Podpowiadamy, jak można przyrządzić jajka na Wielkanoc.
* Z kaparami
Na połówki jajek na twardo kładziemy po kilka kaparów. Dodajemy trochę musztardy i gotowe
* Z anchois
Anchois mieszamy z czosnkiem, oliwą i pieprzem. Dodajemy ugotowane na twardo żółtka i nakładamy na połówki białek
* Ze szpinakiem
Na cebulce smażymy szpinak, dodajemy czosnek i siekane żółtka. Doprawiamy pieprzem i wypełniamy połówki
* Z soczewicą
W garnku gotujemy szklankę czerwonej soczewicy. Przekładamy do patelni, dusimy z czosnkiem, cebulką i siekanym żółtkiem. Jeszcze szczypta imbiru i orientalnym farszem wypełniamy jajka
* Z mango
Pikle z mango są diabelsko ostre i należy je dozować bardzo ostrożnie. Mieszamy je z ugotowanymi na twardo żółtkami i faszerujemy jajka
* Z koperkowym twarożkiem
W tym wypadku żółtka zostają w jajkach na twardo. Połówki zdobimy twarożkiem wymieszanym obficie z koperkiem
* Awokado z jajkiem w sosie rokpolowym
Owoce awokado kroimy na pół, usuwamy pestki, delikatnie wydrążamy część miąższu, układamy na półmisku i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Ugotowane na twardo żółtka ucieramy z oliwą i serem rokpol, dodajemy posiekaną rzeżuchę, migdały, sól i pieprz do smaku i powstałym farszem wypełniamy awokado. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy rokpol i śmietanę, mieszamy uważając, by się nie przypaliło. Dodajemy wydrążony miąższ awokado i powstały sos nakładamy na każdy owoc wypełniony jajkiem. Podajemy na zimno.
* Pieczone
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i w całości wrzucamy na kilka godzin do sosu sojowego. Obsmażamy na oliwie z dodatkiem cebulki i czosnku. Podajemy na gorąco lub na zimno.
* Wędzone
Jaja gotujemy na twardo przez pół godziny. Obieramy i wrzucamy na noc do mocnej herbaty. Po osuszeniu odkładamy na godzinę. Bierzemy stary garnek o grubym dnie, mocno rozgrzewamy i sypiemy kilka łyżek herbaty. Kiedy zacznie dymić, na garnek nakładamy naczynie do gotowania na parze lub sito wypełnione jajami. Otwieramy okno, zmniejszmy ogień i „wędzimy” do uzyskania złotego koloru
* Ostre
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Podsmażyć je na oliwie, aż zbrązowieją. Na drugiej patelni w odrobinie oliwy poddusić czosnek, cebulę, paprykę chili, dodać sojowego sosu ostrygowego, soli i wrzucić jaja. Wyjąć, przekroić na pół, znowu wrzucić, przyprawić sosem tabasco i podawać na gorąco
* Na żeberku
Żeberka dzielimy na kawałki (1 kawałek, jedna kostka), nacieramy mieszaniną pieprzu, oliwy, sosu sojowego i miodu. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut, obracamy na drugą stronę i pieczemy dalsze 30 minut. Podajemy z pieczonym jajkiem na twardo i ostrymi piklami z ogórków.