Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

Janów Lubelski: Gdzie warto zjeść pizzę?

Janów Lubelski: Gdzie warto zjeść pizzę?

Podpowiadamy gdzie warto się wybrać na pizzę w Janowie Lubelskim

Festiwal Kaszy "Gryczaki" już dzisiaj. Mamy dla Was przepisy

Festiwal Kaszy "Gryczaki" już dzisiaj. Mamy dla Was przepisy

Zachwyciła Wojciecha Modesta Amaro. Teraz Sylwia Biały chce zachwycić uczestników Festiwalu Kaszy Gryczaki, który w sobotę, 8 sierpnia, o godzinie 14 startuje w Parku Misztalec w Janowie Lubelskim

Jeszcze niepublikowane zdjęcia, jakie ostatnio udało się wywołać z najbardziej zniszczonych szklanych negatywów

Trzy tysiące zdjęć lublinian sprzed wojny. Kim był tajemniczy fotograf? Już wiadomo

Kolekcja 3 tysięcy negatywów powstawała co najmniej 25 lat. Kim jest tajemniczy fotograf, który przed II wojną robił zdjęcia polskim i żydowskim mieszkańcom Lublina? Zagadka właśnie została rozwiązana

Kolorowy smak lata. Przepisy na dania z owocami

Kolorowy smak lata. Przepisy na dania z owocami

Czy jedliście zupę wiśniową, do której na osobnym talerzyku podaje się młode ziemniaki ze skwarkami? Lato w pełni, najwyższy czas rozpocząć sezon na zupy owocowe, pierogi z owocami i inne owocowe przyjemności

Wiktor Niedziałek (z lewej), który chce w Piotrawinie reaktywować browar biskupów krakowskich i Czesław Dziełak wznoszą toast za balans i równowagę. W życiu i w piwie. Fot. Waldemar Sulisz

Czesław warzy, czyli skąd się wzięła piwna rewolucja

Warzenie to połączenie czterech żywiołów: wody, słodu, chmielu i drożdży. Każdy z niech wnosi do piwa swój zakres smaków. Połączenie tych smaków w taki sposób, żeby się nie wykluczały a współgrały – to jest właśnie magia. I sztuka. Balans, harmonia, bogactwo smaków. Rozmowa z Czesławem Dziełakiem, jednym z najlepszych polskich piwowarów

Haydamaky & Rokiczanka. Pierwsze spotkanie zespołów w lubelskim skansenie. Zagrają razem na Europejskim Festiwalu Smaku w sobotę 5 września

Haydamacki smak sała i szaszłyków

Sało z czarnym chlebem, barszcz ukraiński, czeburieki, szaszłyki, płow, pielmieni i pierogi po ukraińsku. To ulubione dania ukraińskiego zespołu Haydamaky, który razem z zespołem Rokiczanka zagra we wrześniu na Europejskim Festiwalu Smaku. Z tej okazji na kulinarnej scenie królować będą najsłynniejsze potrawy z Ukrainy.

Co w restauracjach piszczy: żeberko z Perłowej, czeburiki z Jazzve

Co w restauracjach piszczy: żeberko z Perłowej, czeburiki z Jazzve

Co ciekawego w lubelskich restauracjach?

Przepisy na pierogi

Przepisy na pierogi. Chinkali, czeburieki, pierogi ruskie, chachłackie z bryndzą i ziemniaczane

Moje ulubione polskie danie? Pierogi. Są cudowne. Kocham pierogi - mówi o naszej kuchni Katie Melua, która 3 września zagra koncert na Arena Lublin.

Fot. Robert Żuchnik
galeria

Śniadanie pod chmurką w Plenerze

W niedzielę w klubie Plener zjemy śniadanie pod chmurką. Nad malowniczą Bystrzycą spotkacie restauratorów, producentów lokalnej żywności i wystawców z Europejskiego Festiwalu Smaku. - To dobre miejsce, żeby zwolnić i wolniej jeść - mówi Jan Budzyński, szef Slow Food Lubelskie

Chłodnik idealny na letnie upały. Najlepsze przepisy

Chłodnik idealny na letnie upały. Najlepsze przepisy

Kiedy słupek rtęci na termometrze przekracza 30 stopni i pnie się w górę, może uratować nas chłodnik. Może być z botwinki, może z ogórków, pomidorów. A nawet melonów i pomarańczy. Dziś instrukcja obsługi chłodnika. Na kilka sposobów