Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 lipca 2018 r.
16:37

Kuchnia na Carnaval Sztukmistrzów. Kulinarne akrobacje w restauracjach w Lublinie

Karol Zając, szef kuchni restauracji Ego w Hotelu Alter przygotował holiszki z farszem z kaszy, macy, rodzynek w mocnym sosie pomidorowym<br />
Karol Zając, szef kuchni restauracji Ego w Hotelu Alter przygotował holiszki z farszem z kaszy, macy, rodzynek w mocnym sosie pomidorowym
(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Czy w ślad za wyczynami podniebnych akrobatów pójdą szefowie kuchni w Lublinie? Marek Panek z Hades Szeroka szykuje placki Szukmistrza. Karo Zając, szef Restauracji Ego w Hotelu Alter wprowadza do menu karnawałową potrawę: Holiszki Singera

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Podpowiadamy, co warto zamówić i na co warto zaprosić festiwalowych przyjaciół. Nasza lista jak zawsze jest subiektywna i uporządkowana alfabetycznie. Szukaliśmy klasycznych polskich dań, którymi szczyci się polska kuchnia, smakowitych potraw regionalnych oraz ciekawostek z kuchni międzynarodowej.

16 stołów: Szyneczka z karpia

Szef Piotr Kwiatosz darzy regionalną kuchnię wielkim szacunkiem. Prowadzi coś w rodzaju szlachetnego laboratorium, w którym stara się pokazać turystom z Polski i Europy zapomniane potrawy.

Regionalna szyneczka z karpia na kremowej śmietanie z sałatą masłową z pesto z niedźwiedziego czosnku, serwowana z kawiorem, blinami z czarnuszką i piklami z rzodkiewek to pierwszorzędne danie. Polecamy także zupę grzybową z jagnięciną lubelską serwowana z cukinią, uszkami nadziewanymi musem z bakłażana i czosnku niedźwiedziego.

2 PI ER: Cebulowa z Goraja

Tu gotuje szef Kuba Piętowski. Zdolny, poszukujący, z młodzieńczą fantazją. Jego regionalna zupa cebulowa z Goraja nie ma sobie równych. W karcie są także smakowite pierogi z kaszanką oraz czarne pierogi faszerowane karpiem w sosie grzybowym, a podane z ziarenkami gryki oraz serem regionalnym.

Atrium: Polędwiczka i jagnięcina

Polędwiczka wieprzowa, sos gorgonzola, puree z pieczonego selera, krokiecik z marchwi i sałatka to idealne danie dla pań, podziwiających festiwal. Dla panów: grillowany schab jagnięcy z kostką podany z ziemniakami z pieca, bakłażan zapiekany z mozzarellą i parmezanem. Kto lubi to soczyste i delikatne mięso, będzie zadowolony. Atrium ma bardzo dobre opinie, a właścicielka Iwona Baruk po włosku gotuje tak, że jadają tu Włosi zatrudnieni w regionie.

BelEtage. IBB Grand Hotel Lublinianka: Rosół z kołdunami baranimi

Na pierwsze obowiązkowo rosół z baranimi kołdunami i smakowity „Sznycel ze schabu” z jajkiem sadzonym, ziemniakami z koperkiem i mizerią.

„Filet z sandacza z grilla” z porami duszonymi na maśle i zielonym puree ziemniaczanym to klasyka przedwojennej, polskiej kuchni. W jej interpretacji szef Andrzej Góra nie ma sobie równych.

Czarcia Łapa: Pork Belly

To wolno pieczony boczek, marynowany ziemniak, marchew, maślanka, jabłko, sos z czerwonego wina. Szef Maciej Borucki gotuje także świetną rybną na owocach morza.

Polecamy także domowe kopytka: kurczak, pasta truflowa, pieczarki, sos śmietanowy. Grana Padano w bardzo wytwornej wersji. Warto też spróbować „Steku wołowego Tomahawk”.

Ego: holiszki Singera

Karol Zając, szef z pasją i charyzmą, odważył się na autorską interpretację ulubionego dania Singera. Oto przepis na holiszki z kurkami.

Składniki: główka kapusty, litr bulionu, szklanka kaszy jaglanej, 2 cebule, 2 marchewki, rodzynki, opakowanie macy, jajko, mleko, sól i pieprz oraz 50 dag duszonego mostku cielęcego i śmietanowy sos z kurkami.

Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować, dodać cebulę przesmażoną na oleju rzepakowym. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką rodzynek. Dodać macę namoczoną w mleku, przesmażoną marchew startą wcześniej na tarce i jajko. Dokładnie wyrobić farsz, nakładać na sparzone liście kapusty, pozawijać zgrabne pakunki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać bulionem z dodatkiem łyżeczki rodzynek, soli i pieprzu i wstawić na godzinę do średnio nagrzanego piekarnika. Podawać z mostkiem cielęcym i kurkami w śmietanie.

Holiszki na Carnaval są podawane z esencjonalnym sosem, bakaliami, dużą ilością ziół i kwiatów.

Hades Szeroka: Placki Sztukmistrza z Lublina

Szef Marek Panek smaży placki w konsultacji z Leszkiem Cwaliną, właścicielem, który od co najmniej 20 lat udoskonala placki. Są chrupiące, złociste, jak trzeba mocno pieczone, a jednak zwiewne, delikatne. Z wiejską śmietaną: doskonałe.

Hampton by Hilton: ryby

Szefem kuchni jest tu Marcin Nieznaj, specjalista od kawioru i potraw z jesiotra, który ma słabość do makreli. W roli Amuse-bouche podaje ją z genialnym musem z rokitnika. Jedliśmy też bardzo dobrą zupę selerową, mocne consome, idealnie zbalansowany makaron z czosnkiem i krewetkami oraz stek. Na deser wzięliśmy pierożki z wędzonym pstrągiem: dorównały makreli z rokitnikiem.

Mandragora: Salt beef

Zawsze zachwyca mnie wstęp do menu: „Nasza karta otwiera drzwi do zwykłego żydowskiego domu. A w nim szczególną rolę odgrywa kuchnia. Przepełniona tradycją, historią i symboliką, przywraca najpiękniejsze wspomnienia. Przed Państwem dania, których przepisy są przekazywane przez pokolenia. Kuchnia żydowska to tygiel smaków i zwyczajów z całego świata. Szalom!”
Co warto zamówić? Wybitną wątróbkę z pieczarkami na winie i miodzie oraz karpia doprawionego zatarem. Albo Salt beef z dodatkami. To wołowina peklowana. Wołowina marynuje się kilka dni, kruszeje, robi się soczysta.

Old Pub: pielmieni w rosole

Królestwo Doroty Otachel, właścicielki i szefowej kuchni, przed którą swego czasu ukląkł Robert Makłowicz, dziękując za pielmieni. Te cały czas są w karcie. A warto też spróbować rydze smażone na klarowanym maśle i filet mignon ze szpinakiem z grillowanymi boczniakami z pieczonymi ziemniakami; danie podawane przed wojną w najlepszych restauracjach Lublina.

Pozostałe informacje

Poławiacze Pereł w Fabryce Kultury Zgrzyt. Komediowa jazda bez trzymanki
improv

Poławiacze Pereł w Fabryce Kultury Zgrzyt. Komediowa jazda bez trzymanki

W najbliższy czwartek, 3 kwietnia, Fabryka Kultury Zgrzyt w Lublinie zamieni się w miejsce spontanicznego humoru, a to za sprawą Poławiaczy Pereł Improv Teatr i ich najnowszego, improwizowanego spektaklu komediowego "Każdy widz się liczy!".

Minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz w bazie wojskowej w Sochaczewie 
PAP/Marcin Obara

Program Wisła: umowa na wsparcie logistyczne dla polskich Patriotów

W poniedziałek w bazie wojskowej w Sochaczewie została zawarta umowa z USA na wsparcie logistyczne i techniczne dla polskich systemów Patriot.

Prawa człowieka na dużym ekranie. 23. Objazdowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS w Lublinie

Prawa człowieka na dużym ekranie. 23. Objazdowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS w Lublinie

Pierwszy weekend kwietnia upłynie w Lublinie pod znakiem kina zaangażowanego społecznie. W dniach 4–6 kwietnia 2025 r. w lubelskim klubie Baobab odbędzie się 23. Objazdowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS. Prawa Człowieka w Filmie. Tegoroczny program festiwalu WATCH DOCS skupia się wokół trzech głównych tematów: neokolonializm, przemoc szkolna i równe traktowanie.

Dar i nadzieja w 20. rocznicę odejścia św. Jana Pawła II. Sympozjum i wystawa
galeria

Dar i nadzieja w 20. rocznicę odejścia św. Jana Pawła II. Sympozjum i wystawa

Naukowcy z Polski i zagranicy, przedstawiciele papieskich instytucji i goście zgromadzili się w poniedziałek na KUL na sympozjum „Międzynarodowa Konferencja Naukowo-Edukacyjna: Dar i nadzieja w 20. rocznicę odejścia św. Jana Pawła II”.

Tak będzie wyglądała Szkoła Podstawowa Specjalna nr 26 im. Janusza Korczaka. przy ul. Hanki Ordonówny rozpoczyna się budowa nowej siedziby

Zaczyna się budowa nowej szkoły w Lublinie. Będzie gotowa za 2 lata

Dokumentacja jest gotowa, prace ruszą w tym tygodniu, a za dwa lata będzie gotowa nowa siedziba Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 26 im. Janusza Korczaka.

Wybory prezydenckie zaplanowano na 18 maja. Ewentualna druga tura zostanie przeprowadzona 1 czerwca.

Kto zostanie prezydentem Polski? Jest już 10 zarejestrowanych kandydatów

Tylu zarejestrowała już Państwowa Komisja Wyborcza. Pozostali mają czas do piątku, do godziny 16.

Krok w stronę miasta. Gmina złożyła wniosek do wojewody

Krok w stronę miasta. Gmina złożyła wniosek do wojewody

Wniosek do wojewody lubelskiego już złożony: Janów Podlaski stara się o prawa miejskie.

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdraża tę technologie pierwsza w Polsce

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdraża tę technologie pierwsza w Polsce

Wcześniej była metoda mikrofiltracji, teraz będzie technologia UV do oczyszczania solanki. Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdraża ją jako pierwsza w Polsce.

Adam Kuś (w niebieskim stroju) rozpoczął sezon od świetnego występu

Zawodnicy Monogo Lubelskie Perła Polski błyszczeli w rywalizacji na czeskich szosach

W miniony weekend u naszych południowych sąsiadów rozegrano dwa wyścigi. W sobotę w okolicach Hlohovca rozegrano Trofeo Cinelli.

Tragiczny wypadek w Chełmie. 19-latek usłyszał zarzuty

Tragiczny wypadek w Chełmie. 19-latek usłyszał zarzuty

Zarzuty spowodowania katastrofy drogowej i jazdy po pijanemu usłyszał w poniedziałek 19-letni Szymon C. podejrzany o spowodowanie w Chełmie wypadku, w którym zginęło dwóch 18-latków, przewożonych w bagażniku auta. Samochodem tym podróżowało w sumie 10 młodych osób.

Uroczystość podpisania umowy w LCK

Miliardy w sieć i liczniki. PGE podpisała rekordową umowę

12,1 miliarda złotych zainwestuje Grupa PGE w sieć, nowoczesne rozwiązania cyfrowe i wiele innych dziedzin swojego biznesu. Pieniądze pochodzą z niskooprocentowanej pożyczki, w ramach KPO, której udzielił Bank Gospodarstwa Krajowego. Umowę podpisano dziś w Lublinie. Szefowie PGE obiecują, że olbrzymie pieniądze pozwolą obniżyć rachunki za prąd.

Niebezpieczne pamiątki z czasów II wojny światowej znalezione podczas budowy

Niebezpieczne pamiątki z czasów II wojny światowej znalezione podczas budowy

Podczas prac ziemnych na terenie gminy Zalesie odkryto pocisk artyleryjski pochodzący z okresu I wojny światowej. Niebezpieczne znalezisko zostało zabezpieczone przez policję i zneutralizowane przez saperów. Przypominamy, jak postępować w przypadku znalezienia niewybuchów.

Z trzema promilami na traktorze. Został złapany przez świadków

Z trzema promilami na traktorze. Został złapany przez świadków

Ponad 3 promile alkoholu w organizmie wykazało badanie alkomatem u 31-letniego kierowcy traktora. Dalszą jazdę maszyną uniemożliwili mu świadkowie zdarzenia.

Jak ma się rozwijać transport publiczny w mieście i gminie? Przyjdź na konsultacje

Jak ma się rozwijać transport publiczny w mieście i gminie? Przyjdź na konsultacje

Miasto chce poznać opinie mieszkańców na temat transportu publicznego. Można wypełnić ankietę i przyjść na konsultacje.

ZGL ma być spółką. Dotychczasowa formuła prawna wpędziła ZGL w problemy finansowe

ZGL ma być spółką. Dotychczasowa formuła prawna wpędziła ZGL w problemy finansowe

Zakład Gospodarki Lokalowej w Łukowie będzie spółką. Zdaniem władz miasta dotychczasowa formuła prawna się nie sprawdziła i wpędziła ZGL w problemy finansowe.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium