Do najbardziej znanych specjałów światowej kuchni należy „boeuf bourguignon”. Czyli mięso z marchwią, grzybami i cebulą duszone w dobrym winie. Żeby je zrobić, wybraliśmy się z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do restauracji Tamara cafe. Dlaczego tam? Bo Piotr Kwiatosz, szef kuchni robi ją po mistrzowsku. I jeszcze chce podzielić się przepisem z czytelnikami Dziennika.
Składniki
90 dag wołowiny bez kości, 0, 5 litra bulionu mięsnego, 350 ml czerwonego wina wytrawnego, 30 dag wędzonego boczku, 6 małych cebulek, 8 pieczarek, 2 marchewki, 1 por, świeży tymianek, rozmaryn, natka i koperek, 20 g koncentratu pomidorowego, łyżka mąki,, listek laurowy, masło, olej, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz.
Wykonanie
Pod okiem Piotra Kwiatosza przystąpiliśmy do dzieła. Najpierw należało umyć mięso i warzywa. Obrać cebulę. Pokroić mięso w spore kawałki.
– Na żeliwnej patelni rozpuścić masło, dodać olej i obsmażyć mięso – poinstruował nas szef kuchni „Tamara cafe”.
Przełożyć mięso do żeliwnego garnka. Na patelni blanszować boczek, dorzucić marchewkę, pokrojonego pora, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1 posiekaną cebulę. Dodać koncentrat, oprószyć mąką, przesmażyć i zalać winem. Po odparowaniu wina dodać wszystko do mięsa.
Na maśle obsmażyć pieczarki z cebulką, podlać winem, doprawić solą z pieprzem i przełożyć do garnka. Na koniec związać tymianek, rozmaryn, natkę i koperek w bukiet i włożyć do garnka.
Dusiliśmy wołowinę na bardzo wolnym ogniu 3 godziny.
Pracy było dużo, trud opłacił się sowicie. Z bagietką było pyszne.
Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin
W każdy piątek od 8 do 10. Najpierw od 8 do 9 wyruszamy z Magdą Fijałkowską w kulinarną i sentymentalną podróż. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone przepisy, smaczne konkursy i nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl