Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 maja 2021 r.
10:08

Wybieracie się dziś na targ? Jak wybrać dobre szparagi?

Szparagi i miód to bardzo smaczne połączenie. Jeśli mamy w domu gofrownicę, możemy ugotowane szparagi położyć na gorącym gofrach, polać miodem, obsypać podprażonymi migdałami. A nawet posypać startym parmezanem
Szparagi i miód to bardzo smaczne połączenie. Jeśli mamy w domu gofrownicę, możemy ugotowane szparagi położyć na gorącym gofrach, polać miodem, obsypać podprażonymi migdałami. A nawet posypać startym parmezanem (fot. Małgorzata Sulisz)

Właśnie pojawiły się w sklepach i na straganach, a ponieważ sezon na nie jest krótki, warto najeść się na zapas. Można przyprawić je anyżkiem i miętą, dobrze smakują z jajkiem, z migdałami polane miodem, z szynką, owocami morza, smardzami i ziemniakami. A nawet na gorących gofrach.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Młode pędy szparaga lekarskiego chętnie podawano w staropolskiej kuchni. Co ciekawe, wielkim przysmakiem były także „szparagi” chmielowe, czyli młode pędy chmielu wydobywane z ziemi. Dodawano je do bulionów i wywarów, a także przypiekano na ogniu.

Oto receptura na młode pędy chmielu sprzed ponad dwustu lat:

„Potrawa dla chorych. Szparagi i chmiel młody na wiosnę dla chorych barzo dobry tak nagotowany. Wziąć szparagów abo chmieli młodego sosików, obwarzyć, polewkę odcadzić, a zalać rosołkiem kapłunim abo cielęcym. Wedle upodobania zaprawić, podać choremu” – podaje prof. Jarosław Dumanowski, znawca kuchni staropolskiej.
Ponieważ pędy szparaga lekarskiego były produktem krótkotrwałym, zaprawiano je w celu dłuższego przechowania. – Obkrój szparagi po samę zieloność, opłucz, włóż w gorącą wodę, niech się raz zagotują. Gdy wyjmiesz i przestygną, włóż je w dużą butel, wlej tej wody, w której się gotowały, zatkaj korkiem butelki i wstaw do piwnicy w piasek, a dotrzymają świeżości – dodaje Dumanowski.

Jak kupować i gotować szparagi

Szparagi nie są wybredne. Udają się w piaszczystej ziemi. Potrafią polubić mróz. Uprawa tej szlachetnej rośliny wymaga czujności hodowców. Wypatrują wychylających się z gleby kiełków i przysypują je ziemią. Ponieważ jemy pędy, które w całości rosną pod ziemią. Wyjątkiem są szparagi zielone, które wypuszcza się na światło.
Jak kupować szparagi? Najlepiej od lokalnego rolnika. W sklepie sprawdźmy, czy są świeże. Sprzedawane w pęczkach nie mogą mieć zbyt zdrewniałych końcówek, bo wtedy połowę szparaga wyrzucimy. Szparagi sprzedawane są w pęczkach. Należy oswobodzić je z nitki, następnie za pomocą nożyka do obierania warzyw obrać ze zdrewniałej skórki u nasady, obciąć zdrewniałe końce, umyć i osuszyć.

Obrane szparagi należy na powrót związać w pęczek i gotować na stojąco tak, by główki wystawały nad powierzchnię wrzątku. I to jest największa tajemnica w gotowaniu szparagów. Główki młodych szparagów są tak delikatne, że wystarczy im gotowanie na parze. Inna tajemnica polega na zagotowaniu wody z tłuszczem, solą i cukrem oraz gotowaniu al dente (na pół twardo), bo nie ma nic gorszego niż rozgotowane szparagi.

Z czym jeść szparagi?

Najlepsze są prosto z wody, polane tartą bułką z masłem. Świetnym dodatkiem jest masło pietruszkowe z dodatkiem posiekanego jajka na twardo. Pasują do nich cienkie plasterki chudej szynki, otoczonej warstwą tłuszczu. Do tego można dodać sos holenderski.

Najwięksi smakosze zajadają szparagi z serami pleśniowymi. Na zimno. Lub pod serową pierzynką. Prosto z piekarnika.
Szparagi dobrze smakują z sosem musztardowym.

– Z Francji przywiozłam przepis na szparagi w sosie musztardowym – mówi Marta Stelmach, właścicielka zajazdu „Marta” w Pułankowicach. Robię sos winegret (oliwa, sok z cytryny, woda, sól, cukier pieprz) i łączę z dobrą francuską musztardą. Potem zostaje maczać szparagi w ostrym sosie i rozkoszować się ich smakiem. Do dań ze szparagów można podać kieliszek dobrego rieslinga o owocowym aromacie.

Pomysły na szparagi

Są tak lubiane, że każdy ma na nie jakiś patent. Zbigniew Kmieć z Biłgoraja radzi, żeby ze szparagmi upiec ziemniaczany suflet pokrzywowy.

Stanisław Leszczyński, skrzypek z zespołu Neoklez, lubi jeść szparagi z jajecznicą. – Miód i szparagi to bardzo dobre złożenie. Wystarczy ugotować szparagi na parze, polać je rozpuszczonym miodem, obsypać płatami migdałów – mówi Anna Szcześniak, nauczycielka z Zespołu Szkól Rolniczych w Pszczelej Woli, gdzie wykonaliśmy zdjęcia.

Szparagi doskonale łączą się z serami pleśniowym. – U mnie w domu podaje się risotto ze szparagami – mówi znakomita pisarka Małgorzata Kalcińska.

Intrygujące połączenie to szparagi i orzeszki ziemne. Oto pomysł na sos. Należy wymieszać 3 łyżki oleju słonecznikowego z 3 łyżkami soku z cytryny, dodać trochę sosu sojowego, doprawić cukrem, solą i pieprzem, dodać posiekane i podprażone orzeszki ziemne (niesolone). Wymieszać i tak przygotowanym sosem polać szparagi ugotowane na parze.

Ryby i szparagi?

Jak najbardziej. Takie połączenie stosowali Francuzi i Anglicy. Podawali szparagi do dań z drobiu oraz białych ryb. Ulubioną rybą do szparagów był turbot. Jego mięso ma delikatny maślany smak, z dodatkiem szparagów polanych masłem smakuje wyśmienicie.

Ze szparagami można podać pstrągi z grilla. Wtedy przyda się jakiś dobry sos. W książce Niki Segnit „Leksykon smaków” znalazłem przepis na sos maltański z pomarańczami zalecany do szparagów. Jak go zrobić? Z czerwonych pomarańczy wycisnąć 100 gram soku. Gotować, redukując płyn do 2 łyżek. Dodać skórkę otartą z pomarańczy, gotować minutę. Wymieszać z sosem holenderskim przyrządzonym z 4 żółtek, polać szparagi i podawać. Znakomite.

Szparagi z pietruszkowym masłem

SKŁADNIKI: 1 kg szparagów, 4 plastry wędzonej szynki, 150 g masła, 2 jajka, natka pietruszki, sól i pieprz

WYKONANIE: szparagi ugotować według zasad, omówionych wyżej. Drobno posiekać ugotowane jajko, wrzucić na roztopione masło, dodać posiekaną pietruszkę, zamieszać i natychmiast wyłożyć na szparagi. Podawać z plastrem szynki.

Szparagi po polsku

SKŁADNIKI: 3 pęczki szparagów, sól, 3 łyżki masła, 45 g tartej bułki, 3 żółtka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

WYKONANIE: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, związać w pęczki. Resztki ze szparagów zalać wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka. Włożyć szparagi do wrzącej wody, przykryć i zmniejszyć płomień. Delikatne wierzchołki szparagów muszą wystawać ponad wodę i gotować się na parze. Gotować 15 minut, wyjąć z wody, osuszyć i umieszczamy na ogrzanych talerzach.

Rozpuścić masło na patelni, dodać bułkę; podsmażyć, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodać żółtka i natkę, wymieszać. Wyłożyć na szparagi i podawać.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Festiwal Food Trucków w Chełmie

Festiwal Food Trucków w Chełmie

W ostatni weekend marca miłośnicy dobrego jedzenia będą mieli okazję skosztować wyjątkowych dań z różnych zakątków świata. W dniach 28-30.03 na Deptaku przy ul. Lwowskiej w Chełmie odbędzie się długo wyczekiwany zlot food trucków – wydarzenie, które przyciąga tysiące smakoszy. Już od piątkowego popołudnia różnorodność smaków będzie przyprawiała o zawrót głowy.

Magda Balsam (z piłką) zdobyła aż 11 bramek

PGE MKS FunFloor pewnie zameldował się w półfinale Orlen Puchar Polski

Dla kibiców PGE MKS FunFloor to był bardzo przyjemny wieczór. Podopieczne Pawła Tetelewskiego nie miały najmniejszych problemów z ograniem Sośnicy Gliwice.

W Puławach planują rafinerię metali ziem rzadkich. To projekt strategiczny

W Puławach planują rafinerię metali ziem rzadkich. To projekt strategiczny

Na terenie należącym do Grupy Azoty w Puławach, kanadyjska firma Mkango do 2028 roku chce postawić rafinerię metali ziem rzadkich. Obydwie firmy poinformowały dziś o tym, że prace potrwają 18 miesięcy.

Ognisty Fińsko – Łotewski duet gitarowy
koncert
26 marca 2025, 19:30
film

Ognisty Fińsko – Łotewski duet gitarowy

Już w środę (26 marca) w pubie Just Crafted prawdziwa gratka dla miłośników gitary akustycznej. Wystąpi duet gitarowy – fiński gitarzysta Lauri Manner (Kadonnut Manner) oraz łotewski innowator bluesa i ragtime'u, Edgars Rubenis. Przygotujcie się na podróż, która łączy tradycję z niespodziewanym!

Akcja Bezpieczny Lublin. Co wypatrzyły policyjne drony?

Akcja Bezpieczny Lublin. Co wypatrzyły policyjne drony?

Prawie 10 000 wykroczeń, 78 kierujących na „podwójnym gazie” i 1128 zatrzymanych dowodów rejestracyjnych. To wszystko tylko w tym roku i tylko w Lublinie.

O.S.T.R.

Noc Kultury: O.S.T.R. W Lublinie. Kto wystąpi wcześniej?

Adam O.S.T.R. Ostrowski będzie gwiazdą sceny rapu tegorocznej edycji Nocy Kultury. Jego koncert poprzedzą występy laureatek i laureatów konkursu „Młody Rap”.

Kryspin znajdujący się przy archikatedrze lubelskiej zadebiutował w grudniu 2024 roku. Teraz do niego dołączą kolejne koziołki

Tereska, Jadzia, Mikołaj i Jędrek, czyli nowe koziołki w Lublinie

W środę mieszkańcy Lublina spacerują z szeroko otwartymi oczami i wypatrują nowych koziołków. Na ulicach miasta pojawią się cztery nowe figurki.

Foodtrucki z jedzeniem zaparkują w Chełmie. Na trzy dni
28 marca 2025, 15:00

Foodtrucki z jedzeniem zaparkują w Chełmie. Na trzy dni

Miłośnicy dobrego jedzenia: przygotujcie się na ucztę. W ostatni weekend marca, w Chełmie odbędzie się jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych tej wiosny – zlot food trucków. To doskonała okazja, by spróbować smaków z różnych zakątków świata.

Mimo trwających rozmów i negocjacji, Rosjanie cały czas atakują Ukrainę i ostrzeliwują cele cywilne. Na zdjęciu Kijów i skutki uderzenia rosyjskiego drona kamikadze Shahed w budynek mieszkalny

Zgoda na całkowity zakaz ataków na infrastrukturę energetyczną Ukrainy i Rosji

W Rijadzie wszystkie strony zgodziły się wdrożyć zakaz ataków na infrastrukturę energetyczną Ukrainy i Rosji – poinformował we wtorek minister obrony Ukrainy, Rustem Umierow po spotkaniu ukraińskiej i amerykańskiej delegacji w stolicy Arabii Saudyjskiej.

„Sposób na Dorosłość”. Licealiści uczą się, jak radzić sobie w życiu
galeria

„Sposób na Dorosłość”. Licealiści uczą się, jak radzić sobie w życiu

Projekt „Sposób na Dorosłość” to inicjatywa dwóch uczennic, która ma pomóc młodzieży zdobyć praktyczną wiedzę niezbędną w dorosłym życiu: od zarządzania pieniędzmi po skuteczną autoprezentację.

Uniwersytet Przyrodniczy ma nowych doktorów i doktorów habilitowanych
ZDJĘCIA
galeria

Uniwersytet Przyrodniczy ma nowych doktorów i doktorów habilitowanych

Liczymy na państwa pomysłowość i kreatywność, na twórcze zgłębianie wiedzy oraz prowadzenie badań i doświadczeń w poczuciu odpowiedzialności za los ludzi i świata – mówił prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Schrony i zbrojenia. Nowy polski fundusz to 30 miliardów na obronność

Schrony i zbrojenia. Nowy polski fundusz to 30 miliardów na obronność

To już oficjalnie: Polska jako pierwsza w Europie powołuje Fundusz Obronności i Bezpieczeństwa w KPO. Zainwestujemy miliardy w schrony, infrastrukturę podwójnego zastosowania i rozwój polskich firm zbrojeniowych – informuje minister Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

Budynek przy ul. gen. Gustawa Orlicz-Dreszera

Pieniądze są, wykonawca już wybrany. Tu będzie hub technologiczny

Miasto rozstrzygnęło przetarg na remont budynku przy ul. gen. Orlicz-Dreszera, Za 2 249 000 złotych powstanie tu nowoczesny hub technologiczny.

Teoria połączona z praktyką. Dni otwarte w Akademii Wincentego Pola
ZDJĘCIA
galeria

Teoria połączona z praktyką. Dni otwarte w Akademii Wincentego Pola

Można było wcielić się w chirurga i sprawdzić, jak sobie poradzimy w zszywaniu ran. Akademia Nauk Stosowanych im. Wincentego Pola otworzyła swoje drzwi dla przyszłych studentów. Były rozmowy, pokazy oraz zwiedzanie uczelni.

Tusk: Nie rozumiem, dlaczego nie ma podpisu prezydenta

Tusk: Nie rozumiem, dlaczego nie ma podpisu prezydenta

Proszę nie marnować ani godziny panie prezydencie, bo to naprawdę jest kompletnie dla mnie niezrozumiałe, jak można z tym tak długo czekać – premier Donald Tusk powiedział, że nie rozumie, dlaczego nie ma podpisu prezydenta pod ustawą ws. ograniczenia prawa do azylu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium