Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

ks. Stefan Batruch (Maciej Kaczanowski)

Proboszcz na pontonie

Najpierw przeniósł cerkiew z Tarnoszyna do Lublina. Potem Matkę Boską Korczmińską z Polski na Ukrainę.

Ryby i warzywa, to jest to! (W. Sulisz)

Dorszyk w sosie holenderskim

Ryby są na fali. Gotowanie na parze też. Razem z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin i Leną Gąsiorowską przetestowaliśmy sandacza, solę i dorszyka. Niech się chowa schabowy a golonka idzie spać!

Rodzinne gotowanie u Leny i Adama Gąsiorowskich (J.Świerczyński)

Gotujemy pełną parą

Czy mięso gotowane na parze może być pyszne? W ciągu 30 minut zrobiliśmy z Leną Gąsiorowską ziołową pierś z kurczaka. Podaliśmy ją z warzywami z wody. I sosem brzoskwiniowym. To zdrowe i smaczne danie zrobiliśmy bez grama soli!

Orzeszek macadamia (Archiwum)

Pierś z kurczaka w orzeszkach macadamia

Podczas świątecznych zakupów natchnąłem się na orzeszki macadamia. Ten przysmak Aborygenów o niebo lepszy od naszych orzechów laskowych jada się na surowo, podpieka, używa do panierki, otacza w czekoladzie i dodaje do ciast.

 (kuron.com.pl)

Maciej Kuroń nie żyje

Zmarł w czwartek w Izabelinie na skutek ciężkiej niewydolności układu krążenia. Miał 48 lat. Z wykształcenia historyk skończył podyplomowe studia gastronomiczne w USA.

Fragment dawnej pocztówki (Archiwum)

Wigilia w sercu i na stole

Do najserdeczniejszego dnia w roku, kiedy zasiądziemy z najbliższymi przy wigilijnym stole zostało tak niewiele. Choinka pachnie i się stroi. Z kuchni dochodzi aromat suszonych grzybów. W spiżarni wisi kiełbasa wędzona w wiśniowym dymie.

prof. Wiesław Kamiński (Jacek Świerczyński)

Bóg jest mańkutem

Rozmowa z prof. Wiesławem Kamińskim, fizykiem z UMCS.

Kościół Kapucynów i postój dorożek (Archiwum Teatru NN)

Szopka w kościele Kapucynów

Gdyby zrobić ranking lubelskich szopek najchętniej odwiedzanych przed wojną w Lublinie – w pierwszej trójce znalazłby się kościół bernardyński, Kapucynów i Św. Ducha.

Stoimy przed farą z brązu. Razem z Marysią Marek-Prus i Piotrkiem Prusem z pracowni artystycznej "M

Jak się robi kurę i farę?

Najpierw trzeba zrobić kurę. Na amortyzowanych kołach od malucha, z hamulcem postojowym. Potem kura musi przejść test na trasie z Niedrzwicy do Lublina. A jak się zrobi kurę, to można robić farę

Robienie bigosu w piekarni Tadeusza Pęzioła (Jacek Świerczyński)

Jak zrobić świąteczny bigos?

Najważniejsza zasada: im więcej gatunków wędlin i mięsa, tym bigos smaczniejszy!