Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 kwietnia 2018 r.
15:22

Restaurant Week 2018 w Lublinie. Lista restauracji i najciekawsze potrawy

Restaurant Week 2018 w Lublinie to świetna okazja, żeby w festiwalowej cenie 49 zł zjeść przystawkę, danie główne i deser. W tym roku wśród 22 restauracji są nowe, bardzo obiecujące miejsca. Co ciekawego szykują w tym roku szefowie kuchni?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W tegorocznej edycji bierze udział ponad 30 polskich miast. W tym Kraków, Warszawa, Trójmiasto, Lublin, Wrocław czy Poznań. Akcja dzieje się od 18 do 30 kwietnia 2018.

Jakie są zasady udziału w tym gastronomicznym festiwalu? Wszystko załatwiamy online. Wystarczy wejść na www.restaurant.pl, założyć konto gościa, wybrać miasto, restaurację menu (są dwa: mięsne oraz wege) i zapłacić. Potwierdzenie rezerwacji przyjdzie na maila. Ważna jest punktualność: na posiłek mamy 90 minut. Kiedy minie czas, do stolika podejdą kolejni goście.

Uwaga, nowi

Na które restauracje warto zwrócić uwagę? To na przykład Bombardino z włoską kuchnią. Szef Ireneusz Michaluk to bardzo doświadczony i kreatywny kucharz.

To Hotel Hampton by Hilton, gdzie szefuje Marcin Nieznaj, specjalista od kawioru i potraw z jesiotra. Pracował w MusiCaffe w Kraśniku, następnie w Zaczarowanej Dorożce w Lublinie. Jako jeden z kilkudziesięciu aplikował do Hampton by Hilton i wygrał konkurs.

Warto też sprawdzić menu restauracji Szczupak Lublin, bo kucharze przyrządzają tam świeże ryby z własnej hodowli i wędzarni. Oraz Cukierni i restauracji Williams, gdzie kucharze gotują inaczej niż wszyscy.

12 potraw

Z listy potraw wybraliśmy dwanaście najbardziej intrygujących dań. Nasz wybór jest subiektywny i wybraliśmy główne danie.

Indyk sous vide, rabarbar, bataty, rucola, prymulka, sos balsamiczny - to propozycja włoskiej restauracji Atrium. Znając klasę ryb i owoców morza, indyk będzie soczysty i aromatyczny. Bardzo podoba nam się złożenie indyk, bataty, rabarbar.

Królik, do tego puree z topinambura, karmelizowana marchew, sos bearneński, kiełki chrzanu - to propozycja Bombardino. Słynny sos do Chateaubriand, steków wołowych i ryb bardzo do królika będzie pasował. A królik to mięso delikatne, soczyste, bardzo aromatyczne. I przysmak staropolskiej kuchni.
Polędwica z dorsza / panierka ziołowa / por / szparagi / granola / sos z czosnku niedźwiedziego - takie danie przygotował na festiwal Maciej Borucki, szef kuchni w restauracji Czarcia Łapa. Borucki lubi przyrządzać owoce morze i ryby. W dodatku ma na wyposażeniu genialny grill drzewny, na którym ryby podwędza. Może być bardzo smacznie.

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem z trawy żubrowej, pieróg biłgorajski smażony na maśle - to propozycja restauracji Grodzka 15. Warto wiedzieć, że wcześniej zjecie słynną żydowską zupę cebulową z Goraja. Restauracja słynie z dobrze przyrządzanych mięs i takich dań jak glonka z młodego prosiaka. Delikatna polędwiczka w złożeniu z sosem z trawy żubrowej to piękne połączenie. A sam pieróg gryczany to regionalne arcydzieło.

Sum smażony na maśle z pudrem ze słonecznika podany z gołąbkiem z komosy ryżowej i puree z buraków i chrzanu - to propozycja restauracji Hotelu Hampton by Hilton. Sum to bardzo dobra ryba, a dobrze usmażony dorównuje jesiotrowi. Szef Mariusz Nieznaj jest jednym z najlepszych specjalistów od ryb w Lublinie, zatem sum powinien być doskonały. Gołąbek z komosy - wytworny i delikatny - do suma pasuje.

Przekrój z prosięcia z makowym puree i sosem Dijon - to odważna kreacja kucharzy z restauracji In Between Hotel w Lublinie. Idziemy, bo po pierwsze lubimy mak, a makowe puree jeszcze bardziej. Po drugie bardzo smakuje nam do mięs sos Dijon. Zarówno na zimno, jak i na gorąco. Po trzecie: już nie możemy doczekać się, żeby zobaczyć przekrój prosięcia. A jeśli w przekroju zobaczymy serce, nerkę, wątróbkę, to radość będzie jeszcze większa.

Kacze udko confit w sosie z róży podane na kremie z pieczonego selera z kardamonem z gnocchi, ze świeżym szpinakiem i szparagami poleca restauracja Hotelu Victoria. Szef Adrian Kubecki pasjonuje się daniami podawanymi w przedwojennych restauracjach Lublina. Kaczka w różanym sosie to jedno z wytwornych dań barwnych lat XX. Do kaczki młody, zdolny szef poda selerowy krem z kardamonem, świeżym szpinakiem i szparagami.

Górka cielęca z kremowym ziemniakiem, konfitowaną skorzonerą, musem z pieczonej marchewki i botwinką - to propozycja restauracji Locomotiva. Szacunek, bo górki cielęcej ze świecą szukać w mieście. Delikatne mięso, symbol dworskiej kuchni, przysmak oficerów w kuchni XX lecia międzywojennego. Jeśli obok górki stoi skorzonera, to jest dobrze. Kto nie jadł wężymorda (bo tak też nazywa się skorzonera), dużo stracił. Bo to i smak świeżych szparagów, i młodego pora, i trochę smardzowych aromatów. Jednym słowem: arystokracja w kuchni.

Goleń wieprzowa duszona w piwie Black IPA, pomme puree, palona marchew, sos demi glace, czerwona kapusta fermentowana z miso - to będzie serwować Perłowa Pijalnia Piwa. To bardzo ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Lublina. Podają regionalną kuchnię lubelską w nowoczesny sposób i robią to z szacunkiem dla tradycji. Ich goleń wieprzowa (plaster mięsa z kością i szpikiem) duszona w piwie może być wielce smakowita.

Pieczona miruna z czarną soczewicą, puree z zielonego groszku, warzywami pieczonymi, cebulą dymką i palonym porem będzie do zjedzenia w restauracji Szczupak LubLIN. Miruna ma chude i bardzo smaczne mięso. Ciekawe, że coraz częściej mirunę wybierają mieszkańcy Europy i Ameryki.

Jeśli dodać do tego, że mirunę przyrządzą kucharze z rybnej restauracji, to możemy spodziewać się uczty. Atutem jest także bardzo wysmakowane wnętrze nawiązujące do lat 20-tych minionego wieku.

Lucjan czerwony z sosem pomarańczowym podawany na sałatce z komosy, chipsem z tapioki i ceviche z awokado będzie do zjedzenia w restauracji The Olive Hotelu Ilan. Lucjan to czerwona rybka, chuda, smaku ciekawa. Są smakosze, którzy wynoszą Lucjana Czerwonego pod niebiosa.

Do różowego mięsa pomarańczowy sos pasuje jak najbardziej, ciekawe jak będzie smakować słynne ceviche. To potrawa z surowych ryb lub owoców morza, tu kucharze zrobią ją z awokado.

Comber z jelenia podany z kulami ryżowymi, smażonymi boczniakami, marynowanymi jeżynami i sosem porzeczkowym proponuje Williams Cukiernia & Restauracja, którą otworzył właściciel słynnej cukierni Williams. Comber z jelenia to wyjątkowy przysmak, soczysty, delikatny, dietetyczny. Dodatek marynowanych jeżyn i sosu porzeczkowego - trafiony w punkt.

Restaurant Week w Lublinie

W lubelskiej edycji Restaurant Week uczestniczą 22 restauracje: 16 Stołów, Atrium, Bombardino, Chapter One, Czarcia Łapa, Dymiona Gęś, Ego (Alter Hotel), G20 Resto Bar, Grodzka 15, Hotel Hampton by Hilton, Hotel Victoria (Ogród), In Between, Locomotiva, Od Kuchni, Panie Przodem, Perłowa, Piano, Restauracja Sarzyński, Szczupak LubLIN, The Olive (Hotel Ilan), Williams Cukiernia & Restauracja, Zielony Talerzyk.

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week odbędzie się w dniach 18-30 kwietnia. Stoliki można rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl.

Pozostałe informacje

Poławiacze Pereł w Fabryce Kultury Zgrzyt. Komediowa jazda bez trzymanki
improv

Poławiacze Pereł w Fabryce Kultury Zgrzyt. Komediowa jazda bez trzymanki

W najbliższy czwartek, 3 kwietnia, Fabryka Kultury Zgrzyt w Lublinie zamieni się w miejsce spontanicznego humoru, a to za sprawą Poławiaczy Pereł Improv Teatr i ich najnowszego, improwizowanego spektaklu komediowego "Każdy widz się liczy!".

Minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz w bazie wojskowej w Sochaczewie 
PAP/Marcin Obara

Program Wisła: umowa na wsparcie logistyczne dla polskich Patriotów

W poniedziałek w bazie wojskowej w Sochaczewie została zawarta umowa z USA na wsparcie logistyczne i techniczne dla polskich systemów Patriot.

Prawa człowieka na dużym ekranie. 23. Objazdowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS w Lublinie

Prawa człowieka na dużym ekranie. 23. Objazdowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS w Lublinie

Pierwszy weekend kwietnia upłynie w Lublinie pod znakiem kina zaangażowanego społecznie. W dniach 4–6 kwietnia 2025 r. w lubelskim klubie Baobab odbędzie się 23. Objazdowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS. Prawa Człowieka w Filmie. Tegoroczny program festiwalu WATCH DOCS skupia się wokół trzech głównych tematów: neokolonializm, przemoc szkolna i równe traktowanie.

Dar i nadzieja w 20. rocznicę odejścia św. Jana Pawła II. Sympozjum i wystawa
galeria

Dar i nadzieja w 20. rocznicę odejścia św. Jana Pawła II. Sympozjum i wystawa

Naukowcy z Polski i zagranicy, przedstawiciele papieskich instytucji i goście zgromadzili się w poniedziałek na KUL na sympozjum „Międzynarodowa Konferencja Naukowo-Edukacyjna: Dar i nadzieja w 20. rocznicę odejścia św. Jana Pawła II”.

Tak będzie wyglądała Szkoła Podstawowa Specjalna nr 26 im. Janusza Korczaka. przy ul. Hanki Ordonówny rozpoczyna się budowa nowej siedziby

Zaczyna się budowa nowej szkoły w Lublinie. Będzie gotowa za 2 lata

Dokumentacja jest gotowa, prace ruszą w tym tygodniu, a za dwa lata będzie gotowa nowa siedziba Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 26 im. Janusza Korczaka.

Wybory prezydenckie zaplanowano na 18 maja. Ewentualna druga tura zostanie przeprowadzona 1 czerwca.

Kto zostanie prezydentem Polski? Jest już 10 zarejestrowanych kandydatów

Tylu zarejestrowała już Państwowa Komisja Wyborcza. Pozostali mają czas do piątku, do godziny 16.

Krok w stronę miasta. Gmina złożyła wniosek do wojewody

Krok w stronę miasta. Gmina złożyła wniosek do wojewody

Wniosek do wojewody lubelskiego już złożony: Janów Podlaski stara się o prawa miejskie.

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdraża tę technologie pierwsza w Polsce

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdraża tę technologie pierwsza w Polsce

Wcześniej była metoda mikrofiltracji, teraz będzie technologia UV do oczyszczania solanki. Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdraża ją jako pierwsza w Polsce.

Adam Kuś (w niebieskim stroju) rozpoczął sezon od świetnego występu

Zawodnicy Monogo Lubelskie Perła Polski błyszczeli w rywalizacji na czeskich szosach

W miniony weekend u naszych południowych sąsiadów rozegrano dwa wyścigi. W sobotę w okolicach Hlohovca rozegrano Trofeo Cinelli.

Tragiczny wypadek w Chełmie. 19-latek usłyszał zarzuty

Tragiczny wypadek w Chełmie. 19-latek usłyszał zarzuty

Zarzuty spowodowania katastrofy drogowej i jazdy po pijanemu usłyszał w poniedziałek 19-letni Szymon C. podejrzany o spowodowanie w Chełmie wypadku, w którym zginęło dwóch 18-latków, przewożonych w bagażniku auta. Samochodem tym podróżowało w sumie 10 młodych osób.

Uroczystość podpisania umowy w LCK

Miliardy w sieć i liczniki. PGE podpisała rekordową umowę

12,1 miliarda złotych zainwestuje Grupa PGE w sieć, nowoczesne rozwiązania cyfrowe i wiele innych dziedzin swojego biznesu. Pieniądze pochodzą z niskooprocentowanej pożyczki, w ramach KPO, której udzielił Bank Gospodarstwa Krajowego. Umowę podpisano dziś w Lublinie. Szefowie PGE obiecują, że olbrzymie pieniądze pozwolą obniżyć rachunki za prąd.

Niebezpieczne pamiątki z czasów II wojny światowej znalezione podczas budowy

Niebezpieczne pamiątki z czasów II wojny światowej znalezione podczas budowy

Podczas prac ziemnych na terenie gminy Zalesie odkryto pocisk artyleryjski pochodzący z okresu I wojny światowej. Niebezpieczne znalezisko zostało zabezpieczone przez policję i zneutralizowane przez saperów. Przypominamy, jak postępować w przypadku znalezienia niewybuchów.

Z trzema promilami na traktorze. Został złapany przez świadków

Z trzema promilami na traktorze. Został złapany przez świadków

Ponad 3 promile alkoholu w organizmie wykazało badanie alkomatem u 31-letniego kierowcy traktora. Dalszą jazdę maszyną uniemożliwili mu świadkowie zdarzenia.

Jak ma się rozwijać transport publiczny w mieście i gminie? Przyjdź na konsultacje

Jak ma się rozwijać transport publiczny w mieście i gminie? Przyjdź na konsultacje

Miasto chce poznać opinie mieszkańców na temat transportu publicznego. Można wypełnić ankietę i przyjść na konsultacje.

ZGL ma być spółką. Dotychczasowa formuła prawna wpędziła ZGL w problemy finansowe

ZGL ma być spółką. Dotychczasowa formuła prawna wpędziła ZGL w problemy finansowe

Zakład Gospodarki Lokalowej w Łukowie będzie spółką. Zdaniem władz miasta dotychczasowa formuła prawna się nie sprawdziła i wpędziła ZGL w problemy finansowe.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium