Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 maja 2021 r.
9:03

Rabarbar, szpinak, truskawki. Co dziś kupić na obiad

0 1 A A

W kolejce do kuchni czeka młoda rzodkiewka, rabarbar, pokrzywa, szpinak i truskawki. Fanaberia z rabarbaru, zupa z rzodkiewki, poemat ze szpinaku, pierogi z truskawkami, kwiaty bzu czarnego w cieście, tort z pokrzywy to nasze wiosenne propozycje na weekend

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wiosna na całego, na targu nowalijki na straganach. Z nowalijkami warto uważać, najlepiej kupować je z pewnego źródła. Od sąsiada, znajomego rolnika, z gospodarstwa ekologicznego. Coraz więcej osób zakłada warzywniaki, sadzi rzodkiewkę i truskawki w doniczkach, a co samemu wyhodowane – najpewniejsze. Oto nasze propozycje na wiosenny talerz.

Fanaberia rabarbarowa z Kodnia

SKŁADNIKI: 1 kg rabarbaru, pół szklanki cukru, 1 cebula czerwona, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżeczka kolorowego pieprzu, 1 łyżka jabłkowego octu winnego.

WYKONANIE: rabarbar obrać, pokroić w kawałki, zasypać cukrem. Po 30 minutach wrzucić do garnka, dodać posiekaną cebulę, smażyć. Dodać gorczycę, pieprzem, łyżkę octu jabłkowego. Można posolić. Odstawić.

Słodkie i czerwone

To one najbardziej kuszą. Już są. Słodkie, czerwone, soczyste i pełne letnich aromatów. Gorące od słońca. Najlepsze z ogrodu. Prosto z grządki. Truskawki są niskokaloryczne, mają dużo witaminy C. Chronią tętnice przed miażdżycą. Żeby były zdrowe, należy je na początku sezonu kupować z pewnego źródła, gdzie z umiarem stosuje się nawozy. Zawsze warto spytać sprzedawcę o karencję oprysków i koniecznie dokładnie i długo spłukać truskawki pod zimną wodą. Truskawki jada się na słodko. Z cukrem, ze śmietaną, z jogurtem, z syropem klonowym. Oto trzy przepisy z truskawkami.

Pikantne truskawki

SKŁADNIKI: 0,5 kg truskawek, oliwa, sól, pieprz.

WYKONANIE: truskawki umyć, przekroić na połówki, skropić oliwą, odrobinę posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka jest doskonała do serów pleśniowych, cudownie smakuje z winem.

Naleśniki z truskawkami

SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe, 25 dag lodów waniliowych, 3 łyżki startej czekolady, syrop truskawkowy. Na nadzienie: 75 dag truskawek, 2 łyżki rumu, 5 łyżek dżemu truskawkowego, sok z cytryny.

WYKONANIE: usmażyć złociste i chrupiąc naleśniki. Truskawki oczyścić, bardzo dokładnie umyć, pokroić na cząstki, skropić rumem. Na patelni podgrzać dżem, skropić cytryną, wymieszać i posmarować naleśniki. Nałożyć truskawki, złożyć naleśniki w trójkąty. Ułożyć naleśniki na podgrzanych talerzach. Ozdobić kulkami lodów waniliowych, posypać czekoladą, polać syropem truskawkowym. I już ostatni, nadobowiązkowy akcent. Udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy.

Pierogi z truskawkami

SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej, 1 jajo, szczypta soli, 1 szklanka ciepłej wody (pół na pół z ciepłym mlekiem), 3 łyżki oleju, 50 dag truskawek.

WYKONANIE: z mąki, jaja i wody zagnieść ciasto, zarobić, dodać olej i dobrze wgnieść. Rozwałkować i szklanką wykrawać placuszki. Nakładać na nie truskawki i zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 min. Pierogi podawać polane słodką śmietanką i ewentualnie dosłodzić.

Poemat ze szpinaku i cukinii

Szpinak nauczył mnie przyrządzać niezapomniany Kazimierz Grześkowiak. Należy liście obmyć, pozbawić ogonków, rozgrzać w dużym rondlu oliwę z czosnkiem i pestkami z dyni, rzucić liście, nakryć przykrywką i potrząsnąć kilka razy. Szpinak gotowy.

Do uduszonych liści szpinaku dodaję plastry cukinii duszone na masełku, posypuję grubo zmielonym pieprzem i gotowe.

Ze szpinakiem można robić naleśniki, ryby, sałatkę (dodając surowe pieczarki) i rewelacyjną pizzę (ciasto cienkie, szpinaku z czosnkiem dużo!). Młody szpinak to jest to.

Młoda kapusta i talerz rozmaitości

Po szpinaku młoda kapusta to mój drugi bardzo ulubiony przysmak. Kapustę należy obrać z grubych liści, pokroić w ćwiartki i ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem całych gałązek koperku, a następnie osączyć na sicie. Ułożyć na talerzu i polać tartą bułką zarumienioną na masełku. Kto lubi młode ziemniaki – nie zaszkodzą.

A teraz zielony talerz rozmaitości. Na talerzu, skropionym oliwą i obsypanym grubo mielonym pieprzem układamy:

  • zielone liście szpinaku
  • liście sałaty
  • plastry pomidorów
  • ogórków
  • cukinii
  • surowych pieczarek

Solimy, znów skrapiamy oliwą, a kto wypatrzy w dobrych sklepach rewelacyjną przyprawę złożoną z pietruszki i grzybów porcini – obficie zdobi nią kolorową kompozycję.

Marchwiaki

SKŁADNIKI: 1 kg mąki, 1 kg młodej marchwi, pół szklanki oleju, 3/4 paczki drożdży, 1 jajko.

WYKONANIE: Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, przemieszać, wsypać startą marchew, wbić jajko. Miesić 20 minut, dodając trochę oleju. Jeśli ciasto byłoby zbyt rzadkie, dodać mąki. Z ciasta formować małe placki, układać na blasze, piec do zarumienienia przez 30 minut.

Tort z pokrzywy

SKŁADNIKI: Na ciasto: 30 dag listków pokrzywy, 4 jaja, 1 niepełna szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 2,5 szklanki mąki krupczatka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Oraz poncz: sok z 2 cytryn, pół szklanki pigwówki, 1 łyżka cukru. Do przełożenia: 1 słoiczek dżemu żurawinowego, pół litra bitej śmietany. Do dekoracji: suszona żurawina, truskawki.

WYKONANIE: Pokrzywy opłukać, sparzyć wrzątkiem. Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać olej, wymieszać z odcedzoną pokrzywą. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, piec około godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Odciąć wierzch, nasączyć ponczem. Posmarować dżemem, następnie ubitą śmietaną. Wierzch pokruszyć, posypać bitą śmietanę. Udekorować żurawiną i truskawkami. Tort z pokrzywy to pomysł Danuty Pietrusik z Kodnia.

Zupa z rzodkiewki

SKŁADNIKI: 2 pęczki ładnej rzodkiewki z liśćmi, 2 młode ziemniaki, litr bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, śmietana na smak.

WYKONANIE: lecie odciąć, dokładnie umyć. Ziemniaki ugotować w bulionie. Wrzucić posiekane liście rzodkiewki. Gotować 3 minuty. Całość zmiksować, dodać masło, śmietanę, doprawić według uznania. Podgrzać, dodać plasterki surowej rzodkiewki. Można podać z grzankami.

Młode ziemniaki z rzodkiewką

SKŁADNIKI: 16 młodych ziemniaków, 6 rzodkiewek, 2 szczypiorki z cebulką, 1 łyżka tartego chrzanu, 2 łyżki gęstej śmietany, sól i pieprz.

WYKONANIE: ziemniaki umyć, oskrobać, ugotować w osolonej wodzie. Muszą być trochę twarde, tak by dały pokroić się na połówki lub ćwiartki. Pokroić rzodkiewki i szczypiorek wraz z cebulką. Wymieszać chrzan ze śmietaną, doprawić pieprzem i solą. Dodać do ziemniaków.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Policjant w czasie wolnym zatrzymał złodzieja w Lublinie

Policjant w czasie wolnym zatrzymał złodzieja w Lublinie

Funkcjonariusz z Oddziału Prewencji Policji zatrzymał mężczyznę, który ukradł towar o wartości ponad 2000 zł. Złodziej próbował uciekać na rowerze, jednak po krótkim pościgu został zatrzymany. Okazało się, że 30-latek był poszukiwany do odbycia kary roku pozbawienia wolności.

Ośrodek wypoczynkowy puławskich Zakładów Azotowych trafi pod młotek

Azoty sprzedają ośrodek wypoczynkowy w Puławach

Puławskie Azoty wystawiły na sprzedaż ośrodek wypoczynkowy za basenem, brodzikami i całym wyposażeniem. Cena wywoławcza za działkę na os. Wółka Profecka to prawie 5 milionów złotych.

Robot leczy raka płuca w lubelskim szpitalu
foto
galeria
film

Robot leczy raka płuca w lubelskim szpitalu

Najnowszej generacji robot da Vinci zoperował chorą na raka płuca pacjentkę. To pierwszy tego typu zabieg w jednym z lubelskich szpitali.

Sebastian Rudol w tym sezonie zdobył już dwa gole

Sebastian Rudol (Motor Lublin): W piłce miarą prawdy jest efekt

Rozmowa z Sebastianem Rudolem, obrońcą Motoru Lublin

Tak bawiliście się z nami na lubelskim deptaku w halloween
galeria

Tak bawiliście się z nami na lubelskim deptaku w halloween

Czwartkowe popołudnie upłynęło nam pod znakiem wspólnej zabawy na lubelskim deptaku. Zabawne, pomysłowe, ale również straszne przebrania. Dobre humory i mnóstwo uśmiechu. Sprawdzajcie naszą fotogalerię i szukajcie siebie jeśli byliście, a jeśli nie, to patrzcie i żałujcie, że nie wpadliście.

Polski Cukier Start rozstrzygnął losy meczu z Arką w trzeciej kwarcie

Cudowny wieczór w Lublinie. Polski Cukier Start rozbił Arkę Gdynia

Polski Cukier Start Lublin po raz pierwszy w tym sezonie wygrał w hali Globus. Podopieczni Wojciecha Kamińskiego w wielkim stylu pokonali AMW Arka Gdynia.

Lewart Lubartów czekał na zwycięstwo od 14 września

Przełamanie w Lubartowie, Lewart lepszy od Wisły II Kraków. "Postawiliśmy na solidną defensywę"

Sześć porażek z rzędu w lidze, w tym pięć za kadencji nowego trenera – Radosława Muszyńskiego. W czwartek kiepska passa Lewartu wreszcie dobiegła końca. Zespół z Lubartowa niespodziewanie pokonał u siebie rezerwy Wisły Kraków 2:1. Trzeba dodać, że to pierwsza, domowa wygrana beniaminka w sezonie 24/25.

Pijany Ukrainiec bez uprawnień mknął S17. Zatrzymali go inni kierowcy

Pijany Ukrainiec bez uprawnień mknął S17. Zatrzymali go inni kierowcy

Na drodze S17 w kierunku Lublina doszło do zatrzymania nietrzeźwego kierowcy, który prowadził Volkswagenem mając aż 3 promile alkoholu we krwi. Reakcja innych uczestników ruchu zapobiegła tragedii. 26-letni obywatel Ukrainy nie miał uprawnień do prowadzenia pojazdu – zostały mu one wcześniej odebrane za podobne przewinienie.

Wypadek na ekspresówce między Lublinem a Rzeszowem. Droga całkowicie zablokowana

Wypadek na ekspresówce między Lublinem a Rzeszowem. Droga całkowicie zablokowana

Do poważnych utrudnień dochodzi obecnie na trasie S19 miedzy Lublinem a Kraśnikiem i dalej Rzeszowem. Jak przekazuje policja zderzyły się trzy samochody osobowe. Ze wstępnych informacji wynika, że dwie osoby są poszkodowane. Trasa jest całkowicie nieprzejezdna.

W Lublinie chcą pamiętać. Miasto bierze się za konserwację mogił i pomników

W Lublinie chcą pamiętać. Miasto bierze się za konserwację mogił i pomników

W Lublinie zakończono renowację grobów Nieznanych Żołnierzy na cmentarzu przy ul. Głuskiej. Aktualnie trwają prace przy Mogile Ułanów i krzyżu z Mogiły Legionistów, a wkrótce obejmą one pomnik poświęcony „Zaporczykom” na placu Zamkowym. Prace mają zakończyć się w listopadzie.

Studenckie inicjatywy oraz sami studenci nominowani do prestiżowej nagrody

Studenckie inicjatywy oraz sami studenci nominowani do prestiżowej nagrody

Długa jest tegoroczna lista nominowanych w konkursie nagród środowiska studenckiego „Pro Juvenes”, a na tej liście jest sporo akcentów lubelskich. Z głosowaniem należy się spieszyć.

zdjęcie ilustracyjne
LUBLIN

W tym przedszkolu dzieci zjedzą smaczniej i zdrowiej

W przedszkolu nr 19 w Lublinie na dzieci czekają pewne zmiany. Dzięki nim posiłki mają być zdrowsze i smaczniejsze. O zmiany poprosiły radne, a Ratusz zapowiada, że jeszcze w tym roku przedszkolaki zjedzą lepszy posiłek.

To łoś który został odłowiony w Międzyrzecu Podlaskim

Samorząd kupuje "broń" i przeszkoli urzędników

Po co powiatowi bialskiemu broń? Radny z PiS już zdążył pomyśleć, że do zabijania zwierząt. Ale starosta chce za jej pomocą podawać środki do uśpienia choćby łosi, które coraz częściej odwiedzają miasta.

Przybywający na cmentarz będą mogli na spokojnie odwiedzić groby swoich bliskich, dzięki nowo powstałemu parkingowi.

Prace przy cmentarzu na finiszu - koniec problemów z parkowaniem

Zakończenie prac przy cmentarzu komunalnym w Chełmie ma zniwelować problem z parkowaniem pojazdów.

Listopad miesiącem miodowym w Lublinie

Listopad miesiącem miodowym w Lublinie

Władze miasta wraz z lokalnymi restauratorami i miejskimi ośrodkami spróbują przedłużyć sezon turystyczny w stolicy Lubelszczyzny. W związku z tym ponownie organizują festiwal kulinarny „Kuchnia Inspiracji”. W tym roku wszystko będzie się obracać wokół miodu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium