Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 lipca 2020 r.
13:56

Estonia i Finlandia na talerzu. Ryby i warzywa częściej niż potrawy mięsne

6 0 A A
Od lewej na górze: Estończycy kochają grzyby, z których robią galaretę, Finowie wolą zupy rybne<br />
Od lewej na dole: W Estonii jada się dużo dziczyzny, w obu krajach w restauracjach podaje się gulasz
Od lewej na górze: Estończycy kochają grzyby, z których robią galaretę, Finowie wolą zupy rybne
Od lewej na dole: W Estonii jada się dużo dziczyzny, w obu krajach w restauracjach podaje się gulasz (fot. Maciej Kaczanowski)

Choć kuchnia estońska ma rosyjskie korzenie, to dziś bliżej jej do skandynawskich wzorców. W obu kuchniach ryby i warzywa przeważają nad potrawami mięsnymi. Zapraszamy w kulinarną podróż

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jaka jest estońska kuchnia? Jada się dużo ryb, warzyw, a mniej mięsa. W restauracjach szefowie kuchni nawiązują do tradycyjnej kuchni Estończyków, ubogiej i prostej. Jadało się kwaszony chleb żytni, polewki z mąki i krup, kasze ze skwarkami. Do ulubionych warzyw, spożywanych na gorąco należały kapusta i rzepa. Do popularnych dań zaliczał się śledź z ziemniakami, wiele ryb łączono z duszoną kapustą. Wśród mięsnych przysmaków często pojawiały się na stołach galarety i krwiste kiełbasy. Ciekawą potrawą była głowizna z kluskami. Wszelkie przysmaki Estończycy przepijali ukochanym kwasem chlebowym. Tak, jak na Litwie, tak jak na nad Bugiem po polskiej stronie, gdzie kwas chlebowy wyrabia się do dziś. A ponieważ doskonale gasi pragnienie, mamy przepis.

Kwas chlebowy

Chleb razowy, pokrojony w kostkę, trzeba wysuszyć na brytfannie, wystudzić, włożyć do słoja i zalać ciepłą, przegotowaną wodą. Odstawić na 8 godzin i przecedzić przez gazę. Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru, dodać do płynu razem z miodem, wymieszać. Odstawić na kolejne 12 godzin. Gdy na powierzchni płynu pojawią się bąbelki, należy kwas przecedzić, rozlać do butelek, do każdej dodać po 3 rodzynki i szczelnie zakręcić. Kwas jest gotowy do spożycia po 24 godzinach. A teraz kilka słów o estońskich przekąskach, wśród których prym wiodą grzyby.

Grzyby marynowane i marchew z imbirem

Doskonale nadają się do tego pieczarki lub boczniaki. Pokrajane grzyby gotujemy w wodzie z dodatkiem czosnku, goździków, listka laurowego, pieprzu, cukru i soli. Grzyby wraz z wywarem przekładamy do słoików, zalewamy po wierzchu oliwą i wstawiamy na 10 dni do lodówki.

Plasterki marchwi należy posypać imbirem, solą i cukrem. Po 30 minutach odlewamy sok i dusimy marchew na maśle. Potem przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy śmietaną i zapiekamy przez kwadrans.

Kapusta po estońsku

Zupa z kapusty to jedna z najulubieńszych potraw Estończyków. Robi się ją ze świeżej bądź kiszonej kapusty. I podobnie, jak w przypadku słynnej soljanki, do garnka wrzuca się to, co akurat jest pod ręką. Najpierw w garnku gotujemy pół kg dobrej wołowiny. Po dwóch godzinach do rosołu wrzucamy ziemniaki pokrojone w słupki i białą kapustę, krojoną w kwadraty lub paski.
Na maśle dusimy warzywa (marchew, pietruszka, cebula, brukiew), przekładamy do zupy, dodajemy listki laurowe, sól, pieprz. Mięso wykładamy, kroimy w kostkę, wkładamy ponownie do zupy, dodajemy ćwiartki pomidorów bez skórki. Kapuśniak zaprawiamy śmietaną. 

Wielkim przysmakiem są kotlety z kapusty. Po wycięciu głąba i pokrojeniu kapusty na 6 części należy ją ugotować w osolonej wodzie, tak by była lekko twarda. Każdą z części odciskamy w rękach, nadajemy jej owalny kształt, panierujemy w jajku i bułce, następnie układamy na brytfannie wysmarowanej masłem. Kotlety obkładamy wiórkami masła i zapiekamy w piekarniku na złoty kolor. Następnie zalewamy kwaśną śmietaną i jeszcze raz zapiekamy.

Sum w kapuście

Składniki: 4 filety z suma po 15 dag, sok z cytryny, panierka: 1 jajko, mąka, bułka tarta, olej, 60 dag kiszonej kapusty, 40 dag słodkiej, 1 cebula, 5 dag suszonych grzybów, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, olej.

Wykonanie: filety z suma skropić cytryną, posolić, panierować w mące, jajku i bułce tartej, usmażyć na oleju. Ugotować kiszoną kapustę, sparzyć białą, posiekać, połączyć, dodać cebulę, namoczone grzybki, przyprawy. Dusić na oleju do miękkości. Ułożyć suma na kapuście i podawać z kartoflami. Sum w kapuście bardzo dobrze smakuje na drugi dzień z chlebem. Należy oddzielnie odsmażyć filety, oddzielnie podgrzać kapustę.

Gulasz z dziczyzny

Składniki: 20 dag szynki z dzika, 20 dag szynki z sarny, 20 dag cebuli, 40 dag włoszczyzny, 1 opakowanie śmietany, olej, sól, papryka, 2 łyżki zielonej pietruszki.

Wykonanie: mięso pokroić jak na gulasz. Cebulę posiekać, razem z mięsem zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem pół godziny. Obrane warzywa pokroić w drobną kostkę, posolić, wsypać sporo papryki i dusić powoli pod przykryciem. Dodać śmietanę. Na talerzu posypać zieleniną.

Ryby po fińsku

Finowie kochają kawior, który doprawiają pieprzem. Kromki ziarnistego chleba smarują wiejskim masłem, potem tłustą śmietaną, wreszcie w wielkiej obfitości nakładają kawior. Jakby tego było mało, sypią na wierzch siekaną cebulę. Ze świeżej ikry ryb robi się często kawiorowe masło. Żeby nie uszkodzić ikry, miesza się ją z bardzo miękkim masłem i doprawia pieprzem.

Do znanych potraw zalicza się ogromne pierogi z rybą, śledzie z fasolą oraz pieczone ryby (najlepszy jest dorsz) nadziewane słoniną lub słoniną obkładane. To niezwykle połączenie można w Polsce wykorzystać do suma. Obłożony słoniną i pieczony w piekarniku smakuje znakomicie. Nie trzeba mu wtedy żadnych przypraw i nawet z kromką ciemnoziarnistego pieczywa jest wyśmienity.

A jak się robi pasztet z ryby? Z żytniej mąki Finowie robią ciasto, rozwałkowują na placek. Pośrodku układają kawałki ryb, tłustą wieprzowinę, boczek pokrojony w kostkę i dużo koperku. Teraz wystarczy ryby i mięso zawinąć w ciasto i zapiec.

Finowie tak kochają ryby, że rybną zupą popijają rybą z ziemniakami. I ten niezwykły przepis na zupę rybną po fińsku dziś prezentujemy. Mają też znakomity patent na rybę pieczoną. Deska służy fińskim wędkarzom do pieczenia świeżo złowionych ryb. Po oczyszczeniu i wypatroszeniu z ryb robi się filety i przybija do deski. Deskę stawia na sztorc przy mocnym ogniu. Ogień nie spali ryby, ryba się upiecze, jej mięso jest wówczas nad podziw soczyste.

Fińska zupa rybna

Składniki: 1 kg różnych ryb, 50 dag ziemniaków, włoszczyzna, 1 cebula, szklanka mleka, pół szklanki słodkiej śmietanki, pół szklanki wina, 8 kromek bułki pszennej, 2 łyżki mąki, masło, sól pieprz.

Wykonanie: zagotować 2 litry wody z winem. Wrzucić cebulę, włoszczyznę, po 15 minutach ziemniaki. Dodać kawałki ryb. Na patelni zrobić jasną zasmażkę z mąki, dodać zimne mleko i śmietankę. Na talerz wyjąć kawałki ryby, obłożyć wyjętymi ziemniakami i kromkami bułki. Następnie zmiksować wywar, zaprawić zasmażką, doprawić. Podawać zupę w filiżankach. Popijać, pogryzając rybą, ziemniakiem i bułką.

Jeśli coś zostanie możemy do kawałków ryby z ziemniakami dodać ugotowanej i ostudzonej fasoli, doprawić pieprzem, oliwą i sałatka gotowa. Można kawałki ryby i ziemniaki odsmażyć, polać skwarkami ze słoniny i jeść (tak, tak) z chlebem.

Zbójecka pieczeń

Najsłynniejsze danie fińskie, o którym krążą legendy, to zbójecka pieczeń, czyli jagnię w jamie. W ogrodzie kopie się jamę, do jamy wkłada jagnięcinę, obwija w folię (kiedyś do tego celu wykorzystywano glinę), zasypuje ziemią, a na wierzchu rozpala ognisko. Po kilku godzinach z ziemi wyjmuje się pachnące i nadzwyczaj aromatyczne mięso. Oczywiście jagnięcinę można zastąpić innym gatunkiem mięsa.

W marketach można kupić udziec jagnięcy i upiec w piekarniku. Najlepiej wymoczyć go w kwaśnym mleku, następnie obłożyć posiekanymi warzywami, wymieszanymi z solą i olejem. Zostawić na noc. Następnego dnia oczyścić z warzyw, naszpikować czosnkiem i słoniną, obłożyć świeżym estragonem, włożyć do specjalnego rękawa i upiec. Pokroić w plastry, podawać z ziemniakami i pieczonymi warzywami.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Od początku istnienia Programu „SOS Rodzinie” w Biłgoraju organizacja pomogła 1540 beneficjentom, w tym 1131 dzieciom z rodzin.
Biłgoraj
film

To była pierwsza SOS Wioska Dziecięca w Polsce. Jutro świętuje jubileusz

Mija 40 lat odkąd w Polsce swoją działalność prowadzi Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce. A pierwsza taka placówka powstała w Biłgoraju i to tam odbędzie się jutro jubileuszowa feta.

Trudno uwierzyć, że 36-latka wyszła z tego wypadku bez większych obrażeń

Rogóźno/Zofiówka. Koszmar w deszczu

Dwa groźne wypadki pod Łęczną. Oba wydarzyły się na prostej drodze wczoraj, podczas ulewnego deszczu

AW-149

W Świdniku ruszyła linia produkcyjna AW-149

Za 250 mln zł koncern Leonardo uruchomił w PZL Świdnik linię produkcyjną śmigłowców AW-149. Dokładnie 32 takie maszyny do 2029 roku trafią do polskiej armii.

Zbigniew Jakubas podziękował kibicom za sezon 23/24

Zbigniew Jakubas (Motor Lublin): Jesteście najlepszymi kibicami, jakich mogłem sobie wymarzyć

Od poniedziałku praca w Motorze wre. Prezes Zbigniew Jakubas przyznał, że trzeba wzmocnić skład, żeby beniaminek z Lublina nie podzielił losu swoich poprzedników i powalczył o miejsce w środku tabeli PKO BP Ekstraklasy. Szef klubu znalazł jednak czas, żeby podziękować kibicom za ich wsparcie w sezonie 23/24.

Maciej Gostomski to jeden z najważniejszych piłkarzy Górnika, któremu 30 czerwca wygasa kontrakt w Łęcznej

Długa lista zawodników Górnika Łęczna z wygasającymi kontraktami

Górnik Łęczna zakończył sezon 2023/2024 w półfinale baraży o PKO BP Ekstraklasę. Zielono-czarni dopiero po rzutach karnych Motorowi Lublin, który finalnie jako ostatni awansował na najwyższy szczebel. Lato przed kolejnymi rozgrywkami w Łęcznej zapowiada się na bardzo pracowite, bo wielu piłkarzom wraz z końcem czerwca wygasają kontrakty

Przystanki na ulicy Armii Krajowej

Nowa ulica, nowa linia autobusowa. Literka L na Armii Krajowej

Nie tylko nowa ulica, ale również nowa linia autobusowa. Przez Armii Krajowej pojedzie autobus z literką „L”.

Ulewa w Zamościu. Policjant uratował kobietę z zalanego auta
ZDJĘCIA/WIDEO
galeria
film

Ulewa w Zamościu. Policjant uratował kobietę z zalanego auta

Nie tylko strażacy interweniowali po wtorkowej ulewie w Zamościu. Z pomocą mieszkańcom podtopionego miasta przyszli też policjanci. Jeden z nich pomógł wydostać się z zalanego auta przerażonej kobiecie.

Justyna Budzyńska w trakcie pierwszej sesji Rady Miasta IX kadencji. Na zdjęciu odbiera zaświadczenie o wyborze na radnego.
Lublin

Radna PiS w zarządzie CSK. Wcześniej pracowała w fabryce cukierków

Radna miejska Prawa i Sprawiedliwości Justyna Budzyńska objęła funkcję wicedyrektora Centrum Spotkania Kultur w Lublinie. Odpowiadać tam będzie za sprawy administracyjne. Zastąpiła Barbarę Wróbel, która pozostaje w strukturach instytucji jako wicedyrektor ds. Wojewódzkiego Ośrodka Kultury.

Kryta Pływalnia w Biłgoraju jest najstarszym tego typu obiektem w danym województwie zamojskim. Powstała w 1988 roku. Dopiero wiele lat później basenu doczekał się Zamość, następnie Tomaszów Lubelski, a przed rokiem Hrubieszów
Biłgoraj
galeria

Basen do modernizacji. Starosta zadowolony po otwarciu ofert

Bez kredytu się nie obędzie, ale jest szansa, że wystarczy zaciągnąć znacznie niższy niż zakładano. Trzy firmy złożyły swoje oferty w przetargu na modernizację starego basenu w Biłgoraju.

Rodzaje nadwozia: Przewodnik dla początkujących

Rodzaje nadwozia: Przewodnik dla początkujących

Zakup samochodu to ważna decyzja. Auto powinno być nie tylko w zasięgu finansowym właściciela, ale przede wszystkim spełniać jego oczekiwania dotyczące komfortu jazdy, posiadanych funkcji oraz systemów bezpieczeństwa. Poszukując właściwego modelu samochodu dla siebie, warto w pierwszej kolejności zastanowić się jaki wariant nadwozia nas interesuje. Czym różni się hatchback od sedana i czy SUV sprawdzi się jako samochód rodzinny?

Czego potrzebujesz, aby sterować inteligentnym oświetleniem?

Czego potrzebujesz, aby sterować inteligentnym oświetleniem?

Marzysz o rozpoczęciu przygody ze smart home? Zacznij od inteligentnego oświetlenia! Przekonaj się, jak dzięki technologii bezprzewodowej możesz w łatwy sposób wprowadzić taki system do swojego domu.

leksandra Zięmborska (z piłką) w tym sezonie reprezentowała barwy Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

Aleksandra Zięmborska wystąpiła w reprezentacji Polski w turnieju w azerskiej w Gabali

Jedna z liderek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin w minionym sezonie już na stałe zadomowiła się w składzie reprezentacji Polski w koszykówce 3x3. Niestety, ale sezonu kadrowego nie będzie wspominać zbyt dobrze, ponieważ Biało-Czerwonym nie udało się zakwalifikować do Igrzysk Olimpijskich w Paryżu.

Kiedy wykonać przeprowadzkę? Najlepsze sezony na zmianę mieszkania czy domu

Kiedy wykonać przeprowadzkę? Najlepsze sezony na zmianę mieszkania czy domu

Osoby planujące przeprowadzkę często zadają sobie pytanie: kiedy się przeprowadzić do nowego miejsca? Najlepiej zaplanować przeprowadzkę z góry, tak, aby wprowadzić się do nowego mieszkania lub domu bez zbędnych nerwów. Wybierz więc termin przeprowadzki odpowiedni do Twoich potrzeb i zaplanuj ten dzień tak, by wszystko poszło sprawnie! Kiedy warto się przeprowadzić? Czy przeprowadzka zimą ma sens? Jakie przesądy o przeprowadzce do nowego miejsca zamieszkania są powszechnie znane? Odpowiadamy!

Odzież skórzana polskiej marki LA FENICE: Synonim ponadczasowej jakości i luksusu

Odzież skórzana polskiej marki LA FENICE: Synonim ponadczasowej jakości i luksusu

W dzisiejszym świecie, gdzie trendy zmieniają się z zawrotną prędkością, coraz większą wartość zyskuje ponadczasowa jakość i klasyka. Marka LA FENICE od ponad 30 lat oferuje swoim klientom odzież skórzaną, która łączy w sobie te cechy, tworząc synonim luksusu i elegancji.

BALANS - Ogólnopolskie Spotkania z Tańcem w Lublinie
6 czerwca 2024, 10:00

BALANS - Ogólnopolskie Spotkania z Tańcem w Lublinie

Już w najbliższy czwartek, 6 czerwca 2024 roku odbędzie się „BALANS - Ogólnopolskie Spotkania z Tańcem w Lublinie”. Organizatorami wydarzenia jest Młodzieżowy Dom Kultury „Pod Akacją” i Centrum Kultury w Lublinie, zaś Centrum Spotkania Kultur w Lublinie zostało partnerem wydarzenia.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium