Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 stycznia 2009 r.
12:38
Edytuj ten wpis

Błogosławiony chleb

0 0 A A

Z wielkim wzruszeniem piekliśmy prosforę. Małą bułeczkę na zakwasie, którą podczas cerkiewnej wigilii ludzie dzielą się jak opłatkiem. Ten przaśny chleb zrobiliśmy z Ireną Ślusarenko ze Lwowa. Przy okazji namówiliśmy ją na to, żeby podała kilka autentycznych przepisów kuchni ukraińskiej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do pani Ireny, która na co dzień jest konserwatorem zabytków, trafiliśmy za sprawą ks. Stefana Batrucha, proboszcza parafii greckokatolickiej w Lublinie. Jak to jest z prosforą?
- W czasie wigilii uczestnicy wieczerzy dzielą się przyniesioną z cerkwi prosforą. Czasem maczają ją w miodzie, który symbolizuje powodzenie - tłumaczy Batruch. Naczynie do wypieczenia prosfory muszą być idealnie czyste, przecież robi się błogosławiony chleb.

Prosfora od A do Z

Składniki:
1 kg mąki pszennej, łyżeczka drożdży, woda.
Wykonanie:
Najpierw trzeba przesiać mąkę. - Rozczynić drożdże wielości orzeszka w szklance wody. Wsypać szklankę mąki, rozrobić, zostawić na pół godziny w cieple - mówi Irena Ślusarenko

Po wyrośnięciu dodaliśmy szklankę wody, dosypaliśmy szklankę mąki i zagnietliśmy twarde ciasto. Znowu daliśmy mu w cieple pół godziny na wyrośnięcie. Po tym fakcie nastąpił podział prac: Magda Fijałkowska z Radia Lublin wałkowała ciasto, ja wycinałem krążki ciasta. Irena Ślusarenko rozwałkowała resztę ciasta i wycięła mniejsze krążki. Na każdej odcisnęła specjalną pieczęć. Te większe i mniejsze trzeba było znów odstawić do wyrośnięcia.

- Teraz należy ułożyć jeden krążek na drugim i "bułeczki” wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza. Na pół godziny.
Kiedy Irena Ślusarenko wyjęła błogosławiony chleb, po cerkiewnej plebanii rozszedł się przaśny zapach. Ksiądz Stefan Batruch przyniósł miód w miseczce. Pod świętą ikoną podzieliliśmy się prosforą. Na szczęście. A ja namówiłem panią Irenę na to, żeby podzieliła się z Czytelnikami Dziennika Wschodniego ukraińskimi przepisami.

Zimny barszcz

Po ukraińsku. - Najważniejsza zasada. Najpierw się składniki podsmaża, potem zalewa wywarem - mówi Ślusarenko.

Składniki:
1 kg buraków, 40 dag kapusty, 1 kg ziemniaków, 1 marchewka, 1 pietruszka, nieco przecieru pomidorowego, cebula, po jednej łyżce octu i cukru, czosnek, śmietana, liść laurowy, pieprz, sól.

Wykonanie:
Podsmażyć buraki na oleju. Oddzielnie podsmażyć ziemniaki, marchewkę, cebulę i poszatkowaną kapustę. Wrzucić wszystko na wrzątek, zagotować, doprawić według uznania. Można zaprawić śmietaną. Podawać na zimno.

Żarkoje

W dużym garnku smażyć kawałki mięsa, dodać cebulę, ziemniaki i ulubione warzywa, doprawić.
- Przekładamy do żaroodpornych misek, wkładamy do piekarnika i zapiekamy, tak by na powierzchni utworzyła się chrupiąca "skórka” - mówi Irena Ślusarenko.
Na Ukrainie dusi się rosołową wołowinę z cebulą. Pół na pół. Dolewa wody. Doprawia solą z pieprzem. I podaje z chlebem. Taki mięso może być farszem do pierogów.
- Najpierw trzeba zrobić ciasto z mąki i jajka. Wygnieść. Zrobić duże placki. Nakładać nadzienie. Składać na pół. Smażyć na oleju - mówi Ślusarenko.

Kiszone bakłażany

To absolutny hit ukraińskiej kuchni. Bakłażany można kupić przez cały rok i można zacząć je robić już dziś. Jak?
- Najpierw trzeba 4 bakłażany na pół. Ale nie rozcinać do końca. Posolić w środku, żeby ściekła sól. Natrzeć bardzo obficie czosnkiem, ułożyć w słoju i zalać tak jak ogórki. Po czterech dniach jeść. Świetna przekąska - mówi Ślusarenko.

Bakłażany to hit wschodniej kuchni. Coraz chętnie przekonują się do nich Polacy. Można je faszerować, dusić z warzywami. - Kroję je w plastry, obsmażam z jednej strony, przewracam, na każdy plaster kładę plaster pomidora, sól, pieprz, pokrywka i gotowe - dodaje Ślusarenko.

Na koniec poleca kiszone gołąbki.
- Kilogram marchewki zasmażyć z dużą ilością czosnku, doprawić solą i pieprzem. Zawijać w liście kapusty, ułożyć w słoju i zakisić. Dobra ta nasza kuchnia, dobra - śmieje się pani konserwator.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W każdy piątek od 8 do 10: sprawdzone przepisy, konkursy i nagrody.

Pozostałe informacje

zdjęcia ilustracyjne

Jest ślisko! Ostrzeżenie pogodowe dla 13 powiatów

W sporej części regionu jest ślisko. To przez marznące opady. Kierowcy powinni być ostrożni.

Hrubieszów

Jest szansa na 80 mln zł od Szwajcarów. Burmistrz: „Trzymajcie kciuki”

Gdyby się udało, do Hrubieszowa mogłoby trafić aż 80 mln zł na realizację wspólnego projektu miasta, powiatu i gminy. Pieniądze są do wzięcia z Funduszy Szwajcarskich.

Podlasie do przerwy prowadziło z Victorią Sulejówek 4:0

Podlasie zaczęło gry kontrolne od wygranej z Victorią Sulejówek. Powrót byłego kapitana?

Pierwszy sparing na plus, zwłaszcza w pierwszej połowie. Podlasie po 45 minutach meczu z Victorią Sulejówek prowadziło aż 4:0. Po przerwie gospodarze nic już do tego dorobku nie dorzucili, za to rywale zdobyli dwie bramki i spotkanie zakończyło się wynikiem 4:2.

Katastrofa budowlana przy Bernardyńskiej. Prace wznowione w niedzielę
zdjęcia
galeria

Katastrofa budowlana przy Bernardyńskiej. Prace wznowione w niedzielę

Przy ulicy Bernardyńskiej w Lublinie doszło do katastrofy budowlanej. Zawaliła się część ściany kamienicy. W sobotę Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego zdecydował o całkowitej rozbiórce budynku. W niedzielę prace mają być kontynuowane.

Zatańczyli poloneza aż miło! Studniówka ZS Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie
ZDJĘCIA / WIDEO
galeria
film

Zatańczyli poloneza aż miło! Studniówka ZS Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie

Uczniowie Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego na chwilę odetchnęli od maturalnego maratonu. Bawili się do białego rana podczas studniówki.

Studniówki 2025. Tak się bawił "Zamoy" z Lublina
dużo zdjęć
galeria

Studniówki 2025. Tak się bawił "Zamoy" z Lublina

Tak wyglądała studniówka tegorocznych maturzystów z II Liceum Ogólnokształcącego im. Hetmana Jana Zamoyskiego w Lublinie zwanego potocznie „Zamoyem”. Zachęcamy do oglądania galerii.

Ważna wygrana MKS FunFloor Lublin w Piotrkowie Trybunalskim

Ważna wygrana MKS FunFloor Lublin w Piotrkowie Trybunalskim

Dobra passa pod wodzą trenera Pawła Tetelewskiego trwa. Odkąd szkoleniowiec przejął zespół z Lublina, MKS FunFloor wygrał cztery kolejne spotkania. W sobotę trzeba było się mocno napracować na kolejny sukces, ale Magda Balsam i jej koleżanki pokonały na wyjeździe Piotrcovię 29:26.

Najważniejszy bal w życiu za nimi. Studniówka Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Najważniejszy bal w życiu za nimi. Studniówka Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie

Piękne kreacje, wzruszenia i tańce. Odliczanie do matury rozpoczęli uczniowie Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie.

Studniówki 2025: Polonez III LO w ZSO nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach
dużo zdjęć
galeria
film

Studniówki 2025: Polonez III LO w ZSO nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach

W sobotę, 18 stycznia, polonezem swoją studniówkę rozpoczęli uczniowie III LO w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach, czyli popularnej "piątki". Impreza została zorganizowana w puławskim Gościńcu nad Wisłą.

Miała 2,5 promila alkoholu, ale tłumaczyła że to nie on był przyczyną kolizji

Miała 2,5 promila alkoholu, ale tłumaczyła że to nie on był przyczyną kolizji

To nie alkohol, tylko nieostrożność miała być przyczyną wypadku do jakiego doszło w powiecie parczewskim. Sprawczyni wypadku miała 2,5 promila alkoholu.

Oferują wiedzę i czekają na uwagi rolników

Oferują wiedzę i czekają na uwagi rolników

Przedstawiciele instytucji zajmujących się rolnictwem w woj. lubelskim zapowiadają szkolenia i konferencje z rolnikami w całym regionie. Rolnicy otrzymają solidną dawkę wiedzy z różnych dziedzin, ale także będą mogli przekazać swoje uwagi i żale, które trafią do Brukseli, w ramach naszej prezydencji w Unii Europejskiej. Pierwsze spotkanie już w tym miesiącu, we Włodawie.

Smakosz ciasteczek z marihuaną w rękach policji

Smakosz ciasteczek z marihuaną w rękach policji

Narkotyki, które posiadał, wystarczyłyby do sporządzenia 170 porcji. Za susz i "ciasteczka" mężczyzna może teraz słono zapłacić

PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała w Radomiu z Czarnymi

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady spadkowiczowi Plus Ligi

W meczu 19. kolejki PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała na wyjeździe ze spadkowiczem z PlusLigi Czarnymi Radom 0:3

Udany debiut nowego trenera, Polski Cukier AZS UMCS łatwo pokonał KS Basket Bydgoszcz
ZDJĘCIA
galeria

Udany debiut nowego trenera, Polski Cukier AZS UMCS łatwo pokonał KS Basket Bydgoszcz

Udany debiut Karola Kowalewskiego na ławce Polskiego Cukru AZS UMCS. Lublinianki pokonały KS Basket Bydgoszcz 82:58. Do przerwy prowadziły różnicą 31 punktów, ale w drugiej połowie zlitowały się nad rywalkami.

Skoki narciarskie. Austria wygrywa w cuglach na Wielkiej Krokwi. Polska poza podium

Skoki narciarskie. Austria wygrywa w cuglach na Wielkiej Krokwi. Polska poza podium

Trwa weekend z Pucharem Świata w Zakopanem. W sobotę na Wielkiej Krokwi odbył się konkurs drużynowy. Zawody, zgodnie z planem, wygrała Austria wyprzedzając Słowenię i Norwegię. Reprezentacja Polski zajęła piąte miejsce, które sprawiedliwie oddaje to, w jakiej formie w tym sezonie są zawodnicy Thomasa Thurbichlera

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium