• Główne danie na wielkanocny obiad?
- Jestem za piersią z kaczki. Każdy mówi: Nie lubię kaczki, bo jest twarda. Dobrze przyrządzona kaczka jest delikatna i soczysta. Są dwa patenty na soczystą kaczkę. Pierwszy to marynata w winie, dzięki któremu mięso nam cudownie kruszeje. Drugi: piersi zawsze kładziemy stroną ze skórką na zimnej patelni. I włączamy palnik. Gdy położymy pierś na rozgrzanej patelni skórka szybko się zetnie, tłuszcz nie wytopi, mięso będzie twarde. Dalej, jak w przepisie.
Składniki: 4 piersi z kaczki, 300 ml czerwonego wina wytrawnego, 2 łyżki miodu, 10 g soli, pieprz, świeży tymianek i majeranek, 20 dag topinambura (mogą być inne warzywa), 3 jabłka, 30 g masła, białe wino, masło klarowane.