Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

Przy piecu... (J. Świerczyński)

Węgorz z różami w tle

Co podawano w przedwojennych restauracjach Lublina? Jak wyglądały ich wnętrza? Jakie płyty kręciły się na stylowym gramofonie? Żeby się o tym przekonać, warto zajrzeć do restauracji „Willi Różana”.

W tym dworze bywał Piłsudski (W.Sulisz)

Dwór w Motyczu

Aż wierzyć się nie chce, że w malowniczym dworku w Motyczu kresową jajecznicą zajadał się Józef Piłsudski. A w domu Staszczaków w pobliskiej Kozubszczyźnie pod lipami odpoczywał Napoleon. Dziś w ogrodach zabytkowego dworku Małgorzata Kaczorowska urządziła małe pole golfowe.

Jerzy Kalina (Archiwum Teatru Osterwy)

W życiu najważniejsza jest miłość

Rozmowa z Jerzym Kaliną, scenografem spektaklu \"Widnokrąg”, którego premiera odbędzie się w sobotę w Teatrze Osterwy.

Kotlet Pożarskiego (K. Zienkiewicz)

Kotlet Pożarskiego

Czyli legenda carskiej kuchni, którą wymyślił genialny Marie-Antoine Carême. Za życia okrzyknięty kucharzem królów i królem kucharzy przyrządzał kotlet z siekanej kury Aleksandrowi I.

Jacek Szast (Jacek Świerczyński)

Medytacja nad zlewem

Rozmowa z Jackiem Szastem, psychoterapeutą z Centrum Pomocy Psychologicznej i Psychoterapii w Lublinie.

Za chwilę Wielka Synagoga wyleci w powietrze

Lublin, którego nie ma

Oto niezwykłe fotografie miasta, którego nie ma. - Miasta szczęśliwego, które przysiadło nad łąkami - mówi dr Grażyna Jakimińska, która w \"Albumie lubelskim” opisała kilkaset zdjęć

Nasttka lubi pikantną kuchnię  (W. Sulisz)

Soljanka: fantastyczna zupa z charakterem

Życie jest piękne - powiedziała po spróbowaniu wspólnie ugotowanej soljanki Nastia Kindzerska z Tarnopola na Ukrainie. Oto przepis na soljankę z pierwszej ręki.

W tym miejscu w VI w. n. e. zaczęto stawiać gród (W.Sulisz)

Grodzisko w Motyczu

Na położonym w środku wsi Motycz wzniesieniu nazywanym przez miejscowość „Zamkową Górą” albo „Bębnem” – miała być świątynia pogańska, później zamek warowny.

Ostatni taki ojciec
prapremiera: 14 lutego 2009
Autor: Artur Pałyga inspirowany "Listem do ojca”

Z aresztu prosto na scenę

W najnowszym spektaklu Sceny Premier InVitro zagra aktor, który siedział w więzieniu. Reżyser napisał podanie do dyrektora Aresztu Śledczego w Lublinie, który skrócił wyrok człowiekowi wskazanemu przez Michałowskiego. Ten tak wczuł się w nową rolę, że dopisał tekst do sztuki.

Prosforę pieczętuje się specjalną pieczęcią (M. Kaczanowski)

Błogosławiony chleb

Z wielkim wzruszeniem piekliśmy prosforę. Małą bułeczkę na zakwasie, którą podczas cerkiewnej wigilii ludzie dzielą się jak opłatkiem. Ten przaśny chleb zrobiliśmy z Ireną Ślusarenko ze Lwowa. Przy okazji namówiliśmy ją na to, żeby podała kilka autentycznych przepisów kuchni ukraińskiej.