Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Dobrych jaj, żurku, białej kiełbasy, słodkich mazurków i drożdżowej baby. Zobacz nasz subiektywny ranking potraw, które powinny znaleźć się w świątecznym menu.
2. Żurek. Tradycyjna zupa przyrządzana na zakwasie z mąki żytniej. Pachnąca czosnkiem i majerankiem. Najlepiej zrobić ją na wywarze z gotowania białej kiełbasy.
3. Biała kiełbasa. Może być w żurku, może być podana solo lub fantazyjnie na kolorowych liściach różnych sałat, z zestawem musztard, chrzanem i ćwikłą.
4. Chrzan i ćwikła. Najlepiej własnoręcznie przyrządzone ze startego świeżo korzenia chrzanu. Podkreślą smak wędlin, jaj i białej kiełbasy.
5. Pieczone mięso. Idealna będzie wieprzowa szynka z kością lub schab, najlepiej zamarynowane w przyprawach co najmniej na dwa dni przed pieczeniem.
6. Domowy pasztet. Drobiowy, wieprzowy, cielęcy, z dodatkiem grzybów lub warzyw. Własnoręcznie przyrządzony pobije na głowę wyszukane pasztety kupione w delikatesach.
7. Wiosenna sałatka. Może być tradycyjna - jarzynowa z majonezem - albo lekka, pełna nowalijek, zielonej sałaty, kiełków i samodzielnie wyhodowanej rzeżuchy.
8. Mazurek. Tradycyjne ciasto pieczone tylko na czas świąt. Dobry mazurek musi być nieprzyzwoicie słodki i bogato ozdobiony kolorowym lukrem.
9. Drożdżowa baba. Wielka, pachnąca, puszysta. Bez niej nie ma Wielkiej Nocy.
10. Słodki baranek. Choćby cukrowy, kupiony w osiedlowym sklepiku. Dla ambitnych własnoręcznie upieczony w specjalnej formie, wykorzystywanej tylko raz w roku.