Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Edukacja

9 listopada 2022 r.
20:41

Tak gotują przyszli mistrzowie kuchni. Uczniowie tej szkoły często pracę zaczynają jeszcze w trakcie edukacji

0 1 A A

Wśród nich z pewnością są przyszli znakomici szefowie kuchni. Uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych w Technikum „Lider” w Lublinie pokazali dzisiaj swoje umiejętności. Szkoła uczy na tym kierunku już od 15 lat.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na najwyższym piętrze szkoły przy ul. Radziwiłłowskiej w Lublinie czuć intensywne i  przyjemne zapachy. W kuchni przygotowywane są ostatnie potrawy. Jeden z nauczycieli wydaje polecenia. Uczniowie siekają natkę pietruszki, podsmażają pierogi, wykładają świeżo upieczoną golonkę na półmiski.

– Uwaga, gorące! – ostrzega głośno Kacper Kobyłka, wynosząc z kuchni talerz z jeszcze parującym mięsem z jelenia. Wszystko prawie już gotowe, ale wyczuwa się atmosferę nerwowości. – Może talerzami nikt nie rzuca, ale czasami zdarzają się ciężkie słowa – śmieje się Kacper, który jest uczniem IV klasy gastronomika. – Jest presja czasu, ostatnie minuty są najtrudniejsze, bo trzeba wszystkie dania przygotować do „wydawki”. Żeby to miało wygląd i smak i żeby zdążyć.

Tak wyglądały ostatnie minuty przed uroczystą degustacją potraw przygotowanych przez uczniów kierunku gastronomicznego, który jest tu nauczany od 15 lat.

– Wszyscy nasi uczniowie, którzy kończą szkołę, mają pracę już nawet wcześniej. Nie ma u nas osób, które po szkole są bez pracy. Mamy nauczycieli, którzy potrafią zarazić swoją pasją – chwali Ewa Szady, dyrektor Technikum „Lider”.

To się potwierdza. Czwartoklasista Kacper mówi, że pracuje już od czterech lat. – Do tej pory byłem pomocnikiem kucharza i młodszym szefem kuchni – mówi uczeń. Mimo już sporego doświadczenia zawodowego przekonuje, że nauka w szkole bardzo mu się przydała.

Dalej jest olbrzymie zapotrzebowanie na rynku pracy na pracowników z tej branży. Kucharz zawsze jest wśród zawodów deficytowych. Poza tym to bardzo twórcze zajęcie – mówi Andrzej Rudziński, nauczyciel w szkole od 15 lat.

Dzisiaj wśród gości szkoły byli przedstawiciele branży, którzy przekonują, że wciąż warto kształcić się na tego typu kierunkach.

– Ta trudna sytuacja w branży gastronomicznej jest przejściowa. Najtwardsi przetrwają, a ludzie nadal będą chodzić do restauracji – przekonuje Renata Rybacka, właścicielka Studia Kulinarnego Gastro Art.

– Poza tym gastronomia bardzo się zmienia i idzie w dobrym kierunku. Chodzi o zmianę technik żywienia, zmienia się też nasza świadomość, co ma wpływ na jakość produktów – dodaje Joanna Zając, właścicielka sali bankietowej Aida w Kobyłce koło Warszawy.

– Zawsze lubiłam eksperymentować w kuchni, dlatego pojawiłam się tutaj. Mogę z całym przekonaniem powiedzieć, że ta szkoła pozwala rozwinąć pasję w konkretną umiejętność – mówi Klaudia Konieczna z klasy czwartej. Wszystko jednak, jak w każdej szkole, trzeba zacząć od podstaw, choćby takich jak nauka krojenia cebuli. – Wbrew pozorom da się to robić niepoprawnie – śmieje się Klaudia, która po zakończeniu technikum chciałaby studiować dietetykę.

Uczą już 500 uczniów

Technikum „Lider” zaczynało 16 lat temu od jednej klasy fryzjerskiej. Dziś kształci około 500 osób na pięciu kierunkach. Oprócz gastronomii jest hotelarstwo, fryzjerstwo, informatyka i technik programista. Nauka w szkole jest bezpłatna.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

Daniel Iwanek (z lewej) i Wiktor Bis zaliczyli w Peru bardzo udany start

Sukcesy zawodników KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka w mistrzostwach świata w Peru

Mistrzostwa świata odbywały się w prestiżowym ośrodku sportowym Villa Deportiva Nacional w Limie. W zawodach, organizowanych pod patronatem Prezydent Peru Diny Boluarte i Caritasu, zawodnicy z Lubelszczyzny zdobyli 18 medali.

Policjantka z lubelskiej komendy straciła dom w pożarze. Ruszyła zbiórka

Policjantka z lubelskiej komendy straciła dom w pożarze. Ruszyła zbiórka

Dom policjantki z lubelskiej komendy kilka tygodni temu stanął w płomieniach. Spalił się prawie cały dobytek rodziny. Ruszyła zbiórka na odbudowę.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium