Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 marca 2008 r.
9:44
Edytuj ten wpis

Instrukcja obsługi krewetek

0 0 A A

Krewetki smakują jak kurczak, usmażone na maśle z czosnkem są ok!

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Krewetki to prawdziwy rarytas. Są smaczne i lekkostrawne. Robi się je w pięć minut. Dla tych, co do krewetek podchodzą z rezerwą mamy dobrą wiadomość. W sklepach są krewetki wstępnie obgotowane i zamrożone. Wystarczy rzucić je na masło z czosnkiem i gotowe. Oto instrukcja obsługi krewetek.

Żeby zrobić krewetki, wybraliśmy się z Magdaleną Fijałkowską z Radia Lublin do restauracji "Ulice miasta”, gdzie podaje się je na żeliwnej patelni. Jeszcze skwierczą, obłędnie pachną. Po prostu niebo w gębie. Ponieważ krewetki lubię jeść, ale nie lubię całej operacji ich przygotowania - oddałem Magdę pod opiekę Marcina Sikory, młodziutkiego szefa kuchni w "Ulicach miasta”. Chłopak jest pasjonatem, robota pali mu się w ręku i w dodatku sam lubi krewetki.

Operacja

Na desce czekały już rozmrożone krewetki. Najpierw trzeba było je wypłukać i osuszyć.
Następnie przystąpić do operacji. Marcin skrętnym ruchem oberwał krewetce głowę. Podczas tego ruchu odpadły niejadalne fragmenty - nogi i pancerzyk.
Następnie usunął jelito. Czyli ciemną nitkę biegnącą wzdłuż grzbietu.
Ponieważ nasze krewetki miały być smażone - zostawił pancerzyk z ogonka.
Z krewetek je się tak naprawdę tylko ogon.
Cała operacja na jednej krewetce trwała minutę.
Za drugą krewetkę wzięła się Magda. Najpierw popatrzyła jej w oczy, potem oberwała głowę. Z nóżkami było gorzej. Potem Marcin musiał jeszcze raz pokazać, jak usuwa się ciemną nitkę biegnącą wzdłuż grzbietu. Jakoś poszło.
Po 15 minutach mieliśmy przygotowany surowiec. A ja udałem się do biblioteki (to jedna z sal restauracji), żeby poczytać o krewetkach.

Krewetki w morzu

Krewetki pływają sobie w strefach przybrzeżnych ocenów i mórz. W Europie łowi się krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii, Włoch. Najdroższe są krewetki pochodzące z Morza Północnego i okolic Grenlandii.

Najlepsze są krewetki świeże. Ponieważ to bardzo nietrwały towar, dlatego tuż po złowieniu muszą być trzymane w lodzie. Ponieważ krewetki muszą być zjedzone w ciągu 24 godzin musimy zadowolić się krewetkami mrożonymi.
Krewetki mogą być kremowe, żółte, zielone, niebieskie lub jasnobrązowe. Po ugotowaniu lub usmażeniu wszystkie zmieniają kolor na czerwony lub różowy.
Zamrożone krewetki najlepiej ułożyć na sicie umieszczonym na garnku z gotującą się wodą. Lub na chwilę zanurzyć we wrzątku.
Krewetek nie powinno się długo gotować, ponieważ stają się twarde i gumowate.

I na patelni

Krewetki królewskie, które zrobiliśmy - są takim samym rarytasem co inne owoce morza: homary, langusty i ostrygi. Oraz niezwykle cenny selen, jeden z głównych antyoksydantów.
Krewetki możecie przed smażeniem krótko obgotować w wodzie aromatyzowanej sokiem z cytryny. Jak wrzucicie trochę bazylii, estragonu, oregano, tymianku lub kolendry - będą bardzo aromatyczne.
Zabraliśmy się za smażenie. Na grubej, żeliwnej patelni rozpuściliśmy klarowane masło.
Marcin wrzucił krewetki, Magda dorzuciła kilka roztartych ząbków czosnku. Ja pietruszkę.
Smażyliśmy je bardzo krótko. Po jednej i drugiej stronie. Po kuchni rozszedł się oszałamiający zapach. I teraz najważniejsze. Na drugim palniku bardzo mocno rozgrzaliśmy żeliwną patelnię. Patelnia poszła na grubą deskę. Na patelnię poszły usmażone krewetki. Do tego kilka tostów i zaczęło się misterium smaku.
Pierwszą spróbował Paweł Słonczewski, właściciel "Ulic miasta”. - Doskonałe - skwitował jednym słowem nasze dzieło. Kolejne krewetki zniknęły ze stołu w błyskawicznym tempie.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin!

W każdy piątek od 8 do 10. Najpierw od 8 do 9 z Magdą Fijałkowską wyruszamy w kulinarną podróż. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone przepisy, ciekawe konkursy i nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikonta i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl

Konkurs:
Napisz komentarz z przepisem na krewetki, dobre książki kucharskie czekają:)

Pozostałe informacje

Podlasie w końcówce jednak pokonało Świdniczankę

Szalona końcówka. Świdniczanka tylko przez 23 sekundy cieszyła się z remisu w derbach z Podlasiem

Po raz enty mają czego żałować piłkarze Świdniczanki. Po kwadransie meczu z Podlasiem mogli prowadzić 2:0, ale zmarnowali nawet rzut karny. Efekt? Po dramatycznej końcówce przegrali 1:2, a to była dla nich już szósta z rzędu porażka. Rywale z Białej Podlaskiej przełamali się za to na wyjazdach, bo wygrali drugie takie spotkanie w tym sezonie. Poprzednie 21 sierpnia w Chełmie.

Honoris causa na UMCS-ie. Nie każdemu podoba się decyzja uczelni

Honoris causa na UMCS-ie. Nie każdemu podoba się decyzja uczelni

Już w najbliższy poniedziałek (25.11) UMCS wręczy tytuły doktora honoris causa Anne Applebaum, Agnieszce Holland i Oldze Tokarczuk. Wcześniej odbędzie się jednak pikieta środowisk, którym ta decyzja nie przypadła do gustu.

Krew na medal – zasłużeni dawcy zostali docenieni
ZDJĘCIA
galeria

Krew na medal – zasłużeni dawcy zostali docenieni

W tym roku oddali ponad 71 tys. donacji, zapewniając bezcenny ratunek dla chorych osób. Dzisiaj, Ci najbardziej zaangażowani krwiodawcy, zostali nagrodzeni.

Zatrzymany został 19-latek

„Funkcjonariusz Interpolu" wyłudził 200 tys. zł. W sprawie został zatrzymany 19-latek

69-latek miał pomóc w akcji zwalczania oszustów, ale niestety, sam padł ich ofiarą. W sprawie został zatrzymany młody mężczyzna z okolic Puław.

Trener Motoru Lublin: Piłkarze nie zakochali się w idei wyniku, tylko w idei pracy i procesu treningowego

Trener Motoru Lublin: Piłkarze nie zakochali się w idei wyniku, tylko w idei pracy i procesu treningowego

W piątkowy wieczór piłkarze Motoru cieszyli się z trzeciego zwycięstwa z rzędu. Tym razem pokonali na wyjeździe Zagłębie Lubin 2:1. Jak spotkanie oceniają trenerzy obu ekip?

Terytorialsi na miejscu powodzi - trwa walka z czasem
galeria

Terytorialsi na miejscu powodzi - trwa walka z czasem

150 lubelskich terytorialsów każdego dnia wspiera powodzian. Pracy nie brakuje, a akcja będzie prowadzona do odwołania.

Koalicja Obywatelska zdecydowała. Poznaliśmy kolejnego kandydata na prezydenta

Koalicja Obywatelska zdecydowała. Poznaliśmy kolejnego kandydata na prezydenta

Rafał Trzaskowski będzie reprezentował Koalicję Obywatelską w wyborach na prezydenta w przyszłym roku. Zdecydowanie pokonał swojego politycznego kolegę.

Sylwia Matuszczyk (z piłką) zaliczy kolejny wielki turniej

Reprezentacja Polski piłkarek ręcznych rozegra ostatnie sparingi przed mistrzostwami Europy

Na ostatniego przeciwnika przed startem imprezy, która zadecyduje o przyszłości Arne Senstada wybrano Szwecję. Mecz z drużyną Trzech Koron odbędą się w sobotę Ystad i w niedzielę w Lund.

Coraz bliżej święta… zrobiłeś już ciasto na piernik?
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Coraz bliżej święta… zrobiłeś już ciasto na piernik?

Wprawdzie do świąt Bożego Narodzenia pozostał jeszcze miesiąc, ale to ostatni dzwonek, by przygotować najpopularniejsze świąteczne ciasto – piernik oraz pyszne pierniczki.

Pląsy w Trzydziestce
foto
galeria

Pląsy w Trzydziestce

Popularna trzydziestka, co weekend przyciąga tłumy spragnionych dobrej muzyki i zabawy. Impreza odbywa się na trzech parkietach. Jeśli chcecie poczuć atmosferę klubu 30, to zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawi Lublin!

Promują sztuki piękne w regionie, teraz obchodzą jubileusz
ZDJĘCIA
galeria

Promują sztuki piękne w regionie, teraz obchodzą jubileusz

Lubelskie Towarzystwo Przyjaciół Sztuk Pięknych obchodziło swoje 60-lecie w wyjątkowy sposób. W piątek, 22 listopada, w Galerii TPSP „Przy Bramie” odbyła się jubileuszowa wystawa, która zgromadziła członków i sympatyków towarzystwa, artystów oraz mieszkańców Lublina.

Paweł Żyra i jego koledzy w sobotę zagrają u siebie z GKS Tychy

Górnik Łęczna kontra GKS Tychy czyli pojedynek specjalistów od remisów

Górnik Łęczna rozpoczyna ostatnią serie gier w tym roku kalendarzowym. Po w rozgrywkach spowodowaną meczami reprezentacji narodowych zielono-czarni podejmą w sobotę na swoim stadionie GKS Tychy. Początek meczu zaplanowano na godzinę 17.30

Różowe skrzyneczki pojawiły się na UP

Różowe skrzyneczki pojawiły się na UP

To forma wsparcia przede wszystkim dla osób w trudnej sytuacji materialnej. Każdy może skorzystać i każdy może pomóc.

Aleksandra Stanacev to jedna z liderek Polskiego Cukru AZS UMCS

Polski Cukier AZS UMCS kontra Ślęza Wrocław. Wrogiem może być zmęczenie

W sobotę Polski Cukier AZS UMCS Lublin zagra we Wrocławiu z miejscową Ślęzą. Spotkanie rozpocznie się o godz. 16, a transmisję będzie można obejrzeć na portalu emocje.tv.

Laureaci czołowych pozycji w tegorocznej edycji rankingu „Liderzy Zarządzania” podczas gali ogłoszenia wyników. Odbyła się w czwartek w łódzkim Teatrze Scena Monopolis

Ranking najlepiej zarządzanych szpitali. W czołówce placówki z naszego regionu

Szpitale z Zamościa, Puław, Łęcznej i Radecznicy znalazły się wśród wyróżnionych w tegorocznej edycji rankingu Liderzy Zarządzania organizowanym przez BFF Banking Group.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium