Kuchnia

8 maja 2021 r.
12:04

Sprawdzone dania z kurczaka. Zainspiruj się przed niedzielnym obiadem

Pikantne skrzydełka Bufallo, złoty kurczak, kotlet Pożarskiego i kotlet de volaille oraz wędzony kurczak Kurta Schellera to nasza propozycja na weekend na świetne dania z kurczaka.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najpopularniejszym polskim daniem z kurczaka są skrzydełka z popularnych sieciówek. To nawiązanie do klasycznych Buffalo Wings. To Amerykanie wpadli na pomysł, żeby skrzydełka usmażyć, a następnie obtoczyć w pikantnym sosie. Oryginalne Buffalo Wings pochodzą z miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork.

Buffalo Wings

Jak zawsze, podstawą dania jest dobry produkt. Najlepiej kupić skrzydełka z kurczaka zagrodowego. Świeże skrzydełka mają naturalny kolor, stąd należy unikać jak ognia skrzydełek, w których zobaczymy zsiniałe miejsca.

Jak zrobić pikantne skrzydełka w stylu Buffalo Wings? Skrzydełka pociąć na 3 części, końcówki wrzucić do zamrażarki, będą na bulion. Skrzydełka obtoczyć w marynacie (olej, 4 ząbki roztartego czosnku, po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki wędzonej, majeranku i oregano, 4 łyżki dobrego ketchupu, 4 łyżki miodu, łyżka whisky, sól, pieprz) i odstawić na 3 godziny. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

De volaille

Składniki: 2 filety z kurczaka, 12 dag masła, sól, pieprz, 2 jaja, masło, olej, bułka tarta.

Wykonanie: piersi przeciąć na pół. Lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na środku każdego fileta ułożyć masło w kształcie wałeczka, zawinąć ciasno w rulon. Panierować w rozmąconych jajkach i tartej bułce dwukrotnie. Pod koniec smażenia dać surowe masło.

Kokosowy kurczak

Składniki: 2 piersi z kurczaka, mleko kokosowe, 3 łyżki kokosowych wiórek, panierka do kurczaka, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: piersi lekko rozbić, natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą, odstawić do lodówki na 2 godziny. Każdy kotlet zanurzyć w kokosowym mleku i obtoczyć w panierce. Smażyć na oleju, tak by filety były złote i chrupiące. Kurczak w kokosach najlepiej smakuje z plastrem ananasa z puszki i ryżem ugotowanym na sypko, skropionym oliwą z aromatem papryki. Albo z aromatem czosnku. A swoją drogą taką oliwę robi się bardzo prosto, wystarczy do butelki oliwy kupionej w sklepie wrzucić czosnek, zioła, papryczkę albo suszone grzyby.

Kotlety Pożarskiego

Zasłynęły dzięki carowi Aleksandrowi I, który zamówił w gospodzie u Pożarskiego kotlety z cielęciny. A sprytna żona właściciela usmażyła kotlety z kurczaka. Car nie mógł się nachwalić.

Oto bardzo stary przepis: Z kurczaka zdjąć skórę. Bulkę namoczyć w śmietance i zemleć w maszynce razem z mięsem. Dodać masło, 2 jajka, sól, pieprz i bardzo dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na maśle na złoty kolor. Podawać z kartoflami z wody i marchewką z groszkiem. Idealnie danie dla dzieci.

Kurczak curry w sosie jogurtowym

Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, jogurt naturalny, przyprawa curry, pieprz, 1 duża cebula, papryka ostra w proszku, oliwa z oliwek, kolendra mielona, sos sojowy, kilka ząbków czosnku, ryż.

Wykonanie: paprykę pokroić w słupki, cebulę pokroić w talarki. Doprawić, włożyć do parwowara. Na drugim poziomie położyć ryż w saszetkach. Parować 20 minut. Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm. Wymieszać z oliwą, curry, kolendrą, sosem sojowym. Ułożyć na trzecim poziomie. Parować jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy. Zmiksować jogurt z curry i czosnkiem. Zalać kurczaka sosem na talerzu. Podać z warzywami i ryżem.

Kurczak z serem pleśniowym

Mój ulubiony kurczak. Do kieszonek zrobionych w piersi włożyć plaster sera pleśniowego Lazur i trochę posiekanej pietruszki. Zawijać piersi w boczek, smażyć na rumiano. Do tłuszczu spod smażenia dodać pokruszony ser pleśniowy z masłem, śmietanę, doprawić solą z pieprzem.

Po odparowaniu polać nim na półmisku piersi, obłożone makaronem w kształcie kokardek. Kokardki są tu ważne, bo znakomicie się nimi nabiera sos. Do sosu serowego można wrzucić świeże grzyby, pieczarki albo boczniaki. Jeszcze podrasują sos, danie będzie wyjątkowo smaczne.

Kurczak z żurawiną i ananasem

To bardzo sprytna kompozycja na talerzu. Zaczynamy jak wyżej. Natarte piersi zawijamy w wędzony boczek i obsmażamy. Najpierw na ostrym ogniu, potem dusimy, żeby mięso było soczyste. Na blasze układamy ćwiartki ziemniaków ze skórką, solimy, polewamy oliwą, posypujemy kminkiem i pieczemy na rumiano. Na każdej piersi układamy po 2 plasterki ananasa z puszki. Na to żurawinę ze słoika. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą ze śmietaną.

Kurczak po staropolsku

Składniki: 2 kurczaki, 20 dag słoniny, 30 dag wędzonego boczku, 2 cebule, 10 ziaren jałowca, 4 listki laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, 2 kieliszki białego wytrawnego wina, 4 łyżki mąki, sok z cytryny, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie: dzień wcześniej musicie natrzeć kurczaki zmielonymi jagodami jałowca i odłożyć do lodówki. Następnego dnia kurczaki posolić, gęsto naszpikować słoniną, włożyć do rondla, dodać trochę pieprzu, boczek pokrojony w drobną kostkę oraz drobno posiekaną cebulę.

Podsmażyć, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać 2 kieliszkami wina. Całość dusić pod przykryciem, aż kurczaki będą miękkie. Wyjąć, pokroić na porcje. W tym czasie zaprawić powstały sos mąką, przetrzeć przez sito, dodać soku z cytryny, doprawić zmielonym pieprzem.

Kurczak po węgiersku

Składniki: 1 kurczak, 50 dag ziemniaków, 1 surowy ogórek, 2 zielone papryki, 2 duże cebule, 10 dag wędzonej słoniny, pół szklanki śmietany, 2 pęczki zielonego kopru, 8 ząbków czosnku, sól, pieprz, czerwona papryka.

Wykonanie: na dnie garnka ułożyć plastry słoniny. Na słoninie kawałki kurczaka. Doprawić solą, papryką i pieprzem, posypać pokrojonym koprem. Na to nałożyć warstwę ogórków, cebuli, papryki i ziemniaków. Posolić. Podlać śmietaną wymieszaną z roztartym czosnkiem. Dusić na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.

Wędzony według kurczak Kurta Schellera

Oryginalny przepis mistrza. Trzeba kupić dwa pojemniki z grubszej folii aluminowej.

– Do jednego z pojemników sypię pełną garść trocin, dodaję 10 rozgniecionych kulek jałowca, pokruszoną gwiazdkę badianu (anyżu gwiazdkowatego), dużą szczyptę suszonego tymianku oraz 3-4 liście bobkowe. Sypię do pojemnika, na to kładę ruszt. Oczyszczone połówki piersi kurczaka smaruję oliwą, posypuję z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, kładę na ruszt i przykrywam drugim pojemnikiem. Stawiam na ogniu albo na elektrycznej płytce. Na początku na dużym płomieniu, ale już po chwili, kiedy spomiędzy pojemników zacznie wydobywać się wonny dym, przykręcam na mały, uważając, żeby się nie przypiekło. Po 10 minutach przewracam kurczaka na drugą stronę. Po następnych 5 minutach wyjmuję, układam na posmarowanej oliwą blasze i wkładam na 10 minut do rozgrzanego do 150 stopni C pieca – mówi Kurt.

Złoty kurczak

Składniki: piersi kurczaka, ser żółty, sól, pieprz, płatki kukurydziane, jajko, przypawa ziołowa, olej do smażenia.

Wykonanie: piersi pokroić w plastry, rozbić, osolić, opieprzyć. Składać na pół, wkładając do środka gruby plaster sera. Dobrze ścisnąć, maczać w rozbitym jajku z dodatkiem przyprawy ziołowej, panierować w płatkach kukurydzianych, smażyć na gorącym oleju. Podawać z pomidorkami koktajlowymi. Danie wyjątkowo smakuje dzieciom.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Festiwal Food Trucków w Chełmie

Festiwal Food Trucków w Chełmie

W ostatni weekend marca miłośnicy dobrego jedzenia będą mieli okazję skosztować wyjątkowych dań z różnych zakątków świata. W dniach 28-30.03 na Deptaku przy ul. Lwowskiej w Chełmie odbędzie się długo wyczekiwany zlot food trucków – wydarzenie, które przyciąga tysiące smakoszy. Już od piątkowego popołudnia różnorodność smaków będzie przyprawiała o zawrót głowy.

Magda Balsam (z piłką) zdobyła aż 11 bramek

PGE MKS FunFloor pewnie zameldował się w półfinale Orlen Puchar Polski

Dla kibiców PGE MKS FunFloor to był bardzo przyjemny wieczór. Podopieczne Pawła Tetelewskiego nie miały najmniejszych problemów z ograniem Sośnicy Gliwice.

W Puławach planują rafinerię metali ziem rzadkich. To projekt strategiczny

W Puławach planują rafinerię metali ziem rzadkich. To projekt strategiczny

Na terenie należącym do Grupy Azoty w Puławach, kanadyjska firma Mkango do 2028 roku chce postawić rafinerię metali ziem rzadkich. Obydwie firmy poinformowały dziś o tym, że prace potrwają 18 miesięcy.

Ognisty Fińsko – Łotewski duet gitarowy
koncert
26 marca 2025, 19:30
film

Ognisty Fińsko – Łotewski duet gitarowy

Już w środę (26 marca) w pubie Just Crafted prawdziwa gratka dla miłośników gitary akustycznej. Wystąpi duet gitarowy – fiński gitarzysta Lauri Manner (Kadonnut Manner) oraz łotewski innowator bluesa i ragtime'u, Edgars Rubenis. Przygotujcie się na podróż, która łączy tradycję z niespodziewanym!

Akcja Bezpieczny Lublin. Co wypatrzyły policyjne drony?

Akcja Bezpieczny Lublin. Co wypatrzyły policyjne drony?

Prawie 10 000 wykroczeń, 78 kierujących na „podwójnym gazie” i 1128 zatrzymanych dowodów rejestracyjnych. To wszystko tylko w tym roku i tylko w Lublinie.

O.S.T.R.

Noc Kultury: O.S.T.R. W Lublinie. Kto wystąpi wcześniej?

Adam O.S.T.R. Ostrowski będzie gwiazdą sceny rapu tegorocznej edycji Nocy Kultury. Jego koncert poprzedzą występy laureatek i laureatów konkursu „Młody Rap”.

Kryspin znajdujący się przy archikatedrze lubelskiej zadebiutował w grudniu 2024 roku. Teraz do niego dołączą kolejne koziołki

Tereska, Jadzia, Mikołaj i Jędrek, czyli nowe koziołki w Lublinie

W środę mieszkańcy Lublina spacerują z szeroko otwartymi oczami i wypatrują nowych koziołków. Na ulicach miasta pojawią się cztery nowe figurki.

Foodtrucki z jedzeniem zaparkują w Chełmie. Na trzy dni
28 marca 2025, 15:00

Foodtrucki z jedzeniem zaparkują w Chełmie. Na trzy dni

Miłośnicy dobrego jedzenia: przygotujcie się na ucztę. W ostatni weekend marca, w Chełmie odbędzie się jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych tej wiosny – zlot food trucków. To doskonała okazja, by spróbować smaków z różnych zakątków świata.

Mimo trwających rozmów i negocjacji, Rosjanie cały czas atakują Ukrainę i ostrzeliwują cele cywilne. Na zdjęciu Kijów i skutki uderzenia rosyjskiego drona kamikadze Shahed w budynek mieszkalny

Zgoda na całkowity zakaz ataków na infrastrukturę energetyczną Ukrainy i Rosji

W Rijadzie wszystkie strony zgodziły się wdrożyć zakaz ataków na infrastrukturę energetyczną Ukrainy i Rosji – poinformował we wtorek minister obrony Ukrainy, Rustem Umierow po spotkaniu ukraińskiej i amerykańskiej delegacji w stolicy Arabii Saudyjskiej.

„Sposób na Dorosłość”. Licealiści uczą się, jak radzić sobie w życiu
galeria

„Sposób na Dorosłość”. Licealiści uczą się, jak radzić sobie w życiu

Projekt „Sposób na Dorosłość” to inicjatywa dwóch uczennic, która ma pomóc młodzieży zdobyć praktyczną wiedzę niezbędną w dorosłym życiu: od zarządzania pieniędzmi po skuteczną autoprezentację.

Uniwersytet Przyrodniczy ma nowych doktorów i doktorów habilitowanych
ZDJĘCIA
galeria

Uniwersytet Przyrodniczy ma nowych doktorów i doktorów habilitowanych

Liczymy na państwa pomysłowość i kreatywność, na twórcze zgłębianie wiedzy oraz prowadzenie badań i doświadczeń w poczuciu odpowiedzialności za los ludzi i świata – mówił prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Schrony i zbrojenia. Nowy polski fundusz to 30 miliardów na obronność

Schrony i zbrojenia. Nowy polski fundusz to 30 miliardów na obronność

To już oficjalnie: Polska jako pierwsza w Europie powołuje Fundusz Obronności i Bezpieczeństwa w KPO. Zainwestujemy miliardy w schrony, infrastrukturę podwójnego zastosowania i rozwój polskich firm zbrojeniowych – informuje minister Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

Budynek przy ul. gen. Gustawa Orlicz-Dreszera

Pieniądze są, wykonawca już wybrany. Tu będzie hub technologiczny

Miasto rozstrzygnęło przetarg na remont budynku przy ul. gen. Orlicz-Dreszera, Za 2 249 000 złotych powstanie tu nowoczesny hub technologiczny.

Teoria połączona z praktyką. Dni otwarte w Akademii Wincentego Pola
ZDJĘCIA
galeria

Teoria połączona z praktyką. Dni otwarte w Akademii Wincentego Pola

Można było wcielić się w chirurga i sprawdzić, jak sobie poradzimy w zszywaniu ran. Akademia Nauk Stosowanych im. Wincentego Pola otworzyła swoje drzwi dla przyszłych studentów. Były rozmowy, pokazy oraz zwiedzanie uczelni.

Tusk: Nie rozumiem, dlaczego nie ma podpisu prezydenta

Tusk: Nie rozumiem, dlaczego nie ma podpisu prezydenta

Proszę nie marnować ani godziny panie prezydencie, bo to naprawdę jest kompletnie dla mnie niezrozumiałe, jak można z tym tak długo czekać – premier Donald Tusk powiedział, że nie rozumie, dlaczego nie ma podpisu prezydenta pod ustawą ws. ograniczenia prawa do azylu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium