Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 lipca 2020 r.
20:25

Irlandia na talerzu. Najciekawsze przepisy

0 0 A A
Irlandzkie gulasze oraz potrawy z baraniny i wołowiny z warzywami najlepiej smakują podane w chlebie.
Irlandzkie gulasze oraz potrawy z baraniny i wołowiny z warzywami najlepiej smakują podane w chlebie. (fot. Małgorzata Sulisz)

Najlepszą jagnięcinę po irlandzku robił w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą Jerzy Kuncewicz, filozof i literat. Jaka jest irlandzka kuchnia? Irlandia to kraj ziemniaków, baraniny i steku.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Z ziemniaków w Irlandii robi się placki, chleb, ciasto z jabłkami. Irlandczycy mają swoje sposoby na gotowanie ziemniaków, po mistrzowsku robią z ziemniakami potrawy jednogarnkowe. Od ziemniaków bardziej kochają Guinnessa i whiskey.

Irlandia to także kraj baraniny i steku, słynących ze swojej znakomitej jakości. Dlatego w kuchni irlandzkiej ważne miejsce zajmują różnego rodzaje gulasze i potrawy z baraniny i wołowiny z warzywami. Najbardziej znanym jest Irish stew, czyli gulasz z baraniny lub jagnięciny z duszonymi ziemniakami i cebulą, czasami z marchewką; zależy od regionu. W restauracjach wielką popularnością cieszy się coddle, jednogarnkowe danie z boczku, cebuli, kiełbasy i ziemniaków.

Coddle

Składniki: 25 dag wędzonego boczku, 50 dag surowej kiełbasy (do kupienia w markecie), 1 kg ziemniaków, 3 cebule, 2 winne jabłka, sól, pieprz, listek laurowy, zielona pietruszka.

Wykonanie: boczek, cebulę i ziemniaki pokroić w plastry, kiełbasę na kawałki, obrane jabłka w kostkę. Przełożyć do garnka, doprawić, wymieszać. Zalać bulionem, gotować na bardzo wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania można dolać szklaneczkę Guinnessa. Podawać z podgrzanych miseczkach, posypując posiekaną pietruszką. Jeśli coś zostanie, możemy danie odgrzać i podać z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi na gorącą kolację.

Ziemniaki to podstawa

Ziemniak jest w irlandzkiej kuchni niezastąpiony. Przez wieki podstawowym posiłkiem ubogich mieszkańców Irlandii były ziemniaki i mleko, zjadano ich po trzy kilo na osobę. Ziemniaki gotuje się zawsze w łupinach, w łupinach podaje i obiera do jedzenia.

Placki ziemniaczane robi się w Irlandii w specyficzny sposób. Starte ziemniaki odciska się przez lnianą ściereczkę. Powstały sok musi odstać kilka minut, po odlaniu płynu znad osadu zostaje nam skrobia, którą dodaje się do miąższu, wymieszanego z mąką, jajkiem i drożdżami. Placki podaje się z masłem i cukrem, owocami, konfiturami, albo ze słoniną, mięsem, rybą lub warzywami.

Najciekawszy jest chleb ziemniaczany. Jak go zrobić? Zetrzeć 25 dag ziemniaków, odcisnąć sok. Drugie 25 dag ziemniaków ugotować i utłuc. Wymieszać ziemniaki surowe z gotowanymi, posolić, doprawić odrobiną pieprzu. Uformować okrągły „chleb”, piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawać pokrojony wami do dusznej baraniny.

Wieprzowina i jagnięcina

Irlandczycy kochają domowe kiełbasy, w tym półsurowe metki, które jada się na gorąco. Do wielkich smakołyków należy szynka wędzona w dymie z dębowych szczap. Podaje się ją na zimno lub na gorąco pod pikantnymi sosami. Na grillu przyrządza się wątróbki ze słoniną.

W skład bardzo lubianych potraw jednogarnkowych wchodzą kiełbasy, słonina, ziemniaki, cebula i jabłka. Do wielkich przysmaków należy gulasz na wołowym ogonie i gulasz z jagnięciny.

Do mięs idą ziemniaki. Młode ziemniaki wkłada się do osolonej, wrzącej wody. Stare: do wody zimnej. Po odcedzeniu trzeba ziemniaki odparować: nakryć garnek ściereczką i potrzymać kilka minut na ogniu. Do jagnięciny bardzo pasują ziemniaki z miętą. Są nadzwyczajnym przysmakiem. Ich tajemnica polega na ugotowaniu ziemniaków w osolonej mieszance wody i mleka (pół na pół), do której należy włożyć kilka gałązek mięty. Po odcedzeniu ziemniaki posypujemy wiórkami masła i koperkiem.

Baranina z sosem cebulowym

Składniki: 1 kg udźca baraniego, 2 litry jogurtu, 12 ząbków czosnku, 1 cebula, liść bobkowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 2 łyżki octu. Na sos cebulowy: 1 cebula, masło, łyżka mąki.

Wykonanie: mięso wymyć, wyciąć tłuszcz, naszpikować czosnkiem, zalać jogurtem i dostawić na 24 godziny. Wyjąc z marynaty, umyć, zalać wrzącą wodą, dodać cebulę i przyprawy. Zagotować, dodać ocet, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mąkę, zrumienić, wlać szklankę rosołu z baraniny, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć, pokroić na porcje, wyłożyć na półmisek, polać sosem cebulowym.

Kotleciki jagnięce z sosem czosnkowym i świeżym rozmarynem

Składniki: 12 kotlecików jagnięcych z kostką, sól, rozmaryn. Na sos czosnkowy: Pół szklanki oliwy, 6 ząbków czosnku, 5 niewielkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 3 łyżki octu winnego, sól.

Wykonanie: czosnek obrać ze skórki, włożyć do miseczki z octem i zamarynować na 5 godzin. Wyjąć, rozetrzeć w misce, dodać obrane, wystudzone i starannie zgniecione ziemniaki, sól i ocet, w którym marynował się czosnek. Ucierać na gładką masę. Stopniowo wlewać oliwę, najpierw po kropli, potem coraz większym strumieniem. Kotleciki jagnięce posolić, piec po kilka minut z każdej strony na ruszcie. Podawać z sosem. I świeżym rozmarynem. Do kotlecików najbardziej pasują ziemniaki zapieczone z kminkiem.

Szaszłyki z baraniny

Składniki: 75 dag baraniny z udźca, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki. Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Można oprószyć mąką i obsmażyć na patelni.

Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką. Do gruzińskich szaszłyków pasują plastry pomidorów przybrane posiekaną cebulą.

Jagnięcina pana Kuncewicza

Składniki: 1.8 kg jagnięciny (udziec), 4 dag wędzonego boczku, 1 kg ziemniaków, 60 dag marchewki, 25 dag cebuli, 1 pęczek świeżego tymianku (tylko listki), 2 łyżki oleju, 4 szklanki mocnego rosołu, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: po oddzieleniu od kości, pokroić mięso w kostkę, boczek w paseczki, ziemniaki i marchewki w grubsze plastry, a cebule w krążki. W brytfannie, na oleju, usmażyć boczek na skwarki, po wyjęciu boczku, na tym samym tłuszczu stopniowo smażyć mięso. Odłożyć, a tłuszcz rozprowadzić częścią rosołu. Do brytfanny z powrotem włożyć mięso z warzywami, przyprawić. Zalać resztą rosołu, posypać listkami i skwarkami. Warzywa i mięso włożyć z powrotem do brytfanny. Przykryć. Dusić wolno 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem.

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Seniorki z Krasnegostawu śpiewały w Pałacu Prezydenckim. Publiczność była zachwycona
galeria

Seniorki z Krasnegostawu śpiewały w Pałacu Prezydenckim. Publiczność była zachwycona

Recital przypadł do gustu publiczności, a już wykonanie piosenki „Jak przygoda to tylko w Warszawie” wręcz zachwyciło słuchaczy. Seniorki z Krasnegostawu koncertowały w Pałacu Prezydenckim.

Przyjdź i pokoloruj poszewki. Te trafią do małych pacjentów lubelskiego szpitala

Przyjdź i pokoloruj poszewki. Te trafią do małych pacjentów lubelskiego szpitala

Wystarczy chwila czasu i odrobina kreatywności. 6 listopada w sklepie Skende będzie można pomalować poszewki, które później będą umilać zasypianie małym pacjentom.

„Pod dachami Paryża” – niezwykłe widowisko w Filharmonii Lubelskiej
11 listopada 2024, 18:00

„Pod dachami Paryża” – niezwykłe widowisko w Filharmonii Lubelskiej

Od stu lat oczy i uszy świata są zwrócone na piosenkę francuską, która urodziła się właśnie pod dachami Paryża, a konkretnie na: Polach Elizejskich, pod Wieżą Eiffla, w Lasku Bulońskim i przy szklanej piramidzie przed Luwrem. Już 11 listopada w Filharmonii Lubelskiej będzie okazja do spotkania z piosenką francuską.

Pijany pieszy potrącony na pasach

Pijany pieszy potrącony na pasach

44-latek mający ponad dwa promile alkoholu, został potrącony przez samochód na przejściu dla pieszych. Poszkodowanego przewieziono do szpitala.

Festiwal „Fonie Lublina – Jesień 2024”
patronat
10 listopada 2024, 18:00

Festiwal „Fonie Lublina – Jesień 2024”

W najbliższą niedzielę (10 listopada) w lubelskim Trybunale Koronnym zostanie zainaugurowany Festiwal „Fonie Lublina”, który odbywa się w Lublinie nieprzerwanie od 2017 roku.

Pierwszy odcinek ulicy wyremontowano kilka miesięcy temu
biała podlaska

Była dotacja, będzie budowa. Druga połówka Podleśnej też będzie cieszyła kierowców

Była dotacja, będzie budowa. Drugi odcinek ulicy Podleśnej przebuduje Przedsiębiorstwo Robót Drogowych.

Kasia Bujakiewicz: ustawiamy balecik i na scenę  | (Nie)Wyparzona Gęba
(Nie)Wyparzona Gęba
film

Kasia Bujakiewicz: ustawiamy balecik i na scenę | (Nie)Wyparzona Gęba

Z Katarzyną Bujakiewicz porozmawialiśmy o początkach jej kariery. Zapytaliśmy o najlepszą radę jaką otrzymała od reżysera, jaka jest różnica w przygotowaniu się do roli w filmie i teatrze oraz czy czuje się spełnioną aktorką. Zobacz też jak poradziła z naszymi pikantnymi przekąskami: cayenne, chili, habanero.

Zderzenie 4 pojazdów. Jedna osoba ranna

Zderzenie 4 pojazdów. Jedna osoba ranna

Do wypadku doszło na drodze krajowej nr 74 w miejscowości Jarosławiec. Jedna osoba została ranna. Na miejscu występują utrudnienia w ruchu.

Alert IMWG. Gęste mgły nad regionem

Alert IMWG. Gęste mgły nad regionem

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej ostrzega przed gęstymi mgłami. W 18 powiatach widzialność może spaść miejscami poniżej 200 metrów.

Najlepsi uczniowie z województwa nagrodzeni
galeria

Najlepsi uczniowie z województwa nagrodzeni

We wtorek w Sali Błękitnej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego nagrodzono najlepszych uczniów z całego województwa. Ponad 200 osób otrzymało stypendium Prezesa Rady Ministrów.

Mnóstwo pieniędzy w puszkach. Zebrali ponad 36 tys. zł
galeria

Mnóstwo pieniędzy w puszkach. Zebrali ponad 36 tys. zł

Przez dwa dnia na dwóch tomaszowskich cmentarzach odbywała się kwesta. Dała świetny wynik. Do puszek trafiło ponad 36 tys. zł.

Ukrył się przed policją... w pokrowcu na ubrania

Ukrył się przed policją... w pokrowcu na ubrania

42-latek z Zamościa wybrał pomysłową, lecz nietrafioną kryjówkę przed policjantami. Poszukiwany do odbycia kary więzenia ukrył się pod stertą odzieży w pokrowcu na ubrania.

Śmiertelny wypadek na drodze. Policja poszukuje świadków

Śmiertelny wypadek na drodze. Policja poszukuje świadków

Chełmscy policjanci poszukują świadków tragicznego wypadku do którego doszło w październiku na drodze krajowej nr 12.

Bramkarz Górnika Łęczna kontuzjowany

Bramkarz Górnika Łęczna kontuzjowany

Górnik Łęczna od wtorku zaczyna przygotowania do kolejnego meczu w Betclic I Lidze. W niedzielę zielono-czarni zagrają na wyjeździe z Wisłą Płock i będą musieli poradzić sobie bez swojego bramkarza

Zamojski Dom Kultury mieście się przy ul. Partyzantów 13
15 listopada 2024, 18:00

Sześć dekad domu kultury. Jubileuszowa gala wkrótce

Najpierw był powiatowym, później wojewódzkim, a od jakiegoś czasu już miejskim. Ale cały czas działa pod tym samym adresem i w swojej siedzibie zorganizuje galę z okazji jubileuszu. Zamojski Dom Kultury świętuje swoje 60-lecie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium