W „Marcie” specjalizują się w dziczyźnie. Mięso naciera się ziołami, zamraża, podczas rozmrożenia przechodzi aromatem ziół, po usmażeniu jest kruche i soczyste.
Składniki
4 pstrągi, świeże zioła: koper, szczypior, bazylia, tymianek, pół kostki masła, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia
Wykonanie:
Najpierw trzeba kupić świeże ryby. Po umyciu i osuszeniu posypać je pierzem, posolić, natrzeć roztartym czosnkiem, a następnie nałożyć do brzuszków zioła. Tak przygotowane pstrągi należy zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.
Kiedy zamierzamy pstrągi zrobić na obiad, należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej. Podczas rozmrażania aromat ziół przechodzi do mięsa. Po rozmrożeniu należy włożyć do pstrągów kawałki masła, spiąć patyczkami i usmażyć.
Ale wcześniej naciąć ryby na ukos po jednej stronie. Na patelni należy rozpuścić olej, dodać masło, położyć rybę na gorący tłuszcz i smażyć kilka minut. Delikatnie obrócić na drugą stronę, dosmażyć.
Podawać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i sałatą ze śmietaną.
Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin
W każdy piątek od 8 do 10. Najpierw od 8 do 9 wyruszamy z Magdą Fijałkowską w kulinarną i sentymentalną podróż. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone przepisy, smaczne konkursy i nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl