Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Biznes

25 lipca 2007 r.
18:23
Edytuj ten wpis

Obiad z dostawą na biurko

0 0 A A

Gotowaniem zajmowała się całe zawodowe życie. Pracowała w wielu kuchniach lubelskich restauracji. I nigdy nie chciała zmieniać zawodu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Dziś zajmuje pachnący nowością i czystością lokal w centrum Lublina. Tam prowadzi Bar Frykas oferujący catering dla całego miasta.
- Przez dziesięć lat byłam w zakładowej stołówce jednego z zakładów przy Inżynierskiej w Lublinie - mówi Ewa Mystkowska. - W latach osiemdziesiątych firma się sprywatyzowała, ale stołówki nie chcieli. Zdecydowałam: wezmę.
Wydzierżawiła lokal i zaczęła gotować posiłki dla załogi. Jednak był to czas, kiedy wszystko zmieniało się jak w kalejdoskopie. Szybko i nieprzewidywalnie. Dzierżawa wygasła, zakład nie chciał pracownikom kupować obiadów.
- To były dopiero początki cateringu w kraju i w Lublinie. Pomyślałam sobie: dlaczego nie? Wszędzie ludzie chcą jeść. Jak nie w zakładzie przy Inżynierskiej, to na przykład ci, co pracują na Zembrzyckiej? - wspomina tamten czas.

Obiad na biurko

Początki nie były łatwe. O ile gotować umiała świetnie, to można powiedzieć, że marketingu dopiero się uczyła.
- Zbierałam zamówienia z firm i od osób prywatnych. Później kupiłam fax i wysyłałam menu do różnych zakładów, dzwoniliśmy wszędzie ze swoją ofertą. Najpierw woziliśmy obiady na niewielką odległość. Trzeba było bardzo dokładnie wszystko wyliczyć - obiady nie mogły być zbyt drogie, bo klienci nie chcieliby kupować, ale jednocześnie przecież ponosiliśmy koszt dowozu, za który konsumenci nie płacili.
W ogóle było trudno. Catering dopiero pączkował. Jak dziś się śmieje Ewa Mystkowska, zupę wozili w słoikach, bo nie było naczyń jednorazowych.
- To nie to, co dziś - są jednorazówki, wszystko estetyczne, trzyma ciepło, klienci dostają świeże, gorące obiady.

Praca czeka

- Wstaję codziennie o 5 rano, o godz. 6 jestem w kuchni - wyjaśnia. - Pracujemy do godz. 15. Gotujemy sami, wszystko codziennie świeże. Później zaczyna się pakowanie. Trzeba dobrze uważać, żeby nie było pomyłek. Ktoś zamawia cały obiad, ktoś tylko jedno danie, są różne zupy.
Wśród stosów precyzyjnie poukładanych opakowań jednorazowych uwijają się osoby, które porcjują i nakładają jedzenie. Nie ma czasu na rozmowy, konsumenci czekają, wszystko musi być na czas. Przy kilku stolikach siedzą ci, którzy zjedzą posiłek na miejscu.
- Nawet latem jest ruch, choć można by sądzić, że z powodu urlopów będzie trochę luźniej - wyjaśnia. - W tej chwili zatrudniam 7 osób. Dziennie wydajemy 300-400 posiłków.
Czy kiedyś miała ochotę zatrzasnąć drzwi? Tak, wtedy, kiedy w całej firmie została ona z dwoma synami.
- Nieprawda, że nie ma pracy - stwierdza z pewną goryczą. - Jednak ja muszę stawiać pewne wymagania. To bezwzględne przestrzeganie higieny i choćby podstawowa znajomość kuchni. Teraz sama wszystkiego doglądam, doprawiam, dopracowuję.

Szybka odpowiedź

- Jest dobrze - śmieje się. - Każdemu to powiem. Nie lubię narzekać, choć nieraz jestem bardzo zmęczona i mam mało czasu. Jednak trzeba decydować samemu o swoim życiu i o wyborze drogi zawodowej. Uważam, że wybrałam najlepiej, jak mogłam. No cóż, ludzie dziś długo pracują, spieszą się, nie mają czasu wyjść na obiad. Ja dostarczam im posiłek niemal na biurko. Przyszły takie czasy. Dziś trzeba umieć wykorzystać zachodzące zmiany i szybko odpowiedzieć na potrzeby, na zachodzące zmiany. Otwieram wkrótce bar w jednej z lubelskich instytucji. Tak, rozwijamy się. Klienci wymagają tego od nas. Jest dobrze - powtarza.

Pozostałe informacje

Zatrzymany został 19-latek

„Funkcjonariusz Interpolu" wyłudził 200 tys. zł. W sprawie został zatrzymany 19-latek

69-latek miał pomóc w akcji zwalczania oszustów, ale niestety, sam padł ich ofiarą. W sprawie został zatrzymany młody mężczyzna z okolic Puław.

Trener Motoru Lublin: Piłkarze nie zakochali się w idei wyniku, tylko w idei pracy i procesu treningowego

Trener Motoru Lublin: Piłkarze nie zakochali się w idei wyniku, tylko w idei pracy i procesu treningowego

W piątkowy wieczór piłkarze Motoru cieszyli się z trzeciego zwycięstwa z rzędu. Tym razem pokonali na wyjeździe Zagłębie Lubin 2:1. Jak spotkanie oceniają trenerzy obu ekip?

Terytorialsi na miejscu powodzi - trwa walka z czasem
galeria

Terytorialsi na miejscu powodzi - trwa walka z czasem

150 lubelskich terytorialsów każdego dnia wspiera powodzian. Pracy nie brakuje, a akcja będzie prowadzona do odwołania.

Koalicja Obywatelska zdecydowała. Poznaliśmy kolejnego kandydata na prezydenta

Koalicja Obywatelska zdecydowała. Poznaliśmy kolejnego kandydata na prezydenta

Rafał Trzaskowski będzie reprezentował Koalicję Obywatelską w wyborach na prezydenta w przyszłym roku. Zdecydowanie pokonał swojego politycznego kolegę.

Sylwia Matuszczyk (z piłką) zaliczy kolejny wielki turniej

Reprezentacja Polski piłkarek ręcznych rozegra ostatnie sparingi przed mistrzostwami Europy

Na ostatniego przeciwnika przed startem imprezy, która zadecyduje o przyszłości Arne Senstada wybrano Szwecję. Mecz z drużyną Trzech Koron odbędą się w sobotę Ystad i w niedzielę w Lund.

Coraz bliżej święta… zrobiłeś już ciasto na piernik?
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Coraz bliżej święta… zrobiłeś już ciasto na piernik?

Wprawdzie do świąt Bożego Narodzenia pozostał jeszcze miesiąc, ale to ostatni dzwonek, by przygotować najpopularniejsze świąteczne ciasto – piernik oraz pyszne pierniczki.

Pląsy w Trzydziestce
foto
galeria

Pląsy w Trzydziestce

Popularna trzydziestka, co weekend przyciąga tłumy spragnionych dobrej muzyki i zabawy. Impreza odbywa się na trzech parkietach. Jeśli chcecie poczuć atmosferę klubu 30, to zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawi Lublin!

Promują sztuki piękne w regionie, teraz obchodzą jubileusz
ZDJĘCIA
galeria

Promują sztuki piękne w regionie, teraz obchodzą jubileusz

Lubelskie Towarzystwo Przyjaciół Sztuk Pięknych obchodziło swoje 60-lecie w wyjątkowy sposób. W piątek, 22 listopada, w Galerii TPSP „Przy Bramie” odbyła się jubileuszowa wystawa, która zgromadziła członków i sympatyków towarzystwa, artystów oraz mieszkańców Lublina.

Paweł Żyra i jego koledzy w sobotę zagrają u siebie z GKS Tychy

Górnik Łęczna kontra GKS Tychy czyli pojedynek specjalistów od remisów

Górnik Łęczna rozpoczyna ostatnią serie gier w tym roku kalendarzowym. Po w rozgrywkach spowodowaną meczami reprezentacji narodowych zielono-czarni podejmą w sobotę na swoim stadionie GKS Tychy. Początek meczu zaplanowano na godzinę 17.30

Różowe skrzyneczki pojawiły się na UP

Różowe skrzyneczki pojawiły się na UP

To forma wsparcia przede wszystkim dla osób w trudnej sytuacji materialnej. Każdy może skorzystać i każdy może pomóc.

Aleksandra Stanacev to jedna z liderek Polskiego Cukru AZS UMCS

Polski Cukier AZS UMCS kontra Ślęza Wrocław. Wrogiem może być zmęczenie

W sobotę Polski Cukier AZS UMCS Lublin zagra we Wrocławiu z miejscową Ślęzą. Spotkanie rozpocznie się o godz. 16, a transmisję będzie można obejrzeć na portalu emocje.tv.

Laureaci czołowych pozycji w tegorocznej edycji rankingu „Liderzy Zarządzania” podczas gali ogłoszenia wyników. Odbyła się w czwartek w łódzkim Teatrze Scena Monopolis

Ranking najlepiej zarządzanych szpitali. W czołówce placówki z naszego regionu

Szpitale z Zamościa, Puław, Łęcznej i Radecznicy znalazły się wśród wyróżnionych w tegorocznej edycji rankingu Liderzy Zarządzania organizowanym przez BFF Banking Group.

Król latino w Sercu
foto
galeria

Król latino w Sercu

Skolim - Król Latino wystąpił w klubie Serce. Zobaczcie, jak się bawiliście. Tak imprezuje Lublin!

X Turniej Tenisowy Prawników w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

X Turniej Tenisowy Prawników w Lublinie

W Lublinie trwa jubileuszowa, X edycja Otwartego Halowego Turnieju Prawników w Tenisie o puchar Dziekana Okręgowej Rady Adwokackiej w Lublinie oraz Okręgowej Izby Radców Prawnych w Lublinie. Wydarzenie zgromadziło rekordową liczbę uczestników – aż 62 osoby z całej Polski, w tym 13 kobiet i 49 mężczyzn.

Po latach namierzyło go Archiwum X. Morderca stanie przed sądem

Po latach namierzyło go Archiwum X. Morderca stanie przed sądem

Do Sądu Okręgowe w Lublinie trafił akt oskarżenia przeciwko 62-letniemu Bogdanowi S. Mężczyzna miał dokonać zbrodni sprzed 30 lat, a śledczy trafili na jego ślad dzięki specjalistycznym badaniom.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium