Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

19 września 2015 r.
20:30

Pigwa, dereń czy czarny bez? Kto zrobił najlepszą nalewkę w Polsce?

0 5 A A
(fot. AS)
(fot. AS)

Dariusz Semkowicz i Dariusz Bogoń przywieźli na XXV jubileuszowy Ogólnopolski Turniej Nalewek w Lublinie pigwówkę. I rozbili bank nagród, zdobywając honorowy tytuł Grand Champion Polonia oraz pierwsze miejsce.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Nowe zasady oceny nalewek przez kapitułę i metryczka z punktacją, którą otrzyma każda nalewka zgłoszona do konkursu: to nowości wprowadzone przez organizatorów XXV jubileuszowego Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek w Lublinie.

- To bardzo dobry pomysł, który winduje lubelski turniej w górę. Przejrzystość zasad plus metryczki ocen, brawo - mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna polskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau, która pracowała w Kapitule Sędziów przyznającej tytuł Grand Champion Polonia wraz z Hieronimem Błażejakiem, Wojtkiem Lewandowskim i kucharzem Jeanem Bosem (przewodniczący).

 

(fot. AS)

Metryczka

Członkowie drugiej kapituły w składzie Piotr Bikont (przewodniczący), Jan Babczyszyn, Stan Borys, Mirosława Gałan, Małgorzata Kalicińska, Jerzy Rogalski przyznali pierwsze miejsce: Nagrodę Główną Turnieju Nalewek pigwówce Dariusza Semkowicza i Dariusza Bogonia. Drugie miejsce - za dereniówkę - Markowi Dyrce, trzecie: nalewce z żółtych malin, którą przygotowałą Agnieszka Jaworska. Kapituła przyznała także wyróżnienie Wojciechowi Suchankowi za nalewkę z kwiatem czarnego bzu.

Obie kapituły przyznały, że większość z 94 ocenionych nalewek reprezentowała wysoki poziom. Nowością były nalewki, które dojrzewały przez kilka lat.

- Jestem bardzo zadowolony z nowych zasad oceny oraz metryczek dla każdej z nalewki. Jest to zdecydowany krok w kierunku profesjonalnej oceny nalewek w Polsce - mówi Hieronim Błażejak, dziś najwybitniejszy twórca nalewek w Polsce.

Członkowie obu kapituł oceniali nalewki w 3 kategoriach: Wzrok (barwa, równomierność, klarowność), Nos (aromat i bukiet) oraz Usta (smak, dotyk finisz ).

Dla przykładu w ostatniej kategorii Usta można było dostać 6 punktów za wzorcowy, wybitnie harmonijny, wypełniający usta smak, oraz zero punktów dla nalewki nadającej się do wyplucia.

Hieronim Błażejak (fot. AS)

Zwycięzcy

Bohaterem turnieju został Dariusz Semkowicz, lekarz z zawodu.

- Urodziłem się we Wrocławiu, ale moja rodzina pochodziła z okolic Lwowa, więc tłumaczę sobie, że pasja nalewkarska jest kwestią pochodzenia. Pierwszą swoją nalewkę stworzyłem zaledwie 6 lat temu. Zachęta wyszła od mojej kochanej małżonki, Magdy, która "sprzedała" mi rodzinny przepis na wiśniówkę. Ponieważ jej zapas skończył się długo przed nowym sezonem owocowym, zachęciło mnie to do rozwoju pasji, intensyfikacji produkcji, jak również do tworzenia nowych smaków. Udało mi się wyszperać kilka przepisów rodzinnych po dziadku, kresowiaku. Znakomitą inspiracją są dla mnie również przepisy ś.p. Hanny Szymanderskiej. Przypuszczam, że wyuczony zawód lekarza pomaga mi w tworzeniu nalewek, dzięki nauce czytania i staranności wykonania receptur - mówi Semkowicz.

Na koncie ma już 40 smaków, od dwóch lat robi nalewki z Dariuszem Bogoniem. Zwycięska pigwówkę zrobili we dwóch.

Jak zrobić mistrzowską pigwówkę?

Panowie wszystkich szczegółów zdradzić nie chcą.

- Sam przepis tak naprawdę jest bardzo prosty: używamy tylko i wyłącznie trzech składników: owoców, alkoholu i cukru. Cały sekret zawiera się w wyborze najlepszego gatunku aromatycznych, dojrzałych owocach oraz w bardzo dobrej jakości alkoholu - mówi Dariusz Semkowicz.

Szczegóły, proporcje?

- Na kilogram owoców przypada 0,75-1 kg cukru (w zależności od odmiany pigwowca, zawartości cukru w owocach i preferencji smakowych) i litr spirytusu ok. 65%. Owoce (po pokrojeniu na półksiężyce i odpestkowaniu) zasypujemy cukrem na 2-3 dni i najlepiej wystawiamy na słońce. Po tym czasie zalewamy spirytusem i odstawiamy na 10-12 tygodni. Oczywiście pracowicie mieszamy i potrząsamy słojem co kilka dni, aby się cukier całkowicie rozpuścił. Po tym czasie zlewamy i czekamy cierpliwie: najlepiej co najmniej 12 miesięcy.

Dariusz Bogoń i Dariusz Semkowicz (fot. AS)

Najważniejsze są owoce

W ogrodach właśnie dojrzewają owoce pigwowca i pigwy. Jeśli zaczynamy przygodę z nalewkami, lepiej zacząć od pigwowca. Nalewka będzie słodsza i bardziej aromatyczna. Najważniejsze są owoce.

- Musimy znać miejsce ich pochodzenia, po to, żeby upewnić się, czy nie rosły na przykład przy drodze. Starajmy się nie kupować owoców na targu, lepiej popytać znajomych i poszukać takich, co hodują pigwowca - mówi Marek Dyrka, który wielokrotnie zdobywał laury na turniejach nalewek organizowanych w Lublinie.

Na drugim miejscu jest spirytus, a dokładnie jego mieszanka. Litr spirytusu mieszamy z 400 ml przegotowanej wody i odstawiamy na kilka dni, po to, żeby na dno opadły ewentualne zanieczyszczenia. Delikatne zlewamy odstały spirytus, który teraz ma około 60 % mocy. Na 1 kg owoców pigwowca będziemy potrzebować ponadto 1 kg cukru. I przyprawy: cynamon, goździki, skórkę pomarańczową czy suszony korzeń arcydzięgla. Owoce pigwowca kroimy na ósemki, usuwamy nasiona i układamy warstwami w słoju, przesypując cukrem, dolewamy 150 ml spirytusu i odstawiamy na 3 tygodnie. Gdy cukier się rozpuści, dolewamy resztę spirytusu. Po 2 miesiącach zlewamy nastaw przez filtr, do owoców wsypujemy przyprawy i czekamy 3 tygodnie na drugi nastaw. Mieszamy, filtrujemy i butelkujemy.

Pigwówka panieńska

Składniki: 1 kg owoców pigwy, 1 kg cukru, 1 litr spirytusu 95-procent.

Wykonanie: dojrzałe owoce pigwy umyć, pokroić, oczyścić z nasion. Zasypać cukrem, odstawić na 10 dni. Zlać syrop, połączyć go ze spirytusem. Nalewka dojrzewa minimum 3 miesiące. Pozostałe owoce pigwy można zalać litrem czystej wódki i zostawić przynajmniej na pół roku. Wychodzi likier pigwowy.

 

Pozostałe informacje

Piłkarze Górnika zaczęli kolejny mikrocykl treningowy. "Nie ma mowy o żadnym strajku"

Piłkarze Górnika zaczęli kolejny mikrocykl treningowy. "Nie ma mowy o żadnym strajku"

Górnik Łęczna w poniedziałek rozpoczął kolejny mikrocykl treningowy. Jego zwieńczeniem będzie pierwszy w tym roku mecz kontrolny z trzecioligową Avią Świdnik. Zanim jednak piłkarze wrócili do zajęć zabrali głos w kwestii zaległości finansowych, o których niedawno informowały media

Zwłoki mężczyzny w jednym z mieszkań na terenie Łukowa

Zwłoki mężczyzny w jednym z mieszkań na terenie Łukowa

Ciało starszego mężczyzny znaleziono w domu jednorodzinnym w Łukowie.

Zabytkowy budynek w centrum miasta sprzedany
AKTUALIZACJA

Zabytkowy budynek w centrum miasta sprzedany

Wybudowany w latach 30. ubiegłego wieku i od blisko dwóch lat pusty charakterystyczny budynek w centrum Lublina znalazł nowego właściciela.

Australian Open. Iga Świątek i Magdalena Fręch awansowały do drugiej rundy

Australian Open. Iga Świątek i Magdalena Fręch awansowały do drugiej rundy

Rozpoczął się Australian Open 2025. W pierwszej rundzie awans wywalczyła Iga Świątek i Magdalena Fręch. Z kolei z turniejem bardzo szybko pożegnała się Magda Linette i Maja Chwalińska

Kobieta wypadła z 10 piętra budynku. W sprawie zatrzymano 5 osób

Kobieta wypadła z 10 piętra budynku. W sprawie zatrzymano 5 osób

Policja wyjaśnia okoliczności tragicznego wypadku do jakiego doszło w weekend w jednym z bloków w Lublinie.

Społeczna odpowiedzialność biznesu. Dlaczego działania CSR są ważne

Społeczna odpowiedzialność biznesu. Dlaczego działania CSR są ważne

Społeczna odpowiedzialność biznesu - co to jest i dlaczego ma tak duży wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstw? Bycie właścicielem dobrze prosperującej firmy to nie tylko praca i zarobek, ale również duża odpowiedzialność na wielu płaszczyznach. Niezależnie od tego, czy firmę prowadzimy na Lubelszczyźnie, czy też innych regionach kraju. Dlaczego działania csr są tak ważne?

Sofa do salonu — TOP 3 praktyczne aspekty, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze

Sofa do salonu — TOP 3 praktyczne aspekty, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze

Wybór odpowiedniej sofy do salonu to decyzja, która może znacząco wpłynąć na komfort i funkcjonalność przestrzeni dziennej. Sofa stanowi nie tylko miejsce relaksu, ale często jest też centralnym punktem aranżacyjnym salonu. To na niej spędzamy czas z rodziną, przyjmujemy gości czy po prostu odpoczywamy po długim dniu. Warto więc zadbać o to, by zakup ten był przemyślany i dostosowany do naszych potrzeb. Jak podkreślają eksperci, niezależnie od stylu, jaki preferujemy, odpowiedni mebel powinien łączyć w sobie estetykę, wygodę oraz funkcjonalność. Przy wyborze sofy warto wziąć pod uwagę kilka kluczowych aspektów, które pomogą nam cieszyć się meblem przez wiele lat.

Te szkoły podstawowe są najlepsze. Znamy wyniki plebiscytu Wasza Edukacja

Te szkoły podstawowe są najlepsze. Znamy wyniki plebiscytu Wasza Edukacja

Internetowy portal waszaedukacja.pl opublikował ranking najlepszych szkół podstawowych w Polsce. W pierwszej setce znalazły się także placówki z województwa lubelskiego.

Jeszcze chyba powalczę

Jeszcze chyba powalczę

Czy sztuczna inteligencja zastąpi pisarzy i wyprze inne zawody kreatywne? Czy w ogóle będą jeszcze książki? O tym, oraz o najnowszym kryminale – Zaprzaniec – rozmawiamy z Andrzejem Mathiaszem, lubelskim autorem kryminalnej serii o prokuratorze Adamie Szmycie

Słownik synonimów – klucz do językowej różnorodności

Słownik synonimów – klucz do językowej różnorodności

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak ubogim byłby nasz język bez różnorodności wyrażeń? Słownik synonimów to narzędzie, które otwiera przed nami nieograniczone możliwości w wyrażaniu myśli, emocji i idei. Dzięki niemu możemy przekraczać granice prostoty języka i wprowadzać do niego głębię oraz barwność, które nie tylko przyciągają uwagę, ale także pozwalają na bardziej precyzyjne przekazanie treści.

Nie żyje seryjny morderca zwany "Wampirem z Piotrkowa"

Nie żyje seryjny morderca zwany "Wampirem z Piotrkowa"

Nie żyje seryjny morderca i przestępca seksualny Mariusz Trynkiewicz - poinformował PAP.

Na co dzień zmagają się z trudną rzeczywistością. Rodzice osób z autyzmem chcą stworzyć specjalne centrum
film

Na co dzień zmagają się z trudną rzeczywistością. Rodzice osób z autyzmem chcą stworzyć specjalne centrum

Rodzice osób dorosłych z myślą o przyszłości walczą o lepsze jutro dla swoich dzieci. Ten niezwykle trudny i złożony temat w dzisiejszym programie Dzień Wschodzi staramy się przybliżyć z Urszulą Ochal i Barbarą Siekierzyńską z fundacji "Żyć z autyzmem". Rodzice chcą dla swoich dzieci stworzyć pierwsze w województwie centrum opieki nad osobami dorosłymi z tym spektrum.

Dwudniową przerwę właściciele stacji chcą wykorzystać na solidne naśnieżenie stoku

Stok narciarski zawiesza działalność. Do kiedy przerwa?

Ani dzisiaj, ani jutro nie będzie można pojeździć na nartach w Jacni (gm. Adamów) na Roztoczu. Właściciele stacji podali powód tej przerwy.

Rytm. Improwizacja. Inspiracje

Rytm. Improwizacja. Inspiracje

MUZYKA Jazz został ze mną dłużej niż mogłem się spodziewać. Druga, że jazz faktycznie odpowiedział na moje ówczesne pytania. I postawił wiele nowych – rozmowa z Michałem Aftyką

Kierowca z Chełma w drodze do celi

Chciał przejechać policjantów, może dostać 10 lat

Do 10 lat więzienia grozi 36-latkowi, który próbował staranować interweniujących funkcjonariuszy. Policjanci znaleźli 36-latka siedzącego w samochodzie. Na widok mundurowych mężczyzna z impetem ruszył i próbował staranować interweniujących policjantów, a następnie uciekł z miejsca.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium