, drodze krajowej nr 19, zderzyły się dwa samochody. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Utrudnienia w ruchu potrwają kilka godzin.

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych
ZDJĘCIA
galeria

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych

To nie jest typowy bal karnawałowy, ale cieszy się dużym zainteresowaniem. Już po raz 29. katolicy bawili się na Balu Młodych.

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby
galeria

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby

Amfetamina, mefedron, marihuana i niemal 1400 tabletek MDMA - łącznie ponad 1,5 kilograma narkotyków policjanci znaleźli u mieszkańców powiatu radzyńskiego. Zatrzymane osoby mają od 18 do 25 lat. Najbliższe miesiące spędzą za kratkami.

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

W miniony weekend Puchar Świata gościł w japońskim Sapporo, a na skoczni królował reprezentant gospodarzy – Ryoyu Kobayashi

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie
zdjęcia
galeria

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie

W sobotę, 15 lutego, na studniówce bawiły się ostatnie klasy Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida przy ul. Muzycznej w Lublinie. W odróżnieniu od większości szkół średnich, które swoje bale najczęściej organizują w hotelach i salach weselnych, "Plastyk" postawił na tradycję.

Urodzinowy weekend
foto
galeria

Urodzinowy weekend

Naprawdę trudno w to uwierzyć, ale Helium Club jest z nami już 10 lat. Jeden z najpopularniejszych klubów w Lublinie obchodził swoje urodziny. Impreza odbyła się w myśl zasady albo grubo albo wcale. Faktycznie tak było, co można zobaczyć w naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki
historia, zdjęcia
galeria

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej Lublin był jednym z liczących się ośrodków przemysłowych w ówczesnej Polsce. W mieście powstały nowe zakłady przemysłowe i fabryki: Fabryka Samochodów Ciężarowych, Zakłady Metalurgiczne „Ursus”, Lubelskie Fabryki Wag czy Lubelska Fabryka Maszyn Rolniczych.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Biznes i Finanse -> Usługi -> Wykonam

Sprzedam oprogramowanie w wersji elektronicznej

Lublin

97,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

149,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

169,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

73,00 zł

Nieruchomości -> Sprzedam -> Inne
Ogłoszenie o przetargu nieruchomości

Ogłoszenie o przetargu nieruchomości

Lublin

2 576 546,00 zł

Komunikaty