Botwinkowy bardzo, z rzodkiewką i pachnącym koperkiem
Składniki:
2 pęczki botwinki, 2 buraki, pół cytryny, 2 pęczki rzodkiewek, 2 zielone ogórki, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, dwa jogurty naturalne, kefir, sól, biały pieprz, 4 jajka na twardo.
Wykonanie:
Buraki duże i botwinkowe obrać i opłukać, liście też, drobno pokroić, zalać wodą, ugotować do miękkości, wyłączyć, dodać sok z cytryny.
Pokroić rzodkiewki, ogórki, koperek i szczypiorek, zmieszać z jogurtem i kefirem.
Buraki zetrzeć na tarce, dodać razem z botwinką do chłodnika. Dobrze wymieszać, doprawić, dodać ósemki jajek, wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Chłodnik podlaski
Składniki:
2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 2 pęczki młodych buraków z liśćmi, 2 kwaszone ogórki, 2 świeże ogórki, 1 pęczek kopru, 1 pęczek szczypiorku, 30 dag piersi z kurczaka, 1 łyżka oliwy, sól, świeżo zmielony pieprz, sok z cytryny, 2 jajka na twardo
Wykonanie:
Pierś z kurczaka wymyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, posmarować oliwą i włożyć do piekarnika. Upiec na złoto. Po upieczeniu mięsa oczyszczoną botwinkę pokroić na małe kawałki, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu dodać ogórki pokrojone w kostkę, szczypior i koper. Następnie kefir lub śmietanę, wymieszać, pierś kurczaka pokroić w paski i dodać do chłodnika, doprawić, dodać sok z cytryny, wychłodzić.
Smacznego.