Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Restauracja na szlaku trzech kultur – tak reklamuje się na swej stronie internetowej Zaścianek. Nie ukrywam, że trzy kultury właśnie skusiły nas do wizyty.
Będzie królował podczas 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku, który 6-8 września odbędzie się na Starym Mieście w Lublinie. Gwoździem programu będzie benefis Roberta Makłowicza, który pół roku mieszka w Polsce, drugie pół na Bałkanach
Lubelskie to wciąż tajemniczy i nieodkryty rejon na turystycznej mapie Europy. Polesie to raj dla obserwatorów przyrody i miłośników wieloreligijnej przeszłości. Roztocze to magnes dla turystów aktywnych. Lublin i okolice to miejsca inspiracji. Malowniczy Kazimierz to mały Gdańsk, Nałęczów to zdrowie, a Janów Lubelski to multimedialny zoom natury i zagłębie dla grzybiarzy. A dla wszystkich mamy fantastyczną, regionalną, pełną smaków kuchnię.
Jeśli lubicie dobrze zjeść, poczuć przydymiony smak wędzonej słoniny i aromat węgierskiej papryki, to rodzinna restauracja pensjonatu Eger w Kazimierzu Dolnym jest dla Was.
Kaczka z jabłkami jest symbolem polskiej kuchni. Dziś kaczka jest na topie, w lubelskich restauracjach podaje się carpaccio z kaczki, piersi z kaczki w sosie malinowym, a nawet dziką kaczkę w staropolskim sosie śmietanowym
Prawdopodobnie najlepsze ryby w Lublinie i okolicy, pieczone w piecu. Nie dość, że świeże – bo łowione na miejscu – to jeszcze przyrządzane bez tłuszczu.
W niedzielę, 23 czerwca, o godzinie 15 na dziedzińcu przed pałacem Sanguszków w Lubartowie startuje święto miłośników polskich ryb. Na scenie restauratorzy, właściciele stawów i mieszkańcy naszego regionu. A przed sceną – wielkie gotowanie zupy rybnej. I tysiąc porcji do spróbowania
Lublin, jak Rzym, leży na siedmiu wzgórzach. Aventino to jedno z historycznych siedmiu wzgórz starożytnego Rzymu ze słynnym Giardino degli Aranci (Ogród Pomarańczowy) i Roseto (Ogród Różany). A ponieważ coraz więcej Włochów otwiera restauracje w Lublinie, dzięki Patrizio Bolognesi mamy na ul. Grodzkiej restaurację Aventino.
W XVII wieku Polacy znali ponad 200 zup. W XIX wieku sławiła je Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza dama polskiej kuchni. Dziś domowe zupy są w Europie symbolem naszej kuchni. Oto zupy z lubelskim rodowodem.
To jedna z nielicznych rodzinnych restauracji, która działa na rynku prawie 20 lat. W ostatnim czasie mocno poszła w catering i w tym się dziś przede wszystkim specjalizuje. Na stronie internetowej nie ma nawet menu, za to na miejscu spotkacie eleganckich kelnerów (to już rzadkość) rodem z filmu \"Zaklęte rewiry”.