Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lubelskie

26 lipca 2015 r.
10:50

Haydamacki smak sała i szaszłyków

Haydamaky & Rokiczanka. Pierwsze spotkanie zespołów w lubelskim skansenie. Zagrają razem na Europejskim Festiwalu Smaku w sobotę 5 września
Haydamaky & Rokiczanka. Pierwsze spotkanie zespołów w lubelskim skansenie. Zagrają razem na Europejskim Festiwalu Smaku w sobotę 5 września

Sało z czarnym chlebem, barszcz ukraiński, czeburieki, szaszłyki, płow, pielmieni i pierogi po ukraińsku. To ulubione dania ukraińskiego zespołu Haydamaky, który razem z zespołem Rokiczanka zagra we wrześniu na Europejskim Festiwalu Smaku. Z tej okazji na kulinarnej scenie królować będą najsłynniejsze potrawy z Ukrainy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kiedy grają w Polsce, tęsknią za rodzimą kuchnią. Kiedy ostatnio przyjechali do Lublina, żeby spotkać się z ludowym zespołem Rokiczanka z Rokitna – pytali: „Czy u was jest czarny chleb, sało i cebula”? O czarny chleb pytali w restauracji „Paleta smaków”, gdzie wspólnie z dziewczynami z Rokitna śpiewali polskie i ukraińskie pieśni.

Sało

Najpierw trzeba przygotować solankę w proporcji 1 szklanka soli na 1 litr wody. Zalać nią słoninę w kamiennym garnku na 3 dni.

Wyjąć i gotować w wodzie z listkiem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem przez 30 minut. Wyjąć, osuszyć, natrzeć roztartym czosnkiem i mieloną papryką. Przycisnąć deską, obciążoną kamieniem. Po 3 godzinach zawinąć w aluminiową formę i przechowywać w lodówce.

W drugiej wersji słoninę z mięsnymi przerostami na 24 godziny pekluje się w soli, następnie zalewa się wodą i przez godzinę gotuje z pieprzem, zielem angielskim, listkiem laurowym i łupiną z cebuli. Studzi się w tej samej wodzie, wyjmuje, szpikuje cienkimi plasterkami czosnku. Można ją zamrozić i mieć na zapas.

Barszcz ukraiński

Składniki: 2 duże buraki, 20 dag kiszonej kapusty, 3 łyżki fasoli, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 łyżki posiekanej słoniny, 10 dag wędzonki, pół szklanki śmietany, 1 łyżka cukru, 1 łyżka octu, sól, czosnek, 1,5 litra wywaru mięsnego.

Wykonanie: do wrzącego wywaru wrzucić kapustę podsmażoną na słoninie. Gotować 15 minut. Buraki poddusić z warzywami i cebulą, dodać przecier pomidorowy, cukier, ocet, wymieszać. Połączyć z wywarem, gotować do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać ugotowaną wcześniej fasolę, pokrojoną wędzonkę, doprawić czosnkiem roztartym ze słoniną. Na talerzu doprawić śmietaną.

Czeburieki

Składniki: Na ciasto: 50 dag mąki, 3 dag drożdży, 1 jajko, sól, ciepłe mleko i woda. Na farsz: 50 dag baraniny (wołowiny), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: zagnieść ciasto z podanych składników. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mięso oczyścić z żył i tłuszczu. Posiekać, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na placek o grubości pół centymetra, wycisnąć spodkiem duże krążki. Na środek każdego placka nałożyć farsz, zawinąć brzegi ciasta do środka. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć jak pączki z obu stron.

Płow

Wedle legendy powstał na zamówienie Tamerlana. Prostą potrawę przygotowywano nad ogniskiem, w specjalnych kotłach. Istnieje kilkadziesiąt odmian tej potrawy, najlepsze jest płow po uzbecku. Ważne, że płowu się nie miesza, smaki mieszają się same.

Składniki: 1 kg baraniny (można ją zastąpić wołowiną), 1 kg ryżu, 20 dag marchewki, 2 cebule, 2 główki czosnku, kmin, sól, pieprz.

Wykonanie: Pokrojone mięso obsmażyć na oleju. Przełożyć do żeliwnego garnka. Wrzucić marchew z cebulą, przesmażyć do złocistego koloru. Doprawić. Wsypać opłukany ryż, zalać wrzątkiem ( 2 części wody na 1 część ryżu). Uwaga, wodę lać po łyżce.

Dodać kmin, wetknąć całe główki czosnku, przykryć i wstawić do piekarnika, nastawionego na 150 stopni Celsjusza. Nie mieszać.

Pierogi po ukraińsku

Składniki: Farsz: 30 dag wędzonego boczku, 10 dag sała, 2 kg ziemniaków, 2 cebule, sól , pieprz, 1/2 szklanki mleka. Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 żółtko, 1 łyżka stołowa oleju, 1 łyżeczka soli.
Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odsączyć sok. Dodać sól, pieprz i mleko. Pokrojony boczek, sało i cebulę podsmażyć. Tak przygotowanym farszem napełnić przygotowane wcześniej ciasto. Gotować w lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów. Podawać ze śmietaną, z boczkiem, z podsmażoną cebulą.

Pielmieni

Składniki: Ciasto: 50 dag mąki, 2 jajka, woda. Farsz: 50 dag zmielonej wieprzowiny, 50 dag zmielonej wołowiny, 1 duża cebula, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Cebulę posiekać, wygnieść, wymieszać z dwoma gatunkami mięsa. Dobrze wyrobić, dodać jajko, doprawić.

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz, lepić jak kołduny, owinąć na palcu i złączyć rogi. Gotować w osolonej wodzi do wypłynięcia. Polać masłem. Podawać ze śmietaną.

Szaszłyki uzbeckie

Jak Haydamaky są u siebie, zaglądają do knajpy „Patelenka”. – Zamawiają uzbeckie szaszłyki. Ich tajemnicą jest dobre mięso baranie. Szaszłyki mogą być zrobione z siekanego mięsa, mogą być z kawałków baraniny. Mięso jest marynowane, następnie doprawiane kuminem – mówi Grzegorz Stech.
W momencie pieczenia mięso skrapia się octem. Szaszłyki wypieka się także na ulicach, do przegryzania służą plastry surowej cebuli. Jeszcze czarny chleb, zapojka – i można ucztować.

Co jeszcze?

A co z wędliną? – 10 lat temu, po złych doświadczeniach z kiełbasami „doktorską” (paskudna mortadela w cenie szynki długodojrzewającej) i „moskiewską” (z wielkimi okami słoniny i zapachu kaszanki) trafiłem do raju – małej budki z wędlinami w Drohobyczu, którą prowadziła mama mojego miejscowego kolegi. Z nieufnością do ukraińskich wędlin ugryzłem plasterek i oniemiałem – coś, co w swej formie przypominało krakowską suchą, a w smaku lisiecką, było miejscowym produktem najwyższej jakości, ukrywającym się pod nazwą kiełbasy drohobyckiej.

Tajemnica smaku tkwiła w polskiej technologii i recepturze. Widocznie miejscowy mistrz masarski też miał dość doktorskiej i postanowił udać się do niedalekiej Polski po lepsze i smaczniejsze jutro – wspomina Grzegorz Stech, menadżer zespołu Haydamaky.

Jest jeszcze basturma. – A u was basturma jest? – pytał w Lublinie Sasza, wokalista zespołu Haydamaky. Basturma to surowa polędwica wołowa, macerowana w ziołach, którą suszy się na wolnym powietrzu, potem kroi na bardzo cienkie plasterki. Co ciekawe, kodeńską wersję basturmy robi w Kodniu Danuta Pietrusik. Powstaje według przepisów z kuchni Sapiehów.

Pozostałe informacje

Dwa ciała znalezione w garażu. Policja bada szczegóły

Dwa ciała znalezione w garażu. Policja bada szczegóły

Włodawscy policjanci pod nadzorem prokuratury wyjaśniają okoliczności śmierci dwóch młodych mężczyzn. Ciała 27 i 29 latka zostały znalezione dzisiejszej nocy w garażu, w samochodzie z włączonym silnikiem.

Falkon 2025. WieloŚwiaty
ZDJĘCIA I PROGRAM
galeria

Falkon 2025: Fantastyczna impreza w Lublinie. Plan na sobotę

Kosmiczna kantyna rodem z Gwiezdnych Wojen z holoszachami, gry, pokazy, cosplay i poszukiwania odpowiedzi na bardzo ważne pytania. W Lublinie trwa Falkon 2025. WieloŚwiaty. Co jeszcze przed nami?

Z młotkiem na kompana od kieliszka

Z młotkiem na kompana od kieliszka

O tym, że nie tylko alkohol może uderzyć do głowy, na własnej skórze przekonał się we wtorek 17-latek z gminy Dorohusk. Podczas wspólnego biesiadowania, jeden z kolegów wyciągnął młotek.

Czołowe zderzenie peugeota z ciężarówką. 59-latka trafiła do szpitala
galeria

Czołowe zderzenie peugeota z ciężarówką. 59-latka trafiła do szpitala

W miejscowości Łopiennik Nadrzeczny na drodze krajowej nr 17 doszło do poważnego wypadku. 59-letnia kierująca peugeotem zderzyła się czołowo z ciężarówką marki DAF. Kobieta została przetransportowana śmigłowcem do szpitala w Lublinie.

Śmiertelny wypadek w Uściążu. Pieszy potrącony przez samochód

Śmiertelny wypadek w Uściążu. Pieszy potrącony przez samochód

Na drodze wojewódzkiej nr 824 w miejscowości Uściąż (gm. Karczmiska) doszło do tragicznego wypadku. 61-letni kierowca volvo potrącił pieszego, który zginął na miejscu. Policja ustala szczegóły zdarzenia.

Walentynkowy weekendzik. Tak się bawiliście w Klubie 30.
foto
galeria

Walentynkowy weekendzik. Tak się bawiliście w Klubie 30.

Walentynki to święto zakochanych, które coraz częściej przenosi się do klubów, w których odbywają się walentynkowe imprezy. Tak samo było w popularnym lubelskim Klubie 30, który zorganizował - Walentynkowy piąteczek. Impreza - jak zwykle - przyciągnęła pary oraz singli. Jeśli jesteście ciekawi, jak się bawiliście, to zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii.

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Dziękuję zawodnikom za zaangażowanie i poświęcenie

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Dziękuję zawodnikom za zaangażowanie i poświęcenie

W piątek na otwarcie 21. kolejki Górnik Łęczna prowadził w Warszawie z tamtejszą Polonią, ale potem gospodarze zadali dwa ciosy w krótkim odstępie czasu i wygrali to spotkanie. Jak mecz podsumowują szkoleniowcy obu ekip?

42-latek zatrzymany za jazdę mimo dożywotniego zakazu. Miał 3 promile alkoholu

42-latek zatrzymany za jazdę mimo dożywotniego zakazu. Miał 3 promile alkoholu

Policjanci z Hrubieszowa zatrzymali 42-letniego kierowcę, który nie tylko złamał dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów, ale także miał blisko 3 promile alkoholu w organizmie. Jak się okazało, mężczyzna nigdy nie posiadał prawa jazdy i był już wielokrotnie karany za jazdę po alkoholu.

Lubisz roboty i technologię? Dziś w Lublinie turniej dla pasjonatów

Lubisz roboty i technologię? Dziś w Lublinie turniej dla pasjonatów

Jeśli fascynuje cię robotyka i nowoczesne technologie, masz dziś okazję zobaczyć je w akcji. Na Politechnice Lubelskiej trwa prestiżowy turniej FIRST Tech Challenge, w którym najlepsi młodzi inżynierowie z Polski i zagranicy rywalizują o awans do światowych finałów w Houston.

Lubelscy naukowcy nagrodzeni za przełomowe badania. Wyróżnienie dla zespołu UP i UM w Lublinie

Lubelscy naukowcy nagrodzeni za przełomowe badania. Wyróżnienie dla zespołu UP i UM w Lublinie

Zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego oraz Uniwersytetu Medycznego w Lublinie został wyróżniony prestiżową nagrodą Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Doceniono ich badania nad funkcjonalnym produktem spożywczym, który może wspomagać profilaktykę choroby Alzheimera.

Kierowco z Lublina, szykuj portfel! Tankowanie w mieście jednym z najdroższych w Polsce

Kierowco z Lublina, szykuj portfel! Tankowanie w mieście jednym z najdroższych w Polsce

Rosnące ceny paliw to problem, który dotyka kierowców w całej Polsce, ale dane z najnowszego raportu pokazują, że w Lublinie tankowanie jest wyjątkowo kosztowne. Według analizy Yanosik i PanParagon nasze miasto znalazło się wśród najdroższych w kraju.

Daria Szynkaruk jest kapitanem MKS FunFloor Lublin

MKS FunFloor Lublin po zaciętym spotkaniu pokonał Energę Start Elbląg

Paweł Tetelewski może być zadowolony z postawy swoich podopiecznych. MKS FunFloor wygrał w Elblągu z tamtejszą Energą Startem 28:26. Spotkanie było jednak bardzo zacięte.

Górnik Łęczna wciąż musi poczekać na pierwszą wygraną w tym roku

Górnik Łęczna wciąż musi poczekać na pierwszą wygraną w tym roku

Nieudany wyjazd Górnika Łęczna do stolicy. W piątek na otwarcie 21. kolejki Betlic I Ligi podopieczni trenera Pavola Stano przegrali z Polonią Warszawa 1:2

Odkryj tajemnice Lubelszczyzny! Rozpoznasz te zabytki po zdjęciach?
QUIZ

Odkryj tajemnice Lubelszczyzny! Rozpoznasz te zabytki po zdjęciach?

Lubelszczyzna to region, który zachwyca swoim dziedzictwem kulturowym, bogatą historią i niepowtarzalnym klimatem. Znajdziemy tu zarówno majestatyczne zamki i pałace, jak i urokliwe stare miasta, zabytkowe świątynie oraz miejsca owiane tajemnicą. Jeśli jesteś miłośnikiem historii i architektury, nasz quiz to doskonała okazja, aby sprawdzić swoją wiedzę i odkryć nieznane zakątki tej niezwykłej części Polski!

Seniorzy chcą spotykać się częściej. Kiedy nowy "plus"?

Seniorzy chcą spotykać się częściej. Kiedy nowy "plus"?

Mieszkanka Woli Burzeckiej w powiecie łukowskim zadzwoniła do naszej redakcji narzekając na zmniejszenie liczby zajęć dla seniorów w miejscowej świetlicy. To skutek zakończenia projektu w ramach Senior+. Zapytaliśmy w gminie o szansę na poszerzenie oferty.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium