A ta jednoczy rodzinę, przyjaciół, wokół stołu toczą się rozmowy, ale też przy dobrym jedzeniu można odpocząć, a nawet przemyśleć sprawy związane z aktualnie prowadzonym śledztwem lub nabrać do nich odpowiedniego dystansu.
Komisarz ma swoje przyzwyczajenia i nawyki, a także ulubione potrawy.
Paola Brunetti jest gospodynią świetną i kultywuje rodzinną tradycję dobrej kuchni. Toteż w powieściach Donny Leon nie brakuje świetnego jedzenia. Wenecja, zastawiony stół – wydawałoby się, czego chcieć więcej? Tymczasem Brunetti ma do odkrycia tajemnice mroczne, a miasto tonące w wodzie nie zawsze jest urocze. Tak, przy stole można odpocząć.
W tej najnowszej książce jest tylko to, co najlepsze. Donna Leon i Roberta Pianaro uchylają rąbka kulinarnej tajemnicy i pokazują jak można samodzielnie przyrządzać przepyszne potrawy, które Paola Brunetti gotuje dla swojej rodziny i takie, jakie w lokalach komisarz je w towarzystwie różnych osób.
Książka jest fantastycznie "ułożona” – fragmenty z powieści o komisarzu przeplatają smakowite przepisy kulinarne i opowieści o świecie weneckich kulinariów.
To świetna książka kucharska, pięknie wydana i ilustrowana – można ją tylko czytać, albo także korzystać z jej przepisów. Warto.To proza smakowita