Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 lipca 2022 r.
8:11

Pomidor na 12 sposobów. Pomidorowa z grzankami czy pizza rosso-bianco [przepisy]

(fot. Pixabay)

Zaczynają dojrzewać na krzakach. Na balkonie, na działce, w ogródku. Cóż może myć lepszego, niż soczysty pomidor prosto z krzaka, przekrojony na pól i posypany odrobiną soli? Albo talerz pomidorów z fetą, polanych dobrą oliwą? Nie mówiąc o dobrej pomidorówce, leczo, makaronie z pomidorami czy pizzy rosso-bianco.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pomidory zawierają likopen. To związek nazywany antyrakowym wojownikiem. Likopen rozpuszcza się w tłuszczach, więc pełno go w pomidorowej zupie, sosach i koncentratach. Poza likopenem mają mnóstwo witaminy C, sporo witaminy E oraz beta-karotenu, czyli silnych antyoksydantów neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. A to jeszcze nie wszystko. Pomidory to kopalnia potasu, który obniża ciśnienie krwi, oraz cennych mikroelementów. Teraz ważna uwaga: Nie łączcie w jednej sałatce pomidorów i ogórków, zawarty w ogórkach enzym zabija witaminę C w pomidorach.

Koktajl pomidorowo-selerowy

Składniki: litr soku pomidorowego, 4 pokrojone łodygi selera naciowego, 6 posiekanych ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, sól do smaku.

Wykonanie: pokrojony seler wrzucić do miksera, dolać sok pomidorowy, czosnek, sól, Tabasco i sok z cytryny. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, podawać od razu. Koktajl doskonale oczyszcza organizm. Kto lubi, może do miksera wlać jogurt lub maślankę.

Pomidory z bazylią

Składniki: 4 duże pomidory, 2 czerwone cebule, 1 opakowanie fety, oliwa, ocet balsamiczny, bazylia, pieprz, sól.

Wykonanie: pomidory pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, na każdym plastrze położyć cienki plasterek czerwonej cebuli, na to plastry fety. Skropić oliwą, octem winnym, doprawić solą z pieprzem, ozdobić bazylią. Podawać z gruboziarnistym chlebem i masłem czosnkowym.

Pomidory z awokado

Składniki: 20 dag fety, 6 pomidorów, 2 awocado, oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

Wykonanie: fetę i avocado pokroić w kostkę, pomidora w plastry. Ułożyć na talerzu, polać oliwą, doprawić solą z pieprzem. Parę listków świeżej bazylii podniesie aromat sałatki. Można posypać zieloną pietruszką. Podawać z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.

Pomidorowa z grzankami

A teraz dwa przepisy na pomidorówkę, która ma w Polsce silny fan klub. Jej członkowie przyrzekają „przyrządzać zupę wedle wszelkich prawideł sztuki kulinarnej czyli: nie przypalać, nie przesalać, nie przesładzać nie przepieprzać, nie przerzedzać, nie przegęszczać, nie robić nic co przyniosłoby zupie ujmę i boski jej smak spaskudzić mogło. Bronić honoru zupy pomidorowej zwłaszcza w sezonie ogórkowym”.

Składniki: 1 kg pomidorów, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, 6 ząbków czosnku, świeża bazylia, sól, pieprz, 3 kromki bułki, masło, litr bulionu.

Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę, marchewkę i pietruszkę, dodać pomidory i czosnek, wlać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gotować pół godziny. Bułkę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, wsypać na talerze, zalać zupą i ozdobić świeżymi listkami bazylii.

Pomidorowa po włosku

Składniki: 4 puszki włoskich pomidorów w zalewie, 2 włoszczyzny, 4 cebule, 2 pojemniki śmietany kremówki, 2 łyżki masła, 2 listki laurowe, ziele angielskie, biały pieprz, sól, pół szklanki białego wina, mozarella.

Wykonanie: na maśle podsmażyć pokrojoną na kawałki włoszczyznę. Dodać cebulę. Rozdrobnić pomidory z puszki, dodać z zalewą do warzyw. Wlać białe wytrawne wino. Doprawić całość do smaku solą i grubo mielonym białym pieprzem. Wrzucić listki laurowe. Przykryć, gotować zupę na małym ogniu 30 minut. Jeśli komuś mało, może dodać litr soku pomidorowego. Przetrzeć zupę przez gęste sitko do drugiego garnka. Ponownie zagotować, doprawić do smaku, zaprawić śmietaną. Podawać z makaronem lub ryżem. Na talerzu ozdobić pokrojoną w kostkę mozarellą. Na koniec szczyptą zielonej pietruszki i kilka listków świeżej bazylii.

Pomidorowy chłodnik

Składniki: 4 kromki czerstwej bułki, 75 dag kg dojrzałych pomidorów, po pół czerwonej i zielonej papryki, 1 mała cebula, 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, sól, świeżo zmielony pieprz, świeża bazylia.

Wykonanie: bułkę namoczyć. Pomidory zalać wrzątkiem, odcedzić, obrać i pokroić w kostkę. Umytą paprykę pokroić w kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać. Bułkę, oliwę i ocet zmiksować, dodać pokrojone warzywa i miksować, aż zupa będzie gładka. Dodać trochę bardzo zimnej przegotowanej wody. Można go posypać posiekaną bazylią.

Makaron z pomidorami i camembertem

Składniki: opakowanie makaronu spaghetti, 5 świeżych pomidorów, 1 opakowanie sera camembert lub brie, czosnek świeży, pieprz cayenne, oliwa.

Wykonanie: ugotować makaron al dente. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki. Ser pokroić na kawałki. Rozetrzeć czosnek z solą. Po opłukaniu makaron wyłożyć na talerze. Na każdy talerz wrzucić trochę pomidorów, sera i czosnku, skropić oliwą, posypać świeżo mielonym pieprzem.

Patison z pomidorami

Składniki: 50 dag patisona, 4 ząbki czosnku, 2 pomidory, pół szklanki śmietany, świeża pietruszka, koperek i bazylia, sól, pieprz.

Wykonanie: patisona umyć, obrać ze skórki, przekroić poziomo na pół, wybrać miąższ z pestkami. Pokroić patisona w kostkę, posolić, dodać czosnek i ugotować w małej ilości wody. Podlać śmietaną, dodać pomidory obrane ze skórki, doprawić ziołami i pieprzem.

Pizza pomidorowa

Składniki: ciasto na jedną blachę, na sos: szklanka zmiksowanych pomidorów, pół szklanki wody, bazylia, cukier, sól. Na wierzch: 25 dag pieczarek, 2 cebule, 2 pomidory, po 1 papryce czerwonej i zielonej, 15 dag sera żółtego.

Wykonanie: z podanych składników zrobić sos, posmarować ciasto. Na cieście ułożyć plastry pomidorów i cebuli. Na to pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Doprawić ulubionymi ziołami. Posypać startym serem. Piec 15 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza.

Ważne: jaki sos pomidorowy do pizzy? – Najlepsza jest do tego celu pomidorowa pulpa. Należy unikać ketchupu czy innych gotowych wyrobów do smarowania kanapek. Pulpa, powstała z rozdrobnionych pomidorów, może być łączona tylko z solą. Niedopuszczalne jest doprawianie pulpy oregano, ponieważ stwierdzono, że w trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze mogą powstawać substancje rakotwórcze – mówi włoski mistrz Botrugno.

Pizza rosso-bianco

Składniki: ciasto na jedną blachę, 2 serki mozarella, 1 puszka pomidorów bez skórki, czarne oliwki, majeranek, oregano, sól.

Wykonanie: mozarellę i pomidory pokroić w plastry. Krążkami mozarelli pokryć ciasto. Posolić i posypać ciasto. Ułożyć pomidory, posypać oregano. Na to jeszcze jedną warstwę mozarelli, oliwki, dowolne zioła. Wierzch skrapiamy oliwą i do piekarnika. Piec, jak w przepis powyżej.

Spaghetti z pomidorami i parmezanem

Składniki: 25 dag spaghetti, puszka pomidorów bez skórki, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/4 strączka czerwonego pieprzu, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 30 dag tartego parmezanu, mały kieliszek białego wina.

Wykonanie: na dużej patelni rozgrzać oliwę. Drobno posiekaną cebulę krótko poddusić. Drobno posiekany czerwony pieprz wrzucić do cebuli, dodać przetarte przez sito pomidory, posolić, podlać winem i dusić 20 minut. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Do sosu dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić rozmarynem i tymiankiem. Polać spaghetti sosem i posypać parmezanem.

Konfitura z żółtych pomidorów

Składniki: 1 kg małych, żółtych pomidorów, 80 dag cukru, 5 dag miodu, skórka cytrynowa, migdały, woda, wanilia.

Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, naciąć ostrym nożem, wycisnąć sok, usunąć pestki. Pomidory ułożyć warstwami w emaliowanym garnku. Każdą warstwę przesypać cukrem. Zalać 1/8 litra wody. Zostawić na noc. Wyjąć pomidory cedzakową łyżką. Syrop postawić na małym ogniu. Gotować 15 minut. Włożyć pomidory. Gotować 3 minuty. Odstawić na 12 godzin.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Magdalena Szymkiewicz to jedna z liderek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

Polski Cukier AZS UMCS Lublin w niedzielę zagra ostatni mecz sezonu zasadniczego

W niedzielę Polski Cukier AZS UMCS Lublin zmierzy się z VBW Gdynia w meczu kończącym sezon zasadniczy

Z 3 promilami chciał odwieźć dzieci do domu

Z 3 promilami chciał odwieźć dzieci do domu

Gdyby nie zgłoszenie na policję, 44-latek pod wpływem alkoholu najprawdopodobniej próbowałby odwieźć dzieci ze szkoły. Teraz grożą mu poważne konsekwencje.

Chełmski szpital z prestiżowymi wyróżnieniami

Chełmski szpital z prestiżowymi wyróżnieniami

Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie otrzymał dwa prestiżowe wyróżnienia: certyfikat „Wysoka Jakość w Ochronie Zdrowia” oraz Wyróżnienie Nadzwyczajne „Laur Nowoczesności”. To dowód uznania dla jakości świadczonych usług oraz nowoczesnego podejścia do zarządzania placówką.

MKS Olimpia MEDEX Piekary Śląskie to sobotni rywal Padwy Zamość

Różny poziom trudności meczów Padwy Zamość i AZS AWF Biała Podlaska

Zarówno KPR Padwa Zamość, jak też AZS AWF Biała Podlaska wystąpią w weekendowej serii gier przed własnymi kibicami. Przeciwnikiem zamościan będzie MKS Olimpia MEDEX Piekary Śląskie. Rywale to 14. drużyna I ligi centralnej. Zespół prowadzi znany kibicom piłki ręcznej w regionie Mariusz Kempys.

Dzień Kobiet w Lublinie – od rana ustawiają się kolejki po kwiaty
ZDJĘCIA
galeria

Dzień Kobiet w Lublinie – od rana ustawiają się kolejki po kwiaty

Nie trzeba patrzeć w kalendarz – wystarczy wyjść na ulice. Panowie kupują dzisiaj kwiaty dla swoich żon, sióstr, koleżanek. Najlepiej sprzedają się tulipany.

Łowcy głów namierzyli poszukiwanych przestępców - wracali z Niemiec

Łowcy głów namierzyli poszukiwanych przestępców - wracali z Niemiec

6 listów gończych, trzy zakazy prowadzenia pojazdów i do tego jazda pod wpływem narkotyków – 32-latek wpadł, a wraz z nim dwóch poszukiwanych mężczyzn. Wszyscy byli poszukiwani.

Ale Cyrk!
foto
galeria

Ale Cyrk!

Impreza ostatkowa powinna być z przytupem w myśl powiedzenia - albo grubo albo wcale. I tak właśnie było w Helium Club. Impreza ostatkowa miała format Circus Show. Co tam się działo! Zobaczcie sami.

„Kobieta Przedsiębiorcza w stylu wege” poszukiwana

„Kobieta Przedsiębiorcza w stylu wege” poszukiwana

Pod takim hasłem marszałek Stawiarski zainaugurował konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich. To nie tylko promocja lokalnej kuchni i rolnictwa, ale także docenienie przedsiębiorczości na wsi.

ChKS Chełm liczy na przełamanie, PZL Leonardo Avia chce wrócić do ósemki

ChKS Chełm liczy na przełamanie, PZL Leonardo Avia chce wrócić do ósemki

PZL Leonardo Avia Świdnik podejmie Lechię Tomaszów Mazowiecki, a ChKS Chełm CUK Anioły Toruń.

„Czarna legenda” UMCS – prof. Kidyba odpowiada na zarzuty

„Czarna legenda” UMCS – prof. Kidyba odpowiada na zarzuty

Noc z profesorem skutecznym sposobem na zdanie egzaminu? A może wszystko to tak naprawdę wina studentów? Profesor Andrzej Kidyba odpowiada na zarzuty i wytyka błędy w środowisku – „zawód prawnika jest kupowany”.

Tragedia na drodze. Kierowca uderzył w drzewo

Tragedia na drodze. Kierowca uderzył w drzewo

Pomimo długiej reanimacji nie udało się uratować życia kierowcy. Policja sprawdza szczegółowe okoliczności zdarzenia.

Bogdanka LUK Lublin zmierzy się w sobotni wieczór z Indykpolem AZS Olsztyn

Bogdanka LUK Lublin walczy o czwarte miejsce, dzisiaj mecz z Indykpolem AZS Olsztyn

Sobotnim rywalem Bogdanki LUK Lublin będzie Indykpol AZS Olsztyn. Początek spotkania w hali Globus o godzinie 20.30

Dzień Kobiet: Wspomnienia, tradycje i współczesne wyzwania

Dzień Kobiet: Wspomnienia, tradycje i współczesne wyzwania

Dzień Kobiet to nie tylko kwiaty i życzenia – to święto o bogatej historii, sięgającej walki o prawa wyborcze i lepsze warunki pracy. Jak obchodzono je kiedyś, a jak wygląda dziś?

Damian Podleśny i jego koledzy z Lewartu byli blisko wywalczenia punktu w Ostrowcu Świętokrzyskim

Lewart powalczył w Ostrowcu, ale punktów nie zdobył

Lewart Lubartów rozpoczął dwudziestą kolejkę grupy czwartej Betclic III ligi w Ostrowcu Świętokrzyskim. Piłkarze trenera Wojciecha Stefańskiego powalczyli z wyżej notowanym rywalem i niewiele zabrakło, a z trudnego terenu przywieźliby jeden punkt. Niestety, goście w końcówce stracili drugą bramkę i ostatecznie przegrali 1:2.

Festiwal Gier 3k6 w 2024 roku

Wielkie granie w Lublinie. Czas na 3k6 Festiwal Gier

Dwa dni z grami. Planszóweki, karciane, bitewne. Dla dużych i małych. Plus sesje RPG, prelekcje i pokazy. I jeszcze więcej gier. Wszystko w sobotę i niedzielę (8 i 9 marca) podczas 3k6 Festiwal Gier w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium