Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 lipca 2018 r.
16:37

Kuchnia na Carnaval Sztukmistrzów. Kulinarne akrobacje w restauracjach w Lublinie

Karol Zając, szef kuchni restauracji Ego w Hotelu Alter przygotował holiszki z farszem z kaszy, macy, rodzynek w mocnym sosie pomidorowym<br />
Karol Zając, szef kuchni restauracji Ego w Hotelu Alter przygotował holiszki z farszem z kaszy, macy, rodzynek w mocnym sosie pomidorowym
(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Czy w ślad za wyczynami podniebnych akrobatów pójdą szefowie kuchni w Lublinie? Marek Panek z Hades Szeroka szykuje placki Szukmistrza. Karo Zając, szef Restauracji Ego w Hotelu Alter wprowadza do menu karnawałową potrawę: Holiszki Singera

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Podpowiadamy, co warto zamówić i na co warto zaprosić festiwalowych przyjaciół. Nasza lista jak zawsze jest subiektywna i uporządkowana alfabetycznie. Szukaliśmy klasycznych polskich dań, którymi szczyci się polska kuchnia, smakowitych potraw regionalnych oraz ciekawostek z kuchni międzynarodowej.

16 stołów: Szyneczka z karpia

Szef Piotr Kwiatosz darzy regionalną kuchnię wielkim szacunkiem. Prowadzi coś w rodzaju szlachetnego laboratorium, w którym stara się pokazać turystom z Polski i Europy zapomniane potrawy.

Regionalna szyneczka z karpia na kremowej śmietanie z sałatą masłową z pesto z niedźwiedziego czosnku, serwowana z kawiorem, blinami z czarnuszką i piklami z rzodkiewek to pierwszorzędne danie. Polecamy także zupę grzybową z jagnięciną lubelską serwowana z cukinią, uszkami nadziewanymi musem z bakłażana i czosnku niedźwiedziego.

2 PI ER: Cebulowa z Goraja

Tu gotuje szef Kuba Piętowski. Zdolny, poszukujący, z młodzieńczą fantazją. Jego regionalna zupa cebulowa z Goraja nie ma sobie równych. W karcie są także smakowite pierogi z kaszanką oraz czarne pierogi faszerowane karpiem w sosie grzybowym, a podane z ziarenkami gryki oraz serem regionalnym.

Atrium: Polędwiczka i jagnięcina

Polędwiczka wieprzowa, sos gorgonzola, puree z pieczonego selera, krokiecik z marchwi i sałatka to idealne danie dla pań, podziwiających festiwal. Dla panów: grillowany schab jagnięcy z kostką podany z ziemniakami z pieca, bakłażan zapiekany z mozzarellą i parmezanem. Kto lubi to soczyste i delikatne mięso, będzie zadowolony. Atrium ma bardzo dobre opinie, a właścicielka Iwona Baruk po włosku gotuje tak, że jadają tu Włosi zatrudnieni w regionie.

BelEtage. IBB Grand Hotel Lublinianka: Rosół z kołdunami baranimi

Na pierwsze obowiązkowo rosół z baranimi kołdunami i smakowity „Sznycel ze schabu” z jajkiem sadzonym, ziemniakami z koperkiem i mizerią.

„Filet z sandacza z grilla” z porami duszonymi na maśle i zielonym puree ziemniaczanym to klasyka przedwojennej, polskiej kuchni. W jej interpretacji szef Andrzej Góra nie ma sobie równych.

Czarcia Łapa: Pork Belly

To wolno pieczony boczek, marynowany ziemniak, marchew, maślanka, jabłko, sos z czerwonego wina. Szef Maciej Borucki gotuje także świetną rybną na owocach morza.

Polecamy także domowe kopytka: kurczak, pasta truflowa, pieczarki, sos śmietanowy. Grana Padano w bardzo wytwornej wersji. Warto też spróbować „Steku wołowego Tomahawk”.

Ego: holiszki Singera

Karol Zając, szef z pasją i charyzmą, odważył się na autorską interpretację ulubionego dania Singera. Oto przepis na holiszki z kurkami.

Składniki: główka kapusty, litr bulionu, szklanka kaszy jaglanej, 2 cebule, 2 marchewki, rodzynki, opakowanie macy, jajko, mleko, sól i pieprz oraz 50 dag duszonego mostku cielęcego i śmietanowy sos z kurkami.

Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować, dodać cebulę przesmażoną na oleju rzepakowym. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką rodzynek. Dodać macę namoczoną w mleku, przesmażoną marchew startą wcześniej na tarce i jajko. Dokładnie wyrobić farsz, nakładać na sparzone liście kapusty, pozawijać zgrabne pakunki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać bulionem z dodatkiem łyżeczki rodzynek, soli i pieprzu i wstawić na godzinę do średnio nagrzanego piekarnika. Podawać z mostkiem cielęcym i kurkami w śmietanie.

Holiszki na Carnaval są podawane z esencjonalnym sosem, bakaliami, dużą ilością ziół i kwiatów.

Hades Szeroka: Placki Sztukmistrza z Lublina

Szef Marek Panek smaży placki w konsultacji z Leszkiem Cwaliną, właścicielem, który od co najmniej 20 lat udoskonala placki. Są chrupiące, złociste, jak trzeba mocno pieczone, a jednak zwiewne, delikatne. Z wiejską śmietaną: doskonałe.

Hampton by Hilton: ryby

Szefem kuchni jest tu Marcin Nieznaj, specjalista od kawioru i potraw z jesiotra, który ma słabość do makreli. W roli Amuse-bouche podaje ją z genialnym musem z rokitnika. Jedliśmy też bardzo dobrą zupę selerową, mocne consome, idealnie zbalansowany makaron z czosnkiem i krewetkami oraz stek. Na deser wzięliśmy pierożki z wędzonym pstrągiem: dorównały makreli z rokitnikiem.

Mandragora: Salt beef

Zawsze zachwyca mnie wstęp do menu: „Nasza karta otwiera drzwi do zwykłego żydowskiego domu. A w nim szczególną rolę odgrywa kuchnia. Przepełniona tradycją, historią i symboliką, przywraca najpiękniejsze wspomnienia. Przed Państwem dania, których przepisy są przekazywane przez pokolenia. Kuchnia żydowska to tygiel smaków i zwyczajów z całego świata. Szalom!”
Co warto zamówić? Wybitną wątróbkę z pieczarkami na winie i miodzie oraz karpia doprawionego zatarem. Albo Salt beef z dodatkami. To wołowina peklowana. Wołowina marynuje się kilka dni, kruszeje, robi się soczysta.

Old Pub: pielmieni w rosole

Królestwo Doroty Otachel, właścicielki i szefowej kuchni, przed którą swego czasu ukląkł Robert Makłowicz, dziękując za pielmieni. Te cały czas są w karcie. A warto też spróbować rydze smażone na klarowanym maśle i filet mignon ze szpinakiem z grillowanymi boczniakami z pieczonymi ziemniakami; danie podawane przed wojną w najlepszych restauracjach Lublina.

Pozostałe informacje

Najlepsze ośrodki narciarskie i rekomendowane modele busów na zimowe wyjazdy

Najlepsze ośrodki narciarskie i rekomendowane modele busów na zimowe wyjazdy

Sezon narciarski to dla wielu idealny czas na aktywny wypoczynek w gronie rodziny lub przyjaciół. Organizując wyjazd na narty, szczególnie do odległych ośrodków w Europie, warto zadbać o komfortowy transport. Bus osobowy to świetna opcja dla grup, która pozwala nie tylko na wygodną podróż, ale także na swobodne przewiezienie sprzętu narciarskiego. W tym artykule przyjrzymy się zarówno najlepszym ośrodkom narciarskim, jak i polecanym modelom busów, które doskonale sprawdzą się w trasie.

Wierni na placu Świętego Piotra w Watykanie modla się po śmierci papieża Franciszka

Polski kardynał będzie pomagać kamerlingowi w przygotowaniach do pogrzebu Franciszka

Archiprezbiter rzymskiej bazyliki Matki Bożej Większej kardynał Stanisław Ryłko będzie przez trzy dni pomagać Kamerlingowi Świętego Kościoła Rzymskiego kardynałowi Kevinowi Farrellowi w przygotowaniach do pogrzebu papieża Franciszka – informuje portal Vatican News po pierwszej kongregacji, czyli naradzie kardynałów.

IMGW wydaje alert pogodowy. Czeka nas powtórka z piątku?
ALERT POGODOWY

IMGW wydaje alert pogodowy. Czeka nas powtórka z piątku?

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie pierwszego stopnia dotyczące burz. Możliwy jest także grad. Czy możemy spodziewać się powtórki z ubiegłego tygodnia?

SUV czy crossover: co wybrać?

SUV czy crossover: co wybrać?

Crossover czy SUV: co wybrać? W tym artykule przyjrzymy się obu typom pojazdów i określimy, który z nich najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.

How to choose the perfect BFW Pump for your business from SNT Slovakia s.r.o

How to choose the perfect BFW Pump for your business from SNT Slovakia s.r.o

Pumping equipment plays a key role in ensuring the smooth operation of industrial, construction, and agricultural enterprises. Its efficiency depends on the productivity of production processes, the level of electricity consumption, and maintenance costs. Choosing the right pump allows you to reduce operating costs, increase the reliability of the system, and improve the overall efficiency of the enterprise.The main criteria for choosing a pump include performance, energy efficiency, type of pumped medium, and equipment maintainability. In this article, we will consider different types of BFW pumps, their features, and current trends in the field of pumping equipment.

Sobota dniem żałoby narodowej? Taka jest wola prezydenta
kraj świat

Sobota dniem żałoby narodowej? Taka jest wola prezydenta

Prezydent RP, Andrzej Duda, chce żeby dzień pogrzebu papieża Franciszka, czyli najbliższa sobota, 26 kwietnia, była w Polsce dniem żałoby narodowej. Informację przekazał Wojciech Kolarski, sekretarz stanu w kancelarii prezydenta.

Wtorek na Dzielni: Węglin się rozbudowuje
WTOREK NA DZIELNI
film

Wtorek na Dzielni: Węglin się rozbudowuje

Węglin Południowy i Północny to dziś jedne z najdynamiczniej rozwijających się obszarów Lublina. Wzmożona zabudowa mieszkaniowa, nowe drogi, remonty i planowane ścieżki rowerowe pokazują, jak szybko zmienia się ta część miasta. Zarysowane są także konkretne plany inwestycyjne na najbliższe lata, obejmujące zarówno infrastrukturę, jak i zieleń miejską. O tym wszystkim w dzisiejszym odcinku naszego cyklu „Wtorek na Dzielni”. Jak zwykle oglądajcie nas na www.dziennikwschodni.pl oraz na kanale YouTube Dziennika Wschodniego.

Wysokie wygrane na Lubelszczyźnie!

Wysokie wygrane na Lubelszczyźnie!

Ponad 460 tysięcy złotych w Mini Lotto i 40 tysięcy w Multi Multi Plus – szczęście uśmiechnęło się do graczy z Tarnogrodu i Lublina.

Jak zadbać o swój wizerunek, by skutecznie budować autorytet i zwiększać sprzedaż?

Jak zadbać o swój wizerunek, by skutecznie budować autorytet i zwiększać sprzedaż?

Twoja reputacja w sieci ma ogromne znaczenie – to od niej często zależy, czy potencjalny klient wybierze właśnie Twoją firmę. Obecność online to coś więcej niż wizytówka – to fundament zaufania i profesjonalnego wizerunku. Spójna i dobrze zaplanowana strategia internetowa może przyciągnąć nowych klientów i wyróżnić Cię na tle konkurencji.

Wizualizacja Galerii Lwowskiej w miejscu po dawnym Tesco

Nowe życie po dawnym Tesco: Galeria Lwowska na horyzoncie

Po latach niepewności i spekulacji w Chełmie szykuje się długo oczekiwana przemiana. W miejscu dawnego Tesco przy ul. Lwowskiej 24 powstanie nowoczesne centrum handlowe – Galeria Lwowska.

Razem dla planety, czyli jak ciekawie można mówić o cieple

Razem dla planety, czyli jak ciekawie można mówić o cieple

Chociaż nie ma materialnej formy, jest wśród nas. Chociaż nie można zobaczyć go gołym okiem -możemy go poczuć. Chociaż łatwo go opisać – potrafi pobudzić kreatywność. Ciepło, bo to właśnie o nim mowa, towarzyszy ludziom już od setek tysięcy lat. W Lublinie dostarczane przez Lubelskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej, nie tylko ogrzewa… ale i jest częścią ogólnopolskich projektów edukacyjnych.

Skup nieruchomości za gotówkę – dla kogo to dobre rozwiązanie?

Skup nieruchomości za gotówkę – dla kogo to dobre rozwiązanie?

Sprzedaż mieszkania w krótkim czasie jest aktualnie trudnym do zrealizowania zadaniem. Zależy od tego wiele czynników. Skup nieruchomości za gotówkę to usługa skierowana do właścicieli mieszkań, domów, działek lub lokali użytkowych, którzy chcą sprzedać swoją nieruchomość szybko i bez zbędnych formalności.

Kiedy pogrzeb Franciszka? Jest decyzja kardynałów
Watykan
galeria

Kiedy pogrzeb Franciszka? Jest decyzja kardynałów

Dzisiaj o godz. 9 w Auli Synodu w Watykanie rozpoczęła się kongregacja generalna kardynałów związane ze śmiercią papieża Franciszka. W jej trakcie zapadnie kilka ważnych decyzji, w tym data pogrzebu Jorge Mario Bergoglio. Właśnie ją podali.

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Wygraliśmy z bardzo niewygodnym przeciwnikiem

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Wygraliśmy z bardzo niewygodnym przeciwnikiem

Górnik Łęczna w Lany Poniedziałek pokonał u siebie Chrobrego Głogów i odniósł piąte zwycięstwo z rzędu. O tym, że trzy punkty zostały w Łęcznej zadecydowała piękna bramka Fryderyka Janaszka. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu drużyn?

Czy naprawdę znasz Ziemię? A swoją małą ojczyznę? Sprawdź się w naszym quizie na Dzień Ziemi
QUIZ

Czy naprawdę znasz Ziemię? A swoją małą ojczyznę? Sprawdź się w naszym quizie na Dzień Ziemi

Co roku, 22 kwietnia, obchodzimy Dzień Ziemi – święto planety, która przez cały rok cierpliwie znosi nasze dobre chęci, złe nawyki i niekończące się emisje. A skoro już jesteśmy w nastroju do dbania o Ziemię, warto sprawdzić, ile tak naprawdę o niej wiemy.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium