Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

12 lipca 2015 r.
8:30

Śniadanie pod chmurką w Plenerze

0 2 A A
Fot. Robert Żuchnik
Fot. Robert Żuchnik

W niedzielę w klubie Plener zjemy śniadanie pod chmurką. Nad malowniczą Bystrzycą spotkacie restauratorów, producentów lokalnej żywności i wystawców z Europejskiego Festiwalu Smaku. - To dobre miejsce, żeby zwolnić i wolniej jeść - mówi Jan Budzyński, szef Slow Food Lubelskie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Targi śniadaniowe są na topie. Dziś odbywają się cyklicznie w różnych częściach Polski. Z jednej strony jest to tradycyjny targ, na którym lokalni producenci mogą sprzedawać wędliny, chleby, warzywa czy owoce. Z drugiej strony zaprzyjaźnione z targiem restauracje podejmują gości potrawami przygotowanymi w oparciu o regionalną, zdrową i ekologiczną żywność.

Sielanka

Nazwę dla lubelskiego targu wymyśliła Kasia Marciniewicz, autorka blogu ChilliBite.pl, która kiedyś prowadziła gospodarstwo agroturystyczne pod Kazimierzem Dolnym. - Po prostu Jem Lublin na trawie - mówi Marciniewicz.

- Czekamy na was w klubie Plener. Włączmy się w rewitalizację Bystrzycy. Targ w Plenerze to wspólne śniadania na łonie natury. Wyjątkowe produkty, pokazy kulinarne i sielankowa atmosfera nad rzeką - mówi Piotr Tyczyński, menedżer klubu.

Targ nastawiony jest na całe rodziny. Dzieci mają dla siebie największą piaskownicę w mieście. Zamiast siedzieć w domu przed telewizorem, ludzie będą siedzieć na targu, nad Bystrzycą.  - To dobre miejsce na zwalnianie czasu i wolne jedzenie. Na zdrową żywność. Na uważną obecność - dodaje Jan Budzyński, szef Slow Food Lubelskie.

Pan Koperek i cała reszta

W niedzielę, 12 lipca, o godzinie 9 rano w klubie Plener, położonym w okolicach al. Piłsudskiego, między Bystrzycą a stadionem Startu spotkacie Elę Cwalinową z restauracji Hades Szeroka. Jej pokazy mają wspólny tytuł: „Pan Koperek i cała reszta”.

- Opowiem o tym, kto się z kim lubi na grządce i na talerzu, kto się z kim kłóci, a kto kogo nie znosi - śmieje się Elżbieta, która słynie z zielonych przekąsek opartych na połączeniach sery - warzywa - owoce.

Z kolei restauracja Zielony Wiatrak ze SPA Orkana będzie namawiać na liczenie kalorii. Na premierę targu ich kucharze i dietetycy przygotują zdrowe, zielone przekąski. Będzie także możliwość konsultacji z dietetyczką.

Intrygująco zapowiada się ormiańska kuchnia, reprezentowana przez kultowy bar Anuszik z Czechowa i dania od Pogromcy Głodu: to nowy food truck, który karmi w Plenerze.

Swoje stoiska rozstawią mali producenci serów, wędlin czy zdrowych kasz i olejów, rekomendowani przez Slow Food Lubelskie, które jest partnerem targu.

- Pokażemy także lokalną reprezentację wystawców Jarmarku Inspiracji, który towarzyszy Europejskiemu Festiwalowi Smaku - mówi Janusz Dwornicki, producent targu.

Co jeszcze zjemy? - Przygotuję ziemniaczano-porowy chłodnik z koperkiem. Na kolejny targ: pysznych chłodnik z arbuza i pomidorów - mówi Elżbieta Cwalina.

 

Chłodnik z arbuza

Składniki: 1 puszka pomidorów, 1 kg wypestkowanego arbuza, 1 słodka papryka, mała papryczka chili, czosnek, sól, pieprz, koperek. Oraz 1 pomidor, 1 ogórek, 1 cebula, koperek.

Wykonanie: zmiksować paprykę z czosnkiem, pomidorami i arbuzem, doprawić i schować do lodówki. Rozlać chłodnik do talerzy, dodać kostkę z ogórka, pomidora, cebuli i arbuza. Posypać koperkiem.

Owocowa sałatka z ostrym serem

SKŁADNIKI: 10 owoców liczi, niewielki ananas (ewentualnie z puszki), owoce granatu, melon, 3 owoce kiwi, garść rukoli, 3 owoce kardamonu, 3 łyżki śmietany gęstej kwaśnej, odrobina soku z cytryny, kilka plasterków sera koziego, 1-2 łyżeczki cukru.

WYKONANIE: liczi obieramy, oddzielamy miąższ od skórki. Ananasa kroimy w kostkę (oprócz środka), melona też w kostkę, a kiwi w plasterki. Przekładamy do miski wszystkie owoce i rukolę. Rozcieramy owoce kardamonu i mieszamy ze śmietaną, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Całość dekorujemy plasterkami sera koziego, który możemy zastąpić serem owczym lub solonym serem typu bałkańskiego.

Kolorowa sałatka młodości

Składniki: 1 awokado, 1 sałata, 1 papryka żółta lub czerwona, 1 pomarańcza, 1 cytryna, 2 ząbki czosnku, oliwa.

Wykonanie: awokado pokroić na małe kawałki, paprykę pokroić w kosteczkę. Sałatę porwać na małe kawałki. Pomarańczę podzielić na małe cząsteczki (należy zdjąć także cienką białą błonkę). Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z roztartym czosnkiem i oliwą, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny.

Zjemy Lublin na trawie

Organizatorzy, zapowiadają, że targ będzie odbywał się w każdą niedzielę od 9 do 17. Do końca września.

- Można do nas przyjechać samochodem, rowerem (obok targu jest ścieżka rowerowa) a nawet przypłynąć kajakiem - śmieje się Piotr Tyczyński.

– Takiego miejsca brakowało - dodaje Budzyński. - Miejsca na wartościowe, lokalne, zdrowe jedzenie.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Szymon Strzałkowski ma za sobą przeszłość w ligach centralnych

LNBA: Nieoczywisty bohater

Meczem kolejki w rozgrywkach LNBA w minioną sobotę śmiało można określić potyczkę Alco z Alfachem Team. Obie ekipy są w grze o najlepszą czwórkę, która później będzie rywalizowała w fazie play-off o mistrzostwo LNBA. Po 9 serii gier bliżej tego celu jest Alco, które pokonało Alfachem Team 61:58.

Piotr Ziółkowski to jeden z liderów Symbitu

Pod koszami Dziennika Wschodniego: Problemy Symbitu

The Reds i Symbit – to prawdopodobnie te dwa zespoły stoczą walkę o mistrzostwo rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego. W miniony weekend spore problemy z odniesieniem zwycięstwa miał ten drugi zespół, który długo męczył się z silnym w tym sezonie Back to the Roots.

Jeden z przykładowych widoków prezentujących odnowiony Rynek w Wąwolnicy. Więcej szczegółów mieszkańcy gminy poznają w przyszłym tygodniu
ARCHITEKTURA

Bez wycinki, ale nowocześnie. Porozmawiają o nowym Rynku w Wąwolnicy

W przyszłym tygodniu, we wtorek, mieszkańcy miasta i gminy Wąwolnica będą mieli okazję porozmawiać o tym, jak ma wyglądać odnowiony Rynek z położonym w centrum skwerem. Architektoniczna koncepcja wchodzi do etapu społecznych konsultacji.

Edyta Geppert zaśpiewa w Zamościu w niedzielę, 19 stycznia
KONCERT
19 stycznia 2025, 17:00

Pierwsza dama polskiej estrady: w niedzielę w Zamościu

Najpiękniejsze dzieła polskiej piosenki literackiej będzie można w niedzielę (19 stycznia) usłyszeć w Zamościu. Na dodatek w wyjątkowym wykonaniu - Edyty Geppert.

Michael Fassbender i Jodie Turner-Smith w serialu The Agency
DO ZOBACZENIA
film

The Agency: Szpiegowska premiera już w lutym (wideo)

Michael Fassbender, Richard Gere, Jeffrey Wright i Jodie Turner-Smith w szpiegowskim thrillerze The Agency. Premiera 10 lutego.

Chełm w budowie: Plany inwestycyjne na 2025 rok
PLANY I PIENIĄDZE

Chełm w budowie: Plany inwestycyjne na 2025 rok

Ambitne plany samorządu miasta potwierdza „prorozwojowy budżet” na poziomie ponad pół miliarda złotych. Co przewiduje harmonogram inwestycji na ten rok?

Szarpał i bił swoją partnerkę. Teraz grozi mu pięć lat

Szarpał i bił swoją partnerkę. Teraz grozi mu pięć lat

Włodawscy policjanci zatrzymali 46-latka, który szarpał i bił swoja konkubinę. Jak ustalili mundurowi, mężczyzna od kilku miesięcy znęcał się nad kobietą.

Kolędowanie u Barnardynów
31 stycznia 2025, 19:00

Kolędowanie u Barnardynów

Już 31 stycznia odbędzie się wydarzenie – „Niezła szopka u Bernardynów”, które potrwa do 1 lutego.

Rok 2025 przyniósł kilka zmian dla pasażerów komunikacji miejskiej w Puławach. Od tygodnia działa nowy rozkład jazdy, nieco odchudzony w stosunku do starego. Kolejne nowości zaplanowano na maj
PUŁAWY

Mniej połączeń, droższe bilety. Ale za rok będą jeździć elektryki

Miejski Zakład Komunikacji od tygodnia testuje nowy rozkład jazdy, w którym brakuje m.in. linii M1 i M2. Na ośmiu innych wprowadzono ograniczenia liczby kursów - chodzi o te prowadzące do Zakładów Azotowych i Kazimierza Dolnego. Spółka planuje także nowe inwestycje.

"Znajomi" poprosili ich o przelew na Blika. Tak stracili pieniądze

"Znajomi" poprosili ich o przelew na Blika. Tak stracili pieniądze

Tu 6700, tam 1600 złotych. Wystarczyło, że na konta ich znajomych włamali się oszuści.

Nowy trener w sztabie Motoru Lublin
KADRY

Nowy trener w sztabie Motoru Lublin

Sztab szkoleniowy Motoru Lublin ciągle rośnie w siłę. Na początku przygotowań do rundy wiosennej beniaminek PKO BP Ekstraklasy ogłosił, że z bramkarzami oprócz Marcina Zapała będzie pracował także Jarosław Tkocz. We wtorek okazało się, że do żółto-biało-niebieskich dołączył jeszcze Jakub Deszczka.

System amunicji krążącej WARMATE
WSPÓŁCZESNE POLE WALKI

Obserwacja i identyfikacja. Ćwiczenia z dronami kamikadze

Dron kamikadze może przez godzinę unosić się nad danym obszarem w oczekiwaniu na wybór celu. A przez cały czas może zapewnić przewagę na polu walki. Jak wyglądają ćwiczenia operatorów systemu WARMATE z 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej?

Groził Owsiakowi śmiercią i oferował pieniądze za jego zastrzelenie. Usłyszał zarzuty

Groził Owsiakowi śmiercią i oferował pieniądze za jego zastrzelenie. Usłyszał zarzuty

38-letni mężczyzna groził na Facebooku Jerzemu Owsiakowi śmiercią i nawoływał do jego zabójstwa, oferując 100 tys. złotych za jego zastrzelenie. Trafił do aresztu.

Żółty Talerz: wsparcie w walce z niedożywieniem dzieci
NA ZDROWIE

Żółty Talerz: wsparcie w walce z niedożywieniem dzieci

Zdrowe posiłki i edukacja prozdrowotna. Polski Czerwony Krzyż zapełnia talerze dzieci placówek opiekuńczo-wychowawczych zdrowymi produktami.

Dwie partie herbat znikają ze sklepów. Mogą być groźne dla zdrowia
ZA DUŻO nadchloranu

Dwie partie herbat znikają ze sklepów. Mogą być groźne dla zdrowia

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem dwóch partii herbaty ziołowej. Powód? Zbyt duże stężenie nadchloranu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

zawór

ZAMOŚĆ

89,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

199,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

105,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

zlacz

ZAMOŚĆ

52,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

trojnik

ZAMOŚĆ

12,00 zł

Komunikaty