Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

24 lipca 2022 r.
15:12

Przpisy na bakłażan. Jak zrobić omdlałego imama?

Monika Krzesiak z Restauracji Uwędzona Inaczej w Lublinie: Wędzony bakłażan jest podstawą naszego gulaszu wegetariańskiego
Monika Krzesiak z Restauracji Uwędzona Inaczej w Lublinie: Wędzony bakłażan jest podstawą naszego gulaszu wegetariańskiego (fot. Maciej Kaczanowski)

Omdlały imam to najsłynniejsze danie z bakłażana. Niestety, nie dowiemy się z jakiego powodu imam omdlał, ale z bakłażana zrobimy dobrego tatara, ormiańskie roladki czy grecką musakę. Oto nasze propozycje na smaczne dania z bakłażanem w roli głównej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Bakłażan, czyli oberżyna, czyli gruszka miłosna. Ma piękny fioletowy kolor, nie jest warzywem, jest owocem. Nie jest spokrewniony z cukinią, jest z pomidorem i ziemniakiem. Fiolet to jego najpopularniejszy kolor, ale równie smaczny jest bakłażan pomarańczowy czy zielony. Surowy bakłażan zawiera toksyczną solaninę, stąd nie wolno jeść go na surowo. Żeby bakłażan nie był gorzki, należy go po przekrojeniu czy pokrojeniu w plastry posolić, odczekać, kiedy puści sok, odsączyć go na bibule. W ten sposób straci goryczkę.

A co z tym imamem? Zemdlał, gdy żona podała mu potrawę w bakłażana. Nie wiemy, z jakiego powodu imam omdlał. Tradycja mówi, że jedzenie było tak dobre, że zemdlał z rozkoszy. Albo z przejedzenia, bo zjadł za dużo. W krajach, gdzie danie przyrządza się do dziś, mówi się także, że imam zemdlał, gdy dowiedział się, ile drogocennej oliwy zużyła żona do przyrządzenia dania. Oto wybrane przez nas przepisy, tym razem ułożone w porządku alfabetycznym.

Bakłażan przepisy

Adżabsandał

Składniki: bakłażany, pomidory, papryki, cebule, natka pietruszki, czosnek.

Wykonanie: warzywa pokroić w plastry i usmażyć na oleju. Na dnie rondla ułożyć warstwę pomidorów. Przełożyć siekaną pietruszką i czosnkiem, układać kolejne warstwy warzyw. Doprawić solą z pieprzem. Dusić godzinę na bardzo wolnym ogniu, tak, żeby zawartości rondla zmniejszyła się o połowę. Jeść z plackami maczanymi w sosie z potrawy.

Ajvar

Składniki: 2 czerwone papryki, 1 mały bakłażan, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki białego octu winnego, sól i pieprz na smak.

Wykonanie: rozgrzać grill tak, by utrzymać rękę nad rusztem przez kilka sekund. Nakłuć widelcem bakłażana, posolić, odczekać, aż puści sok, odsączyć na bibule, upiec, aż skórka ściemnieje, a bakłażan będzie miękki. Opiec papryki, tak by skórka była mocno spalona, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Dzięki temu łatwo obierzemy paprykę ze skórki. Bakłażana obrać ze skórki, zmiksować z obraną paprykę, dodać oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz, wymieszać. Spróbować, dodać sól i pieprz według uznania.

Cassoulet

Składniki: 50 dag białej fasoli, 2 bakłażany, 1 marchew, 3 cebule, 4 pomidory, główka czosnku, 3 goździki, tymianek, listek laurowy, natka pietruszki, olej, tarta bułka, sól, pieprz.

Wykonanie: bakłażany pokroić w plastry, posolić, a kiedy puszczą sok: odsączyć, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać cebulę i pokrojone pomidory. W oddzielnym naczyniu ugotować namoczoną fasolę, dodając do niej 2 cebule naszpikowane goździkami, pokrojoną marchew, czosnek, zioła i przyprawy. Połączyć fasolę z bakłażanem, posypać tartą bułką, poddusić do miękkości. Doprawić solą z pieprzem.

