Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 kwietnia 2020 r.
13:24

Grochówka i bawarskie pyzy. Kulinarny wypad do Niemiec

0 0 A A
Od lewej u góry: kanapka z pieczonym mięsem na chlebie, golonka po berlińsku<br />
Od lewej u dołu: żeberko w sosie paprykowym, boczek w ciemnym sosie pieczarkowym
Od lewej u góry: kanapka z pieczonym mięsem na chlebie, golonka po berlińsku
Od lewej u dołu: żeberko w sosie paprykowym, boczek w ciemnym sosie pieczarkowym (fot. Małgorzata Sulisz)

Podróże w kuchni mogą być smaczne i inspirujące. A ponieważ na kwarantannie coraz więcej ludzi gotuje, proponujemy rodzinne wypady po kulinarnej Europie. Na początek kuchnia niemiecka, której symbolem jest nie tylko golonka i piwo.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To nieprawa, że niemiecka kuchnia to dużo wieprzowiny, kapusty, ziemniaków i piwa. Okazuje się, że za zachodnią granicą istnieją kuchnie lokalne, a w niemieckiej kuchni krzyżują się wpływy polskie, czeskie, słowackie, a nawet tureckie, greckie i dalekowschodnie.

Nic dziwnego, bo Niemcy graniczą z dziewięcioma państwami. W tym na przykład z Belgią. - Mają dobrą kuchnię. Najbardziej lubię kiełbasę duszona z cebulą, wątróbkę drobiową z opiekanymi ziemniakami i wędzony schab gotowany z kapustą - mówi belgijskich kucharz Jean Bos. Ale nie ukrywa, że jest tłusto i pożywnie.

Biała kiełbasa

Jean Bos mówi, że najlepsze co Niemcy mają, to wurst. Czyli kiełbasa na różne sposoby. Od ulubionych przez Polaków frankfurterek, przez białą kiełbasę, po kiełbasę brunszwicką. - Robią do nich świetne, ciemne sosy - mówi Jean.

Biała kiełbasa jest niemieckim przysmakiem. Jest tak lubiana, że doczekała się kulinarnej etykiety. Otóż kiełbaskę należy przekroić w poprzek na dwie połowy, następnie na każdej połówce naciąć skórkę, wyjąć mięso i dopiero jeść.

Co do kiełbasy? W Niemczech istnieje w tej kwestii żelazny kanon. Białą kiełbasę jada się ze słonym preclem, słodką musztardą i piwem. Po zjedzeniu należy zamówić kolejną kiełbaskę i kolejne piwo.

Najpopularniejszym fast foodem jest grillowana kiełbasa z sosem pomidorowym, doprawiona curry, podawana z bułką lub frytkami.

Grochówka

Niemieckie polewki są gęste, sycące i smakowite. Polecamy wam zupę grochową i potrawkę z soczewicy.

Każdy z nas tęskni czasem do miski zawiesistej grochówki. Kiedyś była głównym posiłkiem pruskich żołnierzy, do dziś pozostaje smakowitym specjałem wojskowej kuchni w Polsce.

Do ugotowania porządnej grochówki potrzebujemy:

• 50 dag niełuskanego grochu

• 50 dag chudych żeberek

• 30 dag peklowanej wieprzowiny

• 75 dag ziemniaków

• włoszczyznę

• przyprawy

Groch trzeba wymoczyć przez noc, zagotować z mięsem. Po godzinie mięso wyjąć, pokroić w kostkę, a do zupy wrzucić pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki. Gotować do miękkości, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wrzucić mięso. Kto lubi, może dodać chrupiących skwarek ze słoniny.

Polewka z soczewicy

Soczewica jest w Niemczech bardzo popularna. Kiedyś w Polsce z soczewicy także przyrządzano znakomite zupy i drugie dania, dziś soczewica powoli wraca do naszej kuchni. Nie tylko w postaci pierogów z soczewicą, ale także zup i kotletów.

Jak zrobić polewkę z soczewicy? Pół kg soczewicy gotujemy z wędzonym boczkiem, dodajemy pokrojone warzywa i ziemniaki, dusimy do miękkości podlewając bulionem. Dodajemy kiełbasę krojoną w plastry (Niemcy używają surowej metki), lubczyk i zieloną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, przecierem pomidorowym i odrobiną octu.

Teraz wystarczy zalać danie bulionem i wrzucić kawałki czerstwego chleba i jest polewka. Ten chytry patent pozwala zagospodarować danie na dwa sposoby. Kto nie chce zupy, ma danie w rodzaju gulaszu, z knedlami to bardzo sycący obiad.

Golonka

W Niemczech zjecie golonkę po berlińsku lub po bawarsku. W pierwszej wersji golonkę należy zapeklować i ugotować (można dopiec w piekarniku), w drugiej upiec lub grillować bez wcześniejszego peklowania. Bardzo popularna golonka w piwie jest odmianą golonki bawarskiej. Mięso, podlewane obcas pieczenia piwem, jest soczyste, a skórka chrupiąca.

Obie golonki występują w licznych, regionalnych odmianach. Tak jak w Polsce, podaje się golonkę z musztardą i chrzanem. Ale podaje się golonkę z pieczonymi boczkiem i papryką. W wersji obiadowej golonce towarzyszy zasmażana kapusta (berlińskiej - kwaszona kapusta) oraz wspomniane purée z grochu i ziemniaki.

Pyzy po bawarsku

SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg ziemniaków, sól. Na farsz: 20 dag wędzonej polędwicy, 20 dag wędzonego boczku, 20 dag kiszonej kapusty, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, pół szklanki wytrawnego białego wina, łyżka ostrej musztardy, łyżka smalcu oraz przyprawy: po 2 ziarna jałowca, ziela angielskiego, 2 goździki, sól, pieprz.

WYKONANIE: połowę ziemniaków ugotować w mundurkach i zemleć, połowę zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wyciśnięty sok zostawić, zlać płyn, pozostałą skrobię dodać do przetartych ziemniaków. Połączyć ziemniaki gotowane i surowe, posolić i dobrze wyrobić. Uformować pyzy.

Kapustę wymieszać z czosnkiem. Na smalcu udusić polędwicę pokrojoną w kostkę, dodać 1 posiekaną cebulę, zarumienić, włożyć kapustę, podsmażyć, dodać musztardę. Podlać winem, dodać przyprawy, doprawić solą z pieprzem. Wyjąć goździki, jałowiec i ziele angielskie, pyzy nadziać kapustą i gotować 20 minut. Podawać z cebulką przesmażoną z boczkiem.

Warto zrobić więcej pyz, ponieważ są znakomite na kolację. Wystarczy podsmażyć je na złoto, tak by były chrupiące i podać z kiełbaskami.

Do golonki, kiełbasy i zupy

W kwestii piwa Niemcy są niezwykle rygorystyczni. W roku 1516 bawarski książę Wilhelm IV wydał zbiór przepisów dotyczących piwa, dopuszczając trzy podstawowe składniki: wodę, słód jęczmienny i chmiel. W 1551 zezwolono na używanie dodatków do piwa bawarskiego: kolendry i liści laurowych, a w 1616 również soli, jałowca i kminku.

Dziś niemieckie piwo jest wytwarzane jest w zgodzie z prawem bawarskim. Żeby piwo było piwem, musi zostać wytworzone z czterech składników: wody, ziarna, chmielu i drożdży. Jeśli nie spełnia tego warunku, nie może być nazywane piwem. W Niemczech także piwowarzy domowi mogą wyprodukować na własny użytek 200 litrów piwa w skali roku i nie płacą od tego podatku.

Żeberka w piwie

SKŁADNIKI: 4 żeberka od schabu, każde o długości 50 cm, pół litra jasnego piwa, miód, mielony kminek, mielona kolendra, imbir, sól, pieprz.

WYKONANIE: żeberka natrzeć przyprawami i miodem, miodem, zalać piwem, pozostawić na dobę w takiej marynacie. Upiec w rękawie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza (45 minut). Dopiec 30 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza przez 30 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami i szklanką dobrego piwa.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Burze, grad i ulewy. IMGW wydał alert pierwszego stopnia

Burze, grad i ulewy. IMGW wydał alert pierwszego stopnia

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie pierwszego stopnia dla Lubelszczyzny. Prognozowane są burze, silne opady deszczu i grad, co z kolei może podnieść poziom wody rzek.

Umowy z przedstawicielami gmin i PGW Wody Polskie z ramienia Zarządu Województwa Lubelskiego parafował wicemarszałek Marek Wojciechowski.
Zdjęcia
galeria

Te inwestycje mają ochronić przed powodzią i suszą. W jakich gminach powstaną zbiorniki retencyjne?

9 gmin z regionu wybuduje lub przebuduje szesnaście zbiorników retencyjnych służących do gromadzenia wód opadowych i roztopowych. Pieniądze na ten cel otrzymały z samorządu województwa lubelskiego.

Kacper Łukasiak po spędzonym sezonie 23/24 wraca do Pogoni Szczecin

Pomocnik wraca z Górnika Łęczna do swojego macierzystego klubu

Piłkarze Górnika Łęczna po wymagającym sezonie przebywają na urlopach. Wiadomo już, że przynajmniej jeden z nich nie zagra w przyszłym sezonie w koszulce Górnika, a przyszłość kilku innych nadal nie jest w pełni przesądzona

Nie żyje Marzena Kipiel-Sztuka. Przegrała walkę z chorobą

Nie żyje Marzena Kipiel-Sztuka. Przegrała walkę z chorobą

Aktorka zasłynęła z roli Halinki Kiepskiej w serialu „Świat według Kiepskich”. Zmarła w wieku 58 lat.

Justyna Adamczuk (z piłką) ma w nadchodzącym sezonie odgrywać w Polskim Cukrze AZS UMCS Lublin bardziej istotną rolę

Justyna Adamczuk przedłużyła umowę z Polskim Cukrem AZS UMCS Lublin

20-letnia centerka była jednym z największych objawień poprzedniego sezonu

W hicie 29. kolejki Grom Różaniec zremisował u siebie z Hetmanem Zamość

Grom Różaniec podzielił się punktami z Hetmanem Zamość w meczu pełnym emocji

W hicie 29. kolejki Grom Różaniec zremisował na swoim boisku z pewnym awansu Hetmanem Zamość

Ekomobilizacja. Zbierają śmieci, pomogą niepełnosprawnym

Ekomobilizacja. Zbierają śmieci, pomogą niepełnosprawnym

Czy to będzie 100 zł czy 10 tysięcy, nie zmarnuje się ani grosz – mówi Dorota Mazur, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej z Wolicy Brzozowej w gm. Komarów-Osada. Placówka ma szanse na zastrzyk gotówki dzięki akcji zorganizowanej przez Zakład Karny w Zamościu.

Najlepsi z najlepszych ratowali życie na ulicach Lublina
Zdjęcia/Film
galeria
film

Najlepsi z najlepszych ratowali życie na ulicach Lublina

Wybuch gazu, urwana kończyna, wypadek komunikacyjny, urazy czaszki, rozcięcia, zakrztuszenia i udary - z takimi wyzwaniami w sobotę mierzyli się uczestnicy XXX Ogólnopolskich Mistrzostw Pierwszej Pomocy Polskiego Czerwonego Krzyża.

Wybieramy posłów do Parlamentu Europejskiego. Do godz. 6 odnotowano kilkanaście wykroczeń
WYBORY 2024

Wybieramy posłów do Parlamentu Europejskiego. Do godz. 6 odnotowano kilkanaście wykroczeń

O godzinie 7:00 rozpoczęło się głosowanie w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Szef PKW: Pracownicy zgodnie twierdzą, że nie pamiętają tak spokojnych wyborów.

Melanż na dachu
foto
galeria

Melanż na dachu

Weekend w Lublinie nie musi być nudny. Zobaczcie, co się działo na Nocy Kultury w Przystań na dachu. Najbardziej imprezowy dach w Lublinie nie zwalnia tempa. Tak się bawi Lublin!

Zatańczyli pod gołym niebem. „Noc Świętojańska” z Kaniorowcami
Foto
galeria

Zatańczyli pod gołym niebem. „Noc Świętojańska” z Kaniorowcami

Tańce, muzyka i tradycyjne obrzędy. W Ogrodzie Saskim odbył się folklorystyczny koncert z okazji zbliżającego się słowiańskiego święta.

Adam Abramowicz

Strzegł interesów przedsiębiorców. Koniec kadencji Abramowicza

W czerwcu kończy się 6-letnia kadencja Adama Abramowicza jako Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców. Jego następcę wskaże premier Donald Tusk.

Grzegorz Białek podkreśla, że Lewart na awans zapracował zarówno jesienią, jak i wiosną

Grzegorz Białek (Lewart Lubartów): Chcemy zbudować drużynę, która zostanie w III lidze na dłużej

Rozmowa z Grzegorzem Białkiem, trenerem Lewartu Lubartów

Noc Kultury w Pszczole
foto
galeria

Noc Kultury w Pszczole

W Pięknej Pszczole odpalono nowy, letni cykl imprezowy Sting & Swing. Mamy zdjęcia z tej imprezy! Na tarasie było jak zwykle, czyli totalny chill, dyskusje, flirt, kanapy, leżaki i letnie napoje...W klubie parkiet rozkręcił Paulsen. Tak się bawi Lublin!

Niebezpieczne odpady w centrum Zamościa? Radny jest oburzony
Zamość

Niebezpieczne odpady w centrum Zamościa? Radny jest oburzony

Lubelski przedsiębiorca chce rozbudować swój funkcjonujący w Zamościu punkt składowania odpadów. Złożył w związku z tym wniosek w magistracie. Decyzji jeszcze nie ma, ale jeden z radnych już jest zdecydowanie na „nie”.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium