Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 lipca 2018 r.
16:37

Kuchnia na Carnaval Sztukmistrzów. Kulinarne akrobacje w restauracjach w Lublinie

11 1 A A
Karol Zając, szef kuchni restauracji Ego w Hotelu Alter przygotował holiszki z farszem z kaszy, macy, rodzynek w mocnym sosie pomidorowym<br />
Karol Zając, szef kuchni restauracji Ego w Hotelu Alter przygotował holiszki z farszem z kaszy, macy, rodzynek w mocnym sosie pomidorowym
(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Czy w ślad za wyczynami podniebnych akrobatów pójdą szefowie kuchni w Lublinie? Marek Panek z Hades Szeroka szykuje placki Szukmistrza. Karo Zając, szef Restauracji Ego w Hotelu Alter wprowadza do menu karnawałową potrawę: Holiszki Singera

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Podpowiadamy, co warto zamówić i na co warto zaprosić festiwalowych przyjaciół. Nasza lista jak zawsze jest subiektywna i uporządkowana alfabetycznie. Szukaliśmy klasycznych polskich dań, którymi szczyci się polska kuchnia, smakowitych potraw regionalnych oraz ciekawostek z kuchni międzynarodowej.

16 stołów: Szyneczka z karpia

Szef Piotr Kwiatosz darzy regionalną kuchnię wielkim szacunkiem. Prowadzi coś w rodzaju szlachetnego laboratorium, w którym stara się pokazać turystom z Polski i Europy zapomniane potrawy.

Regionalna szyneczka z karpia na kremowej śmietanie z sałatą masłową z pesto z niedźwiedziego czosnku, serwowana z kawiorem, blinami z czarnuszką i piklami z rzodkiewek to pierwszorzędne danie. Polecamy także zupę grzybową z jagnięciną lubelską serwowana z cukinią, uszkami nadziewanymi musem z bakłażana i czosnku niedźwiedziego.

2 PI ER: Cebulowa z Goraja

Tu gotuje szef Kuba Piętowski. Zdolny, poszukujący, z młodzieńczą fantazją. Jego regionalna zupa cebulowa z Goraja nie ma sobie równych. W karcie są także smakowite pierogi z kaszanką oraz czarne pierogi faszerowane karpiem w sosie grzybowym, a podane z ziarenkami gryki oraz serem regionalnym.

Atrium: Polędwiczka i jagnięcina

Polędwiczka wieprzowa, sos gorgonzola, puree z pieczonego selera, krokiecik z marchwi i sałatka to idealne danie dla pań, podziwiających festiwal. Dla panów: grillowany schab jagnięcy z kostką podany z ziemniakami z pieca, bakłażan zapiekany z mozzarellą i parmezanem. Kto lubi to soczyste i delikatne mięso, będzie zadowolony. Atrium ma bardzo dobre opinie, a właścicielka Iwona Baruk po włosku gotuje tak, że jadają tu Włosi zatrudnieni w regionie.

BelEtage. IBB Grand Hotel Lublinianka: Rosół z kołdunami baranimi

Na pierwsze obowiązkowo rosół z baranimi kołdunami i smakowity „Sznycel ze schabu” z jajkiem sadzonym, ziemniakami z koperkiem i mizerią.

„Filet z sandacza z grilla” z porami duszonymi na maśle i zielonym puree ziemniaczanym to klasyka przedwojennej, polskiej kuchni. W jej interpretacji szef Andrzej Góra nie ma sobie równych.

Czarcia Łapa: Pork Belly

To wolno pieczony boczek, marynowany ziemniak, marchew, maślanka, jabłko, sos z czerwonego wina. Szef Maciej Borucki gotuje także świetną rybną na owocach morza.

Polecamy także domowe kopytka: kurczak, pasta truflowa, pieczarki, sos śmietanowy. Grana Padano w bardzo wytwornej wersji. Warto też spróbować „Steku wołowego Tomahawk”.

Ego: holiszki Singera

Karol Zając, szef z pasją i charyzmą, odważył się na autorską interpretację ulubionego dania Singera. Oto przepis na holiszki z kurkami.

Składniki: główka kapusty, litr bulionu, szklanka kaszy jaglanej, 2 cebule, 2 marchewki, rodzynki, opakowanie macy, jajko, mleko, sól i pieprz oraz 50 dag duszonego mostku cielęcego i śmietanowy sos z kurkami.

Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować, dodać cebulę przesmażoną na oleju rzepakowym. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką rodzynek. Dodać macę namoczoną w mleku, przesmażoną marchew startą wcześniej na tarce i jajko. Dokładnie wyrobić farsz, nakładać na sparzone liście kapusty, pozawijać zgrabne pakunki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać bulionem z dodatkiem łyżeczki rodzynek, soli i pieprzu i wstawić na godzinę do średnio nagrzanego piekarnika. Podawać z mostkiem cielęcym i kurkami w śmietanie.

Holiszki na Carnaval są podawane z esencjonalnym sosem, bakaliami, dużą ilością ziół i kwiatów.

Hades Szeroka: Placki Sztukmistrza z Lublina

Szef Marek Panek smaży placki w konsultacji z Leszkiem Cwaliną, właścicielem, który od co najmniej 20 lat udoskonala placki. Są chrupiące, złociste, jak trzeba mocno pieczone, a jednak zwiewne, delikatne. Z wiejską śmietaną: doskonałe.

Hampton by Hilton: ryby

Szefem kuchni jest tu Marcin Nieznaj, specjalista od kawioru i potraw z jesiotra, który ma słabość do makreli. W roli Amuse-bouche podaje ją z genialnym musem z rokitnika. Jedliśmy też bardzo dobrą zupę selerową, mocne consome, idealnie zbalansowany makaron z czosnkiem i krewetkami oraz stek. Na deser wzięliśmy pierożki z wędzonym pstrągiem: dorównały makreli z rokitnikiem.

Mandragora: Salt beef

Zawsze zachwyca mnie wstęp do menu: „Nasza karta otwiera drzwi do zwykłego żydowskiego domu. A w nim szczególną rolę odgrywa kuchnia. Przepełniona tradycją, historią i symboliką, przywraca najpiękniejsze wspomnienia. Przed Państwem dania, których przepisy są przekazywane przez pokolenia. Kuchnia żydowska to tygiel smaków i zwyczajów z całego świata. Szalom!”
Co warto zamówić? Wybitną wątróbkę z pieczarkami na winie i miodzie oraz karpia doprawionego zatarem. Albo Salt beef z dodatkami. To wołowina peklowana. Wołowina marynuje się kilka dni, kruszeje, robi się soczysta.

Old Pub: pielmieni w rosole

Królestwo Doroty Otachel, właścicielki i szefowej kuchni, przed którą swego czasu ukląkł Robert Makłowicz, dziękując za pielmieni. Te cały czas są w karcie. A warto też spróbować rydze smażone na klarowanym maśle i filet mignon ze szpinakiem z grillowanymi boczniakami z pieczonymi ziemniakami; danie podawane przed wojną w najlepszych restauracjach Lublina.

Pozostałe informacje

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium