Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 lipca 2021 r.
9:30

Smaczne gołąbki – nałęczowskie, gruzińskie, węgierskie, ormiańskie... Przepisy

Mogą być z mięsem lub bez. Zawijane w liści kapusty albo winogron. Gruzińskie, lubelskie, ormiańskie, węgierskie. Łączy je jedno: Polacy uwielbiają gołąbki. Zapraszamy w kulinarną podróż po regionie w poszukiwaniu przepisów na smaczne gołąbki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W Polsce do zawijania gołąbków używa się liści kapusty, świeżych lub kiszonych. W lubelskich restauracjach coraz częściej pojawiają się orientalne gołąbki zawijane w solone liście winogron. Ale w Europie gołąbki zawija się w liście buraków, chrzanu, podbiału czy szczawiu. Ale to jeszcze nie koniec. W Bułgarii zawija się gołąbki w liście lipy i malwy, a w Mołdawii: liście kaczeńców. Pomimo miłości Polaków do gołąbków to danie prawie zniknęło z jadłospisów. Prawie, bo na fali coraz większego zainteresowania kuchnią regionalną gołąbki wracają do kart restauracji. Najlepsze gołąbki zdarzyło mi się jeść w Nałęczowie, w restauracji Stara Apteka pielęgnującej tradycyjną kuchnię polską i nałęczowską. Nic dziwnego, bo Bolesław Prus, który często bywał w Nałęczowie za gołąbkami przepadał.

Gołąbki nałęczowskie

SKŁADNIKI: 40 dag ryżu, 1 główka kapusty, 25 dag pieczarek, natka pietruszki, sól, pieprz, bulion warzywny. Na sos: 2 suszone prawdziwki, 5 pieczarek, 1 cebula, kostka grzybowa, sól, pieprz.

WYKONANIE: grzyby namoczyć na noc. Nazajutrz ugotować do miękkości razem z pieczarkami. Kapustę sparzyć, rozdzielić liście. Ryż ugotować na półsypko. Następnie wymieszać z drobno pokrojonymi pieczarkami i natką. Doprawić solą i pieprzem. Farsz układać na liściach kapusty i zwijać gołąbki. Na dnie rondla ułożyć pozostałe liście kapusty. Podlać bulionem, dusić do miękkości.  Kostkę grzybową rozprowadzić wodą spod gotowania grzybów, dodać posiekane borowiki, pieczarki, doprawić drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy. Po 10 minutach zaprawić mąką.

Gołąbki bez mięsa

SKŁADNIKI: 1 kapusta włoska, 4 marchewki, 2 selery, 2 ogórki kiszone, 2 papryki, 1 por. Na sos: 4 pomidory, 4 papryki, 1 cukinia, 2 cebule, pieprz, bazylia.

WYKONANIE: ugotować kapustę w osolonej wodzie. Do kapusty można dodać garść kminku. W oddzielnym garnku trzeba ugotować marchew i selery.  W malakserze poszatkować gotowane warzywa z paprykami i ogórkami kiszonymi. Dodać pokrojony w talarki por. Po doprawieniu bazylią i pieprzem nadzienie jest prawie gotowe. Z ugotowanych pomidorów, papryki, cukinii i cebuli zmiksować sos, dodając pieprzu i bazylii. Sos dodać do nadzienia i wyrobić. Z ugotowanych liści kapusty ściąć gruby nerw, nakładać nadzienie, zawijać gołąbki w kopertę, gotować, aż liście kapusty dadzą się łatwo przekłuć w najgrubszym miejscu. Polać sosem warzywnym.

Holiszki z cielęciną i kurkami

W naszej podróży kulinarnej przenosimy się teraz do Biłgoraja, żeby skosztować przysmaku Singera.

SKŁADNIKI: 1 główka kapusty, 1 litr bulionu, 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 cebule, 2 marchewki, rodzynki, 1 opakowanie macy, 1 jako, mleko, sól i pieprz. Oraz: 50 dag duszonego mostku cielęcego, śmietanowy sos z kurkami.

WYKONANIE: kaszę jaglaną ugotować, dodać cebulę przesmażoną na oleju rzepakowym. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką rodzynek. Dodać macę namoczoną w mleku, przesmażoną marchew startą wcześniej na tarce i jajko. Dokładnie wyrobić farsz, nakładać na sparzone liście kapusty, pozawijać zgrabne pakunki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać bulionem z dodatkiem łyżeczki rodzynek, soli i pieprzu i wstawić na godzinę do średnio nagrzanego piekarnika. Podawać  z mostkiem cielęcym i kurkami w śmietanie.

Gołąbki z kaszą gryczaną i serem

A teraz gołąbki, na które możecie natrafić na festiwalu Gryczaki w Janowie Lubelskim.

SKŁADNIKI: 1 główka włoskiej kapusty, 25 dag kaszy gryczanej, 25 dag białego sera, 1 jajko, 2 łyżki masła,  łyżka mąki, 20 dag boczku w  plastrach, pół litra bulionu na  suszonych grzybach, lubczyk, sól pieprz, szczypiorek.

WYKONANIE: z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać osolonym wrzątkiem. Parzyć, odcinać liście, kiedy zmiękną, z każdego ściąć nerw. Kaszę ugotować na sypko z dodatkiem łyżki masła. Kiedy ostygnie, dodać przemielony ser, jajko, wymieszać, doprawić lubczykiem, solą i pieprzem. Na liściach układać farsz, zrobić sakiewki, związać szczypiorkiem. Na dnie rondla ułożyć plastry boczku, liście kapusty, gołąbki, zalać bulionem i dusić pół godziny na bardzo małym ogniu. Wyjąć. Sos zagęścić zasmażką z mąki i masła. 

Gołąbki po ormiańsku

Z Janowa Lubelskiego przenosimy się do Zamościa, gdzie przetrwała historyczna kuchnia ormiańska i gdzie zjecie malutkie gołąbki dolma, zawijane w liście winogron.

SKŁADNIKI: 20 dag soczewicy, 10 dag wołowiny, 1 cebula, 4 suszone morele, 2 łyżki rodzynek, 1 cebula, sól, pieprz, kolendra, mięta, cząber, pietruszka, marynowane liście winorośli.

WYKONANIE: soczewicę ugotować. Na oleju przesmażyć cebulę z posiekanym mięsem. Dodać do soczewicy, wymieszać z namoczonymi rodzynkami. Doprawić farsz solą, pieprzem i świeżymi ziołami.Na osuszone liście winorośli nakładać farsz, zawijać jak kopertę. Ułożyć ormiańskie gołąbki w garnku, posypać posiekanymi morelami, zalać wodą, dodać oleju i dusić do miękkości.

Na talerzu posypać zieloną pietruszką i kolendrą.

Gołąbki po węgiersku

Przenosimy się do Lublina, gdzie Węgrzy mieszkali w XVI i XVII wieku. Ich gołąbki są znakomite.

SKŁADNIKI: 40 dag ryżu, 1 główka kiszonej kapusty, 25 dag pieczarek, 15 dag węgierskiej kiełbasy, 10 dag wędzonej słoniny, natka pietruszki, sól, pieprz, bulion warzywny. Na sos: 2 suszone prawdziwki, 5 pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz.

WYKONANIE: grzyby namoczyć na noc. Nazajutrz ugotować do miękkości razem z pieczarkami. Kapustę sparzyć, rozdzielić liście. Ryż ugotować na półsypko. Następnie wymieszać z drobno pokrojonymi pieczarkami, podsmażoną kiełbasą, słoniną i natką. Doprawić solą i pieprzem. Farsz układać na liściach kapusty i zwijać gołąbki. Na dnie rondla ułożyć pozostałe liście kapusty. Podlać bulionem, dusić do miękkości. Posiekane borowiki, pieczarki doprawić drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy, podlać wodą, w której moczyły się grzyby. Po 10 minutach zaprawić mąką, polać gołąbki na półmisku.

Gołąbki włodawskie

Poznałem je w okolicach Włodawy, nad Bugiem. Bardzo lubię połączenie ziemniaków i grzybów. Na noc moczę kilka suszonych grzybów. Ziemniaki ścieram na tarce; jak na placki ziemniaczane. Odciskam z wody. Wodę z wierzchu odlewam, skrobię, która została na dnie, dodaję do utartych ziemniaków. Na maśle podsmażam posiekaną cebulę, dodaję namoczone grzyby, wcześniej pokrojone w paseczki. Doprawiam pieprzem i solą, dodaję do startych ziemniaków. Po wymieszaniu dodaję jajka, wyrabiam farsz, doprawiam roztartym czosnkiem i majerankiem.

Porcje farszu zawijam w obgotowane liście kapusty, obsmażam na maśle, podlewam bulionem i duszę. Pod koniec gotowania zalewam sosem śmietanowym.

Gołębie serca

Na koniec dwa rodzaj gołąbków bez zawijania. Pierwsze z miejscowości Gołąb, drugie z gminy Potok Wielkie.

SKŁADNIKI: 25 dag mielonej wołowiny, 25 dag białej kapusty, 2 jajka, 2 łyżki kaszy gryczanej, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. Na omastę: 1 cebula, kilka suszonych grzybków, 1 szklanka bulionu, świeży olej rzepakowy.

WYKONANIE: kapustę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa, wbić jajka, wyrobić, dodać uparowaną kaszę gryczaną. Doprawić solą z pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Kto lubi, może dodać posiekany, świeży koperek. Formować serca, obtaczać w mące, smażyć na oleju rzepakowym złoty kolor. Przełożyć do rondla. Na patelni przesmażyć na oleju rzepakowym cebulę z posiekanymi, uprzednio namoczonymi grzybami. Dodać bulionu, doprawić solą z pieprzem. Jak trzeba zagęścić sos mąką. Podać w sosjerce do gołębich serc.

Łupcie potockie

SKŁADNIKI: 0,5 szklanki kaszy gryczanej, 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej, 0,5 szklanki kaszy manny, ćwiartka główki białej kapusty, 40 dag wieprzowego mięsa mielonego, 1 jajko, sól, pieprz.

WYKONANIE: kapustę drobno posiekać i ugotować do miękkości. Kaszę uparować z wodą każdą osobno. Mielone mięso poddusić na smalcu do średniej miękkości. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Formować większe kulki i osmażyć na tłuszczu. Podawać z sosem kurkowym.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Zdjęcie ilustracyjne

Pablo Escobar z Krasnegostawu

Operacyjni z krasnostawskiej komendy zatrzymali 18-latka, u którego znaleźli znaczną ilość narkotyków. Przechwycona przez policję marihuana i haszysz wystarczyłaby na przygotowanie blisko 400 porcji dilerskich.

Nº HKZ Lublin 1631 - wystawa malarstwa Krystyny Rudzkiej-Przychody
galeria

Nº HKZ Lublin 1631 - wystawa malarstwa Krystyny Rudzkiej-Przychody

Tytuł otwartej w piątek, 21 marca wystawy jest tylko pretekstem do kontynuowania fascynacji Lubelskim Bursztynem. W malarskiej twórczości Krystyny Rudzkiej-Przychody i towarzyszących Jej poszukiwaniach obecności bursztynu w czasoprzestrzeni Lubelszczyzny, zaangażowany jest od lat prof. Lucjan Gazda.

Bezek to lubelska "stolica piratów"

Jeden poranek, jedna miejscowość – 20 piratów

Policjanci z chełmskiej grupy SPEED tylko w jednej z miejscowości ujawnili 20 wykroczeń drogowych. Wszystkie dotyczyły przekroczenia dopuszczalnej prędkości. Zatrzymani do kontroli swoją brawurę tłumaczyli pośpiechem.

Jean-Kevin Augustin w przeszłości był uznawany za wielki talent

Motor Lublin ogłosił niespodziewany hit transferowy

Od piątku Motor Lublin ma nowego napastnika. Niespodziewanie kontrakt do końca sezonu (z możliwością przedłużenia o rok) z beniaminkiem PKO BP Ekstraklasy podpisał Jean-Kevin Augustin. To zawodnik, który ma w swoim CV występy w słynnym Paris Saint-Germain. Z tym klubem w sezonie 2015/2016 zdobył nawet mistrzostwo Francji.

Męczarnie na Narodowym. Polska nie zachwyciła, ale ostatecznie okazała się minimalnie lepsza od Litwy

Męczarnie na Narodowym. Polska nie zachwyciła, ale ostatecznie okazała się minimalnie lepsza od Litwy

Reprezentacja Polski rozpoczęła eliminacje do mistrzostw świata 2026 od skromnej wygranej. Biało-Czerwoni pokonali na PGE Stadionie Narodowym Litwę 1:0 po golu Roberta Lewandowskiego, ale ich gra pozostawiała wiele do życzenia

Bramka Dawida Kasprzyka dała w piątek Chełmiance tylko jeden punkt

Pierwszy punkt Wisły II Kraków na wiosnę, Chełmianka nadal bez wygranej

Trzeci mecz ligowy w tym roku i dopiero drugi punkt. Chełmianka w piątkowy wieczór tylko zremisowała u siebie z Wisłą II Kraków 1:1.

Wicewojewoda Andrzej Maj

Spotykamy się z rolnikami, przyśpieszamy z drogowcami

Z  wicewojewodą Andrzejem Majem rozmawiamy o klęskach żywiołowych i ZRID-ach

Jaką szkołę wybrać? W decyzji pomagały Targi Edukacji
edukacja zdjęcia
galeria

Jaką szkołę wybrać? W decyzji pomagały Targi Edukacji

Halę sportową Zespołu Szkół Technicznych w Puławach odwiedziły dzisiaj setki uczniów i uczennic ostatnich klas podstawówek rozglądający się za najlepszą dla nich szkołą średnią. Targi Edukacji były okazją do zapoznania się z ofertą najlepszych placówek z powiatu puławskiego.

Pusta butelka wytoczyła się spod siedzenia kierowcy

Tankował do pełna. Dojechał do 3 promili na S17

Miał prawie 3 promile alkoholu i jechał w kierunku Warszawy. Na szczęście został zatrzymany przez innego kierowcę, który widząc co się święci, prawidłowo zareagował.

Opowieść o holokauście. Monodram Jolanty Deszcz - Pudzianowskiej
monodram
26 marca 2025, 18:00

Opowieść o holokauście. Monodram Jolanty Deszcz - Pudzianowskiej

W najbliższą środę (26 marca), w siedzibie Fundacji ArtSystem (ul. Górska 3) odbędzie się przejmujący monodram Jolanty Deszcz-Pudzianowskiej „A hejm”, z muzyka na żywo Dymitra Harelau.

Marcin Pigiel otworzył wynik meczu w Tarnowie

Podlasie na piątkę w Tarnowie

Podlasie na wiosnę wywalczyło już 10 punktów w czterech kolejkach. W piątek piłkarze trenera Artura Renkowskiego w dobrym stylu pokonali w Tarnowie tamtejszą Unię 5:1.

Kurierzy wpadali jeden po drugim

100 wykroczeń i 30 zatrzymanych dowodów rejestracyjnych. Kurierzy mieli trudny dzień

Funkcjonariusze ruchu drogowego z Lublina połączyli siły z ITD i zarzucili sieć na kurierów. Wspólna akcja o kryptonimie „Kurier” przyniosła nadspodziewane efekty.

Wieczór z komedią improwizowaną
na żywo
23 marca 2025, 17:00

Wieczór z komedią improwizowaną

Niedzielny wieczór w Zgrzycie będzie mega zabawny i nieprzewidywalny ponieważ będzie tworzony w danej chwili, na żywo, w oparciu o sugestie publiczności, w wykonaniu najlepszych polskich improwizatorów z Grupy AD HOC.

Przyszła wiosna ! To hasło brzmi od samego rana w centrum miasta Lublin
galeria

Przyszła wiosna ! To hasło brzmi od samego rana w centrum miasta Lublin

Piątkowy poranek w Lublinie należał do najmłodszych mieszkańców miasta. Dzieciaki z różnych przedszkoli zebrały się przy Ratuszu, by wspólnie powitać wiosnę.

Tytani Lublin wracają do gry. Nowy sezon, nowa era

Tytani Lublin wracają do gry. Nowy sezon, nowa era

Tytani Lublin w sobotę rozpoczynają swój debiutancki sezon na najwyższym poziomie rozgrywkowym.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium