Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 lipca 2021 r.
14:52

Smaczny pomysł na obiad: kurki i cukinia to dobrana para

(fot. Maciej Kaczanowski, Małgorzata Sulisz)

Sezon na szparagi za nami, czas na młode cukinie i kurki w kuchni. To wdzięczny temat na upalne lato. Podpowiadamy, co z nich przyrządzić i jak można je połączyć razem na talerzu

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Cukinia i kurki to dobrana para. Smaczne osobno, potrafią zachwycić razem na talerzu. Na rynku są już młode cukinie. Można je jeść na surowo, zaledwie posypane gruboziarnistą solą. Można je faszerować, piec, dusić z innymi warzywami, bądź z mięsem, a nawet robić z nich dżem. Kto ma cukinie w ogródku, może ich kwiaty nafaszerować ryżem i zapiec, podając z jogurtowym sosem.

Szybkie dania

Młodziutkie cukinie kroimy na pół, każdą połówkę na podłużne ćwiartki. Wrzucamy na osoloną wodę z dodatkiem kopru i kilku ząbków czosnku. Gotujemy bardzo krótko, tak by była chrupiąca. Wykładamy na talerz, polewamy roztopionym masełkiem, jeszcze trochę pieprzu i gotowe.

A teraz cukinie z grilla: najprościej plastry cukinii zanurzyć w oliwie, posypać solą, pieprzem, tymiankiem i rzucić na ruszt na parę minut. Ale równie dobrze możemy cukinie przekroić na pół, wydrążyć, natrzeć od środka czosnkiem i oliwą – a z miąższu, siekanych pomidorów, tartej bułki, posiekanej natki pietruszki zrobić farsz, trochę go poddusić na patelni i wypełnić nim cukinie. Takie pękate przysmaki zawijamy w folię i pieczemy na ruszcie.

I z patelni: myte cukinie kroimy w plastry, solimy, posypujemy pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na złocisty kolor i podajemy z dipem kminkowym. Dip kminkowy robimy tak: w młynku mielimy 10 ziaren angielskiego ziela i łyżeczkę kminku. Mieszankę wrzucamy do 20 dag gęstej śmietany i dokładnie miksujemy, doprawiając solą czosnkową.

Cukinia z soczewicą

SKŁADNIKI: 50 dag cukinii, 25 dag soczewicy, 5 łyżek masła, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, sól, pieprz, natka pietruszki.

WYKONANIE: pokrojoną cukinię włożyć do garnka. Dodać namoczoną przez noc soczewicę. Zalać wodą. Dodać 3 łyżki masła. Następnie posiekany czosnek. Kiedy soczewica będzie miękka, dodać podsmażoną na złoto cebulę. Doprawić solą z pieprzem. Ozdobić natką pietruszki.

Cukinia w sosie śmietanowym

SKŁADNIKI: 3 cukinie, 2 cebule, 1 szklanka śmietany, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: cukinie i cebule należy pokroić w kostkę i usmażyć na chrupiąco. Doprawić solą z pieprzem i podlać szklanką śmietany. Podawać z młodymi ziemniakami.

Cukinia z makaronem

To mój ulubiony przepis, dostałem go od Ivo Violante, włoskiego szefa kuchni, który pracował przez kilka lat w Lublinie. Do garnka wrzucam 0,5 kg makaronu typu kokardki i gotuję al dente. Na patelni podsmażam 1 kiełbaskę grillową pokrojoną w kostkę, 1 cebulę, dodaję 1 cukinię pokrojoną w kostkę. Duszę 5 minut, dodaję do odcedzonego makaronu, doprawiam solą, pieprzem i gotowe. Oraz bardzo pyszne.

Cukiniowe placuszki

SKŁADNIKI: dwie średniej wielkości cukinie, 2 jajka, pół szklanki bułki tartej, 1 łyżka suszonej mięty lub 2 łyżki świeżej, można ją zastąpić koperkiem, sól, pieprz.

WYKONANIE: cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić w sitku na około pół godziny. Odcisnąć sok z cukinii, wymieszać razem z bułką tartą, jajami i przyprawami. Z masy formować małe kotleciki. Jeśli masa jest zbyt wilgotna i kotleciki się rozpadają albo kleją do rąk, dodać jeszcze bułki tartej. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju powinna być taka, żeby kotleciki zachowały złoty kolor, a dzięki kilkuminutowemu smażeniu również w środku nie były surowe. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem.

Zupa z cukinii i kalarepki

Najpierw należy rzucić na masło 1 posiekaną cebulę. Gdy się lekko zezłoci zalać 1 l bulionu warzywnego. Dodać listek laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego. Po 10 minutach wrzucić 3 ziemniaki pokrojone w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle 3 małe cukinie pokrojone w plastry. Pokroić młodziutką kalarepkę w kostkę, podsmażyć na złoto. Wyjdą chrupiące skwarki. Razem z cukinią idą do garnka i zupa gotowa. Trochę pieprzu i soli nie zaszkodzi. Jak i jeden posiekany ząbek czosnku. Zupę można zaprawić jogurtem lub śmietaną. Smaczna na gorąco, dobrze sprawdzi się w upał podana na zimno w roli chłodnika.

Przysmak Mickiewicza

Przez znawców zaliczane są do grzybiej arystokracji, jak borowik czy maślak. Kurki uwiecznił w „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz: „Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice,/ Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice,/ Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada,/ I dziwna, żaden owad na nich nie usiada”. Poeta był nie tylko romantykiem, ale i smakoszem, więc kurki o delikatnym zapachu przypominającym aromat moreli przypadły mu do gustu.

Najlepsze są smażone na maśle. Dodane do jajecznicy bardzo podnoszą jej smak. Francuzi dodają do smażenia kurek trochę posiekanego czosnku i doprawiają gotową potrawę posiekaną natką pietruszki. A teraz klasyczne kurki w śmietanie.

Kurki w śmietanie

SKŁADNIKI: 1 kg kurek, 20 dag cebuli, 10 dag masła, 250 ml śmietany, sól, pieprz.

WYKONANIE: większe kurki pokroić w paseczki, te mniejsze i najmniejsze zostawić w całości. Na patelnię dać 10 dag masła i 20 dag posiekanej cebuli. Gdy się usmaży, wrzucić 1 kg kurek i dusić do miękkości. Zredukować, żeby odparować wodę. Następnie wlać szklankę śmietany ubitej z posiekanym koperkiem i doprawić solą z pieprzem.

Kurki z pietruszką

SKŁADNIKI: 30 dag kurek, 150 ml wiejskiej, kwaśnej śmietany, dużo pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: kurki bardzo dokładnie umyć. Większe pokroić części. Na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Nie zapominać o mieszaniu. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, dodać śmietanę i zagotować. Na talerzu obficie posypać natką pietruszki.

Makaron z kurkami

SKŁADNIKI: 60 dag makaronu wstążki, 20 dag kurek, 2 łyżki masła, 1 cebula, 1/3 szklanki śmietanki 18-proc., 2 łyżki kwaśnej śmietany, tarty parmezan.

WYKONANIE: pokrojoną w plasterki cebulę przesmażyć na maśle. Dodać kurki i dusić 10 minut. Dodać śmietanę, parmezan i dusić kolejne 10 minut, ciągle mieszając. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Kurki doprawić solą i pieprzem, jak trzeba dolać śmietany. Po zagotowaniu kurki w sosie dodać do odcedzonego makaronu, wymieszać i natychmiast podawać.

Cukinia i kurki

A teraz szybki zestaw jarski. Cukinię kroję w plastry, solę, czekam, aż puści sok, osuszam na papierowym ręczniku, na każdym plastrze układam po kawałku sera. Zapiekam w piekarniku, podaję w kurtkami usmażonymi na maśle. Całość obficie posypuję pietruszką.

Kolejne smaczne połączenie to cukiniowe placuszki, które podaję w domu w kurkami w śmietanie. Dobrze sprawdzą się w takiej konfiguracji także placki ziemniaczane. Kurki usmażone na maśle są doskonałą okrasą dla kotletów ziemniaczanych lub placków z ugotowanych ziemniaków, pieczonych w piekarniku. Te ostatnie są bardzo smakowite. Ziemniaki gotuję z dwoma cebulami, odcedzam, miksuję, doprawiam solą z pieprzem, dodaję mąki, tak by powstałe ciasto dało się formować w okrągłe placki. Piekę w piekarniku jak pizzę. Wykładam na talerze, na każdy placek daję dużo kurek smażonych na maśle, posypuję pietruszką.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Wierni na placu Świętego Piotra w Watykanie modla się po śmierci papieża Franciszka

Polski kardynał będzie pomagać kamerlingowi w przygotowaniach do pogrzebu Franciszka

Archiprezbiter rzymskiej bazyliki Matki Bożej Większej kardynał Stanisław Ryłko będzie przez trzy dni pomagać Kamerlingowi Świętego Kościoła Rzymskiego kardynałowi Kevinowi Farrellowi w przygotowaniach do pogrzebu papieża Franciszka – informuje portal Vatican News po pierwszej kongregacji, czyli naradzie kardynałów.

IMGW wydaje alert pogodowy. Czeka nas powtórka z piątku?
ALERT POGODOWY

IMGW wydaje alert pogodowy. Czeka nas powtórka z piątku?

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie pierwszego stopnia dotyczące burz. Możliwy jest także grad. Czy możemy spodziewać się powtórki z ubiegłego tygodnia?

SUV czy crossover: co wybrać?

SUV czy crossover: co wybrać?

Crossover czy SUV: co wybrać? W tym artykule przyjrzymy się obu typom pojazdów i określimy, który z nich najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.

How to choose the perfect BFW Pump for your business from SNT Slovakia s.r.o

How to choose the perfect BFW Pump for your business from SNT Slovakia s.r.o

Pumping equipment plays a key role in ensuring the smooth operation of industrial, construction, and agricultural enterprises. Its efficiency depends on the productivity of production processes, the level of electricity consumption, and maintenance costs. Choosing the right pump allows you to reduce operating costs, increase the reliability of the system, and improve the overall efficiency of the enterprise.The main criteria for choosing a pump include performance, energy efficiency, type of pumped medium, and equipment maintainability. In this article, we will consider different types of BFW pumps, their features, and current trends in the field of pumping equipment.

Sobota dniem żałoby narodowej? Taka jest wola prezydenta
kraj świat

Sobota dniem żałoby narodowej? Taka jest wola prezydenta

Prezydent RP, Andrzej Duda, chce żeby dzień pogrzebu papieża Franciszka, czyli najbliższa sobota, 26 kwietnia, była w Polsce dniem żałoby narodowej. Informację przekazał Wojciech Kolarski, sekretarz stanu w kancelarii prezydenta.

Wtorek na Dzielni: Węglin się rozbudowuje
WTOREK NA DZIELNI
film

Wtorek na Dzielni: Węglin się rozbudowuje

Węglin Południowy i Północny to dziś jedne z najdynamiczniej rozwijających się obszarów Lublina. Wzmożona zabudowa mieszkaniowa, nowe drogi, remonty i planowane ścieżki rowerowe pokazują, jak szybko zmienia się ta część miasta. Zarysowane są także konkretne plany inwestycyjne na najbliższe lata, obejmujące zarówno infrastrukturę, jak i zieleń miejską. O tym wszystkim w dzisiejszym odcinku naszego cyklu „Wtorek na Dzielni”. Jak zwykle oglądajcie nas na www.dziennikwschodni.pl oraz na kanale YouTube Dziennika Wschodniego.

Wysokie wygrane na Lubelszczyźnie!

Wysokie wygrane na Lubelszczyźnie!

Ponad 460 tysięcy złotych w Mini Lotto i 40 tysięcy w Multi Multi Plus – szczęście uśmiechnęło się do graczy z Tarnogrodu i Lublina.

Jak zadbać o swój wizerunek, by skutecznie budować autorytet i zwiększać sprzedaż?

Jak zadbać o swój wizerunek, by skutecznie budować autorytet i zwiększać sprzedaż?

Twoja reputacja w sieci ma ogromne znaczenie – to od niej często zależy, czy potencjalny klient wybierze właśnie Twoją firmę. Obecność online to coś więcej niż wizytówka – to fundament zaufania i profesjonalnego wizerunku. Spójna i dobrze zaplanowana strategia internetowa może przyciągnąć nowych klientów i wyróżnić Cię na tle konkurencji.

Wizualizacja Galerii Lwowskiej w miejscu po dawnym Tesco

Nowe życie po dawnym Tesco: Galeria Lwowska na horyzoncie

Po latach niepewności i spekulacji w Chełmie szykuje się długo oczekiwana przemiana. W miejscu dawnego Tesco przy ul. Lwowskiej 24 powstanie nowoczesne centrum handlowe – Galeria Lwowska.

Razem dla planety, czyli jak ciekawie można mówić o cieple

Razem dla planety, czyli jak ciekawie można mówić o cieple

Chociaż nie ma materialnej formy, jest wśród nas. Chociaż nie można zobaczyć go gołym okiem -możemy go poczuć. Chociaż łatwo go opisać – potrafi pobudzić kreatywność. Ciepło, bo to właśnie o nim mowa, towarzyszy ludziom już od setek tysięcy lat. W Lublinie dostarczane przez Lubelskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej, nie tylko ogrzewa… ale i jest częścią ogólnopolskich projektów edukacyjnych.

Skup nieruchomości za gotówkę – dla kogo to dobre rozwiązanie?

Skup nieruchomości za gotówkę – dla kogo to dobre rozwiązanie?

Sprzedaż mieszkania w krótkim czasie jest aktualnie trudnym do zrealizowania zadaniem. Zależy od tego wiele czynników. Skup nieruchomości za gotówkę to usługa skierowana do właścicieli mieszkań, domów, działek lub lokali użytkowych, którzy chcą sprzedać swoją nieruchomość szybko i bez zbędnych formalności.

Kiedy pogrzeb Franciszka? Jest decyzja kardynałów
Watykan
galeria

Kiedy pogrzeb Franciszka? Jest decyzja kardynałów

Dzisiaj o godz. 9 w Auli Synodu w Watykanie rozpoczęła się kongregacja generalna kardynałów związane ze śmiercią papieża Franciszka. W jej trakcie zapadnie kilka ważnych decyzji, w tym data pogrzebu Jorge Mario Bergoglio. Właśnie ją podali.

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Wygraliśmy z bardzo niewygodnym przeciwnikiem

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Wygraliśmy z bardzo niewygodnym przeciwnikiem

Górnik Łęczna w Lany Poniedziałek pokonał u siebie Chrobrego Głogów i odniósł piąte zwycięstwo z rzędu. O tym, że trzy punkty zostały w Łęcznej zadecydowała piękna bramka Fryderyka Janaszka. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu drużyn?

Czy naprawdę znasz Ziemię? A swoją małą ojczyznę? Sprawdź się w naszym quizie na Dzień Ziemi
QUIZ

Czy naprawdę znasz Ziemię? A swoją małą ojczyznę? Sprawdź się w naszym quizie na Dzień Ziemi

Co roku, 22 kwietnia, obchodzimy Dzień Ziemi – święto planety, która przez cały rok cierpliwie znosi nasze dobre chęci, złe nawyki i niekończące się emisje. A skoro już jesteśmy w nastroju do dbania o Ziemię, warto sprawdzić, ile tak naprawdę o niej wiemy.

Pirat na elektrycznej hulajnodze potrącił dziecko. Rozpoznajesz go?

Pirat na elektrycznej hulajnodze potrącił dziecko. Rozpoznajesz go?

Policjanci od piątku szukają mężczyzny, który 18 kwietnia w Lublinie potrącił trzynastolatkę. Dziewczynka trafiła do szpitala. Sprawca zdarzenia uciekł nie udzielając jej pomocy.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium