Za przepis dziękuję Thomasowi Preidelet, który gotował dla piłkarskiej reprezentacji Brazylii podczas mistrzostw świata.
Szef kuchni restauracji Meza hotelu Hilton Warsaw, Thomas Preidelt, uzdolniony kucharz, który gotował między innymi dla Nigela Kennedy’ego, czy też piłkarskiej reprezentacji Brazylii podczas mistrzostw świata proponuje, aby spotkanie uświetnić wyjątkowym i szczególnym menu.
Na przykład niezwykłą zupą.
Zupa pomidorowa na zimno z mięsem z kraba i kolendrą
Składniki na 1 porcję:
60 g mięsa z kraba
25 g obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę, dojrzałych pomidorów
5 g szalotki bardzo drobno posiekanej
5 ml soku z cytryny
sól, pieprz
5 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 g kolendry umytej i drobno posiekanej
świeżo zmielone sól i pieprz
Oraz na zupę
100 g bardzo dojrzałych pomidorów, bez skórki i nasion
20 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 g cukru
2 g kolendry
10 ml białego octu winnego
świeżo zmielone sól i pieprz
Przygotowanie
Zmiksować wszystko, jeśli to konieczne, dodać trochę wody, doprawić. Przetrzeć przez sito i schłodzić co najmniej 2 godziny.
Przygotowanie mięsa z kraba:
Zmiksować mięso kraba z szalotką, odrobiną czosnku i pomidorami; doprawić i dobrze wymieszać, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek i kolendrę.
Tak przygotowane mięso krabowe włożyć do okrągłej foremki, po czym wyłożyć na środku talerza, naokoło wylewając mocno schłodzoną zupę pomidorową.