Jesz i chudniesz? Jak? Jesz wyłącznie warzywa ubogie w energię. Doprawiasz nieczyszczoną solą, ziołami, kminkiem, chrzanem, sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Czy to jest dobre? Pyszne, pod warunkiem, że znasz parę sztuczek.
Dopuszczalne owoce to jabłka i grejpfruty, pomarańcze i kiwi. Robisz z tego surówki, zupy i drugie dania. Na pierwszy rzut oka takie jedzenie wydaje się monotonne. Ale warto spróbować
Próbowała Agnieszka Kręglicka
Kręglicka podała pokrojone wzdłuż plastry cukinii. Upiekła je na sucho w piekarniku z dodatkiem czerwonego pieprzu. Do tego wstążki marchewki pokrojone obieraczką do warzyw oraz zblanszowane różyczki brokułów i kalafiorów posypane gremolatą.
Co to jest gremolata? To drobno posiekana natka pietruszki, skórka cytryny bez albedo i czosnek. Do warzywnego dania Kręglicka podała sałatkę z kolorowych mini pomidorów z bazylią i sokiem z cytryny. Wrażenie było piorunujące.
Sztuczka pierwsza
Następnie zjadasz surówki. Po surówkach dania gorące.
Warzywa i owoce trzesz na tarce. Lub robisz to w malakserze.
Następnie każdą surówkę skrapiasz łyżeczką octu jabłkowego. I tak codziennie. Okazało się, że ocet jabłkowy ma cudowne właściwości oczyszczające. Oraz powoduje redukcję wagi.
Sztuczka druga
Z pomocą przychodzą tu różne obieraczki do warzyw.
Możesz robić długie strużki z marchewki, wąskie słupki z porów, kolorowe wstążki i płatki z pietruszki czy jabłek. Im owoce i warzywa będą bardziej urozmaicone, tym dłużej wytrzymasz na diecie.
Sztuczka trzecia
Warto przeczytać: Ewa Dąbrowska, Ciało i ducha ratować żywieniem.
Pyszne warzywa
Zupy warzywne mogą być bardzo pyszne. Zupa jarzynowa, pomidorowa, cebulowa, barszcz czy kapuśniak bez mięsa i tłuszczu obejdą się doskonale. Zawsze podstawą niech będzie warzywny bulion gotowany z pieczoną nad ogniem cebulą.
Doskonałym rozwiązaniem jest zupa krem. Wywar gotujemy ze składnikiem prowadzący, następnie miksujemy go z dodatkami: korzeniem imbiru, czosnkiem, cebulą, pieczoną papryką. Kombinacji smakowych jest wiele. Zapraszam do poszukiwań.