Przepis na musakę

Kawior z bakłażana. Przepis z 1980 roku

Składniki: pół kg bakłażanów, 15 dag pomidorów, 8 dag cebuli, 1 łyżka posiekanej pietruszki, 1 pomidor, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, cytryna, ocet.

Wykonanie: bakłażany przeciąć na pół, posolić, odstawić, odsączyć sok, upiec, zdjąć skórkę. Obrać cebulę. Bakłażany i cebulę posiekać w drobną kostkę. Doprawić olejem, solą, pieprzem, cytryną i octem. „Kawior” podawać na szklanym półmisku, przybrać plasterkami pomidora, posypać pietruszką.

Musaka

Składniki: 1 kg bakłażanów, opakowanie kostki sojowej, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 6 pomidorów, 1 puszka pomidorów w zalewie, oliwa, oregano, bazylia, sól, pieprz. Na sos: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 3 łyżki sera żółtego.

Wykonanie: plastry bakłażanów posolić i odstawić, żeby puściły gorzki sok. Obsmażyć na oliwie na złoto, osączyć na bibule. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wycisnąć pestki i odłożyć. Na oliwie spod bakłażanów podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać czosnek, rozdrobnione pomidory z puszki, doprawić ziołami i pieprzem, posolić. W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zdjąć z ognia, rozprowadzić powoli wlewanym mlekiem. Zagotować, dodać połowę startego sera. Po chwili żółtka roztrzepane z niewielką ilością sosu. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami bakłażany i namoczona kostkę sojową, na końcu pomidory. Polać sosem i wstawić do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po 20 minutach posypać musakę startym serem i piec kolejne 20 minut.

Omdlały imam

Składniki: 3 małe bakłażany, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 3 pomidory, 6 ząbków czosnku, przecier pomidorowy, natka pietruszki, dobra oliwa, sól, pieprz, tymianek, kto lubi kumin.

Wykonanie: bakłażany rozkroić na pół, wydrążyć. Wydrążone bakłażany posolić, miąższ zalać zimną, osoloną wodą, odstawić na 20 minut. Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać, dodać posiekany miąższ, posiekaną pietruszkę, przecier pomidorowy, wlać oliwę, doprawić. Bakłażany umyć, wytrzeć papierowym ręcznikami, wysmarować oliwą w środku i na zewnątrz, wypełnić farszem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 60 minut. Wyjąć, gdy bakłażany będą miękkie. Na talerzu posypać natką pietruszki i skropić smakową oliwą.

Przepis na roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Składniki: 50 dag bakłażana, pół szklanki orzechów, 50 dag sera koziego, 5 ząbków czosnku, po 10 gałązek świeżego tymianku i kolendry, 1 owoc granatu, sól.

Wykonanie: bakłażany pociąć wzdłuż na plastry grubości 3 milimetry. Posolić. Odstawić na godzinę, żeby puściły sok z goryczką. Wypłukać. Usmażyć na patelni grillowej z obu stron, osączyć z tłuszczu. Wymieszać ser z przyprawami, nakładać na plastry, zwijać w ruloniki. Ozdobić świeżą kolendrą i ziarnami granatu.

Sos z jogurtu maconi, ogórków i mięty

Składniki: 250 ml jogurtu maconi (może był bałkański ayran), 2 świeże zielone ogórki, natka kopru, świeża mięta, sól, pieprz.

Wykonanie: ogórki posiekać, posolić, odstawić, odcisnąć sok. Koper posiekać, wymieszać z ogórkami, zalać jogurtem, doprawić pieprzem, odstawić na 3 godziny.

(Przepis na roladki i sos: Anush Chilingaryan, ormiańska restauracja Jazzve w Lublinie).

Smażone bakłażany

Składniki: 80 dag bakłażanów, 5 dag mąki, 8 dag tartej bułki, 2 jaja, olej, sól.

Wykonanie: młode bakłażany obrać, pokrajać w plastry, posolić, odstawić, odsączyć. Panierować w mące, jajkach i tartej bułce. Smażyć na oleju na złoty kolor, posolić. Podawać z sosem.

Sos do dań z bakłażana

Składniki: 1 kg śliwek, 1 główka czosnku, 1 mała papryczka chili, świeży koperek i kolendra, mielone ziarna kolendry, sól, cukier, ocet balsamiczny.

Wykonanie: śliwki wypestkować, rozgotować, dodać przyprawy i zioła. Jeśli trzeba dodać wody, doprawić solą i octem balsamicznym. Zmiksować. Sos ma być słodko kwaśny, kolendra nie może wychodzić na pierwszy plan.

Tatar z bakłażana

Składniki: 1 bakłażan. Na sos: 1 łyżka zmiksowanych pomidorów z puszki, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki wosku z cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki, sól i pieprz. Dodatki: 3 marynowane cebulki, 3 korniszony, 6 marynowanych grzybów, 2 łyżeczki marynowanych kaparów.

Wykonanie: bakłażana przekroić na pół, posolić, odsączyć jak puści sok, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjąć, schłodzić, obrać ze skórki, posiekać. Zmiksować składniki na sos, wymieszać z posiekanym bakłażanem. Wstawić do lodówki. Ze schłodzonego bakłażana uformować dwa tatary, ułożyć na talerzach z dodatkami. Osobno podać oliwę i musztardę, młynek z solą i pieprzem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Trener Motoru Lublin: Naszą rolą jest utrzymać czołowych piłkarzy

Trener Motoru Lublin: Naszą rolą jest utrzymać czołowych piłkarzy

Motor Lublin cały czas prowadzi rozmowy z zawodnikami na temat pozostania w klubie. Ostatnio portal weszlo.com informował za to, że Widzew Łódź jest zainteresowany sprowadzeniem Samuela Mraza.

zdjęcie ilustracyjne

Miasto uspokaja. Podatek od psa nie wróci, ale właściciele muszą pamiętać o swoich obowiązkach

W Lublinie nie wróci opłata od posiadania psów – zapewnia Ratusz. Urzędnicy przypominają jednak, że właściciele czworonogów mają obowiązki, z których wielu nie zdaje sobie sprawy.

Ponad 3 lata znęcał się nad rodziną. Teraz posiedzi w areszcie

Ponad 3 lata znęcał się nad rodziną. Teraz posiedzi w areszcie

Na pewno najbliższe 3 miesiące spędzi w areszcie 28-letni mężczyzna, który od lat gotował horror w swojej rodzinie. Grozi mu nawet 5 lat pozbawienia wolności.

Górnik Łęczna myśli już o kolejnym sezonie. Kapitan i trzech jego kolegów z nowymi kontraktami

Górnik Łęczna myśli już o kolejnym sezonie. Kapitan i trzech jego kolegów z nowymi kontraktami

Dobre wieści dla kibiców Górnika Łęczna. W piątek zielono-czarni poinformowali o tym, że przedłużyli umowy z czterema swoimi zawodnikami w tym z kapitanem – Adamem Deją

Pogrzeb Franciszka. Tłumy wiernych na placu Świętego Piotra
AKTUALIZACJA

Pogrzeb Franciszka. Tłumy wiernych na placu Świętego Piotra

W szybkim tempie zapełnił się plac Świętego Piotra, gdzie o godzinie 10.00 rozpoczęła się msza pogrzebowa papieża Franciszka. Plac został otwarty około godziny 5.30 i już wtedy miejsca zajęli pierwsi wierni. W uroczystościach uczestniczy m.in. prezydent Andrzej Duda z małżonką.

Densy w Berecie
Foto
galeria

Densy w Berecie

Zobaczcie, jak Lublin szalał przy najlepszych rytmach w popularnym Berecie, tworząc niezatarte wspomnienia o gorącej nocy. Przeżyjcie jeszcze raz tą magiczną atmosferę, którą udało się uchwycić w obiektywie. A ci co nie byli, niech żałują. Ekstrawaganckie stylizacje, fantastyczna zabawa, świetni ludzie i niezapomniane chwile – wszystko to znajdziecie w naszej fotogalerii.

