Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

14 sierpnia 2022 r.
10:03

Takiej kaszy gryczanej nie znaliście. Można zrobić nawet kiełbasę. Przepisy na niedzielę

11 0 A A
Agata Radzik prezentuje jedno z konkursowych dań: kotleciki z kaszy gryczanej podane w koszyczkach z ciasta
Agata Radzik prezentuje jedno z konkursowych dań: kotleciki z kaszy gryczanej podane w koszyczkach z ciasta (fot. Małgorzata Sulisz)

Na zakończonym w zeszłą niedzielę w Janowie Lubelskim Festiwalu Kaszy i Żurawiny Gryczaki 2022 nagrodę Super Gryczaka zdobyła fantastyczna kiełbasa z kaszy gryczanej i karpia przygotowana przez Jolantę Momot. A my mamy dla was przepis z pierwszej ręki na to wybitne danie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jednym z najważniejszych elementów 19. Festiwalu Kaszy i Żurawiny był konkurs na najlepszą potrawę z kaszy właśnie. Komisja oceniła także regionalne nalewki, w tym oczywiście w osobnej kategorii żurawinówki. Jedzenie jest bardzo ważne dla naszej tożsamości i dobrze o tym wie Barbara Nazarewicz, dyrektor Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim, która konkurs wymyśliła, zbudowała jego markę, a zebrane przepisy ukazują się w bezcennych publikacjach.

Skąd pomysł na konkurs? – Z terenowych badań etnograficznych, w trakcie wyjazdów zawsze pytałam o stare, zapomniane potrawy. Jedzenie jest przecież częścią kultury i naszej tradycji – mówi Barbara Nazarewicz.

Od pierwszej edycji konkursu mam zaszczyt oceniać potrawy i przez to poznawać smak regionalnej kuchni. W tym roku na długo zapamiętam kiełbasę z kaszy gryczanej i karpia. Ale także kilka gryczaków, w tym ten o lawendowym smaku, pierogi z kaszą gryczaną, rewelacyjne placki z kaszy gryczanej, wypiekane na blasze, kotleciki z kaszy z sosami, przedobre sakiewki kaszą gryczaną, białym serem i boczkiem, które na wzór ormiańskich chinkali przygotowała Iza Prejs. Zdumiewały sery, w tym fantastyczny twaróg, który dojrzewał w aromatyzowanym oleju oraz cała masa deserów i słodkości. A wracając do konkursu. Zakładając, że na każdym pojawia się kilkadziesiąt potraw, to wychodzi na to, że w ciągu 19 lat na konkursach pojawiło się ponad 1200 potraw regionalnych. Aż się prosi, by na dwudziestolecie festiwalu za rok ukazała się księga janowskiej kuchni. Znając Łukasza Drewniaka, dyrektora festiwalu, celu dopnie.

Kiełbasa z karpia na środę

W tym roku nagrodę Super Gryczaka dostała kiełbasa z kaszy i karpia, której korzenie sięgają XVI wieku. Oto przepis „Kiełbasa z karpia na środę” XVI wiek. Jak to się czyta:

„Karpie na kiełbasy tak czyń. Weźmi karpiów trzech nie bardzo tłustych, oskrob je czyście, a zrzynaj to mięso z nich i siekaj czyście, a to mięso co jeszcze zostało na kościach, zastaw je w czystej wodzie, aby obewrzało, potym te mięsa zbierz z nich, a przydaj k temu surowe mięso, zsiekawszy wszystko społem, przydaj migdałów, rodzenków, zielonej pietruszki, okorzeń pieprzem, szafranem a udziałaj długie kiełbasy i między dwiema siekaczami walaj je społem, a pomni przysolić, a potym przystaw tę juchę, w której te kości wrzały, przecedź ją przez sito, wlej do kociełka, a zastaw na ogień, a gdy pocznie wzwierać, włóż tamte kiełbasy, aby wrzały, potym gdy uwreją, wycedź je czyście a te kości, któreś wybrał, włóż do moździerza, przydawszy grzankę do moździerza z białego chleba i pietruszczanego nasienia, stłucz to, a gdy się dobrze utłucze, rozpuść tą juchą, którąś z kiełbas odcadził, a przecedź przez chustę a skraj te kiełbasy, i włóż w tę juchę, potym okorzeń pieprzem, szafranem, a potym daj na misę”.

– Jakie to piękne słowo „okorzeń”, czyli dopraw korzeniami, korzennie – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Kiełbasa z kaszy gryczanej i karpia według Jolanty Momot

Składniki: 1.3 kg mięsa z karpia, 3 litry wywaru rybnego lub warzywnego, 30 dag kaszy gryczanej, 1 cebula, 10 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, jelita naturalne.

Wykonanie: boczek pokryć w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, dodać cebulę posiekaną w kostkę. Kiedy cebula będzie miękka dodać kaszę gryczaną i prażyć przez kilka minut. Następnie podlać wywarem, tak by przykrył kaszę. Przykryć, gotować na wolnym ogniu, gdy wywar wyparuje, podlać kaszę kolejną porcją. Powtarzać czynność, aż kasza będzie miękka. Wystudzić kaszę, dodać posiekane mięso z karpia, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Nadziewać jelita farszem, zaparzać przyrządzone kiełbaski w pozostałym wywarze przez 12 minut. Podawać z konfiturą cebulową.

(fot. Małgorzata Sulisz)

Janowskie chinkali czyli sakiewki Izy Prejs

Składniki: na ciasto: 1 kg mąki tortowej, 1 jajko, 1 dag soli, pół litra wody. Na farsz: 1 kg palonej kaszy gryczanej, 1 kg białego sera, 1 kg wędzonego boczku, pół kg słoniny na okrasę, 2 jajka, 6 g soli, 1 g czarnego pieprzu.

Wykonanie: zagnieść ciasto z podanych składników. Kaszę gryczaną wypłukać w wodzie. Zagotować wodę w garnku, dodać kaszę, pozostawić na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza napęcznieje. Trzeba mieszać od czasu do czasu, by kasza nie przywarła do dna. Boczek pokroić, podsmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić. Po wystudzeniu kaszy dodać pokruszony ser, boczek, cebulę, jajka i przyprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz i robić sakiewki. Gotować w osolonej wodzie. Najlepiej w głębokiej patelni, tak by „dziubki” sakiewek wystawały ponad poziom wody. Wtedy się nie rozgotują i będzie można wziąć janowskie chinkali w palce, odwrócić do góry i zajadać. Podawać z okrasą ze skwarkami.

(fot. Małgorzata Sulisz)

Janowski gryczak z Potoku Wielkiego

Składniki: na ciasto 3,5 szklanki mąki pszennej, 1 margaryna, 2 jajka, 3 żółtka, 5 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 2 łyżki śmietany. Na farsz: 1 litr kaszy gryczanej, 1 litr mleka, 1 kostka masła, 1 kg sera białego, 1 litr kwaśnej śmietany, 4 jajka, pół szklanki cukru, pół szklanki kaszy manny, szczypta soli, garść suszonej mięty.

Wykonanie: mleko zagotować z masłem, wsypać litr kaszy gryczanej, uprażyć. Do uprażonej kaszy dodać pozostałe składniki farszu. Wyrobić, doprawić do smaku. Z drożdży, cukru i śmietany zrobić zaczyn, poczekać jak wyrośnie. Dodać pozostałe składniki. Nie czekać, aż ciasto wyrośnie. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na wielkość dużej blaszki. Dno i boki formy wykleić ciastem. Nałożyć farsz. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć widelcem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

(KGW w Potoku Wielkim „Nasz Styl”)

(fot. Małgorzata Sulisz)

Placki z kaszy gryczanej

Składniki: pół kg pszennej mąki, pół szklanki mąki z kaszy gryczanej, 1 szklanka zsiadłego mleka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie: Mąkę, sodę, sól i cukier wsypać do miski. Dodać zsiadłe mleko. Wymieszać i wyrobić ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość centymetra. Wycinać szklanką placuszki. Resztki ciasta skleić, ponownie rozwałkować i wyciąć kolejne placuszki. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Piec na suchej patelni, obracając co 2 minuty.

Ratafia na białych owocach

Składniki: żółte czereśnie, agrest, żółta porzeczka, żółta malina, mirabelka, papierówka, gruszka, biały winogron.

Wykonanie: W słoju układać warstwy owoców ( po 50 dag) w kolejności ich dojrzewania. Każdą warstwę zalać 300 ml alkoholu 40 % i posypać 5 łyżkami cukru. Po każdej porcji zakręcić słój i odstawić w jasne miejsce, gdzie będzie czekał na pojawienie się kolejnych owoców sezonowych. Co jakiś czas należy wstrząsnąć słojem. Po 5 tygodniach od ostatniej warstwy owoców należy nalewkę przecedzić i odstawić do leżakowania na co najmniej miesiąc.

(Jolanta Momot)

Żurawinówka z lawendą

Składniki: 6 szklanek żurawiny, 1 litr wódki, pół litra spirytusu, pół kg cukru, 1 szklanka kwiatów lawendy i jedna gałązka liści.

Wykonanie: żurawinę zmielić przez maszynkę, dodać lawendę, zalać wódką. Odstawić na 8 tygodni. Następnie wycisnąć przez gazę. Część żurawinówki delikatne podgrzać i dodać cukier. Całość doprawić spirytusem i odstawić na 2 miesiące.

(Jolanta Momot)

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Uwaga, ślisko na drogach

Uwaga, ślisko na drogach

W nocy z czwartku na piątek, w południowej części województwa lubelskiego na drogach może być bardzo ślisko. Kierowcy musza uważać na tzw. czarny lód, czyli niewidoczny film zamarzniętej wody na jezdni.

Lodówki  jadłodzielni czekają na świąteczne wiktuały
Aktualizacja

Lodówki jadłodzielni czekają na świąteczne wiktuały

Okres świąteczny to czas, gdy najwięcej jedzenia ląduje w koszu. Warto się podzielić pożywieniem. Ta lodówki w jadłodzielni przy KUL w Lublinie (na zdjęciu zrobionym dziś) czeka na dobrą żywność dla potrzebujących.

Blik zastąpił amerykańskiego wojskowego. Ofiarą padają młodzi

Blik zastąpił amerykańskiego wojskowego. Ofiarą padają młodzi

Scenariusz zawsze jest ten sam: oszuści włamują się na portal społecznościowych i do znajomych właściciela konta wysyłają wiadomości z prośbą o pożyczenie pieniędzy i wysłanie kodu Blik. Ofiarą takiego oszustwa padł 19-letni mieszkaniec Zamościa, który nie zweryfikował prośby o pożyczkę, wygenerował i przekazał kod Blik. Stracił w ten sposób ponad 571 zł.

Sanatorium w Krasnobrodzie powstałe w XIX w. było pierwszym w Polsce sanatorium przeciwgruźliczym. Po wojnie na nowo rozpoczęto działalność uzdrowiskową, tworząc w starym majątku dworskim najpierw sanatorium przeciwgruźlicze dla dzieci, a następnie sanatorium rehabilitacyjne. Od 1998 r. funkcjonuje tu Samodzielne Publiczne Sanatorium Rehabilitacyjne im. Janusza Korczaka, którego organem tworzącym jest obecnie powiat zamojski.

Krasnobród jak Ciechocinek. Będzie miał tężnie

Sanatorium w Krasnobrodzie zmieni się. A to za sprawą umowy w ramach programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027. W uzdrowisku mają powstać tężnie solankowe, może nie tak okazałe jak Ciechocinku, ale zawsze…

Dwa dni świąt: 350 nietrzeźwych kierowców

Dwa dni świąt: 350 nietrzeźwych kierowców

W czasie dwóch dni świąt policjanci zatrzymali prawie 350 nietrzeźwych kierowców; doszło do 48 wypadków drogowych, w których zginęło pięć osób – poinformowała w czwartek Policja. Dodała, że łącznie w tym czasie podjęto ponad 23,5 tys. interwencji.

Świąteczny spacer nad Zalewem
galeria

Świąteczny spacer nad Zalewem

Korzystając ze słonecznej pogody wielu lublinian wybrało się na spacer w drugi dzień świąt do Dąbrowy.

Świąteczne spalanie kalorii w Zgrzycie
koncert
27 grudnia 2024, 19:00

Świąteczne spalanie kalorii w Zgrzycie

Fabryka Kultury Zgrzyt już 27 grudnia (piątek) zaprasza na spalanie kalorii i biforek przed Sylwestrem. Będzie to doskonała okazja do szaleństw pod sceną ponieważ do Lublina przyjeżdżają takie zespoły jak: Orphanage Named Earth, Wrath Opiate i Out Of Frame.

Przemysław Jasiński (Motor Lublin): Potrafię jeszcze obejrzeć mecz dla przyjemności

Przemysław Jasiński (Motor Lublin): Potrafię jeszcze obejrzeć mecz dla przyjemności

Rozmowa z Przemysławem Jasińskim, asystentem trenera w sztabie Motoru Lublin

W styczniu 2025 r. zakończy się budowa hali tenisowej.

Oświata drenuje budżet Kraśnika

To nie był łatwy kompromis budżetowy, ale radni miejscy w Kraśniku doszli do porozumienia. Dochody miasta zapisane w budżecie wyniosą 185 mln 598 tys. 474 zł, a wydatki ustalono w kwocie 186 mln 355 tys. 429 zł. Budżetowe wydatki to przede wszystkim środki finansowe na miejską oświatę.

Obecnie sieć dróg szybkiego ruchu w woj. lubelskim liczy ok. 230 km, docelowo ma być 580 km

Jadą z bitumem ekspresowo, czyli podsumowanie drogowców

Rozpoczęła się budowa opóźnionej o dwa lata trasy S19 na odcinku Lubartów – Lublin, trwa rozbudowa obwodnicy Kocka i Woli Skromowskiej, a także ciąg dalszy realizacji obwodnicy Chełma w ciągu S12. To najważniejsze inwestycje mijającego roku na drogach krajowych.

Marek Lembrych: To był ciekawy rok dla lubelskiej koszykówki

Marek Lembrych: To był ciekawy rok dla lubelskiej koszykówki

Rozmowa z Markiem Lembrychem, prezesem Lubelskiego Związku Koszykówki

Dużo o nowej inwestycji Andrzej Dudek, prezes TBS mówił podczas zwołanej na początku grudnia konferencji prasowej. Już wtedy zastrzegał, że zrealizuje plany tylko w sytuacji, gdy otrzyma na to pieniądze

Działka jest, ale pieniędzy nie ma. Co z inwestycją TBS na ul. Sikorskiego?

Radni dali zgodę, prezydent Zamościa wydał zarządzenie o wniesieniu aportem do Towarzystwa Budownictwa Społecznego działki przy ul. Sikorskiego. Ale wniosek miejskiej spółki nie znalazł się na liście tych, którym przyznano dofinansowanie w formie preferencyjnego kredytu. I co teraz?

Nowy etat w ratuszu. Praca z projektami graficznymi

Nowy etat w ratuszu. Praca z projektami graficznymi

Dotychczas była lekka partyzantka. Projekty graficzne tworzyli albo pracownicy wydziału promocji, albo informatyk. Czasem zdarzało się zlecać to komuś z zewnątrz. Po rozstrzygnięciu naboru ogłoszonego przez Urząd Miasta Zamość ma się tym zająć specjalista. W magistracie tworzony jest nowy etat.

zdjęcie ilustracyjne

Mieszkańcy Lubelszczyzny w sidłach oszustów. Stracili ponad 5 mln zł

Ponad 5 mln zł strat ponieśli w tym roku mieszkańcy województwa lubelskiego, którzy padli ofiarą ponad 200 oszustw na tzw. legendę - wynika z danych policji. Mundurowi apelują o ostrożność podczas transakcji internetowych i w kontaktach z nieznajomymi.

Arkadiusz Adamczuk (w żółtym stroju) to lider klasyfikacji strzelców lubelskiej klasy okręgowej

Kto wygra wyścig o koronę króla strzelców lubelskiej klasy okręgowej?

Arkadiusz Adamczuk jest najskuteczniejszym strzelcem rundy jesiennej w lubelskiej klasie okręgowej. Zawodnik Polesia Kock zdobył już 26 bramek.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!