Targ rybny, stoiska slow food, ogrody zamkowe, akademia dla dzieci, pokazy lubelskich kucharzy – to tylko niektóre nowości tegorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Impreza rozpocznie się 1 września i potrwa tydzień
To już siódma edycja największego w regionie święta kuchni i muzyki. W ubiegłym roku królowały Węgry, wystąpił słynny zespół Omega. W tym roku bohaterem będzie Gruzja, a gwiazdą Katie Melua, która da koncert na Arenie Lublin.
Plac Łokietka
Co będzie się działo? Idąc deptakiem w stronę Ratusza najpierw natkniemy się na Gruzińskie Miasteczko Smaku, które 2 września rozłoży się na pl. Łokietka. Poza popularnymi chaczapuri i chinkali, spróbować będzie można gruzińskich win i posłuchać gruzińskiej muzyki.
Targ rybny i slow food
Na Starym Mieście, jak co roku wokół Trybunału pojawią się pierwsze stragany. Idąc dalej warto skręcić w lewo i zajrzeć na plac Rybny, gdzie powstanie targowisko z rybami i regionalną żywnością slow food.
– Lokalni wystawcy będą sprzedawać swoje kasze, oleje, mąki, wędliny czy sery. Pojawi się też kilku najlepszych polskich cydrowników. Chodzi o to by docenić to, co mamy u siebie – mówi Jan Budzyński ze Slow Food Lubelskie.
Po zakończeniu festiwalu organizatorzy imprezy chcą tu reaktywować targ rybny, który odbywałby się regularnie co najmniej raz w tygodniu.
Plac Po Farze
Po drodze w stronę zamku koniecznie trzeba zajrzeć na plac Po Farze, który zamieni się w scenę z koncertami i prezentacjami najlepszych szefów kuchni. – W ubiegłym roku zaprosiliśmy polskie gwiazdy kulinarne. Teraz chcemy promować najlepszych lubelskich kucharzy – tłumaczy Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny festiwalu. Pokazy kulinarne dadzą też bohaterowie programów kulinarnych MasterChef, Hell’s Kitchen i Top Chef.
Zamek
Kolejny przystanek to dziedziniec zamku i wystawa Ogrody Zamkowe. – Prezentowane będą rośliny, sadzonki krzewów i drzew, z których produkuje się nalewki. Pojawią się też warzywa i owoce wyhodowane na lubelskiej ziemi – mówi Waldemar Sulisz.
Będzie też spacer z modą (kobiety zaprezentują się w XIX-wiecznych strojach) i warsztaty z produkcji nalewek. Dla dzieci zaplanowano Zieloną Akademię Kubusia Puchatka. Znani z programów kulinarnych kucharze wcielą się w rolę bohaterów bajki i będą przekonywać najmłodszych do jedzenia zdrowej żywności. – Ja wcielę się w rolę tygryska – uśmiecha się Ivo Violante, Włoch gotujący w restauracji Ivo Italian w Lublinie.
Gruzja w knajpkach
Jest też coś dla tych, którzy chcieliby na spokojnie usiąść i spróbować kuchni gruzińskiej. To akcja Moc Restauracji Smaki Gruzji, w której udział weźmie 10 restauracji. Będą serwować wybrane gruzińskie dania.
Z kolei w Caffe Trybunalska odbędą się warsztaty z tłoczenia cydru, robienia nalewek czy gruzińskiej kuchni.
Nie tylko jedzenie
Europejski Festiwal Smaku to także muzyka. Gwiazdami imprezy są Katie Melua i Mela Koteluk, które wystąpią w czwartek na Arenie Lublin. Bilety kosztują od 15 zł (sektory) do 70 zł (płyta).
Za darmo natomiast będzie można posłuchać muzyków występujących na placu Po Farze. W piątek: Zumba Georgian etno-folk i A-Wa, w sobotę: Haydamaki i Rokiczanka, a w niedzielę Džambo Aguševi Orchestra z Macedonii.