Jedyna taka wystawa w Polsce. Artystki w świetle jupiterów w Muzeum Narodowym w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Jedyna taka wystawa w Polsce. Artystki w świetle jupiterów w Muzeum Narodowym w Lublinie

Kazimierz Sichulski powiedział o Oldze Boznańskiej „Co babie do pędzla?! Jak ja nie cierpię malujących bab!”. Teraz wyjątkowe prace kobiet ujrzały światło dzienne. W Muzeum Narodowym w Lublinie została otwarta wystawa prac artystek z okresu 1850 – 1950.

Wojciech Kamiński stara się tonować nastroje w obozie PGE Startu Lublin

PGE Start Lublin zagra dzisiaj w Słupsku

W sobotę o godz. 15.30 PGE Start zmierzy się na wyjeździe Energą Icon Sea Czarnymi Słupsk.

Joanna Andruszak była bohaterką potyczki w Elblągu

PGE MKS FunFloor pokonał Energę Start Elbląg

Początek meczu w Elblągu zdecydowanie nie poszedł po myśli szczypiornistek PGE MKS FunFloor. Lublinianki przegrywały z Energą Startem aż 3:8. Do przerwy było jednak 13:13, a w drugiej połowie wszystko potoczyło się już zgodnie z planem i przyjezdne wygrały 33:25.

ChKS Chełm pokonał na wyjeździe KPS Siedlce 3:0 i awansował do finału PLS 1. Ligi

ChKS Chełm w finale PLS 1. Ligi, po zwycięstwie nad KPS Siedlce

W drugim meczu półfinałowym play-off ChKS Chełm pokonał KPS Siedlce 3:0 i awansował do finału PLS 1. Ligi

Majówka tuż-tuż. Poznaj nieoczywiste miejsca w województwie lubelskim

Majówka tuż-tuż. Poznaj nieoczywiste miejsca w województwie lubelskim

Majówka zbliża się wielkimi krokami. Biorąc zaledwie trzy dni urlopu zyskujemy aż 9 dni odpoczynku. Co przez ten czas można robić w województwie lubelskim? Podpowiadamy nieoczywiste, ale bardzo ciekawe miejsca turystyczne na Lubelszczyźnie.

Bazylika św. Piotra w Watykanie. Trumna z ciałem papieża i długa kolejka wiernych

Watykan przygotowuje się do pogrzebu papieża Franciszka

Plac Świętego Piotra został zamknięty w piątek około godz. 17 w ramach przygotowań do sobotniego pogrzebu papieża Franciszka. W bazylice wierni nadal oddają hołd przed trumną papieża.

Miał być remont ulicy Bazylianówka. Może być za drogo

Miał być remont ulicy Bazylianówka. Może być za drogo

W ramach XI edycji Budżetu Obywatelskiego mieszkańcy lubelskiej dzielnicy Ponikwoda zdecydowali, że nadszedł czas wyremontować ulicę Bazylianówka. Dzisiaj miasto poznało oferty. Okazuje się, że 400 tys. zł może nie wystarczyć.

Okradali drogerie w całym kraju. Namierzyli ich w Poniatowej

Okradali drogerie w całym kraju. Namierzyli ich w Poniatowej

W krótkim czasie trzej mężczyźni dorobili się na kradzieżach blisko 140 tys. zł. Ich łupem padły również towary z terenu naszego województwa.

Wisła Puławy jedzie do Bytomia. Każdy punkt będzie niezwykle cenny

Wisła Puławy jedzie do Bytomia. Każdy punkt będzie niezwykle cenny

Przed świętami Wielkanocnymi Wisła Puławy pokonała na swoim stadionie Skrę Częstochowa i wciąż plasuje się tuż nad strefą spadkową. W sobotę podopiecznych trenera Macieja Tokarczyka czeka bardzo ciężkie spotkanie. Duma Powiśla zagra w Bytomiu z tamtejszą Polonią

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium