Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 lutego 2020 r.
16:52

Gdzie w Lublinie czterech facetów dobrze zje? 7 miejsc na męską kolację marzeń

Męska kolacja marzeń nie jest skomplikowana: na dobry początek śledź, potem żurek lub kwaśnica. Na drugie dobry szaszłyk, potem golonka i żeberka.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Przedstawiamy siedem najciekawszych miejsc w Lublinie na taki wypad. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny, a kolejność barów i restauracji jest ułożona w porządku alfabetycznym.

Anuszik Grill Bar

Najsłynniejsza miejscówka na Czechowie. Dyskretnie schowana, z małym ogródkiem za lokalem. W środku duży grill, kilka stolików, koza, która grzeje zimą i drewno, które daje ogień. No i ten zapach szaszłyków. Kto raz zje, będzie wracał.

O ormiańskiej knajpce, prowadzonej przez Emmę i Gagika Melkonian, ormiańskie małżeństwo osiadłe w Lublinie, dowiedziałem się od Lecha Cwaliny z „Hades-Szeroka”, który jest fanem ormiańskiej kuchni. To on powiedział mi, że na ulicy Paderewskiego można zjeść horovac (szaszłyk), dolmę (gołąbki) i golonki przyrządzane przez Gagika, na które zjeżdżają się smakosze z całego Lublina. Jakość się potwierdziła. Ktoś powie szaszłyk, jak szaszłyk. W Anusziku liczy się także atmosfera. Tu można wytchnąć od obowiązków zawodowych i domowych, pogadać, poradzić się starszych.

A szaszłyk robi się tak: mięso pokroić na kawałki, wymieszać z solą i pieprzem, skropić octem, obłożyć plastrami cebuli. Odstawić na 24 godziny. Nabijać na szpadki, piec pół godziny nad żarem, polewając bulionem.

Grodzka 16

Smakosze jadą tu na jedno danie: niebywale dobrą golonkę z młodego prosiaka, duszoną w piwie miodowym. Co ciekawe, golonki sprowadzane są z Niemiec. Kruchości i soczystości mięsa opisać się nie da. Szef kuchni podaje ją z kartoflami i marynowanymi buraczkami. Coś pięknego.

Świetne są także żeberka w sosie barbecue, chyba najlepszym w mieście. Sos ma zapach wędzonki, kucharz robi go na bazie przecieru pomidorowego, octu, przypraw oraz brązowego cukru.

Grill Bar przy Witosa

Świetna golonka z grilla, pierwszorzędna kiełbasa z wędzarki i plastry szynki z rożna. Wybitne małosolne, kiszone i korniszony. Wsiadać i jechać na wyżerkę nie z tej ziemi.

Golonka od Pana Sławka zajmuje miejsce na lubelskim podium. Po pierwsze starannie dobrany produkt - od małych, lokalnych dostawców. Mięso jest pachnące, aromatyczne, nie trzeba go katować saletrą, żeby skruszało, ani przyprawami.

Po drugie: naturalne przyprawy do solanki, które dyskretnie doprawiają smak.

Po trzecie: gotowanie w rosole.

Po czwarte: grill opalany drewnem.

Po piąte: szef Sławek ma rękę i serce do golonki. Do golonki idą wyśmienite ogórki w kilku wersjach. Zgodnie z rytmem natury: najpierw małosolne, potem kiszone z beczki, potem dobrutkie małosolne.

Chata - karcma regionalna

Kultowy lokal. Wiejska chata w środku miasta. Muzyka na żywo, kelnerki w strojach regionalnych. Ciepło, klimat jak w domu, swojskie jedzenie. Dobry adres. Nic dziwnego, że ciągle trudno tam o miejsce.

Co warto zamówić? Śledzie na początek. Prawdopodobnie najlepszy żurek w mieście, podany w chlebie. Flaki pitraszone po polsku też dają radę. Hitem jest skwierczonka, aromatyczne mięso z cebulą.

Spróbujcie też pieczonej szynki z kartoflami, golonki i żeberek. Ale myli się ten, kto pomyśli, że to tylko chłopskie koryto. Jadłem tam Danie dziedzica: polędwiczki wieprzowe faszerowane piersią z młodej kury w borowikach. Do tego kartofle w mundurach i ogórek kiszony.

Zobacz także: Najlepsze restauracje w Lublinie według rankingu TripAdvisor

Hades Szeroka

W Hadesie zjecie tatara na kilka sposobów. Od klasycznego, przez świetny tatar po ukraińsku, a skończywszy na tatarze z grzybkami leśnymi.

Panowie lubią tu zadysponować cebulową, która stawia na nogi. Cebulowa jest dobra, bo Elżbieta Cwalina, właścicielka lokalu jest romanistką i zna się na francuskiej kuchni. Cebulową gotuje się według jej autorskiego przepisu.

Królową męskich eskapad jest w Hadesie golonka, której sposób przyrządzenia wymyślił Kazimierz Grześkowiak, autor słynnego przeboju „Chłop żywemu nie przepuści”

Pośpiech

Najpierw była w tym miejscu restauracja „Sportowa”. Sportowa, bo po drugiej stronie znajdowała się hala sportowa „Koziołek”, gdzie odbywały się mecze. I działało kino. W „Sportowej” podawano wódeczkę. A ponieważ to kolidowało ze sportem, zamieniono na bar „Pośpiech”, w którym klasa robotnicza mogła szybko zjeść posiłek, już bez wódeczki.

Choć zamiast piwa dają tam kompot, to smakosze organizują do „Pośpiechu” wyprawy tematyczne. Najpopularniejszym tematem jest ozorek w sosie chrzanowym. Zaraz potem wątróbka i gulasz z serc. „Pośpiech” to smaki, jakich na próżno szukać w innym miejscu. No bo gdzie jeszcze zamówić pierogi z dutkami (płuckami).

Przystań

Trwa w Lublinie niezmiennie i od lat. Zmienia się na lepsze, ale wyśmienita kuchnia polska jest tam cały czas. Za restauracją stoi własny zakład, produkujący wędliny.

Co zamawiamy? Zawsze na początek Trio śledziowe. Kelner przynosi 3 śledzie i 3 kieliszki. Śledzie są z cebulą, w śmietanie i na ostro. Ale koneserzy jadą tu na cynaderki; z patelni i w śmietanie. Najsłynniejsza gorąca przystawka, hit przedwojennego życia restauracyjnego w Lublinie, warta jest co najmniej 3 godzinnego posiedzenia.

Potem idzie barszczyk z kołdunami i słynne zrazy z kluseczkami, w sosie węgierskim. Ikona kuchni PRL-u zyskała w Przystani luksusowy sznyt.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Jarosław Niemiec - związkowiec podczas strajku głodowego

Jak będzie przyszłość górników z Bogdanki? Jutro zaczyna pracę specjalny zespół

Jutro, 17 lutego, zacznie pracę powołany w ubiegłym tygodniu Zespołu ds. transformacji regionów. Chodzi o przyszłość górników z Bogdanki, ale także energetyków z Połańca czy Kozienic. Tymczasem zarząd kopalni poinformował rekordowym odpisie w wysokości 1 miliarda 249 mln zł.

Padwa Zamość wygrała w Legnicy 35:34

Padwa Zamość wygrała w Legnicy, AZS AWF gorszy od Stali Mielec

Nasze drużyny po wielu tygodniach przerwy w końcu wróciły do walki o punkty. KPR Padwa Zamość pokonała Siódemkę Miedź Huras Legnica. AZS AWF Biała Podlaska nie dał za to rady Handball Stali Mielec.

Domicjan Grabowski to puławianin, artysta, twórca grafik nawiązujących symboli miejskich, autor map oraz krytyk estetyki przestrzeni publicznej

"Żeby Puławy były bardziej puławskie"

Twórca najbardziej znanej, autorskiej mapy powiatu puławskiego nie spoczywa na laurach. O jego nowych projektach, miejskiej przestrzeni, architekturze, puławskich muralach, grafice oraz powodach wyrzucenia go z jednej z grup na facebooku rozmawiamy z młodym artystą, Domicjanem Grabowskim.

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Nawet do minus 15 stopni może miejscami spaść temperatura powietrza na Lubelszczyźnie w ciągu najbliższej doby. Ostrzeżenia przed mrozem dla ośmiu powiatów wydał Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zarząd województwa lubelskiego jeszcze w lutym ma zamiar ogłosić konkurs na dyrektora kazimierskiego muzeum. Od lata zeszłego roku pełniącą obowiązki dyrektora tej placówki pozostaje była starosta puławska, Danuta Smaga.

Fiesta Latina
foto
galeria

Fiesta Latina

Gorące latynoskie rytmy i atmosfera przyciągają Was co tydzień do El Cubano. Sobotni wieczór jest do tego najlepszą okazją. Zobaczcie, co się działo w ostatni weekend w El Cubano.

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach
zdrowie

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach

Będą lepiej diagnozować, szybciej interweniować i skuteczniej leczyć urazy czaszkowo-mózgowe. Na Uniwersytecie Medycznym trwa szkolenie „Neuro - Trauma Days”.

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Dzisiaj przed godz. 11 na obwodnicy Lubartowa, drodze krajowej nr 19, zderzyły się dwa samochody. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Utrudnienia w ruchu potrwają kilka godzin.

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych
ZDJĘCIA
galeria

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych

To nie jest typowy bal karnawałowy, ale cieszy się dużym zainteresowaniem. Już po raz 29. katolicy bawili się na Balu Młodych.

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby
galeria

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby

Amfetamina, mefedron, marihuana i niemal 1400 tabletek MDMA - łącznie ponad 1,5 kilograma narkotyków policjanci znaleźli u mieszkańców powiatu radzyńskiego. Zatrzymane osoby mają od 18 do 25 lat. Najbliższe miesiące spędzą za kratkami.

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

W miniony weekend Puchar Świata gościł w japońskim Sapporo, a na skoczni królował reprezentant gospodarzy – Ryoyu Kobayashi

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie
zdjęcia
galeria

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie

W sobotę, 15 lutego, na studniówce bawiły się ostatnie klasy Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida przy ul. Muzycznej w Lublinie. W odróżnieniu od większości szkół średnich, które swoje bale najczęściej organizują w hotelach i salach weselnych, "Plastyk" postawił na tradycję.

Urodzinowy weekend
foto
galeria

Urodzinowy weekend

Naprawdę trudno w to uwierzyć, ale Helium Club jest z nami już 10 lat. Jeden z najpopularniejszych klubów w Lublinie obchodził swoje urodziny. Impreza odbyła się w myśl zasady albo grubo albo wcale. Faktycznie tak było, co można zobaczyć w naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki
historia, zdjęcia
galeria

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej Lublin był jednym z liczących się ośrodków przemysłowych w ówczesnej Polsce. W mieście powstały nowe zakłady przemysłowe i fabryki: Fabryka Samochodów Ciężarowych, Zakłady Metalurgiczne „Ursus”, Lubelskie Fabryki Wag czy Lubelska Fabryka Maszyn Rolniczych.

Piłkarze Motoru w dwóch wiosennych kolejkach zapisali na swoim koncie tylko punkt. Ostatnio przegrali w Kielcach 0:1

Motor kontra Jagiellonia. Beniaminek sprawdzi formę mistrza

Po meczach z rywalami znajdującymi się w strefie spadkowej czas na zupełnie inne spotkanie. W niedzielę o godz. 17.30 Motor Lublin zmierzy się na wyjeździe z mistrzem Polski – Jagiellonią Białystok. Transmisja tradycyjnie na Canal+ Sport 3.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium