Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 lipca 2020 r.
20:25

Irlandia na talerzu. Najciekawsze przepisy

Irlandzkie gulasze oraz potrawy z baraniny i wołowiny z warzywami najlepiej smakują podane w chlebie.
Irlandzkie gulasze oraz potrawy z baraniny i wołowiny z warzywami najlepiej smakują podane w chlebie. (fot. Małgorzata Sulisz)

Najlepszą jagnięcinę po irlandzku robił w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą Jerzy Kuncewicz, filozof i literat. Jaka jest irlandzka kuchnia? Irlandia to kraj ziemniaków, baraniny i steku.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Z ziemniaków w Irlandii robi się placki, chleb, ciasto z jabłkami. Irlandczycy mają swoje sposoby na gotowanie ziemniaków, po mistrzowsku robią z ziemniakami potrawy jednogarnkowe. Od ziemniaków bardziej kochają Guinnessa i whiskey.

Irlandia to także kraj baraniny i steku, słynących ze swojej znakomitej jakości. Dlatego w kuchni irlandzkiej ważne miejsce zajmują różnego rodzaje gulasze i potrawy z baraniny i wołowiny z warzywami. Najbardziej znanym jest Irish stew, czyli gulasz z baraniny lub jagnięciny z duszonymi ziemniakami i cebulą, czasami z marchewką; zależy od regionu. W restauracjach wielką popularnością cieszy się coddle, jednogarnkowe danie z boczku, cebuli, kiełbasy i ziemniaków.

Coddle

Składniki: 25 dag wędzonego boczku, 50 dag surowej kiełbasy (do kupienia w markecie), 1 kg ziemniaków, 3 cebule, 2 winne jabłka, sól, pieprz, listek laurowy, zielona pietruszka.

Wykonanie: boczek, cebulę i ziemniaki pokroić w plastry, kiełbasę na kawałki, obrane jabłka w kostkę. Przełożyć do garnka, doprawić, wymieszać. Zalać bulionem, gotować na bardzo wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania można dolać szklaneczkę Guinnessa. Podawać z podgrzanych miseczkach, posypując posiekaną pietruszką. Jeśli coś zostanie, możemy danie odgrzać i podać z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi na gorącą kolację.

Ziemniaki to podstawa

Ziemniak jest w irlandzkiej kuchni niezastąpiony. Przez wieki podstawowym posiłkiem ubogich mieszkańców Irlandii były ziemniaki i mleko, zjadano ich po trzy kilo na osobę. Ziemniaki gotuje się zawsze w łupinach, w łupinach podaje i obiera do jedzenia.

Placki ziemniaczane robi się w Irlandii w specyficzny sposób. Starte ziemniaki odciska się przez lnianą ściereczkę. Powstały sok musi odstać kilka minut, po odlaniu płynu znad osadu zostaje nam skrobia, którą dodaje się do miąższu, wymieszanego z mąką, jajkiem i drożdżami. Placki podaje się z masłem i cukrem, owocami, konfiturami, albo ze słoniną, mięsem, rybą lub warzywami.

Najciekawszy jest chleb ziemniaczany. Jak go zrobić? Zetrzeć 25 dag ziemniaków, odcisnąć sok. Drugie 25 dag ziemniaków ugotować i utłuc. Wymieszać ziemniaki surowe z gotowanymi, posolić, doprawić odrobiną pieprzu. Uformować okrągły „chleb”, piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawać pokrojony wami do dusznej baraniny.

Wieprzowina i jagnięcina

Irlandczycy kochają domowe kiełbasy, w tym półsurowe metki, które jada się na gorąco. Do wielkich smakołyków należy szynka wędzona w dymie z dębowych szczap. Podaje się ją na zimno lub na gorąco pod pikantnymi sosami. Na grillu przyrządza się wątróbki ze słoniną.

W skład bardzo lubianych potraw jednogarnkowych wchodzą kiełbasy, słonina, ziemniaki, cebula i jabłka. Do wielkich przysmaków należy gulasz na wołowym ogonie i gulasz z jagnięciny.

Do mięs idą ziemniaki. Młode ziemniaki wkłada się do osolonej, wrzącej wody. Stare: do wody zimnej. Po odcedzeniu trzeba ziemniaki odparować: nakryć garnek ściereczką i potrzymać kilka minut na ogniu. Do jagnięciny bardzo pasują ziemniaki z miętą. Są nadzwyczajnym przysmakiem. Ich tajemnica polega na ugotowaniu ziemniaków w osolonej mieszance wody i mleka (pół na pół), do której należy włożyć kilka gałązek mięty. Po odcedzeniu ziemniaki posypujemy wiórkami masła i koperkiem.

Baranina z sosem cebulowym

Składniki: 1 kg udźca baraniego, 2 litry jogurtu, 12 ząbków czosnku, 1 cebula, liść bobkowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 2 łyżki octu. Na sos cebulowy: 1 cebula, masło, łyżka mąki.

Wykonanie: mięso wymyć, wyciąć tłuszcz, naszpikować czosnkiem, zalać jogurtem i dostawić na 24 godziny. Wyjąc z marynaty, umyć, zalać wrzącą wodą, dodać cebulę i przyprawy. Zagotować, dodać ocet, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mąkę, zrumienić, wlać szklankę rosołu z baraniny, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć, pokroić na porcje, wyłożyć na półmisek, polać sosem cebulowym.

Kotleciki jagnięce z sosem czosnkowym i świeżym rozmarynem

Składniki: 12 kotlecików jagnięcych z kostką, sól, rozmaryn. Na sos czosnkowy: Pół szklanki oliwy, 6 ząbków czosnku, 5 niewielkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 3 łyżki octu winnego, sól.

Wykonanie: czosnek obrać ze skórki, włożyć do miseczki z octem i zamarynować na 5 godzin. Wyjąć, rozetrzeć w misce, dodać obrane, wystudzone i starannie zgniecione ziemniaki, sól i ocet, w którym marynował się czosnek. Ucierać na gładką masę. Stopniowo wlewać oliwę, najpierw po kropli, potem coraz większym strumieniem. Kotleciki jagnięce posolić, piec po kilka minut z każdej strony na ruszcie. Podawać z sosem. I świeżym rozmarynem. Do kotlecików najbardziej pasują ziemniaki zapieczone z kminkiem.

Szaszłyki z baraniny

Składniki: 75 dag baraniny z udźca, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki. Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Można oprószyć mąką i obsmażyć na patelni.

Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką. Do gruzińskich szaszłyków pasują plastry pomidorów przybrane posiekaną cebulą.

Jagnięcina pana Kuncewicza

Składniki: 1.8 kg jagnięciny (udziec), 4 dag wędzonego boczku, 1 kg ziemniaków, 60 dag marchewki, 25 dag cebuli, 1 pęczek świeżego tymianku (tylko listki), 2 łyżki oleju, 4 szklanki mocnego rosołu, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: po oddzieleniu od kości, pokroić mięso w kostkę, boczek w paseczki, ziemniaki i marchewki w grubsze plastry, a cebule w krążki. W brytfannie, na oleju, usmażyć boczek na skwarki, po wyjęciu boczku, na tym samym tłuszczu stopniowo smażyć mięso. Odłożyć, a tłuszcz rozprowadzić częścią rosołu. Do brytfanny z powrotem włożyć mięso z warzywami, przyprawić. Zalać resztą rosołu, posypać listkami i skwarkami. Warzywa i mięso włożyć z powrotem do brytfanny. Przykryć. Dusić wolno 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem.

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Rosjanie cały czas atakują rakietami i dronami ukraińskie miasta. Na zdjęciu: uszkodzony po wtorkowym rosyjskim ataku rakietowym blok mieszkalny w Zaporożu. Jedna osoba zginęła, a 23 inne osoby zostały ranne, w tym czworo dzieci

Putin miał zaproponować zatrzymanie inwazji przeciwko Ukrainie. Czego chce w zamian?

Putin miał zaproponować zatrzymanie inwazji przeciwko Ukrainie na obecnej linii frontu – pisze brytyjski „Financial Times”, powołując się na źródła bliskie sprawie. Jeden z nich dodaje, że „Jest obecnie dużo presji wywieranej na Kijów, by ustąpił w pewnych kwestiach i żeby Trump mógł ogłosić zwycięstwo”.

Duch Witkacego w Lublinie
Spotkanie
23 kwietnia 2025, 17:00

Duch Witkacego w Lublinie

Już jutro (środa, 23 kwietnia) w Galerii Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińśkiego w Lublinie, za sprawą książki „Witkacy. Biografia” przywołany zostanie duch Witkacego. Wieczór zapowiada się nietuzinkowo – w stylu godnym bohatera książki, legendarnego artysty znanego z ekscentrycznego humoru i nieokiełznanej wyobraźni.

Ośrodek Szkolenia Policji został otwarty pod koniec stycznia

Brakuje policjantów. Ośrodek w Lublinie nie wystarcza. Policja otwiera kolejne

Problemem nie jest brak chętnych do służby w policji, lecz baza szkoleniowa. Pracujemy nad jej rozbudową – mówi szef Komendy Głównej Policji, nadinsp. Marek Boroń.

ChKS Chełm potrzebował pięciu setów aby wygrać pierwszy mecz półfinałowy play-off z KPS SIedlce

ChKS Chełm lepszy od KPS Siedlce

W pierwszym spotkaniu półfinałowym play-off ChKS Chełm pokonał KPS Siedlce 3:2. Tym samym prowadzi w rywalizacji do dwóch zwycięstw 1-0. W piątek drugie spotkanie, w Siedlcach

Pomnik w Emilcienie upamiętniający wydarzenia z 1978 roku

W Emilcinie znów szykują się na spotkanie z UFO

Propozycja dla tych, którzy oglądają serial „Projekt UFO”. I dla tych, którzy wciąż się zastanwiaja, co 47 lat temu zobaczył Jan Wolski w Emilcinie.

Wieczory Muzyczne w Kościele Pobrygidkowskim. Koncert Wielkanocny
Nasz Patronat
27 kwietnia 2025, 18:45

Wieczory Muzyczne w Kościele Pobrygidkowskim. Koncert Wielkanocny

W najbliższą (27 kwietnia), w Kościele Rektoralnym pw. Wniebowzięcia NMP Zwycięskiej w Lublinie odbędzie się wyjątkowy koncert wielkanocny – "Miłosierdzie".

Mundury, menażki i hamaki. AMW zaprasza majówkową wyprzedaż
galeria

Mundury, menażki i hamaki. AMW zaprasza majówkową wyprzedaż

Będą też łopaty saperskie, peleryny na namiot, manierki i na przykład stalowe talerze. Co jeszcze przygotowała Agencja Mienia Wojskowego w Lublinie?

Wierni na placu Świętego Piotra modlą się po śmierci papieża Franciszka

Kto zostanie nowym papieżem? To o nich watykaniści mówią najczęściej

Najważniejszym aspektem w medialnych spekulacjach przed planowanym na początek maja konklawe jest to, że spośród 135 kardynałów elektorów, 107 zostało mianowanych przez papieża Franciszka, 23 to nominaci Benedykta XVI, a pięciu to kardynałowie św. Jana Pawła II.

Początek maja w Zamościu to zawsze tłumy turystów
1 maja 2025, 0:00
galeria

Majówka 2025 w Zamościu. Codziennie inna impreza

To już tradycja, że długi majowy weekend otwiera w Zamościu sezon turystyczny. W tym roku miasto też liczy na gości. Jeśli przyjadą, nie będą się nudzić. Zaplanowano sporo różnych imprez.

 Czwórka poszukiwanych w jednym miejscu. Kogo zatrzymała policja?

Czwórka poszukiwanych w jednym miejscu. Kogo zatrzymała policja?

W jednym pensjonacie ukrywało się trzech mężczyzn i kobieta. Dwaj bracia byli poszukiwani między innymi za oszustwa. A najstarszy z mężczyzn: za udział w rozboju.

Będzie można podziwiać Bug z wieży widokowej

Będzie można podziwiać Bug z wieży widokowej

Na dolinę Bugu będzie można spojrzeć z szerszej perspektywy. W Gnojnie powstaje wieża widokowa.

Zmiana lokalizacji przystanku i duże utrudnienia w ruchu na lubelskiej dzielnicy

Zmiana lokalizacji przystanku i duże utrudnienia w ruchu na lubelskiej dzielnicy

Przez trzy dni kierowcy oraz pasażerowie komunikacji miejskiej będą musieli uzbroić się w cierpliwość jadąc przez ulicę Fabryczną w Lublinie.

Wiedźmin 3: Dziki Gon. Dodatkowe koncerty na 10-lecie gry

Wiedźmin 3: Dziki Gon. Dodatkowe koncerty na 10-lecie gry

Wiedźmin: Muzyka Kontynentu to część obchodów 10. rocznicy premiery gry Wiedźmin 3: Dziki Gon. Będzie Percival Schuttenbach, będą przygotowane specjalnie na tę okazję efekty wizualne i fragmenty rozgrywki z gry.

W tym miejscu dzieci są sobą. Rezerwat Dzikich Dzieci organizuje tydzień Ziemi
ZDJĘCIA
galeria

W tym miejscu dzieci są sobą. Rezerwat Dzikich Dzieci organizuje tydzień Ziemi

Z okazji Światowego Dnia Ziemi Rezerwat Dzikich Dzieci rozpoczyna Tydzień Ziemi. Jak mówi Michał Głos, jeden z opiekunów miejsca, inauguracja sezonu wiosennego to nie tylko symboliczne przebudzenie natury, ale przede wszystkim czas aktywnego działania: zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Sekretne życie pingwinów

Dzień Ziemi: Sekretne życie pingwinów do zobaczenia

Z okazji Dnia Ziemi National Geographic Wild przygotował najnowszy program Bertiego Gregory’ego, cenionego odkrywcy oraz laureata nagród Emmy i BAFTA, „Sekretne życie pingwinów”. to trzyodcinkowa seria wyprodukowana przez Jamesa Camerona.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium