Nie ma lepszej rzeczy niż młode ziemniaki z masłem, koperkiem i kwaśnym mlekiem. Czy na pewno? Młode ziemniaki można zapiec w ziołach na patelni. Albo zasmażyć z młodymi listkami szpinaku. W dodatku wcale nie trzeba ich obierać. Z młodych ziemniaków udają się także świetne zapiekanki.
Młode ziemniaki są rewelacyjne. W dodatku w sklepach w końcu można kupić ziemniaki podzielone na trzy typy. Typ A to ziemniaki sałatkowe, idealne na sałatki, do zupy i do smażenia. Typ B to ziemniaki ogólnoużytkowe, na obiad, do mięsa i sosu. Typ C to ziemniaki mączyste, doskonałe na frytki, placki, puree i na ognisko. Młody ziemniak w każdym typie będzie dobry, ale najbardziej polecamy A. A zatem do dzieła.
Jak gotować?
W gotowaniu chodzi o to, żeby zachować smak ziemniaka, a nie wylać go z wodą.
Po pierwsze: wybieramy ziemniaki jednakowej wielkości, żeby się równomiernie ugotowały.
Po drugie: młode ziemniaki szorujemy, ale ich nie obieramy. Gotujemy w skórce, by zachować jak najwięcej witamin.
Po trzecie: gdy zalejemy ziemniaki osolonym wrzątkiem, nie stracą tak wielu składników, a zachowają wiele smaków.
Po czwarte: gdy do rondelka z ziemniakami dodamy łyżkę masła i oliwy, szybciej się ugotują.
Po piąte: ziemniaki gotujemy pod przykryciem i na małym ogniu.
Po szóste: do ziemniaków możemy dodać koperek, natkę pietruszki, rozmaryn, tymianek i czosnek.
Młode z grilla
Składniki: 10 młodych ziemniaków, 10 plastrów dobrego boczku, sól, pieprz, majeranek, tymianek.
Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Obtoczyć w przyprawach. Zawijać w boczek, spiąć wykałaczką. Grillować do zrumienienia boczku. Podawać z chłodnikiem.
Młode z gzikiem
Składniki: kilogram młodych ziemniaków, 50 dag tłustego sera, pół litra śmietany, pół kostki masła, pęczek szczypiorku, sól i pieprz.
Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Twaróg pokruszyć, wymieszać ze śmietaną, dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą z pieprzem. Ziemniaki kroić na pół, smarować masłem, na wierzchu kłaść łyżkę gziku.
Młode z kefirem
Składniki: kilogram młodych ziemniaków, ćwierć kostki masła, pęczek koperku, litr kefiru.
Wykonanie: ziemniaki wyszorować, zalać osolonym wrzątkiem, gotować pod przykryciem 25 minut. Odcedzić, wrzucić masło i posiekany koperek. Kilka raz wstrząsnąć garnkiem i zostawić na kilka minut. Podawać z zimnym kefirem.
Młode z młodą kapustą
Składniki: kilogram młodych ziemniaków, główka młodej kapusty, 3 małe szalotki, 3 pęczki koperku, pół kostki masła, sól i pieprz.
Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Kapustę poszatkować, wrzucać na rozpuszczone masło. Dodać pokrojoną szalotkę, posiekany koperek, doprawić solą z pieprzem. Dusić 15 minut.
Młode z patelni
Składniki: kilogram młodych ziemniaków, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, sól, 3 ząbki czosnku i posiekany koperek.
Wykonanie: ziemniaki umyć, ugotować na parze (30 minut). Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć ziemniaki, posolić, kiedy będą rumiane dodać masło. Wyłożyć na talerze, posypać posiekanym koperkiem, podawać z kwaśnym mlekiem.
Sałatka z młodych ziemniaków
SKŁADNIKI: 25 dag małych, młodych ziemniaków, 2 kiszone ogórki, 1 cebula, 2 jajka na twardo, 6 łyżek śmietany, koperek.
WYKONANIE: ziemniaki ugotować. Po ostudzeniu obrać. Pokroić w ćwiartki. Cebulę i ogórki w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać śmietanę z koperkiem. Wymieszać i posypać posiekanymi jajkami.
Wiejskie młode
Składniki: kilogram młodych ziemniaków, pół litra wiejskiej śmietany, sól i pęczek szczypiorku.
Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Śmietanę wlać na patelnię, smażyć do uzyskania złotej skorupki na brzegu. Dodać posiekany szczypiorek. Powstałym sosem polać ziemniaki. Ta prosta potrawa ma niebywały smak.
Zapiekane z serem
Składniki: kilogram młodych, małych ziemniaków, pół łyżki soli, pół łyżki pieprzu, pół kostki masła, pół kilograma sera żółtego, szklanka śmietany i 2 jajka.
Wykonanie: ugotować ziemniaki, posolić, posypać pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować roztopionym masłem, posypać serem i polać śmietaną. Tak przygotować kolejne warstwy, z tym, żeby ostatnia warstwa była z ziemniaków. Polać z wierzchu śmietaną, nakryć przykrywką i dusić w piekarniku 30-40 minut. Na koniec przykrywkę na 5-10 minut zdjąć, żeby górna warstwa ziemniaków się zarumieniła.
Zupa z młodych kartofli
Składniki: kilogram młodych, małych ziemniaków, kubek śmietany, 2 cebule, jedna kalarepka i jedna marchewka, masło, listek laurowy, ziele, pieprz, sól, koperek.
Wykonanie: ziemniaki zalać osolonym wrzątkiem, dodać przyprawy, kalarepkę pokrojoną w kostkę, cebulę podsmażoną ma maśle. Doprawić śmietaną, zagotować, obficie posypać zielonym koperkiem.