Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

29 czerwca 2015 r.
13:23

Europejski Festiwal Smaku. W tym roku gruzińska Moc Restauracji

0 A A

Rozpoczęły się przygotowania do 3 edycji Mocy Restauracji w Lublinie. Kilkunastu szefów kuchni przygotuje podczas Europejskiego Festiwalu Smaku menu gruzińskie. Przez 5 dni będzie można zamawiać chaczapuri, chinkali, mwadi. Będą dania z bakłażanów, jagnięciny, baraniny

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Skąd pomysł? Inspiracją była poznańska akcja „Noc restauracji”. Dwa lata temu w kilku wówczas restauracjach Starego Miasta pojawiły się festiwalowe dania. W ubiegłym roku restauracji było więcej, a w menu Mocy Restauracji 2014 wystąpiły potrawy nawiązujące do 7 wieków historii naszego miasta. W tym roku tematem przewodnim akcji lubelskich szefów kuchni i Europejskiego Festiwalu Smaku jest wspaniała, aromatyczna kuchnia gruzińska.

Okrągłe placki z serem w środku je się w Gruzji do wszystkiego. Są pyszne i aromatyczne.

- Mamy dobry piec do pizzy, opalany drewnem. Z przyjemnością włączymy do menu „Ivo Italian” chaczapuri. Same placki to za mało. Mogę przyrządzić jagnięcinę po gruzińsku - mówi Ivo Violante, którego restauracja weźmie udział w Mocy Restauracji 2015. Violante już trenuje wypiek chaczapuri. Wy też możecie spróbować.

Oto sprawdzony przepis.

Chaczapuri

Składniki: 3 szklanki mąki, szklanka jogurtu, sól, cukier. Na nadzienie: 30 dag białego sera, 20 dag sera feta, sól, pieprz.

Wykonanie: dzień wcześniej wyjąć biały ser z lodówki i zostawić w cieple na noc, żeby zgliwiał. Następnego dnia pokruszyć ser, wymieszać z fetą, doprawić solą, ewentualnie pieprzem. Z podanych składników wyrobić ciasto, nakryć, odczekać pół godziny.

Podzielić na części, każdą uformować w kulę, rozwałkować, nakładać farsz, zawinąć brzegi do siebie, rozwałkować z serem w środku. Piec na patelni bez tłuszczu pod przykryciem, Po trzy minuty z każdej strony. Gotowe placki smarować masłem i podawać.

Chinkali

Chinkali to słynne pierożki gruzińskie w kształcie sakiewek. W środku jest siekane mięso i rosół. Chinkali chwyta się palcami za zakręcony czubek sakiewki, odwraca do góry nogami, nadgryza, wypija rosół i zjada resztę.

Do wariacji na temat chinkali Europejski Festiwal Smaku zaprosił Dorotę Otachel, szefową kuchni i właścicielkę Old Pubu w jednej osobie. Dorota przed kilku laty podała na festiwalu pielmieni Robertowi Makłowiczowi, któremu te tak posmakowały, że ukląkł przez autorką potrawy. Rzecz miała miejsce w Old Pubie własnie, a Dorota Otachel była tam wówczas szefową kuchni.

Jak zrobić chinkali?

Najważniejszy jest farsz. Gruzini siekają baraninę, dodają zeszkloną cebulę, doprawiają farsz solą, pieprzem i świeżą kolendrą. Dodają tyle rosołu, ile przyjmie mięso, wyrabiają. Nakładają farsz na okrągłe placuszki, robiąc falbanki sklejają ciasto na sakiewkę, zakręcają czubek. I gotują w rosole.

Szaszłyki

Gruzińskie szaszłyki w różnych konfiguracjach pojawią się w kilku restauracjach Starego Miasta. Bardzo dobry grill opalany drewnem ma restauracja Stół i Wół, specjalizująca się w stekach i burgerach. I ona może w temacie szaszłyków zaskoczyć samych Gruzinów, którzy będą gotować przez Ratuszem. Oto przepis.

Składniki: 75 dag baraniny z udźca, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki.

Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Można oprószyć mąką i obsmażyć na patelni. Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką. Do gruzińskich szaszłyków pasują plastry pomidorów przybrane posiekaną cebulą.

Zielona papryka

Do gruzińskiego menu szykuje się także Jarek Sak, szef kuchni Caffe Trybunalska. Wcześniej w Trybunalskiej odbędą się warsztaty dla lubelskich kucharzy, które poprowadzi kucharz z Gruzji.

Kuchnia gruzińska słynie z doskonałego łączenia serów i warzyw. Roladki z bakłażanów nadziewane aromatycznymi pastami to mistrzostwo świata. A zielona papryka w orzechowym sosie to raj dla tych, co nie jedzą mięsa. Talerz gruzińskich przysmaków po trybunalsku może być sensacją festiwalu.

Gruzja to także przedziwne, aromatyczne lemoniady, które są doskonałym dodatkiem do kolorowych potraw z ziołami i warzywami w głównej roli.

Gołąbki dolma

To malutkie gołąbki zawijane w liście winogron. Podczas Mocy Restauracji mogą pojawić się w kilku restauracjach. Do wariacji na temat dolma Europejski Festiwal Smaku chce zaprosić Piotra Kwiatosza, który w restauracji 16 stołów w nowatorski sposób interpretuje tradycyjne potrawy z Lubelszczyzny i nie tylko.


Składniki: 20 dag soczewicy, 10 dag wołowiny, 10 dag jagnięciny, 1 cebula, 2 łyżki rodzynek, sól, pieprz, kolendra, mięta, cząber, pietruszka, marynowane liście winorośli.

Wykonanie: soczewicę ugotować. Na oleju przesmażyć cebulę z posiekanym mięsem. Dodać do soczewicy, wymieszać z namoczonymi rodzynkami. Doprawić farsz solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Na osuszone liście winorośli nakładać farsz, zawijać jak kopertę. Ułożyć gołąbki w garnku, zalać wodą, dodać oleju i dusić do miękkości. Na talerzu posypać zieloną pietruszką i kolendrą.

Pozostałe informacje

„Zły” powraca do Centrum Kultury w Lublinie
teatr
24 stycznia 2025, 20:00

„Zły” powraca do Centrum Kultury w Lublinie

Na scenę Teatru Centralnego w lubelskim Centrum Kultury powraca jeden z popularniejszych spektakli ostatnich lat - „Zły”. Jest to autobiograficzna opowieść Dariusza Jeża, który zanim stał się aktorem, był groźnym przestępcą.

Spór o Powiatowy Urząd Pracy. Starosta: "Dziwne wyliczenia miasta"

Spór o Powiatowy Urząd Pracy. Starosta: "Dziwne wyliczenia miasta"

Pod koniec listopada wyszło na jaw, że bialski ratusz nie wyklucza powołania Miejskiego Urzędu Pracy. Za wszystkim stać mają pieniądze. Starostę powiatu bialskiego dziwią wyliczenia miejskich urzędników.

Jestem plakacistą – mówił o sobie w rozmowie z nami Łukasz Zwolan

Uznany artysta dostał pracę w magistracie. Trafi do wydziału kultury

Łukasz Zwolan, artysta grafik, świetny, wielokrotnie nagradzany plakacista zostanie referentem w Wydziale Kultury, Sportu i Promocji w Urzędzie Miasta Zamość.

Karol Kowalewski to nowy trener koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS
galeria

Reprezentacja i Polski Cukier AZS UMCS, czyli nowy trener koszykarek z Lublina

Zgodnie z informacjami, które pojawiały się od soboty, Karol Kowalewski został nowym trenerem Polskiego Cukru AZS UMCS. Szkoleniowiec zastąpił w Lublinie Krzysztofa Szewczyka, z którym kilka dni temu rozwiązano kontrakt.

Śmierć pacjentki w szpitalu „papieskim”. Jest prokuratorskie śledztwo

Śmierć pacjentki w szpitalu „papieskim”. Jest prokuratorskie śledztwo

Śledztwo w kierunku nieumyślnego spowodowania śmierci pacjentki szpitala „papieskiego” w Zamościu prowadzi miejscowa prokuratura. Na razie nikt zarzutów nie usłyszał. Ale wiadomo, kim jest kobieta, po której wizycie starsza pani zmarła.

Radny PO z Kraśnika skazany za jazdę po alkoholu

Radny PO z Kraśnika skazany za jazdę po alkoholu

Maciej Suszek, radny Platformy Obywatelskiej z Kraśnika usłyszał wyrok za kierowanie samochodem po alkoholu. Prawo jazdy stracił na 3 lata, zasądzona grzywna to 8,5 tys. zł. Sąd orzekł też o przepadku samochodu, którym kierował radny miejski. Maciej Suszek jest mocno skruszony i zapowiada rehabilitację.

"Poloneza czas zacząć". Uczniowie z Hrubieszowa stawiają na tradycję
ZDJĘCIA
galeria

"Poloneza czas zacząć". Uczniowie z Hrubieszowa stawiają na tradycję

W sobotę poloneza i odliczanie dni do matury rozpoczęli uczniowie z I Liceum Ogólnokształcącego w Hrubieszowie.

Zatrzymanemu przez policję mężczyźnie grozi do 8 lat pozbawienia wolności

Wyskoczył z pistoletem do kierowcy. Bo ten na niego... zatrąbił

Nawet na 8 lat może trafić do więzienia 35-latek zatrzymany przez policjantów z Białej Podlaskiej. Wpadł po tym, jak zdenerwował się, że kierowca na niego zatrąbił i postanowił postraszyć pistoletem. Ale na sumieniu ma więcej.

Pałac Potockich

Pałac nie ma szczęścia. Wcześniej awaria, teraz wandal

Pałac Potockich w Radzyniu Podlaskim nie ma ostatnio szczęścia. Wcześniej awaria instalacji hydraulicznej, teraz wandal wybił szybę. Policja już go namierzyła.

Courtney Ramey rozgrywa bardzo dobry sezon

Courtney Ramey z PGE Startu Lublin zawodnikiem grudnia w Orlen Basket Lidze

Kolejne wyróżnienie dla koszykarza PGE Startu Lublin. Courtney Ramey przed niedzielnym meczem czerwono-czarnych z Tasomix Rosiek Stalą Ostrów Wielkopolski został wybrany najlepszym zawodnikiem grudnia w Orlen Basket Lidze.

Wody ma nie być jutro przez cały dzień

Cały dzień bez wody na Hrubieszowskiej. Chodzi o prace w hydroforni

Przez cały jutrzejszy dzień mieszkańcy kilku nieruchomości przy ul. Hrubieszowskiej w Zamościu będą pozbawienia dostępu do bieżącej wody.

Grał, grał i wygrał. Szóstka trafiona w Lubelskiem

Grał, grał i wygrał. Szóstka trafiona w Lubelskiem

Sobotnie losowanie lotto przyniosło szczęście mieszkańcowi Puław. Na jego konto wpłynie milion złotych.

Śleboda: Nic się tu lepiej nie oglądało
SERIALE
film

Śleboda: Nic się tu lepiej nie oglądało

Serial Śleboda przyciągnął przed ekrany niemal połowę subskrybentów serwisu SkyShowtime w Polsce.

Doradzą jak zdrowo żyć. Bezpłatne porady dietetyczne

Doradzą jak zdrowo żyć. Bezpłatne porady dietetyczne

Jak wytrwać w najpopularniejszym postanowieniu noworocznym? Lubelski NFZ zaprasza na bezpłatną konsultację z dietetykiem.

Dobre zabawki dla dzieci jako alternatywa dla ekranu

Dobre zabawki dla dzieci jako alternatywa dla ekranu

Dzisiejsze dzieci dorastają otoczone ekranami, co często bywa traktowane jako główne źródło rozrywki – ale czy to jedyny sposób? W długich podróżach czy wyjątkowych sytuacjach korzystanie z tabletów czy telefonów wydaje się wygodne, jednak nie zawsze sprawdza się u każdego dziecka. Niektóre maluchy są zbyt małe, inne szybko się nudzą, a jeszcze inne potrzebują aktywności, które zaangażują je w bardziej kreatywny sposób. Na szczęście istnieje wiele świetnych pomysłów na zabawki i zajęcia, które nie wymagają ekranów i potrafią skutecznie zaangażować maluchy, wpływając na ich prawidłowy rozwój. Jakie zabawki mogą zastąpić ekran i zapewnić dzieciom ciekawą rozrywkę? Poznaj nasze propozycje!

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

zawór

ZAMOŚĆ

89,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

199,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

105,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

zlacz

ZAMOŚĆ

52,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

trojnik

ZAMOŚĆ

12,00 zł

Komunikaty